lauantai 2. maaliskuuta 2013

Helmikuun luetut ja "Jos olisin" musiikkinaMaaliskuun alku on minulle, pohjoissavolaissyntyiselle, mieleni mukaista hiihtoloma-aikaa. Maaliskuun ensimmäinen on myös syntymäpäiväni ja siksi vastaan Leenalta saamaani Jos olisin -haasteeseen ikävuosilla. Samalla tuon muutamia elämäni biisejä blogiini. Seurasin nimittäin taannoin suurella innolla monessa blogissa kiertänyttä 30 viikkoa musiikkia ja kirjoja -haastetta. En ehtinyt osallistua siihen. Kirjoja tuon blogiini viikoittain, nyt siis hieman musiikkiakin - osin kaikessa pateettisuudessaan. En sano, että nämä kappaleet ovat mielestäni parhaimpia: osa on, osa taas kaukana hyvästä, mutta elämässäni kaikki nämä laulut ovat kulkeneet ja syystä tai toisesta rakastan niitä. Jos ajattelen musiikkia, josta olen pitänyt kaikkein eniten, tulisi listalla olla lisäksi ainakin Queenia, PJ Harveyta, Nick Cavea, The Doorsia, Suedea ja Ultra Brata. Linkit vievät Youtubeen.

Jos olisin 5-vuotias, olisin Magdaleena, koska minäkin olisin halunnut pupuja pöydän alle (en löytänyt Kristiina Halkolan versiota, siksi PMMP).

Jos olisin 11-vuotias, olisin 99 Luftballons. Olisin voinut olla myös joku Dingon tai Popedan kappale, olinhan pääsemässä ajan hermolle fanittamisen suhteen, mutta Nena on ainoa, jota olen etsinyt Spotifysta.

Jos olisin 14-vuotias, olisin It's a Sin, sitä tanssin jopa viipurilaisessa discossa yhdessä parhaan ystäväni kanssa. Videokin oli niin hieno, koska olin saanut kopioitua sen VHS-kasetille ja sain katsoa sitä milloin halusin.

Jos olisin 15-vuotias, olisin Here I Go Again, kasarihevi vetosi minuun suuresti - Whitesnaken ohella jopa Twister Sister ja WASP upposivat.

Jos olisin 18-vuotias, olisin Losing My Religion.

Jos olisin 20-vuotias, olisin Smells Like Teen Spirit. Here we are now, entertain us. Myös Tori Amosin versio on hieno, niin erilainen ja tunnelmaltaan juuri oikea.

Jos olisin 25-vuotias, olisin Who will Save Your Soul. Niinpä, if you won't save your own?

Jos olisin 27-vuotias, olisin Karma Police. 27-vuotiaana, tuossa legendaarisessa iässä, tapahtui monenlaista.

Jos olisin 30-vuotias, olisin Life On Mars, ilman selityksiä.

Jos olisin 34-vuotias, olisin Suds in the Bucket (saa nauraa).

Jos olisin 36-vuotias, olisin Oh England, My Lionheart. Peter Pania kävin moikkaamassa myös kymmenvuotis(!)hääpäivämatkallani.

Kun olen (nyt jo toista päivää) 40-vuotias, olen vähän Äppelöga ja hieman enemmän Rakkaudesta.

Ja tässä iässä tulee luettua kaikenlaista. Helmikuu oli kirjamäärältään aika keskiverto, sillä luin kaikkiaan 9 kirjaa, jotka toin blogiini. Kirjoista kaksi on lastenkirjoja. Laadullisesti kuukausi oli tasaisen hyvä. En lukenut mitään huonoa, Rosamund Luptonin romaani jäi laimeaksi, mutta senkin luin mielelläni. Eniten minua ravisteli norjalaisen Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrallisen Taisteluni-romaanisarjan ensimmäinen osa. Tänään ostinkin jo Toisen kirjan odottamaan (luultavasti) pääsiäislomaa. Lisäksi ostin itselleni Jennifer Eganin Aika suuren hämäyksen, jolta odotan paljon sekä Karhuherra Paddingtonin englanninkielisen Lontoo-oppaan, sillä rakas lomakohteeni kutsuu myöhemmin tänä vuonna.

Kirja-arvioiden lisäksi pohdin blogissani sitä, minkä verran ystävien antamilla kirjavinkeillä on painoarvoa, ja ihanan paljon te blogini lukijat jaksoitte pohtia asiaa kommenteissanne. Kirjarientoihin ehdin helmikuussa vain WSOY:n Kirjalliseen iltaan. Mutta koska oma työnikin sijoittu kirjojen maailmaan ja kotiarki on lasten touhujen täyttämää, en rientoja erikoisemmin kaivannutkaan. Tässä vielä kaikki helmikuussa blogiini tuomani kirjat:

Grace McCleen: Ihana maa (2012)
Mysi Lahtinen: Hei me kokataan! (2013)
Richard Powers: Suopeus (2009)
Rosamund Lupton: Mitä jäljelle jää (2010)
Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Ensimmäinen kirja (2009)
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi (2011)
Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (2011)
Taina Latvala: Välimatka (2012)
Katja Kallio: Säkenöivät hetket (2013)36 kommenttia:

 1. Ihanat vastaukset, minun pitää ihan ajan kanssa nämä kuunnella ja tutustua eri-ikäisiin Katjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna. <3 Nämä kappaleet tosiaankin kertovat enemmän minusta eri iässä kuin lauluista sinänsä. :)

   Poista
 2. Onnea!! Hyvässä iässä olet, sinä ihana nainen! Nauratti tuo kasarihevi, kyllä! Mä olin ihan Iron Maiden fani. Ja hei, ihanat pöllökorvikset!! Paljastatko mistä ovat peräisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, kiitos. :) Ja uusi vuosikymmenen vaatii hieman totuttelua, vaikka varmaan ikä on ihan kohdillaan. Ja Iron Maiden? :D Meillä mieheni oli ollut lapsena suuri fani ja on hauska katsoa hänen 5. luokan luokkakuvaansa, kun rillipäinen pikkupoika poseeraa bändipaita päällään.

   Sain pöllökorvikset synttärilahjaksi, joten en ikävä kyllä tiedä, mistä ne ovat. Paitsi että Jyväskylästä. :)

   Poista
 3. Ihanaa, että ehdit vastata! Ja mitkä vastaukset...Kauhukseni minä jäin nyt vain 5 vuotiaaksi ja 20 vuotiaaksi;-) En ikinä kyllästy noihin biiseihin.

  Minun elämäni ainoa ikäkriisi osui 40 vuoteen. Sen jälkeen kaikki on ollut kuten Siri Hustvedt on sanonut:"Vanheneminen on ihanaa, mutta kurjaa kun kroppa pettää." Toisaalta Carol Shieds on todennut: "xx ei ole ollenkaan niin paha ikä kuin voisi luulla. Kaikki minkä pitää toimia, toimii edelleenkin." Ja Anais Nin: "Ikä ei suojele sinua rakkaudelta. Rakkaus sen sijaan suojelee jossain määrin sinua ikääntymiseltä."

  Nyt minun pitää seurata alakertaan vaeltavia homejuustoja...;-) Viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kuten tiedät, en aina vastaa haasteisiin, mutta tämä oli hauska ja ties missä muistoissa liikuin, kun kuuntelin viikolla 80-luvun musiikkia. Siltä pohjalta oli luontevaa ottaa musiikki haasteeseen. :)

   Hustvedt, Shields ja Nin ovat kaikki lausuneet viisaita sanoja. Viisaita naisia ovatkin/olivatkin!

   Ihanaa iltaa sinne. <3

   Poista
  2. En minäkään aina vastaa ja kieltäydyn huonoa omaatuntoa potien. Se yksi koko vuoden kestävä kuvahaastekin jäi kesken...Otan mieluusti helppoja haasteita, joihin kyllä saisi kirjallisuuskin liittyä. Yksi kaikkien aikojen suosikkini on...en kerrokaan, ehkä elvytän sen pian;-)

   Viisaita naisia he kaikki.

   Kiitos ja lumoavaa sunnuntain jatkoa♥ Ilma on kuin unelmaa...teemme lähtöä pitkälle lenkille vasta nyt ja syömme vasta myöhään, sillä brunssilla kaksi aikuista pääsee pitkälle.

   Poista
 4. mä en viitsi Knausgårdin kirjoja lukee

  VastaaPoista
 5. Mainiosti toteutit tuon haasteen:)

  VastaaPoista
 6. Jäin tuijottamaan tuota ihastuttavaa valokuvakoostetta. Pöllöt, maatuskoita, turkoosia... Ihania ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, kiitos! Kaikkia maaliskuun alkuun liittyviä asioita. <3

   Poista
 7. Hahhah, elettiin 20-vuotiaaksi ihan samoissa, ja sitten tiet erkanivat. Taisi käydä irl myös samoin, vaikka ei silloin parikymppisinä kohdattukaan aivan tietoisesti =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, :D Mutta kuuntelen niin monenlaista musiikkia, että varmasti osin nekin tiet kohtaavat, jos alkaa penkoa. :)

   Poista
 8. Ihana!

  En tiennyt, että meitä yhdistää kirjojen lisäksi myös musiikki - moni näistä upposi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, onpa hauska kuulla! Olen kyllä huomannut sinun musiikkilinkityksistäsi, että musiikkimaku menee usein yhteen. Ja on aina ilo löytää musiikkia kirjojen lomasta. :)

   Poista
 9. Ihanaa lukea musiikkimuistoistasi, varsinkin kun monet niistä tuovat myös omia muistoja mieleen. Kasarihevivaihetta minulle ei tosin ole ollut. :) Mutta It's a Siniä olen tanssinut koulun diskoissa (12-vuotiaana), Losing My Religion ja Smells Like Teenspirit kuuluvat lukiovuosiin, Karma Police ja koko OK Computer tuovat suoranaisen ryöpyn muistoja mieleen...

  Nuo pöllökorvikset! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, et kulkenut musiikkimuodissa, kun et kuunnellut kasariheviä. Hyvää omamakuisuutta! :) Mutta tosiaan, meillä kirja- ja musiikkimaku menee monin osin yhteen. Radiohead on yksi suursuosikeistani edelleen, OK Computer on minulle heidän tärkein levynsä. Vaikea ja ahdistavakin, mutta hyvä.

   Ja eikö olekin? Sain ne lahjaksi.

   Poista
 10. Mahtava musiikkielämänkerta! Minun hevikauteni huipentui Def Leppardiin! Muutenkin tukkahevi tehosi tuolloin :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, Def Leppardhan oli (on?) mainio. Animal on tosin ainoa biisi, jonka heiltä muistan. Tehosi minuunkin. :)

   Poista
 11. Mahtava juttu, tykkäsin mielettömästi. :) Itselläni pahin hevikausi on jo takana, mutta kyllä sitä tulee luukutettua vieläkin. Aina muuten mukava löytää ihmisiä jotka pitävät Nick Cavesta, hän on nero. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, kiitos, hauska kuulla! Minulla hevikausi oli alle kaksikymppisenä, nyt koen lähinnä nostalgiaa. Mutta Nick Cave tosiaan on miltei nero, niin huikea.

   Poista
 12. Onnea myöhässä syntymäpäivästä! Tätä oli todella mukava lukea. Rakkaudesta on upea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, kiitos. :) Rakkaudesta on maailman hienoin rakkauslaulu.

   Poista
 13. Myöhästyneet onnittelut Katja! Oikein hyvän iän olet saavuttanut :)
  Ihan mahtava oli lukea näitä biisejä. Pari olisi ollut varmaan omallakin listallani, tuli kovin nostalginen olo. Smells like teenspirit ja Losing my Religion herättivät heti muistikuvia jostain kaukaa. Tuon olisin halunnut nähdä, kun tanssitte viipurilaisessa discossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, kiitos. Ikä on aika jännä, kun mietin sitä, ahdistun sillä tavalla sopivasti. Yleensä en mieti. :)

   Arvasin, että meillä on ainakin muutama sama "oman listan" biisi. Nuo kaikki listaamani eivät tosiaan ole niitä rakkaimpia tai parhaimpia, mutta sellaisia elämässä mukana kulkeneita.

   Poista
 14. En ollut tiennytkään, että 99 Luftballons oli Suomessakin tunnettu. Olikohan se sen melodian ja Nenan takia vai tajuttiinko siellä laulun sanoma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, se oli varmaan suhteellisen isokin hitti, koska Nena poseerasi Suosikin julisteessakin. Luulen, että laulu itse vaikutti. En tiedä, minkä verran laulun sanomasta tiedettiin, mutta kyllä varmasti jonkin verran.

   Poista
 15. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta hyvää syntymäpäivää :). Kävin kuuntelemassa näistä montaa kappaletta (joita Saksan tekijänoikeusvirasto GEMA ei ollut blokannut...) ja mietin, onko Karma Police minullakin vuoden päästä ajankohtainen. Huhhuh, sehän nähdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, kiitos. :) Tuo on jännä, miten samat videot eivät tosiaan näy kaikissa maissa. Mälsääkin!

   Karma Police on hyvä biisi. :) Elämässäni tuli monenlaista vastaan 27-vuotiaana, mutta onneksi paljon hyvääkin.

   Poista
 16. Myöhästyneet onnitteluti!
  Moni lukemistasi kirjoista on omalla lukulistallani, tänään saan kirjastosta Välimatkan. Ainakin Magdaleena kuuluu omiin suosikkeihin ja tietty Ultra Bra, jonka kahdessa konsertissa olen ollutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos! Jokohan ehdit lukea Välimatkan ja mitä pidit siitä?

   Magdaleena on suloinen, Ultra Bra hauska, yhteiskunnallinen ja runollinen. Minäkin kävin heidän konserteissaan.

   Poista