tiistai 17. marraskuuta 2015

Johanna Suominen ja Heli Manninen: Kaunista letittäen

Johanna Suominen ja Heli Manninen: 
Kaunista letittäen. 21 selkeää ohjetta lettikampausten tekoon
Lettitehdas 2015
Kotimainen tietokirja

Oletteko huomanneet, että lettejä on vähän siellä sun täällä? Juhlissa, arjessa, pikkutytöillä, ladylookia kantavilla naisilla, varmaan itsenäisyyspäivän vastaanotolla linnan juhlissakin. Kirjamessuilla letitetään, Youtubessa on niin koti- kuin ulkomaisia lettivideoita ja tänä syksynä on ilmestynyt ainakin kolme kotimaista lettikirjaa, joista yhden nyt esittelen.

Minäkin olen opetellut letittämistä. Aiemmin osasin tehdä vain tavallisen letin ja tavallisen ranskalaisen letin, viime keväänä opin tekemään kalanruotoletin tyttärelleni. Olen kuitenkin jossain määrin käsityötaidoton ihminen ja letit ovat minulle vähän samaa kuin virkkaaminen, neulominen tai solmujen näprääminen. Kesällä opin sitkeän harjoittelun tuloksena tekemään itselleni pari erilaista lettinutturaa. Haluni oppia tekemään kauniita lettikampauksia on vain kasvanut.

Olikin enemmän kuin iloinen saadessani luettavakseni Johanna Suomisen ja Heli Mannisen kirjan Kaunista letittäen. Kirja on Lettitehdas-nimisen yrityksen omakustanne, ja kuten moni omakustanne nykyisin, teos on tehty kauniisti, laadusta tinkimättä. Heli Mannisen ottamat kuvat ovat samalla kertaa herkkiä ja informatiivisia - ja alati ihania (!). Suomisen ohjeet ovat niin selkeitä, että minäkin olen oppinut jo pari uutta mallia. Myös Meri Yjänä-Siivosen toteuttama taitto on levollinen, tasapainoinen ja yhtä viehko kuin kirjan nimi.

Suominen on jakanut ohjeet kolmeen ryhmään vaikeusasteen mukaan. Yhden tähden ohjeet ovat helppoja, kahden tähden haastavia ja kolme tähteä saavat letit ovat vaikeusasteeltaan jo luokkaa "kieli keskellä suuta". Monimutkaisemmat mallit perustuvat helpompien lettien tekniikkaan, joten "alkuohjeilla" pääsee harjoittelemaan ja saa aikaan kelpo kampauksia. Ajan ja taitojen kehittymisen myötä voi kokeilla sitten Kieli keskellä suuta -vaikeusasteen lettejä. Itse epäilen, etten opi niitä koskaan, mutta olen onnellinen jo muutamista oppimistani helpoista ja haastavista malleista:

Mallina tyttäreni: hollantilainen letti, puoliksi onnistunut ja silti ihan hieno Ainotar sekä vesiputousletti, suosikkini
Kaunista letittäen on onnistuneesti toteutettu kirja, jonka ohjeilla voi hyvin letittää niin omansa kuin läheistensä hiuksia vaikkapa pikkujouluihin tai joulujuhliin (vaikka kirjan kuvat ovatkin kuvausprosessin ajankohdan vuoksi melko kesäisiä). Arkikampauksia ajatellen pipokausi on vähän sääli, mutta toisaalta nyt syystalvella on hyvää aikaa harjoitella lettien tekemistä.

Tämä blogiteksti kuulostaa varmasti jo markkinointipuheelta, vaikkei minulla ei ole sidoksia kirjan tekijöihin. Olen vaan niin iloinen, että kerrankin opin letittämään - jopa niitä vaikeusasteeltaan haastavia lettejä.

--
Lumiomena ei ole ainoa kirjablogi, jossa on innostuttu leteistä. Myös Kia on esitellyt Kauniisti letittäen -kirjan.

13 kommenttia:

 1. Ihania kampauksia sinulta jo syntyy kirjan ohjeilla. Taitaa mallikin olla aika kärsivällinen ja iloita lopputuloksesta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, tässä kirjassa on tosi hyviä ohjeita, joita on helppo seurata. Mallin kärsivällisyyden kanssa on vähän niin ja näin, mutta kirjaa hänkin on selaillut innolla. <3

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Leena, olen ihan samaa mieltä. <3 Tässä kirjassa on tosi upeita ohjeita. Osa vielä mulle vaikeita, mutta koetan opetella.

   Poista
 3. Tämä kirja olisi kyllä ihana hankittava -ja tarpeellinen, sillä mietin just, miten laittaisin hiukset yhteen tilaisuuteen ja lettikampaus tuntuisikin mitä mainioimmalta idealta. Kiitos hyvästä kirjavinkistä! <3

  Kauniit kampaukset noissa sinun ottamissasi työkuvissa! Komppaan Leenaa: Vesiputous on ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kyllä joku lettikirja on tarpeellinen ainakin jos on tarpeeksi pitkät hiukset. :) Näitä lettikirjoja onkin nyt ilmestynyt. Minä en ole tutustunut muihin, mutta tästä pidin ja lämmöllä suosittelen. <3

   Ja kiitos! :)

   Poista
 4. Letitys on vallannut minunkin ajatukseni. Harmi vaan että hiuksemme ovat liukkaita kuin mitkä! Mutta joku lettikirja olisi aika kiva saada vaikka kirjastosta (no varmasti kaikki lainassa) mutta onneksi on myös netti.
  Ja totuus arkiaamuna: kaksi ponnaria? Jep.

  Tuo vesiputous on ihana!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, sama täällä: sekä tyttäreni että minun hiukset ovat liukkaat. Onneksi tyttärelläni on kuitenkin paljon hiuksia, itselleni käytän kuivashampoota pitoa tuomaan. Netistäkin löytää kyllä hyviä ohjeita: kaikki ne Youtuben lettivideot! Mutta kannattaa joskus vaikka lainata lettikirja kirjastosta ja kokeilla.

   Kaksi ponnaria hymyilyttää: meillä oli päiväkoti- ja eskari-iässä aina tuo muoti. Nyt koululaisen arkiaamujen pelastus on korkea ponkkari. Hollantilaisen letin tekee muuten melkein yhtä nopsaan. ;)

   Kiitos!

   Poista
 5. Onpa kauniita lettejä. Minullakin olisi pitkätukainen pojantytär, jonka kanssa harjoitella. Hänen äitinsä tekee taidokkaita kampauksia, mutta meillä tyttö on saanut tyytyä tavallsiin ponnareihin ja kaikkein yksinkertaisimpiin letteihin.
  Letitys on minulle tuttua vain leipomishommista. Sain lapsena äidiltäni kiitosta pikkupalmikoista pyöräyttämistäni pullista ja palmikoiduista longista eli pullapitkoista, mutta pullataikina on kyllä materiaalina jonkin verran helpompi kuin hiukset. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, sitten vain harjoittelemaan! Minäkin teen tytölleni usein ponnarin tai tavallisen letin. Näiä erilaisia malleja on ollut kyllä kokeilla.

   Muistinkin, että myös sinä olet innokas leipuri. Pullataikina ei ainakaan mene karkuun! Mutta ihan helppoa ei ole näyttävän pitkonkaan letitys. (Nyt alkoi tehdä mieli pullaa :))

   Poista
 6. Kiitos kirjavinkistä. Ihana kansi. Kivat mallikuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Eipä kestä. Tässä kirjassa on kauttaaltaan ihana kuvitus ja toimivat ohjeet.

   Poista
 7. Oi kun kiva, että olet kokeillut lettejä, ja noin kauniita. Nyt taitaa olla lettikirjabuumi, kun tänä vuonna on ilmestynyt jo kolme suomalaista. Oli jo aikakin, sillä vaikuttavat tasokkaammilta kuin moni ulkomainen.

  VastaaPoista