keskiviikko 10. elokuuta 2016
Julian Fellowes: Belgravia
Julian Fellowes: Belgravia
Otava 2016
Suomentanut Markku Päkkilä
Kannen suunnittelu Orion Books
477 sivua
Brittiläinen romaani
Anne teki päätöksensä vasta kun levotonta unta ja alakuloa oli jatkunut kuukauden päivät. Hän ei pitänyt kreivittärestä. Hän ei edes tuntenut tätä, mutta siitä huolimatta salaisuuden taakka oli liian raskas kannettavaksi. Hän oli tietoinen siitäkin, että jos olisi tilanne olisi ollut päinvastainen, ja jos olisi saanut kuulla kreivittären salanneen häneltä tällaisen tarinan, hän ei olisi antanut anteeksi ikinä.
Bryssel 1815. Englantilaisten asukkaiden keskuudessa puuhataan tanssiaisia ja ilmassa on en féten tuntua. Tanssiaisia odottaa suuresti myös nuori Sophia Trenchard, joka on rakastanut Bellasin jaarlin poikaan Edmundin Brockenhurstiin. Napoleon armeijoineen kuitenkin lähestyy ja moni nuorukainen joutuu sotaan. Vuosikymmeniä myöhemmin surullisesti päättyneen rakkauden vaikutukset tuntuvat Lontoon Belgraviassa, uudessa yläluokkalaisessa kaupunginosassa Buckinhamin palatsin naapurustossa. Trenchardien nousukasperheen ja Brockenhurstien aatelissuvun kohtalot kiehtovat väistämättä yhteen Charles Pope -nimisen miehen kanssa.
Kun kirjan takakannessa lupaillaan romaanin olevan lääkettä Downton Abbey -riippuvuuteen, on Julian Fellowesin käsikirjoittaman tv-sarjan ystävien luettava myös kirjailijan tuore romaani Belgravia. Aikakausi on eri kuin Downton Abbeyssa, maalaismaisemat vaihtuvat koko ajan kasvavan Lontoon ytimeen ja useamman kerroksen väen elämän sijasta keskiössä on kahden perheen tarina, joskin henkilöitä on paljon.
Belgraviassa alati kiehtova Lontoo kasvaa. City on laitamaata, jossa resuiset lapset kulkevat kengättöminä. Belgravia houkuttaa parempaa väkeä ja Kensingtonin puiston Pyöreän lammen tienoo on suosittu kävey- ja tapaamispaikka. Yhteiskunnallisiin muutoksiin viitataan: uudet elinkeinot valtaavat alaa, kauppamiehet ja grynderit kelpaavat ylimystön juhliin vaurautensa vuoksi. Kaikkea tätä kiehtovaa muutosta kuitenkin vain sivutaan romaanissa. Kunpa Fellowes olisi ottanut esimerkiksi Lontoota koskevat muutokset, naisten aseman, siirtomaavallan kasvamisen, eri yhteiskuntaluokkien alaisen palvelusväen keskinäiset hierarkiat - tai jonkun, minkä vain, perhesalaisuuksien ulkopuolisen seikan paremmin osaksi Belgraviansa juonta. Itse olisin kaivannut tietenkin myös itse Belgravian kuvausta, sillä olen kerran viettänyt muutaman hotelliyön kyseisessä hääkakkutalojen kaupunginosassa. Odotin, että pääsen kirjan sivujen välityksellä takaisin noille eleganteille kaduille. Nyt kaikki yhteiskunnallisuus ja miljöökuvaus jäävät ripotteluksi, koreaksi kuvitukseksi. Poissa on Downton Abbeylle ominainen (toki kepeän) yhteiskunnallisuuden juoksettaminen sukukronikan rinnalla.
Yhtä lailla poissa on Downton Abbeylle ominainen brittiläisen piikikäs ja pohjimmiltaan sydämellinen huumori. Henkilöt jäävät paperiohuiksi, omien rooliensa vangeiksi. Viihderomaani saakin olla epäuskottava ja hieman hupsu, mutta jos varakas ylhäisön parissa liikkuva liikemies on vuosikymmenten jälkeenkin pömpöösi moukkamainen mielestelijä, on kokonaisuutta vaikea ostaa. Kyllä vuodet ja aatelisseura koulivat, vaikkeivat koskaan täysin salonkikelpoista tekisikään.
Voi toki olla, että mahdollisena (ja todennäköisenä!) tv-sarjana Belgravia toimii paremmin. Fellowes osaa kuljettaa tarinaa ja vaikka luin osittaisen ärtymyksen ja suoranaisen turhautumisen vallassa, niin ei kirjaa voinut keskenkään jättää. Tv-sarjassa Lontoon kehittymisen ohut kuvaus voi olla visuaalisesti komeaa ja luoda juuri sitä oikeanlaista tunnelmaa. Myös näyttelijäntyöllä voi ilmaista sarkasmia eri tavalla kuin tässä (painotan sanaa tässä, sillä yleensähän kirjallisuudessa on rivien välissä vaikka mitä) romaanissa. Belgravia muistuttaakin siitä, että se mikä toimisi televisiossa, ei välttämättä onnistu tekstinä.
Usein kuulee väitettävän, että menneisyys on vieras maa, jossa asiat tehdään toisin. Kaikesta huolimatta Fellowesin romaania ei voi pitää epäonnistuneena, koska jos sen tarkoitus on viihdyttää ja luoda juonekas sukutarina, niin kirja on tehtävänsä täyttänyt. Fellowes kirjoittaa sujuvasti ja Markku Päkkilän suomennoskin on nautittava.
Luvattua lääkettä Downton Abbey -riippuvuuteen Belgravia ei kuitenkaan ainakaan minulle tarjonnut, mutta kohtuullisen viihdyttävää ajanvietettä kylläkin. Jos kestää ennalta-arvattavan juonen ja kliseisen henkilökuvauksen, voi nauttia siitä, miten tarina kuljettaa englantilaisen säätyläisyhteiskunnan pariin 1800-luvulle; Miten kertomus kuljettaa aikakauteen, jolloin iltapäivätee oli tradition sijaan uutuus, Intiasta puhuttiin osana kasvavaa imperiumia ja ihmiset tiesivät paikkansa, mutta rikkoivat kuitenkin sääty-yhteiskunnan rakenteita.
P.S. Montako Downton Abbey -mainintaa mahtuu yhteen postaukseen? Monta. Ehkei tässä auta kuin alkaa katsoa sarjaa uusintana. Sarjahan löytyy Netflixistä - ja minulla totta kai myös DVD:ltä.
--
Tuijakin on kirjoittanut Belgraviasta.
Kun Belgraviaa alettiin julkaista luku kerrallaan sähköisessä muodossa, eräs e-kirjapuoti tarjosi kirjan ekaa lukua ilmaiseksi. Sen luin ja ajattelin, että ehkä joskus palaan kirjaan. Suurta innostusta tuo lyhyt tutustuminen ei kuitenkaan aiheuttanut. Downton Abbey on aina Downton Abbey. Julian Fellowes on kyllä mainio tapaus, muistan hänet esim. ihanasta Laakson kuningas -sarjasta. :)
VastaaPoistaKaisa Reetta, muistankin, että Belgravia julkaistiin kai ensin jatkokertomuksena. Tässä luvut on rakennettu siten, että seuraavaa lukua - tai osaa! - odottaa. Vaikken innostunut kirjasta, niin Fellowesin taitavuus tavallaan pakotti jatkamaan, kirja koukutti. :)
PoistaMinua jotenkin hykerryttää ärtymyksesi. Jaan sen. DA-odotukset tekivät tepposet. Juoniromaaniksi jymähtäneestä viihdykkeestä tosiaan toivoo sävykäämpää tv-draamaa.
VastaaPoistaTuija, ärtymykseni voi ottaa osin huumorilla ja hykerryksillä, koska viihdekirjahan tämä oli. Mutta viihteltäkin voi odottaa enemmän, jospa tämä olisi nimenomaan (mahdollisena) tv-sarjana parempi.
PoistaUskalsin lukea arviosi, sillä odottelen tätä kirjaston varausjonosta ja taidan tällä hetkellä olla jonossa sijalla 55, joten ehdin unohtaa jo moneen kertaan lukemani. :) Hyvä tietää, ettei tätä kannata alkaa lukea DA-nälissään, ja siis ettei odota liikoja. Brittiläinen historiallinen viihde on tietysti (melkein) aina aika jees, joten luultavasti tämä tarjoaa ihan leppoisan lukukokemuksen jos siihen osaa suhtautua alun alkaenkin sellaisena, vai mitä? Haluan kyllä lukea tämän jossain vaiheessa syksyä. Ja ihanaa, jos tästä on tosiaan tulossa joskus tv-sarja, uskon, että siitä varmasti tulisi hyvä!
VastaaPoistaDownton Abbeyta nyt ei voita mikään. Suosittelen uusintakierrosta, itselläni on menossa jatkuva uusintakierros, ja aina kun pääsen viimeisen kauden loppuun, aloitan uudelleen alusta. :D Osaan jo repliikkejä ulkoa, ja silti sarja tuntuu sen kuin vain paranevan joka kerralla, ja itkenkin aina samoissa kohdissa. DA kestää kyllä lukemattoman määrän katsontakertoja. <3
Ihastuttava kirjankansikuva! <3
Sara, kiva, että luit. Eikä tässä juonen tai muutaman keskeisteeman suhteen paljastuksia tullutkaan. Juonenkäänteet arvaa kyllä ennakkoon vähän liiankin nopsaan. DA-nälkään tämä kirja ei auta, mutta brittiviihteellä on aina oma paikkansa kirjamielessäni - kuten varmast sinullakin. <3 Tämä kirja sopii välipalaksi silloin kun väsyttää. Villasukat jalkaan, hyvää teetä mukiin ja tämä kirja kouraan. Mutta sitten tekeekin mieli jotain paljon parempaa luettavaa, jota onneksi piisaa. :)
PoistaOlen ihan samaa mieltä, ei ole DA:n voittanutta tv-sarjoissa. Minä katsoin eilen jo ekan jakson uudestaan.
Kiitos. <3
Olen ollut siinä ja siinä, että varaanko kirjan vai en, sillä somehypetykset huijaavat lukemaan kirjoja, jotka sitten ärsyttävät itseä, että taasko menin lankaan. Hyvä, että tulin lukemaan avauksesi kirjasta...kiitos Katja <3
VastaaPoistaMai, vaikea sanoa, kannattaako tätä lukea vaiko ei. Moni on tästä pitänytkin. Minä odotin enemmän, mutta kyllä tämän parissa viihtyikin. <3
PoistaVoih ei, pettymys! Downton Abbey sarjaa ei vaan hevillä päihitetä, jo herkulliset hahmot joihin kiintyi. Ei ole helppoa kiintyä uusiin, etenkin kun vertailukohtana on kynätaiturina Julian Fellowes ja tällöin odottaa samaa imua, eri ympäristössä ja eri hahmoilla.
VastaaPoistaKivaa viikonloppua <3
Tiia, joo pieni pettymys. Ihan hyvä lukuromaani, muttei sitä mitä odotin. Downton Abbey on niin huippu. Minulla on muuten puhelimen soittoäänenäkin sarjan tunnari... :D
Poista♥ sinulle!
Belgravia oli kyllä pettymys. Ei kaikkea brittiläistunnelmaa voi myydä DA-leimalla, ei vaikka kirjoittajana olisi sama heppu! Vähän sellaista turhan turhaa pölinää koko paksu opus, ja kirjan lopussakin tuli fiilis, että herran deadline häämötti ja jotkut mutkat piti oikoa. Pöh sanon minä ja sanoinkin. :-) Viihdekirjana toki paikallaan.
VastaaPoistaMinulle tämä auttoi pikkiriikkisen DA-kaipuuseen, ei kovin paljon mutta vähän kuitenkin. Yritin kyllä koko ajan katsella nimiä sillä silmällä josko jotain viittausta tuttuihin olisi, mutta kun ei niin ei. Lukuromaanina kyllä oikein viihdyttävä, ei yllättävä mutta sukkulamaisesti etenevä.
VastaaPoista