keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Blogistanian palkintoehdokkaani


Blogistanian palkintojen: Finlandian, Globalian, Kuopuksen ja Tiedon aika on taas. Tänään kirjabloggaajat äänestävät omia ehdokkaitaan, huomenna voittajat julkaistaan kunkin kategorian emäntäblogeissa: Finlandia ja Arjan Kulttuuri kukoistaa, Globalia ja Kirjallisena. Minna, Kuopus ja Kian Luetaanko tämä ja Tieto ja Reetan Lue! Les!.

2015 oli paitsi Kirjan vuosi, myös loistava lukuvuosi. Blogistanian Finlandiaan löysin suosikkini helposti, Kuopusta jouduin hetken pohtimaan, mutta vaikein oli Globalia. Viime metreillä muutin kolmannen sijan ehdokastani, lukemisen pohtiminen voi olla melkoista soutamista ja huopaamista! Kerron vielä, etten äänestä Tiedossa siitä syystä, että työskentelen tietokirjallisuuden parissa ja koen olevani jäävi ja suorastaan kykenemätön äänestämään tuossa arvostamassani kategoriassa. Bloggaan kyllä toisinaan tietokirjoista ja suosittelenkin kaikkia blogini lukijoita tutkimaan tarkkaan blogikollegoideni tietokirjasuosikkeja, saatatte löytää lukuaarteita!

Mutta nyt ääneni sekä linkit omiin blogiarvioihini.

Blogistanian Finlandia


Romaanina Oneiron on niin ehjä ja valmis kuin kaunokirja olla voi. Vuoden 2015 paras kotimainen romaani - tai olkoot: pikemminkin kuin suomalaista, se on maailmanluokan kirjallisuutta. Se on vaikuttavaa, kovan luokan kirjallisuutta, joka soisi tulla käännetyksi useille kielille.



Yöperhonen on komea juoniromaani, jossa myös kieli nousee keskiöön. Yöperhosessa kieli tuo liki ja etäännyttää. Se on elementti, jonka Kettu hallitsee. Kokonaisuus toimii vakuuttavasti. Ketun romaanin jättää jäljen. Toivon, että Yöperhosen siiveniskut ja räpiköinnit, pimeys ja kaiken keskellä aina valoa kohti meneminen pysyvät kirjallisessa muistissani vielä kauan.



Kiehtova romaani ihmisistä, joita sattuma koettelee. Ahavan taidolla kirjoittama teksti pureutuu kiinni lukijaan eikä sen otteesta halua päästä irti. Vivahteikas teksti on täynnä sävyjä, muttei liian värikylläisesti. Taivaalta tippuvissa asioita ole mitään liikaa ja kuitenkin kaikkea tarpeeksi. 




Blogistanian Globalia


On mielenkiintoista, miten näin lakonisesti ja vähäeleisesti kerrottu romaani voi tällä tavoin säväyttää ja tehdä sopen sydämeen.  Stoner on komea romaani, joka on suomennoksensa ansainnut. Romaanin loppu pakahduttaa - stonermaisella, vähäeleisellä ja kuitenkin niin kirkkaalla tavalla.


Neidonhius on pökerryttävä romaani. Se pökerryttää runsaudellaan: keskeistarinoita on paljon ja niiden sisällä on viittauksia moneen suuntaan. Kaiken tämän Šiškin kokoaa fragmentaariseksi, mutta silti laveaksi, miltei eeposmaiseksi proosaksi. On ylellistä, että lukeminen vaatii keskittymistä, sillä keskittyminen palkitsee lukijansa.


Vuosisadan matkustaja ansaitsee paikkansa Keltaisessa kirjastossa. Se on tarinallinen sivistysromaani, upea matka jonnekin eurooppalaisuuden ytimeen.


Blogistanian Kuopus


Eihän siitä voi syntyä kuin onnistunut kokonaisuus, kun huumori, sujuva kerronta ja sopivasti tuttu maisema kohtaavat. Taika Taksinen on laadukas lastenromaani, jonka uskon kestävän hyvin aikaa. Se ei elä vain tässä päivässä ja hetkessä, sillä lähiönoidat eivät maailmasta katoa. 



Yokon yökirja solahtaa hyvin siihen maailmaan, jonka kuvittelen olevan tuttua alakouluikäisille tytöille. Läsnä ovat luokkadynamiikka ja erilaisuuden tavallisuus, ystävän kanssa koetut hetket, omaan perheeseen liittyvät lämmön ja noloudenkin tunteet. Sandelin kirjoittaa kaikesta hauskasti ja sujuvasti, Liisa Ryömän laadukas suomennos tekee kirjasta nautittavaa luettavaa.



Dystopiaa, avaruusseikkailua ja veljestarinaa yhdistelevä Kepler 62. Kutsu on vahva aloitus lasten- ja nuortenromaanisarjalle. Esille nousee monia teemoja, jotka tuovat dystopiaan syvyyttä, vaikka kirja onkin ensisijaisesti viihdyttävä ja nopealukuinen romaani. En äkkiseltään muista kirjaa, joka olisi tässä määrin koukuttanut koko perheen. Jos tämä ei saa lapsia kinuamaan vielä yhtä ja sen jälkeen toista ja kolmattakin lukua, niin mikä sitten saa?

--

Nyt sitten jännitetään voittajia huomiseen saakka. Omille ehdokaskirjoilleni ja niiden kirjoittajille toivotan onnea matkaan!

--


EDIT. 14.1.2016: Voittajat ovat selvinneet, alla tiedote. Lämpimät onnittelut kaikille voittajille, upeita kirjoja!


TIEDOTE: Kirjabloggaajat valitsivat vuoden 2015 parhaat kirjat

Suomalaiset kirjabloggaajat ovat jälleen äänestäneet vuoden parhaista kirjoista. Avoin verkkoäänestys järjestettiin 13. tammikuuta, ja siihen osallistui lähes 50 bloggaajaa. Ehdokkuuksia sai yhteensä 194 kirjaa Blogistanian kirjallisuuspalkintojen neljässä eri kategoriassa. Bloggaajat antavat ääniä kotimaisille kirjoille Finlandiassa, käännöskirjoille Globaliassa, lasten- ja nuortenkirjoille Kuopuksessa ja tietokirjoille Tiedossa.

Vuoden paras kotimainen kaunokirja on Laura Lindstedtin Oneiron (Teos). Toiseksi Blogistanian Finlandiassa tuli Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki (Teos) ja kolmanneksi Katja Ketun Yöperhonen (WSOY).

Globalia-palkinnon voitti John Williamsin Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro). Toiseksi sijoittui Audrey Mageen Sopimus (Atena, suom. Heli Naski), ja kolmannen sijan vei Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe (WSOY, suom. Hanna Tarkka).

Kuopus-palkinnon voittaja on Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (WSOY). Toiseksi tuli Anu Holopaisen Ihon alaiset (Karisto), ja kolmanneksi sijoittui Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäniemen Kepler62 – Kirja yksi: Kutsu (WSOY).

Tieto-palkinnon voitti Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like, suom. Petri Stenman). Toiseksi tuli Päivi Heikkilä-Halttusen Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen (Atena) ja kolmanneksi Satu Rämön Islantilainen voittaa aika – Elämää hurmaavien harhojen maassa (WSOY).

Bloggaajat edistävät ja edustavat lukuharrastusta

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot nostavat esille kirjabloggaajien arvostamia teoksia. Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain tuhansia kirja-arvioita, jotka tavoittavat satojatuhansia lukijoita. Kirjablogjea pitävät sekä lukuharrastajat että kirja-alan ammattilaiset.

Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin.

LISÄTIETOJA:

Yksittäisten palkintojen tiedotteet liitteinä. Järjestäjäblogit julkaisevat embargon jälkeen kotisivuillaan tarkempia tietoja äänestyksestä. Yhteystiedot alla.

Blogistanian Finlandia
Arja Korhonen, puh. 040 5545806, arja.korhonen@welho.com

Blogistanian Globalia
Lisätietoja: Minna Pelkonen, puh. 044 5294599, kirjallisena.minna@gmail.com

Blogistanian Kuopus


Blogistanian Tieto
Les! Lue!: http://les-lue.com
Reeta Törrönen, puh. 0047 47 44 85 35, reeta.torronen@gmail.com


35 kommenttia:

  1. Jännää! Minultakin Stoner ja Oneiron saivat eniten pisteitä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, on kyllä jännää tämä! Ja peukku hyville kirjoille. :)

      Poista
  2. Stoner ja Oneiron pääsivät kärkisijoille minullakin! Yöperhonen on minulla vasta kesken: jos olisin ehtinyt lukea sen ajoissa, se olisi saattanut päästä pisteille, niin väkevää on kirjan kieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna, tämä on kyllä hauska päivä meille kirjabloggaajille. Oneiron ja Stoner taitavat saada paljon ääniä. Yöperhosen kieli on huikeaa.

      Poista
  3. Stoner ja Oneiron ykkösinä minullakin. Ahavan kirja oli myös ihan viime hetkille asti harkinnassa: kotimaisten ehdokkaiden valinta oli haastavaa, koska tänä vuonna oli niin paljon tasavahvoja kirjoja. (Ykkönen tosin oli omassa kastissaan, sen valinta ei tuottanut ongelmia.) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, nuo meidän ykkösemme ovat kyllä niin huikeita. Minä mietin viime hetkelle Elina Hirvosen romaania Ahavan kirjan tilalle, mutta jotenkin Ahavan kirjassa oli jotain sellaista, joka vetosi minuun ihan erityisesti.

      Poista
  4. Finlandian kolmosesi on minulle ihan tuntematon...Näin sitä avarrutaan;)

    Globaliasi kaksi ekaa arvasin.

    Oneironista täysin samaa mieltä: Maailmanluokan kirjallisuutta, jonka toivon ja uskon tulevan käännetyksi monille kielille.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, Finlandian kolmoseni oli oikean Finlandian ehdokkaana ja siinä kyllä toinen suosikkini Oneironin jälkeen. :)

      Kaksi ekaa ovat meillä samat eikä ihme. Oneironissa ja Stonerissa on jotain puhuttelevaa ja ne ovat, eri aikakauden kirjoina, molemmat klassikkoainesta.

      <3

      Poista
  5. Alkaa näyttää siltä, että Oneiron ja Stoner ovat vahvoilla. Hienoa.

    VastaaPoista
  6. Oneiron sai ääniä sinultakin. :) Aluksi mietin, äänestänkö sitä, kun voitti jo Finlandian. Taitaa kilpailla Itärannan uutukaisen kanssa kärkisijoituksesta. Stoner ja Kepler 62 ovat keränneet ääniä useissa blogeissa. Jännitävää odottaa huomiseen, että mitkä teokset lopulta ovatkaan ykkösenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niina, saa nähdä onko Lindstedtin vai Itärannan romaani Blogistanian Finlandian voittaja. Hienoja romaaneja molemmat ja hyviä arvioita niin blogeissa kuin lehdissäkin. Kepler 62 on myös hieno, sarja tuntuu synkkenevän entisestään seuraavissa osissa.

      Poista
  7. Ihanaa, että Yöperhonen ja Neidonhius saivat sinulta ääniä, sillä ne olisivat olleet takuuvarmasti myös omalla listallani, jos olisin ehtinyt tähän päivään mennessä niistä blogata. <3 Vuosisadan matkustajakin on hieno kirja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ne ovatkin upeita romaaneja. <3 Vuosisadan matkustajaa mietin ja hetken pidin sen tilalla Karen Joy Fowlerin kirjaa, mutta sitten lukukokemus vaikutti - ja Oslo, jossa Neumanin kirjan luin. Vaikeaa tämä äänestäminen. :)

      Poista
  8. En itse äänestänyt tänä vuonna ollenkaan, mutta onneksi te muut nostatte esille myös omia lemppareitani. Sinun listalta minua säväyttivät Yöperhonen, Taivaalta tippuvat asiat ja Stoner. Upeita kirjoja! Oneiron ja Vuosisadan matkustaja ovat lukulistallani, ja olen ihan varma, että pidän niistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, meillä oli kyllä niin selvästi osin samoja suosikkeja tänä vuonna, eikä ihme. <3 OLen varma, että Oneiron tekee vaikutuksen sinuun, Neumanin kirjan suhteen jännitän mietteitäsi enemmän, mutta hyvä se on!

      Poista
  9. En itse äänestänyt tänä vuonna ollenkaan, mutta onneksi te muut nostatte esille myös omia lemppareitani. Sinun listalta minua säväyttivät Yöperhonen, Taivaalta tippuvat asiat ja Stoner. Upeita kirjoja! Oneiron ja Vuosisadan matkustaja ovat lukulistallani, ja olen ihan varma, että pidän niistäkin.

    VastaaPoista
  10. Kepler 62 nousi nyt monessa. Minkä ikäisille ajattelisit kirjan olevan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti jatkamani, että globaliaehdokkaasi 2+ 3 pitää varmaan joskus lukea :)! Samoin Finlandian 3 voisi kiinnostaa... Tämä on kyllä hyvä päivä kerätä paljon lukuvinkkejä!

      Poista
    2. Bleue, Kepler 62 on mielestäni selkeästi kouluikäisille. Ekan osan perusteella ajattelin, että 8-10-vuotiaille, mutta toisessa osassa synkät sävyt tummuvat edelleen. Eli ei alle kouluikäisille ainakaan, mutta sitten vähän lapsesta riippuen. Hyvä ja erittäin koukuttava sarja!

      Ja samaa mieltä, tänään löytyy paljon lukuvinkkejä.:)

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Maria, ne! <3 Yokon yökirja on kymmenvuotiaani mielestä paras kirja koko viime vuodelta.

      Poista
  12. Yöperhonen oli minunkin listalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, se on hieno romaani (Miksihän blogisi ei päivity sivupalkkiini... Olen lisännyt sen sinne. Höh! Selvittelen tätä :))

      Poista
  13. Stoner <3
    Kivaa, että annoit pisteitä Taika Taksiselle, se oli minullakin loppumetreille asti kärkikahinoissa, mutta tippui kuitenkin lopulta pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amma, <3 Taika Taksinen oli meillä yksi niin selkeistä lasten suosikeista, että nostin sen ykköseksi. :)

      Poista
  14. Stoner on kyllä liki kaikkien listalla, minunkin. Hauska kuulla, että Karen Joy Fowler meinasi päästä sinunkin listallesi - itse äänestin sitä. Vuosisadan matkustaja kuulostaa kyllä kiinnostavalta, mutta sivumäärä hurjalta, eli ehkä kesälukemiseksi :)

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintoista! Stoner vaikuttaa kaiken tämän perusteella kirjalta, johon kannattaa tutustua...sopisikohan lukupiirikirjaksi? Hei osaato muuten vinkata joitakin blogeja, joissa on erityisen paljon juttuja tietokirjoista? En koskaan oikein osaa tarttua tietokirjallisuuteen, kun en tiedä mistä aloittaa!

    VastaaPoista
  16. Samat ykköset kahdessa ensimmäisessä. En kyllä ole oikeastaan yllättynyt. ;)

    VastaaPoista
  17. Stoner oli minullekin selvä valinta. Oneironkin oli vahvasti listalla. Monta hyvää jäi silti lukematta.

    Yokon yökirjan painoin mieleeni. Suositus kymmenvuotaalta painaa paljon.

    VastaaPoista
  18. Minua harmittaa, että Neidonhius jäi listalta. Syyllisetkin on tiedossa: Binet, Williams ja Bolano.

    VastaaPoista
  19. Meillä oli todella samanlaiset valinnat! Pitkään mietin Vuosisadan matkustajaakin juuri tuohon kolmannelle sijalle, mutta joulukuussa luettu venäläinen vei voiton.

    VastaaPoista
  20. Meillä oli todella samanlaiset valinnat! Pitkään mietin Vuosisadan matkustajaakin juuri tuohon kolmannelle sijalle, mutta joulukuussa luettu venäläinen vei voiton.

    VastaaPoista