torstai 29. joulukuuta 2011

Kirjavuosi 2011, osa 1: Haasteita ja (melkein) tilastoja

Joululomailu Savossa on takana, mutta perheen yhteinen loma jatkuu vielä välipäivien ajan. Ajattelin ensin blogata niin ennen joulua lukemastani Dodie Smithin Linnanneidon lokikirjasta, Sanna Iston kirjoittamasta hienosta lastenkirjasta Tinka ja Taika kuin kertoa väliraporttimaisia tunnelmia joululahjaksi saamastani upeasta järkäleestä, A.S. Byattin Lasten kirjasta (ja juuri äsken sain postissa Haahtelan Traumbachin) mutta vuoden loppu häämöttää ja siksi tyydyn nyt seuraavien päivien aikana paketoimaan oman kirjavuoteni 2011.

Teen sen ensin tilasto- ja haastekatsauksen sekä huomenna tai lauantaina omien nyt päättyvän vuoden suosikkieni listauksen merkeissä. Lisäksi aion nauttia näistä laiskoista välipäivätunnelmista keskittyen suklaaseen, Lasten kirjaan, sään salliessa ulkoiluun, prinsessadomimon pelaamiseen sekä myös ystävien tapaamiseen. Paljon muuta en nyt kaipaakaan ja tunnen itseni hivenen laiskaksi analysoimaan kirjoja.

Mutta sen pitemmittä puheitta blogivuoteni tilasto- ja haastekatsaus.

Höpinää luetuista ja melkein-tilastoista

Koska minussa ei elä sisäistä tilastotieteilijää, summaan blogini tilastoja sanallisesti. Vuoden 2011 aikana kirjoitin blogiini mietteitäni kaikkiaan 117 kirjasta. Niistä valtaosa on romaaneja tai novellikokoelmia (reilut 80), lisäksi luin paljon lasten- ja nuortenkirjoja. Runoteoksia ja tietokirjoja joukkoon mahtuu muutama (lähinnä elämäkertoja sekä Barbara Demickin upea Pohjois-Koreasta kertova tiiliskivi), lifestylekirjoja yksi ainoa (selaan niitä mielelläni ja haaveilen niiden äärellä, mutta siihen se sitten jääkin).

Kotimaisten ja ulkomaisten lukemisteni suhde on melko hyvin tasapainossa keskenään, mikä omalla kohdallani on itsestäänselvää. Pohdin tätä suhdetta marraskuussa täällä. Kaukaisimmat maat, joiden kirjallisuutta tänä vuonna luin ovat Chile ja Japani. Kotimaisista läheisin alueellisesti oli varmastikin Seppo Heikkisen Mansikkakarnevaalit, koska olen itse syntyisin Suonenjoelta.

Lukemisten mittaaminen on helppoa määrällisesti, mutta laadusta se ei tietenkään kerro mitään. Voin sanoa, että kirjavuoteni paras kirja ei ole vuoden 2011 uutuuskirja, mutta mielestäni nyt päättyvä vuosi on ollut tavattoman upea myös uutuuksien osalta. Listaan omat suosikkini hieman myöhemmin tällä viikolla, mutta voin kertoa jo nyt, että tänä vuonna minusta tuli ainakin Joel Haahtelan sekä Kazuo Ishiguron fani. Lisäksi ihastuin muun muassa Per Pettersonin ja Helmi Kekkosen kerrontaan. Luen mielelläni kirjoja aika lailla laidasta laitaan ns. taideproosasta tyttökirjoihin ja kotimaisesta arkirealismista reaalifantasiaan. En ole kovin suuri kerrontavetoisten lukuromaanien ystävä. Vaikka viihdyn totta kai niiden parissa, kaipaan lukemaani hieman haasteita - en kuitenkaan nauti kaikkein koukeroisimmasta tajunnanvirrasta. Muutaman  dekkarinkin luin kuluneen vuoden aikana ja ihmeekseni pidin tuosta kirjallisuudenlajista, jota olen aiemmin pitänyt liian kaavamaisena ja sen vuoksi genreä hieman vältellyt. Vuoden huonoin kirja minulle oli Elina Tiilikan Punainen mekko tai Kira Poutasen Rakkautta on the rocks. Olen pahoillani, mutta niiden kummankin lukeminen oli todella tuskaisa ja samalla sitkeä urakka. Jos joku haluaa lukea jomman kumman kirjan, niin ilomielin postitan teokset uudelle lukijalle - ei tarvitse muuta kuin lähettää postiosoite sähköpostiini! ;)

Koska minulla ei ole vieläkään käytössä Google Analyticsiä, en osaa kertoa blogissani käyneiden määriä kuluneelta vuodelta. Bloggerin tilastojen mukaan käyntejä koko blogihistoriani aikana on ollut 131 028 ja kaikkein luetuin teksti on ollut pohdintani blogien saamasta spämmistä. Kirja-arvioista kaikkein luetuimmat ovat olleet inhoamani Paulo Coelhon Valkyriat sekä itselleni rakas Riikka Pulkkisen Totta. Tämän joulukuun suosituimmat tekstini ovat olleet Karin Ehrnroothin Vinoon varttunut tyttö ja John Boynen Tarkoin vartioitu talo. Koko vuoden suosituinta en Bloggerin tilastojen perusteella tiedä.

Kirjavuosi 2011 toi blogiini uusvanhoja tuulia sikäli, että palasin juurilleni: aloitin blogini lukupäiväkirjanani, sitten mukaan tuli kaikenlaista muutakin pohdintaa ja nyt olen viihtynyt parhaiten etupäässä kirjabloggaajana. Tämä johtuu ennen kaikkea ajankäytännöllistä syistä. Kirjabloggaajana on muutenkin mukava olla. Vuoden aikana olen tavannut monia ihania blogi-ihmisiä kirjakustantamoiden järjestämissä tilaisuuksissa ja Facebookin Kotimaiset kirjablogit-sivulla olen niin ikään viihtynyt. Samoissa merkeissä on mukava jatkaa kohti vuotta 2012.


Haasteista

Kirjablogistania on tänä vuonna tuntunut kuhisevan erilaisia haasteita enemmän kuin koskaan aiemmin. Se johtuu tietenkin siitä, että niin blogien määrä kuin sen kanssa korreloiva yhteisöllisyyden tuntu ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana hurjasti.

Olen itse sitä tyyppiä, joka innostuu helposti haasteista, mutta ei jaksa suorittaa kaikkia loppuun. Onneksi mitään haasteita ei ole tarvinnut ottaa vakavasti! Moni lukemani kirja solahti mukavasti muutamaan haasteeseen, joten haasteet eivät varsinaisesti ohjanneet lukemistani eikä minun tarvinnut ottaa ns. loppukiriä niiden kanssa.

Kuluneen vuoden aikana suoritin kokonaisuudessaan suomalaisen keskiluokan arkea, siskoutta sekä nostalgiakirjoja koskevat haasteet. Lisäksi luin monta teosta Satun minihaastetta ajatellen. Tein haasteista koontisivun, jossa lukemiani kirjoja voi käydä kurkkimassa.

Itselleni rakkain haaste oli ehdottomasti Kirjavan kammarin Karoliinan alullepanema Totally British-haaste, josta omien laskujeni mukaan ehdin suorittaa kaikkiaan viisi kategoriaa: Modern Men Writersin, Modern Women Writersin, Children's Britainin, Stiff Upper Lipin, Éirinn go Brách!'n sekä Commonwealthin. Totally British-haasteeseen lukemani kirjat löytyvät omalta sivultaan.

Ensi vuonna aion olla mukana Sallan mainiossa Sydänvikaisia pienviljelijöitä verta oksentamassa-haasteessa sekä jatkaa omaa tyttökirjaprojektiani. Aloin syksyllä lukea tyttökirjaklassikon kerran kuussa. Tämän harrastukseni voisin kytkeä osin Sinisen linnan kirjaston Marian haasteeseen harvinaisista tai vähemmän tunnetuista tyttökirjoista. Kovin paljon en kuitenkaan aio ensi vuonna haasteita ahnehtia, koska tulevaa kirjavuotta on mukava odotella muuten vain.


Huh, olinpas (taas) monisanainen. Lupaan olla ytimekkäämpi kirjavuoden suosikkejani pian listatessani.

16 kommenttia:

  1. Ihana, kun analysoit haasteitakin. En ole kovin moneen ottanut nyt osaa, mutta pitääpä ensi vuotta silmällä pitäen kirjoittaa ajatuksia valmiiksi eri haasteista.

    Kiva, kun pistät eteenpäin itsellesi sopimattomat kirjat. En tartu nyt tarjoukseen, sillä luotan makuusi ettei Poutasen kirja sovi minullekaan.

    Pidin tästä ja otan vähän mallia omaan pohdintaani. :)

    VastaaPoista
  2. Näitä vuodenvaihteen tilinpäätöksiä on hirmuisen mukavaa lukea. Enkä häiriintynyt monisanaisuudesta lainkaan, päinvastoin!

    VastaaPoista
  3. Kiva katsaus ja välipäivien tunnelmapala kaikenkaikkiaan! Minuakin vähän laiskottaa näin välipäivinä: muutaman päivän täystauko blogeista joulunpyhinä toi sellaista suhteellisuudentajua, että ei koko ajan tarvitse lukea, analysoida lukemaansa ja blogata ;). Kohta alkaa kevään uutuuskirjojen vyöry, ainakin siihen asti on hyvä relata vähän... :)

    VastaaPoista
  4. Ei löydy sisäistä tilastotieteilijää minustakaan, joten tällainen sanallinen yhteenveto on juuri passeli. Mielenkiintoista lukea myöhemmin mikä on ollut tämän vuoden suosikkisi. Sitä voisin itsekin vielä vähän miettiä omalta kohdaltani.

    Tuo Sallan lanseerama haaste kiinnostaa minuakin.

    VastaaPoista
  5. Minusta tuntuu, että minulta jää tämä yhteenveto myöhemmäksi mutta näitä on kyllä todella mielenkiintoista lukea. Kiva myös, että tekstin seasta löytyy linkkejä joista pääsee sitten helposti kurkkimaan. :)

    Kauniit jouluiset kuvatkin!

    VastaaPoista
  6. Täältä on kuluneen vuoden aikana löytynyt hurjasti hyviä kirjavinkkejä;kiitos niistä:)
    Ja oikein hyvää Uutta Vuotta 2012 Katja!

    VastaaPoista
  7. Pöh, kommenttini katosi taivaan tuuleen. Noille postituslupauksillesi hihittelin, mahtaako löytyä kummallekaan kirjalle ottajaa? :)

    VastaaPoista
  8. Olipa mielenkiintoista lukea pohdintojasi! Heh, Punaiselle mekolle ja Rakkautta on the rocksille tuli kyllä sellaiset myyntipuheet että pysyn kaukana :D. Jälkimmäisen puolustukseksi (vaikka en ole sitä lukenutkaan) pitää kyllä sanoa että chick lit tuntuu olevan tavattoman vaikea laji, helposti menee överiksi mutta jos ei mene tarpeeksi överiksi, ei ole hauska, tai jotain...

    VastaaPoista
  9. Katja, hienot kuvat, tyylikkäät.

    Kuvittele, luin koko kirjoituksen, eikä minulle tule mieleen mitään vastaan eikä myötään;-) Voiko liika suklaa ja laiskottelu aiheuttaa tällaista, että ei niin kuin reagoi...Tai ehkä olen hurjasta vitamiinipatteristostani huolimatta saamassa flunssan, mikä ei ole suotavaa, sillä vuoteeni ympäristö on täynnä suklaata ja...kirjoja.

    Aion ryhdistäytyä vasta kun vuosi vaihtuu ja/tai kun näen kunnon lumet.

    Lokoisia välipäiviä!

    VastaaPoista
  10. Näitä muiden erilaisia lukuvuoden koosteita on valtavan kiinnostava lukea!

    Minulla on niin sama noiden haasteiden kanssa, että innostun mutta ne sitten saattavat vähän kuin unohtua ;)

    VastaaPoista
  11. Hei! Minä vaan huikkaan, että olen löytänyt blogiisi ja liityin lukijaksi. Olen löytänyt sinun ansiosta Haahtelan ja rakastuin Perhoskerääjään. Kiitos siitä! :)

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  12. Minä olen aina tykännyt kovasti kaikenlaisista vuoden yhteenvedoista, eivätkä nämä kirjablogien vuosikatsaukset tee poikkeusta: näitä on todella hauska lukea. Odotan myös innolla vuoden suosikkejasi - muutaman ehkä jo arvaankin...

    Ihania välipäiviä! Minulla ei sen kummempaa joululomaa ole, mutta on näissä vuoden viimeisissä päivissä silti sellainen mukava puoli-lomallinen fiilis :)

    VastaaPoista
  13. Olet kyllä ollut käsittämättömän ahkera ja tehokas. Minua aivan hengästyttää tuo kirjojen määrä, joista olet kirjoittanut jutun, kun vielä kirjoitat aina viisaita ja perusteellisia tekstejäkin.

    Itse olen työäitinä huomannut, että aikaa lukemiseen kyllä aina on, mutta läheskään kaikista kirjoista en ennätä ajatuksiani kirjaamaan, joten oma blogini päivittyy kovin verkkaiseen tahtiin. Kiitos, että jaksat aina kommentoida! : )

    Oikein mukavaa ja onnellista vuotta 2012 Sinulle!

    VastaaPoista
  14. Hih, mullekaan ei tullut heti halua ilmoittautua mainitsemiesi poistokirjojen uudeksi omistajaksi. :D Muuten tätä oli mielenkiintoista lukea, kiitos vuosikatsauksesta!

    VastaaPoista
  15. Minua itse asiassa vähän kiinnostaisi tuo Tiilikan Punainen mekko. Jos sille ei ole vielä ilmaantunut ottajaa, laitan osoitteeni sähköpostiisi!

    VastaaPoista
  16. Hanna: Haasteitakin oli kiva miettiä, pitää vielä hieman tarkentaa muutamia. :) Ja makuni on tosiaan aika luotetettava - ainakin Poutasen & Tiilikan suhteen. ;)

    Norkku: Olen samaa mieltä. On kivaa ja kiinnostavaa lukea itse kunkin kirjavuosikatsauksia.

    Maria: Blogitauko teki terää! Olen vieläkin hieman lomalla blogin suhteen ts. en jaksa nyt alkaa pohtia lukemaani, vaikka sain Traumbachinkin loppuun tänään. Ihana kyllä odottaa kevätkirjoja!

    Jaana: Sen oman suurimmanm suosikin miettiminen on yllättävän vaikeaa, niin paljon on tullut luettua hienoja kirjoja.

    Sallan haaste on yliveto!

    Linnea: Juuri kävinkin lukemassa ja kommentoimassa sinun yhteenvetoasi. Hienoja kirjoja!

    Yaelian: Ihana kuulla. Hyvää uutta vuotta sinulle. :)

    Salla: Minäkin hieman pelkäsin, että molemmat kirjapolot jäävät hyllyyni, mutta nyt Tiilikan kirja on löytämässä uuden kodin. Hyvä niin.

    Tessa: Minä olisin varmaan liian rehellinen myyjä, en saisi kaupaksi mitään. ;) Hyvää kotimaista chiclitiä ei taida juuri olla. Vai voisikohan Hilja Valtosen lukea joukkoon?

    Leena: Kiitos. Eipä näistä listoista voi varmaan sanoa oikein juuta tai jaata. Tilastot ovat tilastoja ja haasteet haasteita. :) Mutta hieno kirjavuosi on tämäkin ollut!

    Kunpa saisimme reippaasti lunta. Aina voi haaveilla.

    Susa: Olen ihan samaa mieltä. Sinulle vielä suurkiitos nostalgiahaasteesta. Innostuin siitä niin, että luin ylimääräisenkin kirjan. :)

    Milla: Kiitos. Kiva kuulla! Haahtela kirjoittaa ihanasti. Tervetuloa lukijakseni ja hyvää uutta vuotta!

    Liisa: Minäkin pidän yhteenvedoista. Varmasti arvaat muutaman suosikkini helpostikin, mutta toivottavasti mukana on myös yllätyksiä.

    Puolilomalaisenakin on kivaa. Ja uusi vuosi on aina hieman juhlaa. :)

    Joana: En tiedä ahkeruudesta, joku muu asia jää sitten puolitiehen ja esimerkiksi pölykoira villiintyvät nurkissa... Mietin tätä aktiivista bloggaamista ja koska itse olen kotityöäiti (ts. teen töitä kotoa käsin, nyt hieman uusiakin juttuja), niin minulle bloggaaminen on varmasti osin myös sosiaalisen vuorovaikutuksen korviketta. Viikonloppuisin en koneelle kovin hyvin sitten ehdikään. :)

    Kiitos samoin, oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

    Jenni: Voi, etkö sinäkään halua noita kirjoja? ;)

    Lumikko: Hienoa! Kukaan ei ole ilmoittanut haluavansa Tiilikan kirjaa, joten laita yhteystietosi minulle meilillä. :)

    VastaaPoista