maanantai 18. huhtikuuta 2011
Päivät 17 ja 18: Suosikkilainauksia ja kirjapettymyksiä
Päivä 17 – Suosikkilainaus suosikkikirjastasi
Olen huono muistamaan hyviä kohtia kirjoista. Yleensä muistan kirjan juonen, henkilöt sekä ennen kaikkea sen tunteen, jonka teoksen lukeminen jätti. Blogi onneksi auttaa jonkin verran sitaattiasiassa, koska sen myötä olen ensimmäistä kertaa koskaan alkanut kirjottaa lainauksia lukemistani kirjoista. Nämä lainaukset ovat vanhoista ja yhdestä uudemmasta suosikistani:
On omistauduttava kokonaan elämälle ja vain sille. Ja koko ajan on varottava avoimia ikkunoita. (John Irving: Kaikki isäni hotellit)
- Pannaan lasi sen [kevään ensimmäisen krookuksen] päälle, Niiskuneiti sanoi. Siten se selviää kylmästä yöstä.
- Älä pane, sanoi Muumipeikko. Anna sen selvitä miten parhaiten taitaa. Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia. (Tove Jansson: Taikatalvi)
Ja ristiriita oli niin kipeä ja samalla haltioittava, että jouduin sulkemaan silmäni. (Andrei Makïne: Ranskalainen testamentti)
Päivä 18 – Kirja, johon olit pettynyt
Pettymyksiä aiheuttavia kirjoja on monia, mutta onneksi ne ovat usein pieniä pettymyksiä. Hyväkin kirja voi olla pettymys, jos siltä odottaa suuria. On kirjoja, joiden kaikki ansiot tunnistaa ja tietää pitelevänsä käsissään laadukasta kirjallisuutta, mutta koska lukukokemus on aina subjektiivinen, voi kirja tuntua pettymykseltä. Tällaisia kirjoja - hyviä, joista en silti syystä tai toisesta pitänyt - ovat esimerkiksi jo mainitsemani William Faulkerin Ääni ja vimma (jota en ymmärtänyt), Nadeem Aslamin Elävältä haudatut (vaikka kirja on hyvä ja tärkeä, ei se ollut minun kirjani, olin ehkä lukenut jo tarpeeksi Afganistaniin liittyviä kirjoja enkä saanut kirjasta irti mitään uutta, harmi) ja hienoinen pettymys oli myös Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina (josta kyllä pidin kovasti, mutta odotukseni olivat liian korkealla Aikamatkustajan vaimon jälkeen).
Minulle pieniä pettymyksiä ovat olleet myös Valérie Tong Chuongin Pariissa, sattumalta sekä Anna Gavaldan Kimpassa. Odotin molemmilta kirjoilta jotain kepeänälykästä lempeää satiiria, mutta ensimmäisen kohdalla luin vain kepeää pikalukuromaania ja jälkimmäiseen en päässyt sisälle ollenkaan, vaikka myöhemmin rakastuin Kimpassa-elokuvaan. En silti sano kirjoja huonoksi, ne olivat pettymyksiä vain odotuksiini nähden. Anna Gavaldan lyhytproosa sen sijaan ei ole tuottanut pettymyksiä.
***
Pettymyksistä puheenollen. Minulla on heikko olo eilisen vaalituloksen jälkeen. Koetan ajatella, että 80 prosenttia kansasta äänesti muita kuin persuja, mutta silti tuo populismin nousu poliittisella kentällä kammottaa. Määräni oli tänään aamulla arvioida tänne yksi ihana romaani, mutta taidan myöhemmin tänään tai huomenna palata lastenkirjalla, jonka maailma tuntuu nyt niin lempeältä ja hyvältä sanomalehtiotsikoihin verrattuna. Hyvää pääsiäisviikon alkua kaikesta huolimatta!
Kuva Eteläisestä Saksasta moottoritiellä juuri ennen sadetta matkalla kohti pohjoista. Kesä 2005.
Eilisen jälkeen on pakko uskoa että yhteistyön voima alkaa kasvaa ja meillä on hyviä tyyppejä tulevassa oppositiossa vahtimassa ...
VastaaPoistaEkasta kommentistani tuli niin agressiivinen, että varmuuden vuoksi deletoin sen. Olen vaan niin kauhuissani tuosta Suomen ruskettumisesta. Kaunis tuo valokuvasi, jännät värit.
VastaaPoistaMaria: Niinpä. Hallitusneuvotteluista tulee varmasti vaikeat. On pakko luottaa siihen, että kokoomus ja demarit vanhoina asiapuolueina pitävät persut kurissa. Toivotaan ainakin!
VastaaPoistaAllu: Olisit vain julkaissut sen ensimmäisen kommenttisi. Hyvän asian puolesta saa ainakin mielipiteissään olla hieman agressiivinen. Kiitos kuvakehuista. En muista tarkkaa paikkaa, mistä sen otin, mutta jostain Itävallan rajan jälkeisestä Saksasta.
Samoissa tunnelmissa... Ajatukset jotenkin harhailevat eilisen järkytyksen jälkeen, joten ei pysty edes lukemaan nyt mitään.
VastaaPoistaValitsemasi lainaukset olivat kaikki jotenkin riipaisevia ja kauniita yhtä aikaa. Tuo Aikamatkustajan vaimo -kirja tupsahtelee eteeni koko ajan joka paikasta, ja se onkin ollut lukulistallani jo pitkään. Pitää varmaan hakea kirjastosta lähiaikoina.
Kun kerran otit asian esiin, niin täytyy kommentoida, että omalta osaltani pelottaa eduskunnan tulevaisuudessa juurikin se kokemattomuus ja joukkion hajanaisuus. Kuinka persujen puoluejohtaja pystyy pitämään joukkonsa kasassa, jotteivät sooloile kukin omien tavoitteidensa mukaisesti? Ja miten persujen joukosta löytyy ministerinsalkuille kantajia?
VastaaPoistaToisaalta, voihan sitä ajatella, että politiikan kenttä koki vihdoin sellaisen maanjäristyksen, että yhteistyö voi kasvaa yllättävienkin kumppaneiden kesken. Toivon niin. Ahdistaa silti. Nyt aiheen käsittely loppuu osaltani tähän. Ugh.
Aur: Luulen, että aika monella on samanlaiset tunnelmat, ainakin kaikilla avoimesti ajattelevilla ihmisillä. Minäkään en eilen saattanut lukea mitään.
VastaaPoistaKiitos lainauskommentistasi. Koetin ottaa sellaisia pätkiä, jotka ovat mieltäni hyvällä tavalla liikuttaneet.
Mirka: Niinpä! Minä luulen (ei, kun tiedän ;-)), että tämä hallituskausi osoittaa sen, että persut joutuvat kuitenkin taipumaan hallituksen enemmistön tahtoon ja heidän äänestäjänsä pettyvät. Seuraavissa vaaleissa puolue palaa takaisin pieneen/keskisuureen sarjaan. Pakko uskoa vanhojen asiapuolueiden, kokoomuksen ja demareiden, yhteistyökykyyn. Ovathan ennenkin mahtuneet samaan hallitukseen.
VastaaPoistaOvatko ihmiset nyt järkyttyneitä siitä, että ylimielinen minkkimari ei saa olla enää pääministeri vai siitä, että persujen sanoman alla virtaa jotain mitä ei ehkä hallita?
VastaaPoistaLeena: Luulen, että väki on aika huolissaan tai pikemminkin pettynyt persujen vaalivoittoon. Pääministeripuoluehan yleensä saa vaaleissa takkiinsa, joten keskustan pudotus ei ollut suuri yllätys (no, pudotuksen määrä oli). Se, että populismi ja puolivillaiset puheet saivat paljon kannattajia, on surullista. Aika toki näyttää, kuinka persujen sanomalle käy.
VastaaPoistaItseäni ainakin huolestuttaa lähinnä tuo persujen menestyminen. En voi käsittää, miten se persujen suoltama soopa voi mennä läpi niin suurelle joukolle. Ja mitä tulee minkkimariin, niin jouti mennäkin oppositioon. ;)
VastaaPoistaMutta ehkä tästä suosta vielä noustaan.
Kuutar: Ihan samoissa ajatuksissa siis sielläkin. No, täytyy toivoa, että seuraava hallitus on mahdollista saada niin viisaaksi kuin äänestetyillä aineksilla on mahdollista ja muistaa, että 80% äänesti muita kuin persuja. :)
VastaaPoistaKieltäydyin loppuun asti uskomasta, että puolue, joka määrittelee itsensä kansallismieliseksi ja kristillissosialistiseksi, äänestettäisiin Suomessa vallankahvaan. Toisin kävi. Yritän ajatella, että suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan äänestänyt persuja ja toivon samalla myös, että tämä kasvattaisi sitä yhteistyökykyä ja herättelisi meitä tavallisiakin ihmisiä toimimaan enemmän omien arvojemme mukaan.
VastaaPoistaKirja-asiaan en sano nyt mitään. :-)
No, juuri oli uutinen, että tietty osa juoksee peruskoulun läpi oppimatta lukemaan ja silti niilläkin on äänioikeus. Ehkä voi suhteuttaa siihen. Vaikka vaikeaa se onkin.
VastaaPoistaJuurikin itkettää se, että 20 prossaa voi kaiken sen potaskan ja skeidan perusteella äänestää. Ei ole mitään pohjaa tai tietoa maailmasta, mihin suhteuttaa asioita. Tätä se on, elämä nettimaailmassa.
Lainaukset ovat ihanat, etenkin Taikatalvi (tietty)! <3
VastaaPoistaVaalituloksesta jo tiedätkin mielipiteeni, eli yhteneväinen kanssasi... Mieli on edelleen raskas.
Ei hurrattu vaalitulosta meilläkään... mutta meidän perheessä ei olekaan siitetty niitä persujen peräämiä "puhtaita suomalaisia" >:S
VastaaPoistaJa sitten itse asiaan eli kirjoihin: sain vastikään luetuksi Pariisissa, sattumalta ja lievä pettymys se oli minullekin,vaikka hyvä ja viihdyttävä lukukokemus sinänsä. Olisin luultavsti ollut pettyneempi, ellen juuri nyt olisi kaiken verikoston jälkeen kaivannut jotakin kepeän symppistä. Nimenä ja ajatuksena kirja vain tuntui sisältävän potentiaalia enempäänkin.
"Kimpassa" oli minulle nautinto, ehkä siksikin että en odottanut mitään. "Aikamatkustajan vaimoa" kohtaan jopa tunnen lievää ennakkoluuloa, joten siitä voisi sukeutua suorastaan iloisen yllättävä lukemus!
Petriina: Huokaus. Olen huomannut, että minulla jonkinlainen vaalipettymys etenee kuin prosessina. Sunnuntaina väänsi vatsaa, eilen oli iloton olo ja tänään jo mietin, että seuraavissa vaaleissa tuon yhden puolueen kannatus toivottavasti laskee. Ja tosiaan, yli 80% äänesti muita puolueita!
VastaaPoistaMari A.: Heh, hauskasti kirjoitit, vaikkei persujen voitossa ole mitään hauskaa. Olen toiminut (pedagogisesti epäpätevänä) opettajana ja huomasin saman, että osa porukasta ei osaa ammattikoulutasollakaan kirjoittaa. Populismin purema kyllä sattuu.
Karoliina: Taikatalvi <3 Ja vaalituloksesta onkin ehditty puhua jo toisaalla. Voi itku.
Elma Ilona: Luulen, että kenenkään kirjablogistin, kulttuurinystävän, monikulttuurisen tai järkevän suomalaisen perheessä ei iloittu tuon yhden puolueen voitosta.
Mukavaa, että luit Pariisissa, sattumalta. Odotan että ehdit kirjoittaa siitä, koska minulla on yksi asia mielessäni ja aion kommentoida sitä (mutta ehkä itsekin otat sen esille). Minulla oli liian suuria odotuksia Kimpassa-kirjaa kohtaan ja siksi se oli pettymys. Toivon niin, että pidät Aikamatkustajan vaimosta!
Kuten toisaalla onkin tuosta vaali-asiasta keskusteltu, niin..you know ;)
VastaaPoistaEn minäkään muutosta vastusta tai itse Keskustan tippumisen perään, mutta vastustan pitkälti sitä ideologiaa, mitä Persujen keskuudessa vaalitaan. Mutta se vaaleista..
Kuten varmaan muistat, minä pidin kovasti Kimpassa-kirjasta, mutta minulla ei ollut sitä kohtaan valmiita odotuksia vaan aloin lukemaan ns. puhtaalta pöydältä.
♥
Korjaus, siis en ITKE Keskustan putoamisen perään, tarkoitin.
VastaaPoistaSusa: Vaaleista on aina kiinnostava keskustella. Taidan toisaalla kertoa sinulle vielä yhden asian. :)
VastaaPoistaKimpassa on ihana elokuvanana pidän todella Gavaldan lyhytproosasta, mutta jostain syystä Kimpassa-kirja ei vetänyt minua mukaansa. Harmittaa, mutta onneksi silti rakastan Gavaldaa. <3
Minusta Gavalda on siitä jännä kirjailija, että häneltä voi tulla ehkä laadultaan aika vaihteleviakin kirjoja. Moni on kritisoinu sitä "Lohduttajaa", että se jos mikä on pitkäveteinen, itse en ole vielä saanut siihen tartuttua vaikka hyllyssäni onkin.
VastaaPoistaJa juu, kerro!!
Susa: Gavalda on tuottelias ja siksi laatu voi vaihdella - ja jokaisella on omat suosikkinsa. Itse tykkään hurjasti kahdesta ekasta novellikokoelmasta ja sitten uudesta Karkumatkasta.
VastaaPoistaJa kerroin jo. ;-)
Upeasti valitut lainaukset! Toimivat ilman, että olisi lukenut kirjojakaan. Hienoja.
VastaaPoistaPaula: kiitos. Ehkä nuo kohdat juuri siksi kiinnittivätkin huomioni. :)
VastaaPoista