tiistai 21. kesäkuuta 2011
Mieskirjailijahaaste: (Melkein) sata kirjaa
Monet varmasti muistavat, miten alkuvuonna kirjabloggaajat listasivat innolla suosikkinaiskirjailijoitaan tai itselleen mieluisia naiskirjailijoiden teoksia. Mainio idea sai alkunsa Saran kirjoista ja minäkin laadin oman listani, jonka voitte lukea täältä.
Nyt Sinisen linnan kirjaston Maria on laatinut uuden haasteen, jossa nostetaan esille mieskirjailijoita. Lista- ja jonkinlaisena yllytyshulluna lähden mukaan ja haastan kaikki muutkin. Voitte lukea Marian kirjoittaman hauskan johdatuksen mieskirjailijoiden listaamiseen hänen blogistaan.
Koska listasin naiskirjaijoiden nimien sijaan heidän teoksiaan, teen saman miestenkin kohdalla. Ja tasapuolisuuden nimissä jätän myös mieskirjailijoiden teoksia koskevan listani vajaaksi. En listaa sataa kirjaa, vaan 65. Se on sama määrä, jonka nostin esille myös naiskirjailijoiden kohdalla. Huomioin vain yhden teoksen kirjailijalta, koska muuten tällä listalla olisi monta Haahtelan, Itkosen, Irvingin tai Calvinon teosta. Tiedän jo nyt, että olen unohtanut monia hyviä kirjoja. Tämäkin lista on totta kai äärimmäisen subjehtiivinen. Olen nostanut esille vain sellaisia kirjoja, joista pidän tai joista olen joskus nuoremapana pitänyt - nostalgiakirjallisuuden voima on ihmeellinen!
Tiedän myös, että listaltani puuttuu moni sellainen yleisesti pidetty kirja, jonka olen lukenut. Esimerkkeinä mainitsen vaikkapa William Faulkerin Äänen ja vimman sekä Jorge Louis Borgesin Haarautuvien polkujen puutarhan, jotka kyllä aikoinani luin, mutta joihin en päässyt sisälle. Ymmärrän kuitenkin hyvin, miksi ne ovat rakastettuja ja arvostettuja, klassikoksi luonnehdittuja teoksia. Listalta puuttuu myös tunnettuja suosikkikirjailijoita (esim. Paulo Coelho ja Dan Brown) siitä syystä, etten itse ole voinut sietää kyseisten herrojen teoksia. On myös valtava määrä hyviä kirjoja, joiden lukemista vasta odotan. Näitä ovat esimerkiksi Kazuro Ishiguron, Johan Bargumin sekä Jussi Valtosen kirjat. Olen varma, että tulen pitämään niistä kaikista.
Minun 65 mieskirjailijan kirjoittamaa suosikkiteostani ovat tässä aakkosjärjestyksessä:
1. Juhani Aho: Papin tytär
2. Paul Auster: Illuusioiden kirja
3. J.M. Barrie: Peter Pan
4. H.E. Bates: Oi ihana toukokuu
5. Albert Camus: Sivullinen
6. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
7. Italo Calvino: Paroni puussa (tai Jos talviyönä matkamies)
8. Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla
9. Philippe Claudel: Harmaat sielut
10. J.-M. G. Le Clezio: Harhaileva tähti
11. Michael Cunningham: Tunnit
12. Michael Ende: Tarina vailla loppua
13. F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
14. Gustave Flaubert: Rouva Bovary
15. Ken Follet: Taivaan pilarit (nostalgiasyistä)
16. John Fowles: Ranskalaisen luutnantin nainen
17. Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys
18. Günther Grass: Peltirumpu
19. Joel Haahtela: Elena
20. Turkka Hautala: Paluu
21. Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
22. Mark Helprin: Talvinen tarina
23. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa
24. Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie
25. Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija
26. Henri Ibsen: Nukkekoti
27. John Irving: Kaikki isäni hotellit (tai Garpin maailma tai Oman elämänsä sankari)
28. Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
29. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
30. John Keats: Runoelmia
31. Ilmari Kianto: Punainen viiva
32. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
33. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys
34. Mauri Kunnas: Koiramäen talossa
35. Jarkko Laine: Nauta lentää
36. Eino Leino: Helkavirsiä (en ole varma, olenko lukenut kokonaan vai sieltä täältä)
37. Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla 1-3
38. Johannes Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta
39. Erlend Loe: Supernaiivi
40. Andreï Makine: Ranskalainen testamentti
41. Garbiel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys
42. Yann Martell: Piin elämä
43. Haruki Murakami: Kafka rannalla
44. Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli
45. Ian McEwan: Rannalla
46. A.A. Milne: Nalle Puh
47. Andrew Nicoll: Rouva Agathen rakkaus (suloinen)
48. Arne Nevanlinna: Marie
49. Arto Paasilinna: Hirtettyjen kettujen metsä
50. Per Pettersen: Kirottu ajan katoava virta (odotan kovasti Hevosvarkaita)
51. Risto Rasa: Hiljaa, nyt se laulaa
52. Raul Roine: Satuja
53. Pentti Saarikoski: Katselen Stalinin pään yli ulos
54. Jose Saramago: Kertomus sokeudesta
55. Lassi Sinkkonen: Solveigin Laulu
56. John Steinbeck: Hiiriä ja ihmisiä
57. Antonio Skarmeta: Nerudan postinkantaja
58. Tommy Tabermann: Tähtiä kämmenellä
59. J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta-trilogia
60. Leo Tolstoi: Anna Karenina
61. Zacharias Topelius: Adalmiinan helmi (näytelmä)
62. Antti Tuuri: Pohjanmaa
63. Eduar Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira
64. Mika Waltari: Suuri illuusioni (minulle Sinuhea rakkaampi)
65. Robert McLiam Wilson: Eureka Street, Belfast (ihana!!)
Mitkä ovat teidän suosikkejanne? Mistä ette pitäneet?
Kuvat Googlen kuvahaulla, kollaasin toteus oma.
Upea lista! Ja kääk! kuinka saatoin unohtaa Eureka Street, Belfastin? Se ON ihana ja vaikuttava.
VastaaPoistaSe, että nostit alkulukujen yksinäisyyden listalle, vahvistaa käsitystäni siitä, että se pitää lukea pian (kirjastosta jo hamstrattu)!
En usko että Faulknerin Ääni ja vimma on kovin rakastettu, mutta arvostettu ja huikean taitava tietenkin. En minäkään nostanut Faulkneria listalleni, koska mainitsin juuri niitä henk.koht. koskettaneita kuten sinäkin. Yliopistossa luimme Äänen ja vimman ja kirjaa avattiin ja analysoitiin, mikä antoi paljon. Olin vaikuttunut: näinkin voi todellisuutta ja yksilöiden kokemusta kuvata, tällaisella voimalla, viiltävyydellä ja vimmalla - mutta rakkaaksi kirja ei muodostunut.
Rakastan kirjoja, jotka vaikeista aiheista huolimatta antavat toivoa, kuten esim. tuo Eureka Street, Belfast tai Styronin Sofien valinta.
Hauska haaste ja hyviä kirjoja mukana listassasi.
VastaaPoistaMaria: Kiitos. Eureka Street, Belfast on ihana, ihana kirja! Ja se on rankastakin aiheestaan huolimatta valoisa ja renttumaisen lempeä. Itse asiassa olen miettinyt, että luen sen osana Susan nostalgiahaastetta. :)
VastaaPoistaAlkulukujen yksinäisyys on mielestäni hieno kirja. Se on jakanut kirjabloggaajien mielipiteitä aika tavalla. Onkin mielenkiintoista odottaa, millä mielin sinä luet sen.
Faulknerista on sanottava, että ymmärrän niin hyvin, miksi se on yksi Yhdysvaltain kirjallisuuden keskeisteoksia ja tajuan sen kaikki hienoudet, mutta minullekaan se ei koskaan tullut läheiseksi.
Kiitos hyvästä haasteesta!
Yaelian: Tätä oli hauska tehdä, kuten oli naiskirjailijahaastettakin. Omia lempikirjojaan on aina mukava muistella. :)
Komea lista!!
VastaaPoistaBongasin tuosta heti yksittäisenä teoksena tuon nro 10:n, Harhaileva tähti. Löysin sen pari kk sitten kirpparilta uudenveroisena parilla eurolla! En ole vielä lukenut.
Susa: Teet paljon hyviä kirjalöytöjä ja tuo Harhaileva tähti on ehdottomasti yksi sellainen. Minä luin kirjan joskus 2000-luvun alkupuolella ja nyt mietin, että pitäisi lukea enemmänkin Cleziota.
VastaaPoistaTosi hieno ja mielenkiintoinen lista! Näitä listoja ihmisten lempikirjoista on tavattoman mielenkiintoista lukea jo ihan siksikin että näistä saa aina loistavia lukuvinkkejä ja muistutuksia siitä mitä kirjoja kirjastosta kannattaisi etsiä ja lukea seuraavaksi.
VastaaPoistaSinun listaasi lukiessani huomasin että yleissivistyksessäni on Eureka Street, Belfastin kokoinen aukko! Mikä kirja tämä on, en ole koskaan kuullutkaan? Ilmeisesti joku helmi joka on mennyt minulta ihan ohitse! Voi, olisi mahtavaa jos lukisit tämän nostalgiahaasteeseen, haluaisin ehdottomasti tietää tästä enemmän!!
Itsekin olen alkanut suunnitella vastaavien nais- ja mieskirjoittajalistojen laatimista. Voi olla että keräilen hiljalleen nimiä ja kirjoja ylös oikein ajatuksen kanssa ja julkaisen omat listani vasta vuoden lopussa... Haluaisin sitä paitsi ehtiä tutustua vielä jokuseen hienoon kirjailijaan tämän vuoden aikana ennen kuin teen omat listani. :)
Hieno lista ja paljon oli kirjoja, joita en vielä ole lukenutkaan...
VastaaPoistaSuosikkejani noista ovat esim. Tolkien, Dostojevski. fitzgerald, Huovinen, Kundera, Makine, Marquez, Waltari - näin äkkiseltään listattuina.
Sen sijaan esim.Cunninghamiin ja Austeriin en yrityksistä huolimatta päässyt sisälle millään ja Hemingwaykin on aina ärsyttänyt pessimistisyydellään...
Dan Brownista olen kanssasi samaa mieltä (Paljon melua tyhjästä), mutta lukemistani Coelhon kirjoista olen kovasti tykännyt, vaikka kirjailijan elämänkerta tässä juuri vähän ihastustani jäähdyttelikin (kuten blogissanikin kerroin).
Mielenkiintoista, miten voi olla samaa mieltä ja eri mieltä kirjoista yhden henkilön kanssa. Ei siis liene mitään yhteneviä "makuluokkia" vaan aika yksilöllisiä mielipiteitä. Lohdullista :-)
Sara: Kiitos. Minäkin pidän toisten laatimien listojen lukemisesta. On mukava poimia lukuvinkkejä, muistella jo lukemiaan, olla eri mieltä ja toisaalta nyökytellä tyytyväisenä, että tämäkin on täällä!
VastaaPoistaEureka Street, Belfast on ihana Belfastiin sijoittuva romaani. Sen keskiössä on miehinen ystäväporukka iloineen ja suruineen sekä Belfastin kaupunki, joka runneltunakin on kaunis ja rakas. Aion tosiaankin lukea kirjan nyt kesäaikaan.
Ihan hyvä idea tehdä listat sitten loppuvuonnakin. Jään odottamaan. :)
Eriqou: Minun mielestäni on vain hyvä, että ollaan sekä samaa että eri mieltä kirjoista. Pelkkä erimielisyys vieraannuttaa ja yksituumainen samanmielisyys taas ei aina tuo mitään uutta. Välille mahtuu paljon!
Coelhosta on sanottava, että olin nyt ehkä hivenen epäreilu häntä kohtaan, sillä pidin jossain määrin ainakin Alkemististä. Mutta suurin osa hänen kirjoistaan on saanut minut ärtyneeksi. Silti ymmärrän hyvin, että hän puhuttelee monia ja on lisäksi tosi sympaattisen oloinen henkilö.
Ihana lista, Katja! Siellä luuraa monta minunkin suosikkiani Illuusioiden kirjasta Nalle Puhiin ja Tunneista Vanhukseen ja mereen. Myös monta sellaista jonka kohdalla tekee mieli läpsäistä itseään vähän; miksi minä en ole tätäkään vielä lukenut!
VastaaPoistaMinusta tuntuu että jostain syystä mieskirjailijoissa on enemmän minulle tärkeitä kirjailijoita kuin naiskirjailijoissa. Tiedä häntä, kun en ole näitä listoja tehnyt. Vielä.
(p.s. Calvino on ihana, olen ihan loppusuoralla!)
Onpa aika lista, olen varmaan lukenut vain 20% näistä, mutta mukana on todella hyviä kuten Peltirumpu, Ranskalainen testamentti, Elena, Marie. Hirveän monet tykkäsi Tuhannesta loistavasta auringosta, mutta minä pidin enemmän Hosseinin Leijapojasta, ehkä siksi, että luin sen ensin ja sen jälkeen toinen kirja tuntui olevan "das Gleiche in grün" kuten saksalainen sanoo, eli vähän samaa, mutta ei enää pojasta/miehistä vaan naisista.
VastaaPoistaNo voi hyvänen aika sentään...mä haluun mukaan, mutta miten ehdin;-)
VastaaPoistaEn suorastaan löytänyt, mistä en pidä, mutta kaikkia näistä en ollut lukenut.
Samaa tykkäämistä kohdistui kirjailijoihin Auster, Dostojevski, Claudel, Grass, Haahtela, Hemingway, Hotakainen, Linna, McCourt, McEwan, Sinkkonen, Tabermann, Tolstoi ja Waltari.
Kaikki haasteet ovat kivoja!
Linnea: Arvasin, että meillä on paljon yhteisiä suosikkeja. Ja jos listallani on monia sellaisia, joita et ole lukenut, niin minun pitäisi tutustua sinuun suosikkiisi, Carroliin. :)
VastaaPoistaMinulla on toisin päin kuin sinulla: itselleni naiskirjailijoissa on tärkeämpiä ja läheisempiä noin yleisesti ottaen, mutta toisaalta jotkut miesten kirjoittamat kirjat ovat niin suurimpia aarteitani, kuten Haahtelat, Irvingit ja Calvinot. Ihanaa, että tykkäät viimeksi mainitusta. <3
Allu: Minä en ole vielä lukenut tuota Leijapoikaa, vaikka kirja on ollut hyllyssäni jo vuosia. Monet tuntuvat pitävän siitä vielä enemmän kuin Tuhannesta loistavasta auringosta. Pitäisi lukea sitten, kun tulee olo, että haluan lukea jotain koskettavaa, järkyttävää ja oletettavasti silti kaunista.
Leena: Kyllä sinä ehdit! Ei tässä kauan mennyt. Kuvakollaasin tekeminen vei melkein enemmän aikaa. ;)
Meillä on tosiaan paljon suosittuja. Mainitsemiesi ohella ainakin Jääskeläinen! Harjukaupungin kirja on ehdottomasti listallani.<3
Jäänkin odottamaan sinun listaasi. Ja olen ihan samaa mieltä haasteista.
Hieno lista! Paljon on tuttuja, luettuja ja vaikutuksen tehneitä kirjoja, mutta myös paljon sellaisia, jotka pitäisi lukea. Esimerkiksi Harjukaupungin salakäytävät pitää ehdottomasti lukea. Uskon, että pitäisin siitä.
VastaaPoistaOlen itsekin tätä listaa laatimassa, mutta vasta ihan alkumetreillä. Yritän päivisin tehdä töitä ja vasta iltaisin annan vallan blogistille itsessäni (välillä onnistuu, välillä taas ei).
Anna Elina: Totta, meillä on hyvin paljon samoja suosikkeja. Uskoisin sinun pitävän Jääskeläisestä (myös Lumikosta ja yhdeksästä muusta) sekä ennen kaikkea Haahtelasta.
VastaaPoistaMinulla on blogi/työrytmi mennyt vähän siten, että olen aamuisin kirjoittanut blogitekstiä, sitten hyvissä ajoin aamupäivästä koettanut syventyä työjuttuihin, sitten taas pieni lounas/blogipaussi, töitä, blogia jne. Täällä on käy ikään kuin rupattelemassa, kun kotityöläiseltä puuttuu se lounasseura. :)
Sinulle on vielä pakko sanoa, että Robert McLiam Wilsonissa henkilöityy paljon kukkamekkoihin liittyvää. ;)
Hienon listan olet tehnyt! Mietin juuri Sinisen linnan kirjastossa, kun minulle on vaikeaa tehdä tätä listaa, kun olen keskittynyt enemmän naiskirjailijoihin varsinkin viime aikoina. Nyt alkaa nimiä putkahdella mieleen, kun vähän aikaa miettii ja sitten on jotain samoja, mitä sinullakin. En muistanutkaan esim. Sivullista, jota pidin kyllä hyvänä kirjana. Tämä vaatii kyllä perehtymistä ja jossain vaiheessa tätä kypsyttelen. Mistä muuten tuo Peltirumpu kertoo? Voisin kyllä lukea pian niin kehutun Harjukaupungin salakäytävät, minulla nimittäin on se hyllyssä!
VastaaPoistaNiin vähän noista olen lukenut..
VastaaPoistaKiitos listasta, johon voin palata, kun tarvitsen uutta idistä kirjan valintaani..
Nyt on lukupiirissäni hieman rauhaisampaa ja kirjat jaksavat odottaa..
Hieno lista Katja! Paljon suosikkejani, mutta erityisen ilahtunut olen Sinkkosen Solveigin laulusta. Rakastin kirjaa ja myös TV-sarja oli mielettömän hyvä .Vähän kuin Saision Elämänmeno.
VastaaPoistaMinun listallani olisi ehdottomasti Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Alexander Solzenitsynin Syöpäosasto. Muuten paljon samoja suosikkeja, taas kerran :)
VastaaPoistaSara: Kiitos. Minä taas mietin, että moni naiskirjailija on minulle paljon läheisempi kuin nämä miehet. Silti lista oli helppo laatia ja moni nimi unohtui pois. Laadi oma listasi, jos ehdit. Olisi mukava lukea se.
VastaaPoistaPeltirumpu kertoo pojasta, joka päättää kolmevuotiaana lakata kasvamasta. Hän siis toki aikuistuu ja henkisesti ikääntyy, mutta jää lapsen kokoiseksi. Kirja heijastaa Saksan historiaa. Se on aika rankka, rumakin kirja, mutta Grass kirjoittaa niin valtavan hyvin. Harjukaupungin salakäytävät taas on ihana!
Hanne: Minunkin mielestäni näitä listoja on aina ihana lukea silloin, kun hakee uutta luettavaa. Toivottavasti löydät mieleisiä, vaikka ajatteluttavia kesäkirjoja. :)
Jaana: Kiitos. Arvaa mitä? Elämänmeno-telkkarisarja sai minut ensin lukemaan Saisiota ja sen jälkeen perehtymään Sinkkoseen. Solveigin laulun luin parikymppisenä. Kirja löytyi vanhempieni hyllystä ja sain kirjan omaksi. Se on sellainen kirja, jonka aion lukea uudelleen.
Kirjailijatar: Varmasti paljon samoja. :) Tuo Saatana saapuu Moskovaan on kirja, joka on hyllyssäni, mutta jota en ole vielä lukenut. Mietin sitä pääsiäiskirjaksi, mutta Piiat voitti sen äänestykseni silloin. Ehkä ensi pääsiäisenä!
Kiitos listasta! Näitä listoja on aina todella mielenkiintoista tutkia, vaikka samalla mieltäni alkaa aina kaihertaa, että toiset tekevät jo mieskirjailijalistoja, kun minulla on naiskirjailijalistakin vasta kirjailijassa nro 33. :D
VastaaPoistaKivan monipuolisen listan olet koonnut, monia tuttuja nimiä ja sopivasti myös yllätyksiä!
Jenni: Olen ihan samaa mieltä, että muiden tekemiä listoja on ilo tutkoia. Varmasti monilta löytyy tuttua ja uutta. Minulle oli myös vaikea valita muutamalta kirjailijalta se kirja, joka nostaa esille. Jotkut ovat kirjoittaneet niin monia hyviä!
VastaaPoistaToivottavasti sinun listasi valmistuvat sitten, kun aika on sopiva. :)
Hieno lista ja erityisen hieno kollaasi!
VastaaPoistaAion tehdä tämän listan lähipäivinä. Mukana tulee olemaan samoja kuin sinulla, mutta toisaalta osa sinun listasi nimistä ei ole minulle (vielä) tuttuja. Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät haluaisin lukea, kun siitä on niin paljon puhuttu blogeissa (toivottavasti nimi meni oikein).
Jonna: Kiitos. Nämä listat ovat aina mukavia, koska niissä on paljon tuttua ja jotain uutta. Harjukaupungin salakäytävät oli minulle yksi viime vuoden parhaista kirjoista. Suosittelen sitä kaikille, jotka pitävät omituisen cinemaattisesta tarinasta.
VastaaPoistaVoi että minä odotan, että pääsen laatimaan omia nais- ja mieslistojani! Sitä odotellessa on ihanaa lukea muiden listoja.
VastaaPoistaSinun listaltasi voisin omalleni nostaa ainakin seuraavia: Aho, Ibsen, Linna, Linnankoski, Loe, McCourt, McEwan, Milne, Steinbeck ja Waltari. Loppujen lopuksi tosi vähän, sillä pidän kirjamakujamme melko yhteneväisinä, vaikka toki erojakin paljon löytyy.
Karoliina: Minä odotan sinun listaasi suurella innolla. :) Luulen, että kirjamakumme on enemmän yhteneväinen nais- kuin mieskirjailijoiden suhteen. Muutamaa miestä mietin listalle mukaan, mutta jätin kuitenkin pois (mm. Chris Cleaven). Toisaalta mahdutin mukaan vain 65 kirjaa.
VastaaPoista