keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Talvikuplia ja kevään 2016 kirjoja


Pakkaskuplaterveisiä! Tänä loppiaisena olen tehnyt kahdenlaista pientä surutyötä, molemmat siis sellaisia pieniä haikeuden aiheuttajia: tähän hetkeen kuuluu joulusta irti päästäminen, mikä on minulle vaikeaa. Joskus kuusi onkin saanut olla meillä nuutinpäivään saakka, mutta nyt kuusi on menossa pihalle ja korvikkeena toimii vuoden ensimmäinen tulppaanikimppu maljakossa. Valotähdet saavat olla ikkunoissa ja talvivalot pihalla vielä ainakin helmikuulle. 

Toinen pieni surutyö on Downton Abbeyn loppuminen. Epookkisarja kolahti minuun niin, ettei mikään sarja aikaisemmin (ei edes tämä ;)). No, onneksi voin selailla kolmea omistamaani Downton Abbey -kirjaa, katsella sarjaa DVD:ltä tai ihastella kartanoa ainakin palvelijoiden puolelta...




Tammikuun pakkasvalo siivittää mietteet kirjakevääseen. En ole muutamaan vuoteen listannut kirjabogauksiani tai lukusuunnitelmiani, mutta alkava kevätluku(!)kausi on niin innostava, että pitkästä aikaa on listan vuoro. Mukana on teoksia, joista osan aion ehdottomasti lukea ja osan lukisin, jos minulla olisi enemmän tunteja vuorokaudessa. Kaiken tietenkin kuvittelen lukevani, mutta kuten tiedän itsekin, toisin käy ja luultavasti tulen lukemaan koko joukon kaikkea muutakin niin uutuuksien joukosta kuin vanhempaakin kirjallisuutta. Kirjayllätykset, esimerkiksi omasta hyllystä löytyvät, ne vasta iloisia ovat! Lista toimii siis vinkkauksena kaikille blogini lukijoille ja muistilistana itselleni pitkänkin ajan päähän.

Atena

Darrahg McKeon: Kaikki pysyväinen haihtuu pois. Irlantilainen romaani Tshernobylistä 30 vuotta ydinonnettomuuden jälkeen. Olin alakoululainen tuon onnettomuuden sattuessa ja muistan niin hyvin ne keväiset hetket, jolloin tieto tapahtuneesta tuli. Tietenkin haluan lukea tämän puistattavan kauniiksi luonnehditun romaanin.

Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään. Perheenäiti suunnittelee itsemurhapäiväkirjaa. Arjen vaatimukset, taitavaksi luonnehdittu kirjailija.


Bazar

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella. Taidemysteeri Edelfeltin maalauksen jäljillä. Blogi- ja kirjamaailman kautta tutukseni tulleiden kirjailijoiden yhteinen romaani vaikuttaa kiehtovalta. 

John Williams: Butcher’s Crossing. Toinen mestarillisen Stonerin kirjoittajan suomennettava romaani. Miehiä vuoriston ankarassa talvessa.

Nina George: Pieni kirjapuoti Pariisissa. Kelluva kirjakauppalaiva ja kaunokirjallisuusapteekki Pariisissa. Ehkä kepeä, mutta vaikuttaa vastustamattomalta. 


Gummerus

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista. Viikilän romaani taitaa olla kevään kotimaisista se eniten odottamani. Kustantajan kuvauksen mukaan kirkasta, runollista proosaa. 

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen hävinneet. En innostunut Sisaresta, pidin Mitä jäljelle jää -kirjaa vähän hölmönä, mutta nyt Alaskaan sijoittuva hyinen trilleri kuulostaa hyvältä. Ehkä kolmas kerta toden sanoo.

Helen Macdonald: H niin kuin haukka. Minulle sanottiin, että tämä on ihan minun kirjani. Ostin suosituksen. ;) No ok, kyllä tämä kiinnostaa muutenkin. Nyt odotan, miten käy. 

Chris Riddel: Ada Gootti ja kuoloa kamalammat kestit. Kirja joka tyttäreni odottaa eniten.

Ida Simons: Tyhmä neitsyt. Itse asiassa tämän luin jo alkuviikosta ja bloggaan kirjasta kunhan ehdin. Nuoren juutalaistytön kasvukertomus on raikas nykylukijallekin.



Karisto

Terhi Rannela: Frau. Vaikuttavan oloinen romaani natsipyöveli Reinhard Heydrichin leskestä Linasta. Rannela on muutenkin ollut ollut lukulistallani kauan, tänä keväänä on aika.


Myllylahti

Niina With: Lähettäjä tuntematon. Kustannustoimittaja (!) saa salaperäisen käsikirjoituksen. Kyllä kevääseen yksi dekkari kuuluu!


Otava

Vesa Haapala: Karhunkivi. Vesa Haapalan tieteellisiä tekstejä olen lukenut jonkun verran. Vantaalainen kirjallisuus kiinnostaa, romaanin kieleltä odotan paljon.

Milena Busquets: Tämäkin menee ohi. Kustantaja suosittelee kirjaa Siri Hustvetdin, Riikka Pulkkisen ja Sadie Jonesin lukijoille, ja se on osa laadukasta Otavan kirjastoa. 

Sadie Jones: Kotiinpaluu. Jonesista puheen ollen! Ehkä rakkaus oli totta viehätti minua viime vuonna, tänä vuonna ehkä Kotiinpaluu.

Sitten on vielä kirja, josta en tiedä onko se uhka vai mahdollisuus, mutta joka on luettava. Nimittäin Juha Itkosen Palatkaa perhoset. Anna minun rakastaa enemmän oli minulle yksi 2000-luvun puolivälin merkittävimmistä kirjoista ja nyt se saa jatkoa. Apua, innostuneesti.





S & S

Schildts & Söderströmsin suomeksi julkaisemalla kirjallisuudella on uusi kustantamonimi S & S. Ja heiltä on tulossa monenlaista hyvää, kuten vaikkapa

Takashi Hiraide: Kissavieras. Lempeä, pohdiskeleva, hienovarainen. Tämä japanilainen ehkä rauhoittaa.

Kate Atkinson: Hävityksen jumala. Tietenkin! Atkinsonin Elämä elämältä oli mieleeni niin suuresti, että Hävityksen jumala on yksi vuoden eniten odottamistani käännöskirjoista. Costa-palkinnon voittaja.

Karin Erlandsson: Ilkityö. Minkkitarhan kirjoittajan tyylipuhdas dekkari. Oho, tähän kevääseen kuuluu siis ainakin kaksi dekkaria, kenties jostain keksin kolmannenkin.



Siltala

Niina Repo: Kompleksi. Kustantajan mukaan villi romaani, oudon ja ovelan kaleidoskooppi. Tällaisissa on aina jotain kiehtovaa.

Stefan Moster: Suurlähettilään vaimo. Nelikätisen soiton mahdottomuus oli hieno, joten tämä kiinnostaa. Saksan suurlähettilään vaimon ja yksinäisen kalastajan ystävyys koettaa täyttää unelmia.


Tammi

Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen. Tarunhohtoiseksi vaellukseksi Kuningas Arthurin valtakunnassa luonnehdittu romaani kuulostaa aihepiirinsä puolesta erilaiselta Ishigurolta. Läsnä on unenomainen, runollinen kerronta.

John Irving: Ihmeiden tie. Irving on yksi pitkäaikaisimmista suosikkikirjailijoistani, jonka uutuuksien odottaminen on aina sekä innostavaa että pelottavaa. Tällä kertaa maagista realismia ja hysteriaa Filippiineillä. 

Sarah Winman: Merenneidon vuosi. Lohdullinen kertomus rakkaudesta, merestä ja pitkästä elämästä. Aikuisten satu sijoittuu Cornwalliin. Olisiko tässä kevään lukuromaanini?

David Walliams: Gansterimummi. Tietenkin, Herra Lemun ja Pojan ja mekon jälkeen!

Tammen Keltaisesta kirjastosta tulee kyllä niin paljon hyvää, etten edes koeta listata kaikkea. Ishiguron ja Irvingin aion lukea heti kun kirjat ilmestyvät, mutta Toni Morrison, W.G. Sebald ja Colm Tóibín ovat hekin lukulistallani, viimeksi mainittua toivon lukevani taas Irlannissa, mutta saa nyt nähdä minne kulku suuntaa.


Teos

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa. Leena Parkkinen on kahdella aiemmalla romaanillaan noussut yhdeksi kirjailijasuosikikseni. Viikilän romaanin ohella yksi eniten odottamistani kotimaisista.

Sei Shonagon: Tyynynaluskirja. Kukapa Mia Kankimäen kirjan lukenut ei haluaisi tutustua tämän hovinaisen teksteihin?


WSOY

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet. Episodiromaani leikittelee ajatuksella siitä, että jokin menisi toisin ja muuttaisi tapahtumien kulkua. Sliding Doorsia vai jotain muuta? Tämä on luettava.

Andrew Michel Hurley: Hylätty ranta. Englannin tyhjin ranta, kahden miehen koettelemuksia. Voiko paikallisen kappelin vesi parantaa kehitysvammaisen pojan? Eilen tulleen uutisen mukaan Costa-kisan esikoispalkinnon voittaja.

Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä: Fintiaanien mailla. Kyllä entisen kulttuurintutkijan on tämä luettava. Komea tekijäjoukko, mitä kiehtovin aihe.

Sanna Isto: Maan alaiset. Tinka ja Taika -kirjojen kirjoittajan uusi romaani on suunnattu hieman isommille lapsille. 


Ja kovasti odotan - tietenkin! - Amman ja minun Korot kopisten -kirjaa, jonka lopullisesta sisällöstä en minäkään vielä tiedä. Kirja on siis nyt vahvasti tekeillä. ;) Kirjoitustyö pitääkin Lumiomenan hieman hiljaisempana, mutta kirjajuttuja on toki tulossa lähiaikoina ja ensi viikolla sitten omat ääneni Blogistanian vuoden parhaimmista kirjoista.

Hienoa kirjavuotta, hyviä lukuelämyksiä!

44 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Amma, niin on! No, onneksi niitä voi lukea myöhemminkin. :)

      Poista
  2. Kiitos hienosta kirjalistasta :) Noista kirjoista odotan minäkin Sarah Winmanin Merenneidon vuosi teosta :)
    Tsemppiä kirjapuuhiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, ole hyvä! Winmanin kirja kiinnostaa kyllä paljon. Siinä on kiehtova aihepiirikin.

      Ja kiitos. :) Mukavaa pakkasiltaa sinulle!

      Poista
  3. Auttavainen kooste - ei mikään kupla :)
    Aika monet noista olinkin jo laittanut kirjastovaraukseen. Atkinson on erityisen odotettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, hyvä juttu! Nuo kuplat menivätkin rikki parissa sekunnissa, kirjat onneksi kestävät kauemmin.

      Atkinson, kyllä vaan!

      Poista
  4. Rauanjoki noista on omallakin lukulistalla, mutta näin kansainvälistä lukulistaa ei mulla kyllä ole - wow! Ai niin mutta eihän mulla olekaan mitään lukulistaa - sattuman kyydissä kun kuljen! :-D Paitsi Korot kopisten on toki pakko lukea!! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tani, Rauanjoki kyllä kiinnostaa! Ja tämäkin lukulista on mitä on, ts. lueskelin netistä kustantamojen kevään ohjelmia ja poimin kaikkea kiinnostavaa. Luultavasti luen sitten jotain ihan muuta, kuten juuri nyt. (Toki osaa näistäkin <3 )

      Ja ehdottomasti Korot kopisten, sulla on hyvä kirjavainu. ;)

      Poista
  5. Voi miten hauskaa, että olemme päätyneet listallesi :) Minäkin odotan tuota Viikilän romaania kovasti, se vaikuttaa jotenkin täydelliseltä.
    Ja minulla on loppiaisena sama murhe, riisuimme kuusen ja kiikutimme joulun vintille. Siihen liittyy aina haikeutta, ehkä se on se, kun tajuaa, miten vinhaa vauhtia vuodet kiitävät eteenpäin. Tuosta toisesta murheesta en tiedä mitään, kun en koskaan seurannut sarjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai se on! Siis olisi toki, vaikkemme tuntisi: kiehtova aihepiiri, uskon kirjan olevan omaan makuuni. Ja Viikkilä, samanlaiset ennakko-odotukset kuin sinulla.

      Joulun purkaminen on aina haikeaa ja vaikeaa. Ehkä juuri ajan kuluminen, tai sitten joutuminen joulun lempeydestä jonnekin arkitodellisuuteen? :)

      Poista
  6. Kauniita kuvia. Minä laitoin heti mieleen Sanna Iston kirjan. Meillä luettiin juuri uusin Tinka ja Taika iltasaduksi pojille ja sarja uppoaa heihin edelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, kiitos. Tinkat ja Taikat ovat hyviä. Meillä on uusin vielä lukematta, pitäisi hankkia se. Toivotaan, että tuo Maan alaiset on hyvä.

      Poista
  7. Nyt on kyllä pitkästä aikaa tulossa niin monta kiinnostavaa uutuutta, etten lainkaan tiedä miten oman hyllyn kirjojen kanssa käy. Irving, Winman, Parkkinen ja Jones kiinnostaa ehkä eniten, mutta niin moni muukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, älä muuta virka! Kirjakeväästä tulee pelottavan hyvä. :) Ja osin luemme selvästi samoja kirjoja!

      Poista
  8. Odotan itse kaikkein eniten uutta Toni Morrisonia. Onneksi sen saa käsiinsä jo ihan kohta, koska ilmestymispäivä on armollisesti jo tammikuussa. Enää muutama yö... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taina, Morrison on aina hyvä. Ja kiva, että kommentoit. Nyt nimittäin löysin blogiisi ja linkitän sen kohta muistiin tuohin sivupalkkiini, että muistan vierailla siellä jatkossakin. :)

      Poista
  9. Kommentoin tähän puhelimella, mutta se ei varmaan tullut perille. Kevään osalta vaikuttaa, että aika lailla listamme eriävät. Tuon Parkkisen kyllä minäkin aion lukella. Jonesia en nyt tässä laske, kun luin sen jo vuosia sitten englanniksi.

    Hienoja nuo teidän kuplat. Kyllä tässä nykymaailmanmenossa omaan kuplaan välillä kaipaakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, puhelinkommentit tuppaavat joskus katoamaan. Minä luen blogeja useimmin puhelimella, mutten jaksa kommentoida ja sitten liian usein kommentointi jää. Siksi olenkin iloinen, että tulit uudelleen kommentoimaan. :)

      Ja kyllä, nyt on ollut vähän sellaista menoa, että oma kupla olisi aika hyvä!

      Poista
  10. Olet valinnut paljon kiinnostavia kirjoja! Minäkin odotan tuota Gangsterimummia. Ada Gootin taidan jättää väliin, joten odotan innolla teidän mielipiteitänne kirjasta. Mukavaa alkanutta vuotta! Ps. Ihana tuo saippuakuplakuva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, arvaa vaan, miten vaikeaa oli valita joitakin tärppejä kun selailin kustantamojen julkaisuohjelmia. :) Walliamsin kirjat ovat kyllä hauskoja! Meillä kymmenvuotias tyttö ihastui Ada Goottiin, joten hän odottaa tuota uutta kirjaa suurella innolla.

      Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

      Poista
  11. Onnistuin hukkaamaan Kariston katalogin ja tuo Frau olisi minuakin voinut kiinnostaa. Huomenna ehkä siivoan työnurkkauksensi tai sitten en;)

    Ihan tarkoituksella jätin vielä auki Nainen parvekkella ja Butcher's crossing.John Williams kiinnosti yliopistomaailmassa, mutta entä siellä, missä tapetaan biisoneita...Mietin.

    Hieno kevätlista: kiitos<3 Ja miten upeita kuplia PAKKASELLA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. Downton Abbey päättyi, mutta kohta saamme tilalle BBC:n tuottaman Sodan ja rauhan. Eihän se tietenkään ole ihan sama, mutta minua kiinnnostaa kovasti, sillä luin kirjan lukioiässä. Yksi kartanosarjan näyttelijöistä on pääosassa eli Lady Rosea näytellyt Lily James. Hän on Sodan ja rauhan Nataša Rostova.

      Poista
    2. Leena, hyvä asenne tuo siivoan tai sitten en! Juuri noin! :) Rannelan Fraulta odotan paljon.

      Minua tuo uusi Williams-suomennos kiinnostaa kovasti, biisoneineenkin. Mutta kerron sinulle jos se on huikea kirja. ;) Tai ehkä päädyt lukemaan sen joka tapauksessa.

      Kiitos. <3 Kuplia oli vaikea kuvata, koska ne hajosivat parissa sekunnissa. Hetken kauneutta.

      P.S. Minäkin huomasin tuon Sodan ja rauhan. Ehkä sitä voisi katsoa. Kunpa jostain tulisi Downton Abbey (siis sarja, joka ihastuttaisi samalla tavalla).

      Poista
  12. Kiitos listasta!Laitoin heti vaikka kuinka monta ylös muistiin. Sinun blogisi ansiosta olen päässyt kirjallisuuden mielettömiin maailmoihin. Blogisi on ehdottomasti parhaita kirjablogeja. Mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna, eipä kestä, kiva että löysit vinkkejä. Ja kiitos kommentistasi. Nyt löysin sinun blogiesi luo, otat huikeita kuvia!

      Poista
  13. Hieno ja monipuolinen katsaus kevään kirjoihin, monia samoja teoksia odotellaan!

    Ja kappas, olin jättänyt Ishiguronkin huomiotta, Tammi on laitanut sen kesällä ilmestyväksi...



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, enpä ihmettele, että aiomme lukea samoja kirjoja kevään aikana. ;) <3

      Ja kiva, että nyt bongasit Ishiguron!

      Poista
  14. Ihanat kuvat! Itse asiassa olen lukenut jo kaksi listaltasi, Niina Within Lähettäjä tuntematon (oijoijoi, kyllä oli jännää! Tykkäät varmasti!) ja Tämäkin menee ohi. Sekin oli hyvä! Että kyllä tästä kirjakeväästä hieno tulee. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krista, oi, luit jo Niinan kirjan! Kiva kuulla, että se on jännä ja hyvä. Tämäkin menee ohi on mulla jo odottamassa, luen sen nyt tammikuun aikana. Ihanaa, että sekin on lukemisen arvoinen. Tulee kyllä hieno kirjakevät.

      Poista
  15. Hienot kuvat ja hieno lista, monta mainitsemaasi on jo varauksessa kirjastossa ja lisää sain tästä postauksesta, kiitos! Toivon vain, etteivät kaikki tule yhdessä rysäyksessä, kuten usein tuppaa käymään :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja, kiitos. Ja samaa toivon minäkin: joskus tulee kerralla niin paljon hyviä kirjoja, ettei meinaa perässä pysyä. :)

      Poista
  16. Hieno kirjalista!

    Kirjan Nainen parvekkeella varasin jo ennen joulua, täytynee varata ainakin Hävityksen jumala, Suurlähettilään vaimo ja monia muitakin, kunhan saan joululahjakirjat luettua.
    Kiitos Katja listasta ja hyviä lukuelämyksiä myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, Nainen parvekkeella tulee olemaan varmasti kiinnostava romaani. Minä aloittelin tänään tuota Hävityksen jumalaa ja voi miten se vaikuttaa hyvältä!

      Ihania lukuhetkiä sinulle!

      Poista
  17. Kiinnostavia kirjoja! Ehdin selaamaan isoimmat kustantamot, ja tosiaan paljon hyvää luvassa. Kotiinpalua hipelöin jo kaupassa, ihanaa päästä lukemaan jotain uutta, vaikka yritän olla hillitty tänä vuonna uutuuksien suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari a, tulee kyllä huikea kirjavuosi - tai ainakin odotukset ovat sellaisia. Toivottavasti kaikki odotetut kirjat ovat hienoja. :)

      Poista
  18. Minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten noista Winman, Atkinson, Toibin ja McKeon. Nämä ovat jo varauksessa kirjastosta. Odotan myös lisää Flavian mysteerejä. :) Irving ja Ishiguro myös kiinnostaa, mutta esim, Irvingiltä monta aiempaakin lukematta. Jonesin viime vuonna suomennetun aion lukea ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari, ah, Flavia! Niitä on kyllä rentouttavaa lukea. Irvingin kultakausi taitaa edelleen olla 80-luku, mutta huonoimmillaankin hän on hyvä, joten odotan uutta innolla. Jonesin viime vuonna ilmestynyt romaani piti otteessaan, toivottavasti tykkäät!

      Poista
  19. Ai että, tosi kiinnostavia kirjoja! Olen kovin vähän kevään katalogeja vilkuillut, mutta tässähän on jo valmiina oivalliselta vaikuttava kooste. Vieläpä upein kuvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, he he, näiden lisäksi keväässä on paljon muutakin, en enää iljennyt listata ihan kaikkea kiinnostavaa. ;) Ja kiitos!

      Poista
  20. Ai Rannelaltakin uusi! Se pitää kytätä tiiviisti kirjastosta. Edellinen lukukokemus oli yllättävän hyvä.
    Voi miten lukava seurailla näitä kirjoja blogistasi keväällä ja katsoa mikä niistä kuulostaisi itsellekin sopivalta. Hirvittävän hauska nähdä mitä kukin bloggaja nappaa katalogeista! Jotenkin tämäkin lista tuntuu ihan Lumiomenablogimaiselta <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, häneltäkin! Minustakin on hauska seurailla muiden bloggaajien kirjabongailuja. Itse en varmaan tule lukemaan näistä kuin osan (se ikuinen aikapula, miksei vuorokaudessa ole enempää tunteja?! :)), mutta lista jääkööt muistilistaksi tulevaakin kohtaan. <3

      Poista
  21. On kivoja kuvia! :) ja valtava kirjalista! olen tehnyt omaan blogiini tarinaa. olisi tosi kiva, jos kävisit lukemassa ja arvioimassa tekstiäni. tai edes vilkaisemassa :)

    VastaaPoista