tiistai 31. maaliskuuta 2015
Hannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä
Hannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä. Kirjoituksia.
Kirjapaja 2014
Kansi: Katja Kuittinen (kannen kuva: Charlotte Gawell)
171 sivua
Kotimainen esseekokoelma
Hämärä ei ole valottomuutta, vaan eräs valon monista elementeistä. Hämärässä valo on herkimmillään. Se tekee kohteensa näkyväksi ja peittää samaan aikaan suojaavaan huntuun. Hämärä on hetki valon ja pimeyden välissä. Mutta se hetki jatkuu pohjoisessa loputtomiin. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon.
Kun valo murtautuu viimein esiin, se on kuin ihme. Ihmiset ja kosket alkavat kuohua ja paisua yli äyräittensä. Syntyy lapsia ja kirjallisuutta. Maalauksia ja veistoksia hämärän kohdusta.
Elämä, joka kuluu enemmän tai vähemmän kuin unessa, iltakävelyt Münchenissä, lapsuuden kesät, joulun ruuhkat ja tunnelmat, Arvo Pärtin musiikki, joka soi syntiä ja anteeksiantoa. Tekstejä kauneudesta, syvältä kumpuavasta vilpittömyydestä, ihmisenä olosta. Hannu-Pekka Björkmanin kirjoituskokoelma Välähdyksiä peilissä kuuluu niihin kirjoihin, jotka tekivät sopen sydämeeni.
Välähdyksiä peilissä koostuu teksteistä, joita lukiessani mietin, miksi niitä kutsuisin. Sillä ne eivät ole esseistiikkaa, vaikka esseet mielessäni kirjoituskokoelman ostinkin. Kirjan alaotsikko Kirjoituksia onkin hyvä, ja Helsingin Sanomien arvio paljastaa, että kyseessä on itse asiassa Björkmanin kolumneista koottu kirja. Ja mikäpä siinä: Björkman on loistava kolumnisti, jonka teksteissä on lämpöä ja joissa kolumnien (tyylin ja muodon määräämä) kepeys kohtaa käsiteltyjen teemojen painon. Hieman pitempiä tekstejä jäin kuitenkin kaipaamaan ja siksi olenkin erityisen iloinen siitä, että Björkmanin Kadonneet askeleet odottaa lukupinossani. Pidin paljon Välähdyksistä peilistä, joten olen aika varma, että hieman pitempiä Björkmanin tekstejä tulen suorastaan rakastamaan, etenkin kun ne alaotsikkonsa mukaisesti ovat matkoja aikaan ja taiteeseen.
Björkmanin kirjan kaari kattaa koko vuodenkierron, mutta nyt pääsiäisen alla tuntuu, että se on vahvasti syksyyn ja lepoon laskeutuva teos. Sillä vaikka Björkman käy kesässä, kurkottaa Välähdyksiä peilissä eniten kohti syksyä, kohti marraskuista lempeää melankoliaa ja hyvää hämärää. Minä kuitenkin luin kirjaa valoa kohti, joulusta maaliskuulle. En tapojen mukaisesti halunnut ahnehtia, vaan koin, että nämä kirjoitukset toimivat parhaiten pieninä palasina, muutama tekstinä iltaa kohden. Mieleni toki laukkasi ja hapuili kohti seuraavaa ja sitä seuraavaa kolumnia, mutta maltoin mieleni ja rauhoituin. Mitä siihen vuodenkiertoon tulee, niin Joana ja Minna lukivat kirjaa kesällä, ja miksikäs ei, Björkman kirjoittaa kesästäkin: Mitä on kesä muuta kuin lapsen mieli? Millaisia onkaan kesäöisten automatkojen maagillinen tenho, kun radio soi? Vaikka Björkmanin maisema tässä lie lakeuksien aavaa, omien silmieni eteen ilmestyi kuin taikaiskusta mäkinen ja kuoppainen savolaistie, jonka notkelmien kedoilta nousee hentoinen usva kohti kesäyön piilossa olevan auringon kajoa.
Nyt lukemassani kirjassa vahvimmin nousevat esille tunnelma ja nostalgia. Kirjoitustensa perusteella Björkman vaikuttaa olevan nostalgikko - kaikki hetket lapsuudenmaisemissa, Helsingin Linnunlaulussa tai Münchenissä, yhdessä lempikaupungissani. Jokaisessa kaupungissa ja kylässä on läsnä myös historian, menneisyyden todellisuus. Ja kuitenkin Björkman on enemmän kuin nostalginen haihattelija. Ehkä hän paikoin luennoi ja kaltaiseni ihmisen makuun liiankin itsestäänselvästi, kuten vedenkulutusta pohtiessaan. Olen totta kai Björkmanin kanssa samaa mieltä siitä, kuten myös joulusuklaista marraskuun alussa, mutta enemmän viehätyin niistä teksteistä, jotka välittävät kaihoisaa kauneudenkaipuuta tai pohtivat sitä, miten asiat muuttuvat, kuinka moninaisia aistit ovat tai kuinka tiedon ja oivalluksen määrä samalla kertaa innostaa ja masentaa. Totta!
Björkman tutkii itseään ja saa lukijankin pohtimaan omaa paikkaansa aistikylläisessä maailmassa, kirjan nimen mukaisesti peilaamaan itseään tai näkemään välähdyksiä maailmasta, joka on mennyt, joka on, joka ehkä tulee olemaankin. Björkman kirjoittaa, kuinka Antti Hyryn teksti lohduttaa ja eheyttää häntä. Hyryn ihailija olen minäkin, ja voin kyllä sanoa tismalleen samaa Björkmanin kirjoituksista. Voivatko sanat paljoa enempää lohduttaa, liikuttaa ja rauhoittaa?
-
Lukekaa myös Saran mietteet kirjasta, niissä siivilöityy jotenkin koko kirjan henki on kaihoisana ja siksi niin täydellisenä.
Oi, ehkäpä minä siis säästän tämän ihanaan syksyyn... Tuo Kadonneet askeleet odottelee minuakin parhaillaan, siitä tulee yksi pääsiäisen tai ainakin vielä tämän kevään kirjoistani... Valkoista valoa helli talvella ihanasti ja odotan kyllä sieluhoitoa myös askeleilta...
VastaaPoistaIhana kirjoitus ihana kaimani <3
Katja, P.S. Rakastan kirjoja -blogin Sari luki Kadonneet askeleet vuosi sitten pääsiäisen aikaan ja tykkäsi, että se oli juuri sopiva pääsiäiskirja. Minäkin mietin, että lukisinko sen nyt vai säästelisinkö kuitenkin, kun tuntuu ettei tätä hyvää kannata liikaa ahnehtiakaan.
PoistaHyviä pääsiäiskirjoja siis toivottelen sinulle! <3
Björkmanissa on jotain rauhottavaa, hyvällä tavalla hetkeen pysäyttävää. Hienosti kuvailet tätä hänen kirjaansa (jota en ole lukenut, mielikuvani Björkmanista pohjautuu muihin asioihin). Tämäntyyppinen kirjoitustapa kuin Björkmanilla on minusta aika haasteellinen, koska siinä lurkkii vieressä banaalin vaara ja jos sinne puolelle suistuu on kaikki menetetty. Tämä lienee myös yksi niistä tärkeimmistä syistä, miksi en ole hänen teoksiaan lukenut.
VastaaPoistaOmppu, Björkmanissa on juuri tuollaista rauhoittavaa. Olen aika temperamenttinen ihminen, mikä ei tosin näy blogissani, ja siksikin teki hyvää rauhoittua kirjan äärellä. Minkäänlaista banaaliutta tästä kirjasta en löytänyt, kammoan sellaista minäkin ja lopetan lukemisen kesken, jos sellaista huomaan. :)
PoistaKatja, hyvä kuulla. Pidän jostakin itselleni tuntemattomasta syystä Björkmanista aika lailla ja en kestäisi, jos menisi banaalin puolelle. Luotan, kun sanot. Ehkäpä tästä jo vähitellen uskaltaudun H-P:n kimppuunkin. :)
PoistaOmppu, Björkmanissa on jotain sellaista sympatiaa, osta on helppo pitää. Luota minuun ja P.S.-blogin Saraan. :)
PoistaVoi tätä rakkautta! Kiitos ajatuksistasi! Tämä jatkaa sitä ihastuttavaa Björkmanin ajatusten maailmaa, johon hukuin jo ensimmäisen teoksen kohdalla. Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tämä on tunnelmaltaan enemmän syksyyn sopiva. Hämärään rauhoittuva ja sinne ohjaava. Jään mielenkiinnolla odottamaan ajatuksiasi Kadonneista askelista.
VastaaPoistaPitää tutustua myös linkkaamiisi muihin arvioihin.
Rauhallista ja aurinkoista(!) hiljaista/suurta viikkoa Jyväskylästä! :)
Hurmioitunut, voi kyllä! Mietin juuri, että ottaisinko sittenkin Kadonneet askeleet pääsiäiskirjaksi. Vaikken halua ahnehtia Björkmania, tuntuu että sen kirjan aika olisi juuri nyt. Otan!
PoistaSinulle oikein hyvää pääsiäistä! :)
Tämän ihanuuden kanssa olen sen verran sanaton, että sanon vain: ♥ !
VastaaPoistaSara, sanon takaisin että ♥ Sinua on isosti kiittäminen siitä, että Björkmania lopulta tulin lukeneeksi.
PoistaMinä luin Saran innoittamana sen Kadonneet askeleet, josta pidin. Sen rauhallisesta filosofiasta, mietiskelystä, Björkmanin tavasta katsoa maailmaa. Mutta tämä ihanuus minulla on vielä lukulistalla. Hyvä niin.
VastaaPoistaKirjailijatar, minä tosiaan taidan ottaa Kadonneet askeleet mukaani nyt pääsiäisenä. Oletan, että siinä kaikki on vielä syvempää kuin tässä kirjassa, joka kuitenkin on (ihana) kolumnikokoelma.
PoistaMinäkin olen kirjailijattaren tavoin lukenut Hannu-Pekka Björkmanilta vain Kadonneet askeleet. Valkoista valoa kuuluu tämän pääsiäisen lukemistooni. Tuntuu, että Brörkmanin johdattamana on hyvä hiljentyä kevään juhlaan. Hieno kirjoituksesi Välähdyksistä oli minulle siis kuin alkusoittoa tulevasta. Kiitos siis tästä, Katja! <3
VastaaPoistaToivotan sinulle ihanaa pääsiäisaikaa! <3
Kaisa Reetta, Valkoista valoa on varmasti myös oikea pääsiäiskirja. Tämä on paras syksyllä, vaikka loistava se oli nytkin.
PoistaHyvää pääsiäisen aikaa sinulle! Minä postailin pääsiäistoivotukset äsken erikseen ja huomasin, että sinäkin aiot niin tehdä. <3