keskiviikko 30. joulukuuta 2015

2015 luettuna


Puolilumisen joulun ja (toivottavasti) pakkashuuruisen uudenvuoden välipäivinä on tuttuun tapaan aika paketoida oma luku- ja blogivuoteni. Lumiomenassa ei tänä vuonna mitään erityisiä uudistuksia ollut: blogi on päivittynyt siihen tahtiin kuin oma innostukseni on riittänyt, blogia ovat tukeneet melko aktiivinen Facebook-sivu ja satunnaisesti käyttämäni Twitter, jonne kumpaankin linkittelin myös kirja- tai kulttuurialan uutisia. Näin teen jatkossakin.

Kirjojen lisäksi olen fiilistellyt blogissani muun muassa erilaisilla retki- ja matkatunnelmilla aina Halosenniemestä Vantaan ja Sipoon rajaseudun kevätluontoon sekä Dublinin rannikolta jouluiseen Osloon. Lisäksi olen kertonut perheestämme lukijoina, esitellyt osa-aikaisen pihavankimme ja käynyt Turun ja Helsingin kirjamessuilla sekä teatterissa. Ilokseni Lumiomena oli mukana Cisionin Top 10 kirjablogit -listalla.


Pääosassa ovat kuitenkin kirjat. Nyt listaan kirjavuoteni mieleenpainuvimpia - mutten välttämättä parhaimpia! - kokemuksia eri kategorioissa. Kirjojen järjestyskin on satunnainen. Vuonna 2015 ilmestyneiden parhaimmistoni listaan Blogistanian äänestyksen aikaan 13.1., joten silloin mukana on sellaisia(kin) teoksia, joita en tässä mainitse.



Minulle vuoden 2015


Koskettavin romaani on tässä:

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu

Minä olen aina halunnut uskoa armoon, mutta onko sitä? Ja miten kaikki on lopulta kiinni ihmisistä, heistä ja meistä. Kieleltään soljuva, sanoiltaan painava, teemoiltaan merkityksellinen ja kokonaisuudessaan vavisuttava.


Hitaasti kypsyvin

Audrey Magee: Sopimus

Blogitekstit syntyvät hetkessä. Joskus kirjan arvo nousee lukijan mielessä vasta kun lukemisesta on kulunut pitkän aikaa tai päinvastoin, lukuhetkellä vaikutuksen tehnyt kirja saattaa ajan myötä tuntua laimealta. Luettuani pidin Sopimusta sinänsä sujuvana lukuromaanina, painavasta aiheestaan huolimatta hieman helppona. Kirja on palannut mieleeni tuon tuosta ja olen iloinen, että kirjoitin siitä jo heti tuoreeltaan - sittenkin! - näin:
Mageen romaani yksi vaikuttavimmista sodan kuvauksista joita olen lukenut. Se on rankka ja armotonkin, hellyyttä on turha hakea. Se on kuin sodan ja sateen pieksemä ihmispolo ahdingossa, jossa suklaakakut ja hanhipaistit ovat kuin kuvitelmaa vain. 


Vuoden pelottavin aikuinen löytyy täältä


Noita-asiantuntemus kasvaa melko lailla, kun luettavana on Tervemenoa Taika Taksinen. Taika Taksinen on laadukas lastenromaani, jonka uskon kestävän hyvin aikaa. Se ei elä vain tässä päivässä ja hetkessä, sillä lähiönoidat eivät maailmasta katoa. 


Paras matkaseuralainen

Andres Neuman: Vuosisadan matkustaja

Kirja, joka aukeni hitaasti, mutta jonka luin viikonloppumatkalla Oslossa. Vuosisadan matkustaja on niitä romaaneja, jotka palkitsevat lukijansa. Teos ansaitsee paikkansa Keltaisessa kirjastossa. Se on tarinallinen sivistysromaani, upea matka jonnekin eurooppalaisuuden ytimeen.


Kirjahyllyni aarteeksi nousi


Jatketaan Euroopassa, nyt juutalaissuvun kokemusten jäljillä. Jänis jolla on meripihkan väriset silmät on sellainen aarre, jota en halua jakaa liiaksi, eikä kirja olekaan varmasti kaikkien mieleen. Tahdon kuitenkin vinkata siitä monille: antakaa kirjalle aikaa, viipyilkää, pakahtukaa hieman, kokekaa suurta surua ja järkytystä - ilman liiallista paatoksellisuutta - ja lumoutukaa Edmund de Waalin tutkimusretkestä oman sukunsa, Euroopan historian ja netsukekokoelman ihmeellisen kohtalon äärellä.


Brittikirjat kuuluvat jokaiseen kirjavuoteeni ja tänäkin vuonna luin niitä useita. Ihanin Englanti-kuvaus ja suloisin kesäkirja -kategorioiden voittaja on

John Galsworthy: Omenapuu

Jo heti kesän alussa luettu Omenapuu jäi jonnekin sieluuni: Taitava, hieno, herkkä ja hellä. Sellainen on Omenapuu. Nyt en sano, että se on kokoaan suurempi kirja, kuten usein huomaan pienoisromaaneja kommentoivani.  Sen ei nimittäin tarvitsekaan olla, sillä lyhyt kesäinen rakkaus on hurmaa vain - eikä mitenkään kepeästi, vaan suurta painoa kannatellen ja nykylukijalle vanhanaikaisuudessaan raikkaasti.

Edit. listausta tehdässä unohtumattomat lukukokemukset unohtuvat - listalta! Thomas Mannin Taikavuori otti minulta pari kesäistä viikkoa, mutta antoi paljon: Berghofilainen mikrokosmos tarjosi hienon ja uskoakseni mieleenpainuvan lukuelämyksen. Oli kuin olisin lukijana astunut sisälle parantolan ovista, ensin viehättynyt, sitten uupunut ja lopulta taipunut kaiken alle haikeana, samalla kertaa täytenä ja surumielisenä - oikeastaan ilman halua poistua. 


Paras esikoinen

Saara Turunen: Rakkaudenhirviö

Rakkaudenhirviö vakuuttaa esikoisromaanina ja kasvukertomuksena. Ennen kaikkea Rakkaudenhirviö vakuuttaa Turusen kirjoitustaidolla: tyyli on kepeää ja nopealukuista, mutta asia painavaa.


Kaunein lukukokemus

W. G. Sebald: Vieraalla maalla

Sana hieno voi tuntua lattealta silloin, kun koettaa arvottaa kirjaa. Mutta sellainen Vieraalla maalla on, se  on sanalla sanoen hieno. Sen yleiseurooppalaisuus- ja inhimillisyys on raskasta ja kaunista. Kertojan tavoin lukija palaa Sebaldin henkilöhahmojen muistoihin, joista leijumaan jää haurauden ja konkretian melankolinen liitto. 


Suurimmat pettymykset pitää nekin listata ja valinta on vaikea

Kate Mortonin Kaukaiset hetket oli puolittain pakkolukua, vaikka viihteellisen lukuromaanin pitäisi, noh, viihdyttää. Toisaalta Pulitzer-voittaja on vastaavasti sellainen romaani, jolta odottaa paljon. Juuri mitään en saanut irti Anthony Doerrin romaanista Kaikki se valo jota emme näe, joka on hyvin kirjoitettu ja kaunis, mutta hivenen imelä ja jokseenkin helppo. 

Mutta ei, kyllä suurin pettymys menee nyt ylimarkkinoinnin piikkiin. Odotin kovaa ja (näköjään taas kerran) viihdyttävää dekkaria, mutta en sitä saanut. Kirjavuoteni pettymys (kaikkeen hypetykseen nähden) on tässä:

Paula Hawkings: Nainen junassa
Ajanhukkaa. Kirja piti kyllä otteessaan, mutta oli ennalta-arvattava ja tavanomaisesti kirjoitettu. Pikemminkin hyvin markkinoitu kuin hyvä.


Luin onneksi hyviä dekkareitakin. Kiehtovin dekkari

Antti Tuomainen: Kaivos

Tuomainen kirjoittaa kauttaaltaan hyvin ja tavoittaa tunnelman, joka on koko ajan melankolinen, toisaalta surullisenkaunis, toisaalta raaka silloin, kun raakuutta tarvitaan tehokeinona. Juoni laukkaa ja sivut kääntyvät kuin itsestään. Kaivos toimii minulle vahvana suosituksena siitä, että Tuomaisen edellisiinkin kannattaa tutustua. 


Muutama hyvä lukuromaanikin löytyi. Niistä nautinnollisinta luettavaa oli


Hyvään kirjavuoteen mahtuu aina pari kelpoa lukuromaania. Hoffmanin romaani tarjoaa lukijalleen viihdyttävää, muttei tyhmää lukemista. Sen juoni kulkee, sen henkilöhahmot ja miljöö ovat kiinnostavia. Se on paikoin ennalta-arvattava ja sen yksityiskohdissa on muutamia kömpelyyksiä, mutta se on niin nautittavasti kirjoitettu ja suomennettu, että sitä lukiessa aika kuluu kuin siivillä. 


Rauhoittavimman kirjan luin ajankohtaan sopivasti pääsiäisen alla.

Hannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä

Björkman tutkii itseään ja saa lukijankin pohtimaan omaa paikkaansa aistikylläisessä maailmassa, kirjan nimen mukaisesti peilaamaan itseään tai näkemään välähdyksiä maailmasta, joka on mennyt, joka on, joka ehkä tulee olemaankin. Voivatko sanat paljoa enempää lohduttaa, liikuttaa ja rauhoittaa.


Ja nyt!

Paras kotimainen

Laura Lindstedt: Oneiron

Romaanina Oneiron on niin ehjä ja valmis kuin kaunokirja olla voi. Lindstedt antaa kaunokirjallisuudelle uusia mahdollisuuksia, hän ihan oikeasti uudistaa kirjallisuutta, muttei kikkailun keinoin. Lindstedtin teksti antaa monenlaisille lukijoille tarttuma- tai peilauspintaa, tunnekerrostumia. Oneiron on maailmanluokan kirjallisuutta. Se on vaikuttavaa, kovan luokan kirjallisuutta, joka soisi tulla käännetyksi useille kielille.


Paras käännösromaani

John Williams: Stoner

On mielenkiintoista, miten näin lakonisesti ja vähäeleisesti kerrottu romaani voi näin säväyttää ja tehdä sopen sydämeen.  Se on komea romaani, joka on suomennoksensa ansainnut. Romaanin loppu pakahduttaa - stonermaisella, vähäeleisellä ja kuitenkin niin kirkkaalla tavalla.



Nyt kohti vuotta 2016! Tuleva vuosi tuo mukanaan taas hienoja romaaneja, odotan innolla muun muassa Kate Atkinsonin, Kazuo Ishiguron, Juha Itkosen ja Leena Parkkisen romaaneja. Alkuvuonna blogini saattaa päivittyä hieman verkkaisempaan tahtiin, sillä laitan Amman kanssa Korot kopisten. Käytännön oppaamme kulttuuriviidakkoon ilmestyy maaliskuussa. Kirjasta löytyy lisätietoa Avaimen kevätesitteestä.

Onnellista uutta vuotta jokaiselle blogini lukijalle!


Kuvat otin nyt joulunaikaan Pohjois-Savossa Suonenjoella ja Rautalammilla.

40 kommenttia:

  1. Kiitos, tässä on kiinnostavia uutuuksia, joista en mitään tiennyt. Toivon, että löytäisin jostain kirjan, jonka maailmassa olisi hyvä olla. Sellaista kaipaan nyt. Ja oikein hyviä runoja!

    Onnellista uutta vuotta Sinulle, ja hyvää loppurutistusta projektin parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katveita, jos löydät kirjan jonka maailmassa on hyvä, kerro minullekin. Minäkin kaipaan sellaista! Runoista mieleeni tuli suositella Pirkko Soinisen kirjaa Murretut päivät. Onkohan se tuttu? Soininen voitti Runo-Kaarinan pari vuotta sitten.

      Hyvää alkavaa vuotta sinulle, lämpöisiä ajatuksia!

      Poista
  2. Kiinnostava listaus! Monta tuttua on mukana, mutta monta minulle vierastakin joukkoon mahtuu. Jänis on tullut monesti vastaan, mutta aina sen unohdan. Kiitos siis, kun muistutit siitä.
    Hyvää vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, Jänistä suosittelen todella. Ja näissä listauksissa on aina tuttua ja uutta, mukavaa jos löytyy lukuvinkkejä.

      Hyvää uuttavuotta sinulle!

      Poista
  3. Hyvää uutta vuotta sinulle ja perheellesi!
    En ole lukenut ainuttakaan listaamaasi kirjaa, mutta Antti Tuomaisen edellisen kirjan luin ja siihen kannattaa kyllä tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, kiitos ja sitä samaa. Listani kirjoista suosittelen sinulle Stoneria sekä Sebaldin ja Neumanin kirjoja. Uskoisin, että pitäisit!

      Poista
  4. Monipuolinen kattaus, hieno kirjavuosi takana. Meillä on sama ykkönen kotimaisessa, ehkä käännöksessäkin... Mietin vielä, kirjaan omia ajatuksiani lähipäivinä.

    Olen myös lukenut paljon hyvää tänä vuonna, paljon tosi laadukasta kirjallisuutta ja jokusen turhakkeen. Niin ne kirjavuodet menevät.

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suketus, kotimainen ykkönen onkin niin hyvä! Minäkin mietin vielä omia parhuuslistojani, nythän listasin erilaisia kokemuksia ja moni paremman puolen kirja jää odottamaan Blogistanian palkintoehdokkuuksia. :)

      Hyvää alkavaa vuotta sinulle!

      Poista
  5. Oma koko vuoden pakettini tulee ulos huomenna, mutta voinpa jo paljastaa, että meillä on sama käännösromaanisuosikki :) Tämä aika vuodesta on ihana, kun bloggajaat tekevät koosteita vuoden kirjoistaan. Näitä on ihana lukea.

    Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laura, kiva, odotan siis huomista postaustasi! Olen samaa mieltä siitä, että toisten koosteita on aina niin kiinnostavaa lukea.

      Kiitos samoin, hienoa alkavaa vuotta 2016!

      Poista
  6. Pakko aloittaa siitä, mitä sydän on täynnä: Olen niin sikaonnellinen, että luitn Jänis jolla on meripihkanväriset silmät, että en sanotuksi saa. Pääsin wienissä siihen asti, että taxi lipui hitaasti Ephrussin suvun mahtitalon ohi, nyt on vielä tehtävää sinne reissu ja koskettava talon seinää, kuvattava se itse. Ostin 'jäniksen' saksaksi Helmutille ja nyt sain Maijan kautta vielä yhden kappaleen, jonka annnan lahjaksi de Waalin kirjaa arvostavalle. Hieno sukutarina ja niin värisyttävän erilainen.

    Oneironista, Stonerista ja Kaivoksesta samaa mieltä, Sopimuksesta muuten, mutta minä paloin sille heti.

    Kaukaiset hetket oli minullekin järkyttävä pettymys.

    Nainen junassa aavistin, mitä se on ja jätin väliin.

    Ainoa erimaku on Doerrin kirja, sillä minä rakastuin siihen!

    Hieno tiivistys kera upeiden kuvien!

    Kaikkea hyvää ja kiinnostavaa sinulle vuoteen 2016♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, minäkin olen onnellinen että luin Jäniksen. Kirja nimi ei heti vedonnut eikä ajatus netsukeistakaan, mutta sitten! <3 !

      Oneiron ja Stoner ovat huikeita kirjoja molemmat. Kaivos on dekkarina paras kotimainen aikoihin, Sopimus on ollut mielessäni kauan. Doerrin kirja oli minulle keskinkertainen.

      Kaikkia vuoden parhaita kirjojani tässä en ole luetellut. Blogistanian Finlandia ja Globalia näyttävät sitten niitäkin, joita en tässä maininnut. Ts. mukana on kirjoja, jotka ovat parempia kuin moni tässä mainitsemani. :)

      Hyvää alkavaa vuotta 2016 sinulle, Leena! <3

      Poista
    2. Taidan vähän kerätä voimia ja aloitan sitten äänestyksestä. Nyt olen vaan ihan pihalla, mistä sain viime vuonna ne 'äänestyskuvat'...siis erikseen Tieto, Kotimainen etc. Palaan sitten alkuvuodesta tätä taas ihmettelemään.

      Kiitos samoin sinulle, Katjas!<3

      Poista
    3. Luettuani Taikavuoden minäkin halusin jäädä Berghofiin ja taisin tunea myös selvää lämpöilyä, joten...vuoren taikaa on vaikea vastustaa.

      Poista
    4. Leena, se äänestys... Minulle kotimainen kärki on aika selvillä, mutta ulkomainen. Apua! :)

      Taikavuori on kyllä vaikuttava romaani, taianomainen!

      Poista
  7. Komea kooste, ja monta samaa suosikkia, muttei ihan kaikki. Ja pettymyspuolella, Doerr ei minullekaan kolahtanut ja Kaukaiset hetket taisi jäädä kesken, Naisesta junassa sen sijaan pidin. Upeaa uutta vuotta ja kiva jos ja kun blogisi jatkuu yhtä antoisana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja, kiitos. Tässä ei ollut kaikkia suosikkejani - eivätkä kaikki olleet parhaimpia muutenkaan, mutta omassa kategoriassaaan mieleenpainuvia. :) Mukava (!) kuulla, ettet sinäkään innostunut Doerrista.

      Ihanaa alkavaa vuotta!

      Poista
  8. Noniin! Kiitos tästä listauksesta. Nyt kun tässä alkaa toivottavasti olla enemmän aikaa kaunokirjallisuudelle, pitää tulla kurkkailemaan kirjavinkkejäsi. Se Eowyn Iveyn Lumilapsi oli ihana! Kiitos kun toit sen tietoisuuteeni. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurmioitunut, toivottavasti löydät siis rutkasti hyvää luettavaa jatkossa! Lumilapsi on minunkin mielestäni upea kirja, olen iloinen että pidit. <3

      Poista
  9. Oi mikä koontipostaus! Tänä vuonna ilmestyi paljon uskomattoman hyviä kirjoja, oman 'parhaat-listaukseni' taidn jättää tuohon 13.1. päivämäärään...

    Toivotan sinulle hyvää uutta vuotta ja ihania uusia lukuelämyksiä ensi vuodelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, tänä vuonna ilmestyi tosiaan monia hyviä kirjoja. Minä listasin nyt ylipäätään lukemiani, joukossa siis vanhempiakin, vaikka tänä vuonna ilmestyneissä riitti niissäkin mieleenpainuvia.

      Tällainen listaus oli helppo tehdä, mutta parhaimpien valitseminen on vaikeaa. Blogistanian kisaa odotellessa, siis!

      Onnellista uutta vuotta sinulle! <3

      Poista
  10. Onpas mahtavat kuvat. Samojakin on luettu, mutta fiilisten puolesta lähimmäksi tulevat Oneiron ja Stoner. Tänä vuonna on kyllä hirveän vaikeaa laittaa kirjoja paremmuusjärjestykseen, jos se nyt koskaan helppoa on tai edes järkevääkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, kiitos. Samoja olemme osin lukeneet ja muistelen, että sinä pidit Sopimuksestakin paljon. Sehän nousi minulla koko ajan vuoden loppua kohti. Mutta paremmusjärjestykseen en nyt kirjoja laittanut, se on vaikeaa ja olen samaa mieltä, ettei kovin järkevää. Blogistanian kisassa yritän ja silloin listaan ainakin 3-4 sellaista, joita en nyt maininnut. :)

      Poista
  11. Vuosipaketissasi on aika paljon kirjoja, joita en ole (ainakaan vielä) lukenut. Mutta Oneiron ja Stoner - ne ovat minunkin kirjavuoteni kohokohtia, ehdottomasti!

    Hyvää uutta vuotta, Katja! <3 (Ja Korot kopisten - miten ihastuttavaa! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, ihanaa että Oneiron ja Stoner ovat sinullekin kirjavuotesi kohokohtia. <3 Blogistanian kisaan pitää miettiä, että mitä sinne sitten listaa. Se tulee olemaan vaikeaa.

      Onnellista alkavaa vuotta sinulle! <3

      Poista
  12. Kiinnostava vuosipakettikatsaus! Olen iloinen, että Sopimus kypsyi mielessäsi - näinhän tosiaan aina sillon tällöin lukukokemusten kanssa käy, teos paranee tai haihtuu mielestä odotettua nopeammin. Stoner on minullekin kirkkaasti paras käännösteos tänä vuonna. Sydämessä läikähtää aina, kun kyseistä kirjaa ajattelee. <3 Parasta kotimaista pitää vielä miettiä. Sain pari päivää sitten luettua Oneironin; arvion kirjoittaminen jää ensi vuoteen, sillä täytyy kypsytellä ajatuksia. Elina Hirvosen uusin ja Edmund de Waalin upea teos jäivät myös minun mieleeni. Listaltasi löytyy myös nimiä, joihin haluaisin tutustua - kenties sitten ensi vuonna. :-)

    Tuokoon tuleva vuosi eteesi monta ihastuttavaa kirjaa, iloisia ja mieleenpainuvia päiviä! <3 Kirjaanne odotellessa! <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, Sopimus on kertakaikkisen hieno romaani. Jotenkin en aluksi päässyt sinuiksi sen kanssa. Ehkä kirjan sujuvuus sai aikaan tämän lumeen ja koin kokonaisuuden helpoksi. Mutta sitten se onkin ollut mieleenpainuva romaani.

      Ja Stoner, sama täällä! <3

      Hyvää uutta vuotta, Kaisa! <3

      Poista
  13. Hieno listaus ja upeat kuvat! Täytyy poimia tästä omallekin lukulistalle nyt viimein ainakin tuo Williamsin Stoner, ehkä myös Tuomaisen Kaivos ja Björkmanin Välähdyksiä peilissä. Oneironista nautin parhaillaan, Itkosen ensi vuonna ilmestyvä Palatka perhoset on yksi odotetuimmista.

    Korkojen kopinaa ja paljon ihastuttavia kirjalöytöjä vuodelle 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjavaras, kiitos! Hienoa, jos saat tästä lukuvinkkejä. Stoneria suosittelen lämpimästi.

      Itkosen tuleva kirja jännittääkin, Anna minun rakastaa enemmän oli niin hyvä.

      Hienoa alkavaa vuotta sinulle!

      Poista
  14. Monia samoja kirjoja on kirjoittamissani ja mielessäni pyörivissä listoissani (vuoden huiput ja sitten myöhemmin Blogistania-äänestyksessä). Pettymyksetkin ovat samoja. Osaat vangitsevan tiiviisti ilmaista kokemuksesi: kiitos siitä! Antoisaa tulevaa (kirja)vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, helppo uskoa että meillä on osin samoja suosikkeja ja pettymyksiä. Mielenkiinnolla odotan Blogistania-äänestystä.

      Ihanaa alkanutta vuotta!

      Poista
  15. Kiinnostavia kirjatuttavuuksia, joista Omenapuu on ikuisesti sydäntäni lähellä: olen siitä kanssasi niin kovin samaa mieltä! Oneiron pääsee ensi vuoden kirjalistalleni: olen päättänyt ensi vuonna uhrata enemmän aikaa lukemiselle kuin pitkään aikaan. Joulun välipäivinä olen päässyt hyvään vauhtiin!

    Ihanaa ja onnellista vuotta 2016 vuotta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisia hiutaleita, Omenapuu on kyllä kirja, joka tekee sopen lukijansa sydämeen. Minä toivon, että siitä tulee minulle jokakesäinen kirja, jonka luen omenankukkien aikaan. <3

      Sinulle onnellista alkanutta vuotta, kaikkea hyvää!

      Poista
  16. Upea bloggaus :)

    Hyvää Uutta Vuotta

    VastaaPoista
  17. Ihana katsaus kirjalliseen vuoteesi! Kiitos muuten tuosta aikaisemmasta Älytön joululahjatoivehaasteesta, vaikka en nyt siihen ehtinytkään sitten mukaan ennen joulua.

    Toivon, että minulla olisi aikaa tehdä lukuvuodestani samantyylinen postaus, mutta taitaa jäädä haaveeksi. Nykyään kun tuntuu, että aikaa lukemiseen on yhä vähemmän muiden tohinoiden myötä niin näkyyhän se blogissakin. Olisi ihana blogata enemmän, mutta näillä mennään nyt. Ehkä ensi vuonna enemmän :)

    Ihanaa alkavaa vuotta ystävä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, kiitos. :) Vastaa siihen haasteeseen ensi vuonna, jos muistat ;)

      Minulla on ollut vähän samanlaista. Tai no, aikaa lukea on paljon (ne bussimatkan töihin...), mutta bloggausaikaa vähemmän. Mutta tehdään se, mitä ehditään!

      Onnellista alkanutta vuotta sinulle! <3

      Poista
  18. Hyvää tätä vuotta! Luet todella paljon mielenkiintoisia kirjoja ja kirjoitat niistä monipuolisesti. Täältä saa aina monta lukuvinkkiä, vaikka en niitä samana vuonna ehtisi lukeakaan. :) Blogisi on yksi pisimpään seuraamistani, muistan blogisi ihan sieltä ensimmäisten oivallusten alusta, kun löysin blogien maailman ja rakkauden lukemiseen uudestaan. Koko elämäni olen lukenut, mutta viimeiset viisi vuotta aktiivisemmin. Lähipiirissäni ei ole muita kaunokirjallisuutta tai tietokirjallisuutta lukevia. On ollut huimaa löytää tämän harrastuksen sosiaalinen puoli. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari, kiitos samoin. Ja kiitos kommentistasi, joka ilahdutti suuresti. On ihana kuulla, että olet lukenut blogiania kauan ja löytänyt sitten tiesi blogimaailmaan ja perustanut oman blogisi. Yhteisöllinen puoli on tärkeä osa kirjabloggausta. On mukava kirjoittaa kirjoista, kun tietää että joku siellä ruudun takana lukee ja kommentoikin.

      :)

      Poista
  19. Onpa kiinnostava lista - moni näistä päätyy omalle lukulistalleni! Samat ajatukset Rakkaudenhirviö- ja Kun aika loppuu -kirjoista.
    Osallistuin itse kirjastojen ideoimaan Kirjan vuoden Lukuhaasteeseen. Juuri laitoin blogiini valmiin listan, huh, olipas urakka, mutta tuli luettua vähän soveltaen.

    Stoneria on moni hehkuttanut, esim. Helmet-lukuhaaste facebookissa on täynnä Stonerin hehkutusta. Odottelen kirjaston varausta.

    VastaaPoista