Jani Kaaro: Evoluutio
Kustantaja: Avain 2011
Kuvitus: Väinö Heinonen
Lasten tietokirja, luonnontiede
Sivuja: 64
Eräänä iltana pikku Charles Darwin oli käymässä nukkumaan. Hänen pöytänsä oli täynnä purkkeja ja purtiloita, joissa oli perhosia, kärpäsiä, kuoriaisia, simpukoita ja tuhatjalkaisia. Kun hän risti kätensä iltarukoukseen, hän unohtui samoihin vanhoihin ajatuksiinsa:
"Onko joskus ollut aika, jolloin maailmaa ei ole ollut? Miten maa, meret, joet, vuoret ja pilvet ilmestyivät keskelle tyhjyyttä? Entä mistä tulivat maapallon vihreän peiton alle peittävät kasvit, pilvien joukossa lentävät linnut ja kaikki eläimet sudenkorennoista krokotiileihin ja apinoihin? Mistä tuli ihminen?
Miten elämä syntyi, miten se kehittyi? Miksi olemme sellaisia kuin olemme? Nämä ikuiset kysymykset askarruttavat varmasti yhtä lailla lapsia kuin aikuisiakin. Maailmansynnylle on annettu monia selityksiä niin uskomusten, uskonnon, filosofian kuin luonnontieteen näkökulmasta. Jani Kaaron ja Väinö Heinosen tuore lasten tietokirja Evoluutio (2011) tarkastelee elämän syntyä ja kehitystä maapallolla hauskasti ja viisaasti.
Värikäs kuvakirja alkaa maailmansyntymyyteistä, etenee evoluutioteorian esittelystä geeneihin, alkuräjähdykseen sekä edelleen dinosaurusten ajasta ihmisen tarinaan. Kaaro kuvailee niin teorioita kuin uskomuksia riemastuttavasti ja samalla tieteenhistoriallisen tarkasti. Hän esimerkiksi kertoo, kuinka afrikkalaisen Bakuba-heimon mukaan maailma syntyi Mbombo-luojajumalan oksennuksesta, miten geeneissä ovat kaikkien elollisten olentojen rakennusohjeet, kuinka meret kuhisivat elämää ordoviikkikaudella sekä kuinka viimeisimmän jääkauden päättyminen mahdollisti ihmisen voittokulun maapallolla. Heinosen kuvitus mukailee Kaaron tekstiä tarjoten oivalluksia sekä tehden kirjasta värikkään ja iloisen katsella.
Evoluutio on tarpeellinen kirja. Saatuani kirjan käsiini koetin hakea tietoa muista suomalaisista evoluutiosta, elämän synnystä, kertovia kirjoja. Yhtään Evoluution kaltaista asioita yleisellä tasolla selittävää lasten tietokirjaa en ainakaan pikaisella tietonhaulla löytänyt, vaikka aihetta monissa kirjoissa sivutaankin. Kaaron ja Heinosen teos on paitsi tarpeellinen, myös sikäli mainio, että se sopii kaiken ikäisille. Pieninä annoksia sitä on ilo lukea alle kouluikäisten kanssa, katsella ja lueskella sieltä täältä, mutta parhaiten Evoluutio vastannee alakouluikäisten tiedontarpeeseen.
Vaikka kirja on omille, alle kouluikäisille lapsilleni vielä hieman liian vaikea, olemme nyt parina päivänä kirjaa luettuamme keskustelleet niin lapsi- kuin aikuis-Darwinista, ihmisen ja simpanssin eroista ja yhtäläisyyksistä, norsun kärsästä, maailmansyntymyyteistä kuin ensimmäisistä ihmisistäkin. Geeneistä ja DNA:sta kertovat osiot aukenevat tietomääränsä ja terminologiansa puolesta varmasti parhaiten kouluikäisille, mutta paljon jää hautumaan hieman pienemmänkin lapsen - tai humanistiäidin - mieleen. Kaaro uskaltaa nostaa tekstissään esiin myös edelleenkin joissakin piireissä esitettäviä uskonnon ja tieteen ristiriitoja. Moitteen sijaa en Kaaron tekstistä löydä. Totta kai joistakin asioista olisi voinut kertoa vieläkin enemmän tai joitakin alalukuja olisi voinut sijoittaa toisin, mutta kirjan tekeminen on valintoja eikä Kaaron ja Heinosen kirjassa ole valittamista. Kirjan tekijöistä olisin kaivannut pienen esittelyn vaikkapa teoksen takakanteen tai nimiölehden jälkeiselle sivulle, mutta pikainen googlaaminen selvitti minulle, että Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, Heinonen taas kuvittanut lukuisia kirjoja.
Väinö Heinosen kuvitustyyli on reipasta, hieman karikatyyrimaista. Se ei ole kaunista eikä suloista, vaan pikemminkin vauhdikasta. Lasten tietokirjaan hänen tyylinsä sopii hyvin. Heinosen kuvien avulla hankalastikin selitettävät ilmiöt, kuten vaikkapa ekologinen lokero näyttäytyy selkeänä. Lajien, esimerkiksi myyrän ja lepakon, haarautuminen samasta kantalajista on monimutkaisen prosessin tulos, mutta koska toinen elää maan alla ja toinen pysyy lentämään, on niillä erilainen ekologinen lokero. Heinosen kuvissa eri eläinlajit on sijoitettu joko yhteisiin tai omiin lokeroihinsa, vetolaatikoihin, itse kunkin yhdenmukaisessa evoluutiossa tapahtuneen lajinkehityksen mukaisesti.
Veikkaan, että Evoluutio tulee olemaan meillä yhtä luettu kuin Markus Hotakaisen mainio Tildan tähdet. En yritäkään vertailla evoluutiosta sekä tähtitieteestä kertovia lastenkirjoja keskenään, mutta molemmissa lapsia askarruttaviin kysymyksiin vastataan havainnollistavasti, hauskasti ja ennen kaikkea innostavasti. Koetan aina etsiä sellaisia lastenkirjoja, jotka puhuttelevat minua itseänikin: satukirjojen ja romaanien kohdalla pidän eniten hyvästä, klassisiakin aineksia sisältävästä omaperäisestä tarinasta ja kuvakirjoissa annan tietenkin painoa makeilemattomalle, mutta kauniille kuvitukselle. Lasten tietokirjojen toivon olevan informatiivisia, mutta samalla luettavia ja koko perheelle yhteisiä oivalluksia antavia. Evoluutio on juuri tällainen kirja.
Toivon Evoluutiolle asemaa kotimaisen lasten tietokirjallisuuden klassikkona, sillä niin hienosti ja havainnollistavasti Kaaro ja Heinonen elämän synnystä ja kehityksestä kertovat. Tietopainotteinen ja hauska kirja on sellainen, jota voin suositella kaikkien lapsi- ja miksei aikuisperheidenkin hyllyyn. Taidan olla evoluutiohurmiossa ja syytä ollakin, sillä evoluutiomme ei koskaan lakkaa.
****½
Eskarilaisen arvio (tähtiä ei nyt kuulemma anneta, vaikka kirja onkin tositosi hyvä): Hei ja siellä oli Jurakausikin! Mutta eihän jurametallisauruksia ollut oikeesti olemassa? Maailma syntyi alkuräjähdyksestä. Oli se ihan pienen pieni pallo (näyttää sormillaan pienen pallon kokoa) ja sitten kaikki räjähti, pum! Ja syntyi alkueliöitä ja sitten tuli ihminen. Mutta eihän maailma voi syntyä oksennuksesta? Se on ällöö. Miks mammutit kuoli? Kuunnellaanko Viimeinen mammutti?
Edit. Kurkatkaa vielä Järjellä ja tunteella-blogin Susan mietteet Evoluutiosta.
Meillä lueskellaan tätä myös nyt ja esikoisen kiinnostus on jotenkin erityisen kova tällaisiin asioihin vaikkei ymmärrys moniinkaan kirjan juttuihin sikäli vielä riitä ;)
VastaaPoistaIhan mahtava kommentti siellä esikoisella kirjaan :)
Oi tämän minä haluaisin vaikka joululahjaksi! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja laadukkaalta teokselta.
VastaaPoistaEvoluutioteoriat eivät ole aikuisellekaan niitä helpoimpia ymmärtää, olisi kiva tietää miten nämä on selitetty lapsille.
Ja mahtavaa että tämä on suomalainen teos!
Kiitos Katja, olisi voinut mennä ohi tämä.
Kuulostaa aivan mielettömän kiintoisalta ja hyödylliseltä lastenkirjalta!
VastaaPoistaKiitos minunkin puolestani! Voisin lukea tämän itsekin, mutta ainakin annan tämän eräälle pikku tiedemiehelle lahjaksi. Kuulostaa monipuoliselta ja laadukkaalta kirjalta.
VastaaPoistaMahtava arvio ja kuva. :) Kiva, että kirjasta oli iloa myös pienille. Kirja tuntuu toimivan hyvin, kun lapsen kanssa samalla keskustelee asioista.
VastaaPoistaMinäkin kiinnostuin tästä jo katalogia selatessani ja aion lukea lapsille, kiitos hienosta arviosta!
VastaaPoistaUpea kirja, annan tuollaisia mielelläni kummilapsille lahjaksi.
VastaaPoistaMinäkin olen iloinen kirjan ideasta ja toteutuksesta! Saa nähdä, selailenko tätä ihan keskenäni vai pyrinkö jo lukemaan tavalla tai toisella 5-vuotiaan Stellan kanssa. Voi olla, että hän ei ihan vielä jaksa kiinnostua, mutta onneksi kirjat odottavat - ja evoluutiokin, vaikkei se koskaan lakkaa. :D
VastaaPoistaIhana lapsikommentti lopussa!
Vau, varmasti hyvin tarpeeseen tuleva kirja, kun vastaavia ei Suomessa ole vielä tehty!
VastaaPoistaOlisi hauska lukea tämä ihan itseksenikin :D
Susa: Tämä on juuri siksikin niin hieno kirja, että sitä voi osin lueskella pikkuisten kanssa, mutta vielä kouluiässäkin tästä saa paljon irti. Kirjalla on siis pitkä käyttöikä! :)
VastaaPoistaLinnea: Tämä olisi aika mahtava joululahjakirja ihan aikuisellekin. Moni asia tässä on selitetty hyvin, mutta kun tyttäreni kysyi, miksi meillä on silmät, niin siihen ei tietoa heti löytynytkään. Mutta keskustelua kirja sai aikaan, mikä on hienoa. Ja tavattoman laadukas, fiksu kirja tämä on.
Yaelian: Tämä on juuri sitä. Olen aina tosi iloinen, jos saan käsiini hyvän lasten tietokirjan.
Jenni: Minun mielestäni tämä sopii hyvin aikuistenkin luettavaksi. Esimerkiksi minulle tässä oli paljon uutta tietoa, etenkin geeneistä minulle avautui paljon uutta.
Hanna: Kiitos. :) Tämä kirja herättää keskustelua. Tänään illallakin puhuimme elämän synnystä maapallolla esikoiseni kanssa. Mietin jo, että tyttö taitaa lukea tätä kirjaa niin, että minun täytyy mennä kirjakauppaan ostamaan varakappale. ;)
Maria: En ollenkaan ihmettele, että sinäkin kiinnostuit tästä. Toivottavasti kirjoitat tästä blogiisi, olisi kiva kuulla sinun ja lastesi mietteitä tästä.
Allu: Tämä olisikin hyvä vaikkapa joululahjana. Kirja, joka kestää aikaa.
Karoliina: Hauskasti kirjoitit, Evoluutiokin odottaa, vaikkei se koskaan lakkaa. Ehkä siksi se ehtiikin odottaa! :) Tämä on kyllä hienosti tehty kirja, laadukas, informatiivinen ja hauska.
Laura: Ainakaan ihan samanlaista ei ole. Huomasin, että jotain lapsille suunnattua on kirjoitettu eläinlajien evoluutiosta, mutta en osaa tarkemmin sanoa. Minun mielestäni tämän voisi lukea ihan vaikka itselleen. :)
Kuulostaa hauskalta, että olet evoluutiohurmiossa! Ihan uusi hurmioitumisen aihe, täytyisi varmaan ostaa tuo kirja omalle lapselle tai kummilapselle lahjaksi, että saisin sitä vähän hipelöidä. Vaikuttaa nimittäin varsin mielenkiintoiselta.
VastaaPoistaIloisaa sunnuntaita sinne!
Kuulostaapa mukavalta kirjalta! Meidän 5-vuotias saattaisi jo innostuakin tuosta, 3-vuotias oppisi siinä samalla (puhumattakaan minusta, joka olen evoluutiota peruskoulussa opiskellut mutta suurimmaksi osaksi autuaasti unohtanut).
VastaaPoistaIhan hauska ja rohkeakin veto ottaa mukaan uskonnon ja evoluutioteorian ristiriitoja, vaikkakaan kaikki eivät siitä varmasti pidä. Itse haluan tarjota tytöille vaihtoehtoja, saavat sitten isompana miettiä miltä kantilta maailmaa katsovat :) Ainakin tällä hetkellä lasten elämänkatsomus on hyvin avarakatseista, eräänä iltana halusivat lukea iltarukouksen, joksi 3-vuotias ehdotti Tämä pikku possu -lorua ;D
Ihana kommentti eskarilaiselta :)
Kirjailijatar: Joo, uusi hurmioitumisen aihe humanistipololle, mutta ihanasti tämä kirja kyllä avartaa aikuisenkin maailmankuvaa. En tiedä nuoremman lapsesi ikää, mutta mielestäni tämä kirja on kaikkein sopivin 6-12-vuotiaille - siis kaikille alakoululaisille. :)
VastaaPoistaVillasukka kirjahyllyssä: Meillä viisivuotias (jouluna 6v.) on oikein kiinnostunut tästä kirjasta, mutta vähän aikaa sitten neljä täyttänyt kuopukseni katselee lähinnä kuvia. Kyllä tämä kuitenkin menee jo noille alle kouluikäsillekin ja jää sitten odottamaan myös kouluaikaa.
Uskontoa ja evoluutiota käsitellään tässä lähinnä historiallisessa kontekstissa. Vaihtoehtojen tarjoaminen lapsille on hyväksi, itse olen luonnontieteellisesti ajatteleva riviluterilainen. Meillä luetaan aina iltasatu. :)
Lasten tietokirjat ovat tärkeitä ja ihastuttavia. Meillä oli niitä aikamoinen määrä, mutta nyt Meri antoi luvan lahjoittaa yhden ison sarjan kummipojallemme, 7 vee.
VastaaPoistaMyös tietyt DVD:t, kuten Olipa kerran elämä, kuuluvat melkein must -hankittaviin.
Iltasatu meilläkin yleensä luetaan, mutta mummun opettama iltarukous aina silloin tällöin. Varsinkin jos on nukkumaanmeno venähtänyt myöhäiseksi eikä ehdi lukea satua. Kyllähän se iltarukouskin eräänlainen iltasatu lapsille on, ainakin meille riviluterilaisille ;)
VastaaPoista(Jopa oli taas työn ja tuskan takana saada kommenttia julkaistua...)
Leena: Lasten tietokirjoihin mahtuu monenlaisia, mutta parhaimmat ovat Evoluution kaltaisia. Parhaimmissa on aidosti hyvää tietoa ja arvostan etenkin suomalaisvoimin tehtyjä. Ihana saada yhteisiä oivalluksia lasten kanssa.
VastaaPoistaOlipa kerran elämä, ihminen, avaruus jne. ovat kyllä huikeita.
Villasukka: Iltasatu, -rukous tai -laulu kaikki tuovat lapselle turvaa. :) Mitähän se Blogger taas temppuilee, nyt kommenttien suhteen? Höh.