maanantai 7. elokuuta 2023

Françoise Sagan: Tervetuloa, ikävä


 

Françoise Sagan: Tervetuloa, ikävä
Tammi 1955 (v. 2001 painos)
Bonjour tristesse 1954
Suomentanut Lea Karvonen
131 sivua
Ranskalainen romaani


En vieläkään häpeä näitä helppohintaisia huveja; kun sanon niitä helppohintaisiksi, teen niin vain siksi että muut ovat niin sanoneet. Ennemmin katuisin ja kieltäisin huoleni ja epämääräiset ahdinkoaikani. Huvittelun halu ja onnen kaipuu ovat ainoat selvät luonteenpiirteeni.

Pienen tauon jälkeen voi kuvitella ja yrittää: päivittää Lumiomenaa myös tänne blogin puolelle. Ja näin aluksi se käy helpoimmin Kirjagram-postausten tuomisella myös tänne Bloggeriin. Lumiomena-Instaa kannattaa seurata, sillä siellä on monenlaisia kirjajuttuja, "stooreja" ja muutakin.

Ja sieltä on myös tämä postaus, kesämuisto oikeastaan:

Ajattelen pinjamäntyjä, keveyden ja painon vuorottelua, kuvittelen nuoruuden tai oikeammin luen siitä. Etelä-Ranskassa, uimarannalla.

Françoise Saganin maisemissa.

Sagan oli vain 18-vuotias, kun hänen esikoisteoksensa Tervetuloa, ikävä julkaistiin. Tervetuloa, ikävä kuvailee 17-vuotiaan Cécilen kesää Ranskan Rivieralla. Isänsä kanssa kahdestaan asuva Cécile on tottunut vapauteen, tupakointiin ja kokeiluihin poikien kanssa. Isän rakastajattaret vaihtuvat, kunnes kohdalle osuu vanha tuttu Anne, joka tuo mukanaan järjestystä. Kaikki muuttuu, huolettomuus katoaa, Cécile alkaa laatia suunnitelmaa Annen karkottamiseksi.

Ilmaisu on tiivistä mutta paljon kertovaa. Cécilen hahmossaan Sagan havainnoi tarkkanäköisesti ylemmän keskiluokan elämää, mutta antaa myös tietynlaisen harson tai sumun suodattaa asioita lähelle ja kauas. Kyse ei ole vain kuvaus teini-ikäisen tytön kesästä ja mielenmaisemasta, sillä romaanissa on myös dramatiikkaa - voisi sanoa, että melko paljonkin, mutta sitten ajattelen teini-ikäistä kirjailijaa ja päädyn vain ihastelemaan koko romaania. Ja kaikkia niitä sitaatteja, joita teoksesta voisi irrottaa, kuten postaukseni alussa ja nyt vielä tämä:

Sitä paitsi tunnustin auliisti että kuukauden päästä käsitykseni saattaisivat olla jo toiset, sillä mielipiteeni eivät koskaan olleet pitkäaikaisia. Kuinka olisinkaan voinut olla suuri ja luja luonne?

Miten Rakastin Saganin romaania nyt ja olen varma, että jos olisi lukenut sen lukiolaisena, olisi kirjasta voinut tulla yksi ns. elämäni lukukokemuksista. Lämmin suositus kaikille tiiviin ilmaisun ja ranskalaisuuden ystäville.


6 kommenttia:

  1. Tämä on hyvin viehättävä kirja (ja hämmentää tosiaan kuinka 17-vuotiaana kirjoittaa tuollaisen, ja toisaalta ehkä tuon voikin kirjoittaa vain sen ikäisenä).
    Mutta Saganin muihinkin kirjoihin kannattaa tutustua, ei ole yhden hitin ihme, ja sitä alkupään tuotantoa tulikin aika monta suomennetuksi tuoreeltaan, nyt niitä tietysti pitää hakea divareista ja kirjastojen varastoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gregorius, totta, tämä on hienosti kirjoitettu ja kirjailijan nuoruus osaltaan on tuonut siihen ehkä jotain autenttisuuden tunnelmaa. Täytyy joskus jatkaa Saganin parissa.

      Poista
  2. Luin kirjan joskus nuorena ,ja pidin siitä paljon Pitäisikin lukea nyt uudestaan.Kaunista viikonloppua Katja💐

    VastaaPoista
  3. Ihana, kun palasit! Luen näitä nyt takautuvasti (en ole instassa), koska olin pitkään sairaalassa ja sitten kotona toipumassa.
    Kiinnostava kirja! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thilda, toivottavasti toipumisesi sujuu hyvin. <3 Tämä on hieno kirja, tiivis ja ilmava.

      Poista