Leila
Lindholm: Herkullisen tuoretta ruokaa
Kustannus-Mäkelä 2016
The Fresh Foodie 2015
Suomentanut Laura Beck
Valokuvat David Loftus
Arvostelukappale
Ruotsalainen keittokirja
The Fresh Foodie 2015
Suomentanut Laura Beck
Valokuvat David Loftus
Arvostelukappale
Ruotsalainen keittokirja
Kirjabloggaajan kootut selitykset: olen lukenut ja kuunnellut romaaneja, mutta
poden armotonta blogilaiskuutta enkä keksi mitään uutta tai järkevää sanottavaa
lukemastani. Koneella istumisen sijaan saa lempivuodenaikani alkusyksy minut
puuhastelemaan kaikkea: siivoamaan vaatekaappeja, lenkkeilemään jopa
kaatosateessa (voin sanoa, että eiliseniltainen viiden kilometrin mittainen
hölkkälenkki toi täydellisen uitettu koira -olon :)) – ja leipomaan ja
kokkailemaan.
Nyt sitten istun koneella, tietenkin, ja mistä kirjoitan: keittokirjasta. Ruotsalainen Leila Lindholm on Suomessakin tuttu tv-kokki. Hänen kirjansa Pala kakkua on jo jonkinlainen kakkuleipureiden pikkuklassikko, ja ihana kirja se onkin. Myös Vielä yksi pala hurmaa leivontaohjeillaan. Nyt Lindholmilta on suomennettu puhtaisiin raaka-aineisiin perustuva Herkullisen tuoretta ruokaa, jossa on ohjeita aamupalaherkuista pääruokiin ja arkisapuskasta makeisiin herkkuihin.
Herkullisen tuoretta ruokaa on lindholmaisen kaunis kirja. Se jatkaa samaa keittokirjojen hyväntuulisuutta kuin vaikkapa brittiläisen suosikin Jamie Oliverin kirjat: kuvia on runsaasti, taitto on samalla kertaa tyylikäs ja lifestyle-blogimainen ja tietenkin selailemaan houkutteleva. Kuvat sekä ruoka-ohjeita alustavat lyhyet tekstit tempaisevat ikään kuin mukaansa huolettomaan ja rentoon perhe-elämään ja sadonkorjuuajan tunnelmiin. On kuin kirjassa olisi ikuinen elokuu, letkeä meininki, oikea nykyistetty ruotsalainen maalaisidylli – sellainen, johon väistämättä haluaa mukaan.
Pääosassa on totta kai ruoka. Lindholmin ohjeissa on jokaiselle jotakin. On kasviksia, kalaa ja lihaa, on gluteenitonta ja vegaanistakin ruokaa. Pastelliset lippusymbolit näyttävät pikaiselle selaajallekin, kenelle kaikille kyseinen ruoka sopii. Osa ruoista on yksinkertaisia, kuten tänään lounaaksi kokkaamani paistettu kesäkurpitsa pastan kera, mutta joissakin ruoka-aineet saattavat vaatia hieman hakemista. Voi olla, että olen vanhanaikainen ja ennen kaikkea laiska googlettaja, mutta mitä ihmettä on psyllium, jota on useammassa ohjeessa (edit. Kiitos Bleuelle, nyt tiedän! ♥ ). Entä millainen on mandoliiniraastin? Onneksi ohjeita voi soveltaa omaan käyttöön, mandoliiniraastinta en ole nähnytkään, mutta juustohöylällä sai vuoltua ohuita ja pitkiä siivuja kesäkurpitsasta. Kokonaisuudessaan ohjeissa on paljon kokeilemisen arvoisia, esimerkiksi paistettu kuha ja sitrus-risonisalaatti tai paahdettu myskikurpitsa chevren kanssa kuulostavat mieleisiltäni ruoilta.
Herkullisen tuoretta ruokaa on rakennettu selkeästi, mutta jos jotain jäin kaipaamaan, niin ruoka-ainepohjaista hakemistoa. Nyt hakemisto on vain reseptien nimellä ja jos haluan tehdä jotain vaikka punajuuresta, en punajuuren kohdalta löydä kuin yhden graavilohiohjeen, vaikka kirjassa punajuurta käytetään muuallakin. Muuten kokonaisuus on huoliteltu ja hauska. Kirja kelpaa paitsi kokkauskäyttöön, myös mukavaksi selailukirjaksi.
Lindholmin aiemmasta kirjasta, Pala kakkua (josta on tullut eräs
leivontakirjasuosikeistani), innostuin samalla leipomaan amerikkalaista
omenapiirakkaa, oikeaa Mummon Ankan piirakkaa. Meilläkin omenapuut notkuvat,
vaikka puumme eivät ole edes kovin vanhoja. Loppukesän ja alkusyksyn ihanuutta on
sekin, että voi tuoksutella omenahilloa ja haaveilla olevansa leipurimestari
vaikkapa juuri Lindholmin kirjojen myötä.
Onpa mukavantuntuinen ruokakirja!Pitääkin tutustua siihen ensi sunnuntaina:) Amerikkalainen omenapiirakka, nam.
VastaaPoistaMinttuli, tämä on oikein kiva kirja. Ohjeista iso osa jäänee kokeilematta, mutta tällaisten kirjojen yksi merkitys onkin tuoda mukavia keittiöfiiliksiä. Ensi viikolla näet tämän. ♥
PoistaKeittokirjoja on mukava selailla mutta ohjeen pitää olla melko simppeli (ja tutuhkoin ainein), että tulee vakituisempaan käyttöön. Niin usein tulee tehtyä vaan niitä samoja tuttuja. Psyllium on kuitenkin tullut väkisin tutuksi, koska kuuluu gluteenittomaan leivontaan. Löytyy leivinjauheen näköisestä purkista. Gluteenittoman gluteenia :D
VastaaPoistaBleue, kiitos! Nyt tunnen itseni miltei noloksi, mutta en ole koskaan käyttänyt psylliumia. Hienoa, että sellaista on ja leipominen onnistuu paremmin. :) Olen samaa mieltä, että tutuhkot aineet ovat keittokirjassa tärkeitä. Siksi näistäkin tulin tehneeksi kesäkurpitsapastaa ja omenapiirakkaa. ;)
PoistaHyvä kansikuva tässä kirjassa. Keittokirjoja voi vain selailla ja suunnitella mitä milloinkin tekee. Omat keittokirjat ja leivontakirjat alkavat olla niin likaisia, että olisi aika osa vaihtaa. Kuka lie rähmäkäpälä pitänyt kirjoja auki kesken leivonnan ja ruoanlaiton ;)
VastaaPoistaMai, tässä on paitsi ihana kansikuva, myös upeat sisäkuvat. Keittokirjoista olen aika samaa mieltä: tykkään selailla niitä, mutta aika usein tulee tehtyä eniten niistä tutuimmista. Rähmäkäpälä täälläkin! :D
PoistaSanna, tämä siitä kiva keittokirja, että ohjeita on monenlaiseen makuun ja ruokavalioon. Ja upeita kuvia! :)
VastaaPoista