torstai 21. elokuuta 2014

Eeva Tikka: Hiljainen kesä

Eeva Tikka: Hiljainen kesä
Kustantaja: Gummerus 1979
Kansi: Saara Tikka
Sivuja: 277
Kotimainen romaani

Sade muuttuu rankemmaksi. Häntä pidettäisiin hulluna jos nähtäisiin, itsekin hän pitäisi hulluna naista jonka näkisi tällä tavoin. Hän antaa ruumiinsa sateelle niin kuin hänen tyttärensä antaa omansa auringolle, hän antaa sateen huuhtoa itsestään auringon muiston ja kaiken turhan halun - halun olla sellaista mitä ei ole ja saada sellaista mitä ei ole. On kuin hän kuolisi hiukan pisara pisaralta, tuntuu hyvältä kuolla tällä lailla vähin erin - ja onhan hän väsynytkin, nyt vasta hän huomaa sen.

Mitä jää ja mitä seuraa, kun kevätmyrsky vie perheen esikoispojan? Eletään arkea 1970-luvun pohjoiskarjalaisella maaseudulla. Ammattikoulun käynyt, työtön 19-vuotias Olli viettää viikonloppua Lammassaaressa ja pohtii elämäänsä. Myrskyisenä aamuna hän työntää veneensä vesille, aallot upottavat hänet ikiajoiksi. Perhe - isä Matti, äiti Elina, sisko Ulla ja pieni Esko-veli - koettaa suoriutua päivittäisistä askareistaan, mutta paljon jää isoäiti Elman harteille.

Eeva Tikka on niitä kirjailijoita, joiden tuotantoon olen aikonut tutustua jo kauan. Hänet tunnetaan teemoista, jotka kiinnostavat minua: luonto, ihmissuhteet, Pohjois-Karjala. Hiljainen kesä kantaa näitä kaikkia. Se on kuvaus suuren surun kesästä tai pitemmästäkin ajasta, sen ajallinen kaari kantaa kevätmyrskystä ensilumeen.

Surussa voikukkakin tuntuu riehakkaalta, aurinkoa pääsee pakoon navettaan. Tikka rakentaa romaaninsa vahvasti henkilöiden ja luonnon varaan. Hän kuvaa jokaisen keskeishenkilön mielenliikkeitä, Ollinkin heti romaanin alussa. Jokaisella on oma tapansa surra ja surussakin luonto ja ihmiset kohtaavat: kuka vetäytyy työhön, kuka pakenee hetkeksi kaupunkiin, kuka vihaa Jumalaa. Kaikkein koskettavinta on pienen Eskon surusta johtuva toilailu, mutta myös romaanin ainoan minäkertojan Ullan naisistumista Tikka kuvaa lämmöllä, samoin kuin Elinan pohdintaa omasta äitiydestään. Kestettävä kuitenkin on.

Tikan kieli on arkea ja runoa, lannanhajua, tuskaa ja luonnonvoimia. Luontokuvaus elää ja hengittää samassa rytmissä vuodenkierron kanssa:.Aallot kasvavat vedenseinäksi, lokin siiven hipaisu nostattaa surun. Itäsuomalainen puheenparsi elää vahvana, mutta melankolisessa - vaan ei valottomassa - romaanissa supliikkikulttuuri on kaukana. Esimerkiksi parisuhdetta Tikka kuvailee miltei anttihyrymäisesti. Vertaus ei tietenkään ole paras mahdollinen, mutta samaa pitkän parisuhteen luottamusta siinä on. Vaikeinakin aikoina hellyyttä voi osoittaa pieni teoin, vaikka ripustamalla verkot kuivumaan:
- Oisin minä nämä suanu - suotta sinä tänne.
- Jouvampahan.

Hiljainen kesä lähtee liikkeelle luonnosta: kuolleesta hylkeestä. Ja luontoon ja veteen kirja päättyykin. Mitä siihen väliin mahtuu, on ihmistä suurempaa. Hiljainen kesä on nimensä mukaisesti rauhoittava, miltei hiljainen romaani. Tikka oivaltaa, että ihmisen tieto ja tunto siitä, mitä elämän takana on, on kuitenkin pieni. Ihmisen pyrkiminen sen käsittämiseen on kuin leijan lento, narulla maassa kiinni, ihminen itse narusta pitelemässä eikä uskalla päästää.

-

Hiljaisen kesän ovat lukeneet myös JaanaMinna ja Sara.

14 kommenttia:

  1. Tämä on vaatimattomalla ja hiljaisella tavalla hyvin vahva ja mieleenjäävä kirja, josta kirjoitit niin kauniisti. Hyvistä aikomuksistani huolimatta Tikan lukeminen on minulla kuitenkin jäänyt pelkästään tähän kirjaan. Pitääkin yrittää muistaa seuraavalla kerralla kirjastossa käydessä etsiä lisää Tikkaa luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, "vaatimattomalla ja hiljaisella tavalla" - niin totta ja niin kauniisti sanottu! Pidin Viimeisestä kesästä paljon. Minäkin aion lukea lisää Tikkaa, mutta saa nähdä, milloin.

      Poista
  2. Sanoisin nyt niin, että kirjoituksesi tekee kauniilla ja koskettavalla tavalla kunniaa Eevaa Tikalle. Jotenkin tekstissäsi on samaa hengitystä kuin Tikan tavassa kirjoittaa. Ja voi miten komea tuo alussa oleva sitaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, kiitos ihanasta kommentistasi. Viimeiseen kesään oli jotenkin niin helppoa päästä sisälle. Tuo sitaatti on sellainen, joka miltei pysäytti minut kirjaa lukiessani.

      Poista
  3. Hiljainen kesä jossa ehkä kuitenkin sateen ääniä, haavan havinaa, aaltojen loisketta. Tämä kuulostaa kauniilta. Minun on jo kauan pitänyt tutustua Tikan proosaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, noitakin. Mutta paljon myös kipua, kaipuuta, lihallisuutta, vaillinaisuutta. Kaunis kyllä, mutta samalla väkevä ja tuskainen. Koko ajan rauhoittava. Suosittelen!

      Poista
  4. Luin Eeva Tikan Aurinkoratsastuksen vuosia sitten ja häikäistyin. En vain ole tullut kirjailijan muihin teoksiin tarttuneeksi, vaikka vakaasti toista aikanaan päätin. Hiljainen kesä kuulostaa kirjalta, joka pitäisi ehdottomasti lukea. Kirjoitat kirjasta kovin kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, minun taas tekisi mieleni lukea tuo Aurinkoratsastus. Olen lukenut siitä niin paljon hyvää. Hiljainen kesä teki minuun suuren vaikutuksen, lue ihmeessä.

      Poista
  5. Kirjoitit kirjasta niin kauniisti, että minulla heräsi kiinnostus sitä kohtaan. Täytyy pitää nimi mielessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka, suosittelen. Tämä kirja sopisi hyvin syyskesäänkin, mutta talvella lukisin ehkä jonkun toisen Tikan.

      Poista
  6. Olen niin iloinen Katja siitä, että tuot tänne blogiin myös vanhempia kirjoja ja sellaisia kirjailijoita, joita monet eivät tonne. Ja tähän samaan syssyyn voin tunnustaa, etten ole Eeva Tikkaa lukenut, mutta nyt mielenkiintoni heräsi. Minulla on jotain syvää lukkarinrakkautta sekä Etelä- että Pohjois-Karjalaa kohtaan (sukujuuria siellä), joten olen ihan varma, että nauttisin tämän kirjan miljöökuvauksesta ja tunnelmista muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar, olet ihana! Koetan lukea monenlaista, nyt on turhankin paljon uutuuksia luettavana. Lue ihmeessä Tikkaa! Minäkin rakastan Pohjois-Karjalaa 13 Joensuussa viettämäni vuoden jälkeen. Tikka käyttää murretta hienosti (vain dialogeissa), kuvailee kaikkea samalla kertaa arkisesti ja runollisesti.

      Poista
  7. Voi, tässä olisi varmaan jotain itselle tuttua, tuossa kielessä ainakin, ehkä mentaliteetissakin. Pitäisi tutustua siis Tikkaankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, tutustu. Olisi kiinnostavaa lukea sinun ajatuksiasi Tikasta. <3

      Poista