Elokuun ensimmäinen ja ilmassa on selvästi loppukesän tuntua. Syysleimu on kukkinut pihallamme jo muutaman viikon ajan, karhunvatukan hennot rimpulavarret ovat täynnä raakileita ja tomaatitkin ovat jo pulleita, vain väriä vailla. Rakastan tätä vuodenaikaa, oikeastaan koko loppukesää ja syksyä, enemmän kuin mitään muuta vuodenaikaa. Vielä en kuitenkaan laula oodeja syksylle, koska sen aika ei ole vielä, vaan kurkistan nopeasti kirjasyksyyn sekä esittelen muutamia blogiuudistuksia. Ties vaikka saisin aikaan jonkinlaisen blogilukujärjestyksen tänne. Katsotaan.
Muutamissa blogeissa on ollut jo mainioita kirjoituksia syksyn uutuuksista. Olen itse melko varovainen tuomaan omia suosikkejani esille, koska mieleni muuttuu helposti. Saatan alkaa lukea jotain, mutta tarina ei ehkä sovikaan kyseiseen hetkeen ja aloitan iloisesti jonkun toisen kirja. Sen vuoksi en täällä blogissanikaan koskaan kerro, mitä olen parhaillaan lukemassa tai mitä aion seuraavaksi lukea - en tiedä sitä aina itsekään!
Mitä kirjasyksyyn tulee, käykää eri kustantajien sivuilla katsomassa niiden uutuusluettelot. Erinomaiselta vaikuttavia kirjoja löytyy kaikista vai mitä tuumaatte muutamasta omasta tärpistäni? Pyrin lukemaan syksyn käännöskirjoista ainakin Michael Cunninghamin Illan tullen sekä Mathias Malzieun Sydämen mekaniikan (Gummerus), Antonio Muñoz Molinan Kuun tuulen (Tammi), David Safierin Huonon karman (Bazar), Jamie Fordin Hotelli Panaman (Karisto), Pia Juulin Hallandin murhan (Atena), jo ilmestyneen Chimamand Ngozi Adichien Huomisen ei ole liian kaukana (Otava) sekä Tatiana de Rosnayn Viimeisen kesän (Wsoy). Kotimaista kirjoista mielessäni ovat muun muassa Marisha Rasi-Koskisen Katariina ja Helmi Kekkosen Valinta (Avain), Katja Ketun Kätilö (Wsoy), Miika Nousiaisen Metsäjätti (Otava), Anna-Kaari Hakkaraisen Verkko (Tammi), Satu Kaskisen Täydellinen paisti (Teos) sekä Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun ja Mike Pohjolan Ihmisen poika (Gummerus). Lisäksi kiehtovan oloisia lasten- ja tietokirja ilmestyy niin paljon, että olen jo kirjaähkyssä.
Minkä verran luette eri kustantajien kuvastoja? Haluatteko nauttia syksyllä uutuuksista, lukea vanhoja kirjoja vai sekä että? Kysymykseni oli varmastikin hassu, koska jokainen kirjojen ystävä lukee varmasti kaikenlaista uutuuksista nostalgiakirjoihin.
Blogini suhteen olen pohtinut pieniä muutoksia syksyn mittaan. Kunhan ehdin, aion lisätä tunnisteisiin kustantajan sekä antamani tähdet. Lisäksi alan aina arvion alussa mainita myös suomentajan nimen sekä kirjan sivumäärän. Huomaan itse arvostavani noita tietoja muiden blogeissa.
Suunnittelen myös jonkinlaista teemalukemista itselleni. Aion laatia lukemislukujärjestyksen. En tunti tunnilta enkä ehkä edes viikottaista, vaan pohdin muutaman teemapäivän tuomista tänne blogiini. "Lukujärjestyksen" laatimisessa kaipaan teidän apuanne. Jotkut ovat ehkä huomanneet, että blogini sivupalkkiin on ilmestynyt pieni kysely, mutta selvennän sen vaihtoehtoja täällä. Kaikkia noita teemoja en aio ainakaan kerralla tänne ottaa, koska blogin pitäminen on minulle hauska harrastus enkä halua stressata sen kanssa. Kaksi eniten ääniä tai kommentteja saanutta kuitenkin saavat määrätä hieman lukemisesteni teemaa syksyn ja kenties tulevan vuodenkin aikana.
Sivupalkissa näkyvän kyselyni vaihtoehdot ovat nämä:
(ja apua, miksi kysymys näkyy ainakin omalla koneellani kahteen kertaan? Kun yritän korjata/muokata sitä, ei se näy Bloggerin Lisää Gadget-paneelissa kuin kerran.)
Kuukauden tyttökirjaklassikko: Itselleni tuttu tai rakas kirja, joka voi olla oikea klassikko L.M. Montgomeryn tai Anni Swanin tapaan, kotimainen koululaisromaani tai 1980-luvun nuortenkirja. Välillä saatan hypätä vanhempieni vintiltä löytyneen yllätyksen lukijaksi.
Kuukauden Rauha S. Virtanen: Rauha S. Virtasen joku kirja. Olen miettinyt, että lukisin vuoden jokaisena kuukautena jonkun Virtasen kirjan.
Kotimainen keskiviikko: Nimi sen kertookin. Kotimainen kirja, uusi tai vanha, lapsille tai aikuisille, mutta aina keskiviikkoisin.
Lastenkirjalauantai: Tätä ei tarvinne selittää.
Pullaperjantai: Pullaa, puhetta tai matkakuumetta. Muutakin kuin kirjoja.
Kuukauden kielikylpy: Alkukielellä lukemani kirja. Melko varmasti englanninkielinen, mutta lastenkirjana voisi mennä ruotsalainen, saksalainen tai italialainenkin kirja.
Ihanaa alkavaa kirjasyksyä jokaiselle!
P.S. Kiitän kaikista ihanista kommenteista hääpäivä- ja Stephen Fry-kirjoituksiini. Palaan niihin kaikkiin pian. Lapsiperheen syyslukukausi (päiväkodissa) on alkanut, samoin oma arki stressaavan kirjoitushomman parissa, mutta mielessäni olette olleet.
Katja, nyt tapahtuu outoja...meillä on vain yksi kirja sama ellen ole ottaut tuota Cunninghamia, mitä asiaa en juuri nyt muista. Ja sitä kirjaa et ikinä arvaisi.
VastaaPoistaTsekkaan kohta Cunninghamin katalogista...nyt en voi, sillä kynsilakka kuivuu hitaasti;-)
Minä olen aina ilmoittanut kustantajan sekä kääntäjän, olen itsekin viime aikoina sattuneesta syystä miettinyt tuota sivumäärän ilmoittamista...
***
Elokuu on ihana kuu! Se on vielä kesää, mutta jo lupaus syyskuusta.
Lumoavaa elokuuta sinulle!
Leena: Tiedätkö, en ole ihan varma, tulenko lukemaan kaikkia mainitsemiani vai tartunko joihinkin ihan muihin. Nuo vain pomppasivat silmään, kun selailin kustantamoiden uutuuksia. Mieleni on muuttuvainen ja voi olla, että luen noista vain osan ja sitten ihan muuta. Olen aika fiilispohjainen lukija. Ja hyvät blogikirjoitukset saavat minut aina hakemaan kaikkea muuta - yllätyksiä. :)
VastaaPoistaElokuu on tosiaan ihanaa aikaa. Kaikki on uutta ja silti lempeää. Tästä vuodenajasta voi niin nauttia. <3
Hassua, postasimme melkein samaan aikaan ja laitoimme kyselytkin ;)
VastaaPoistaTosin minä haistelen jo syksyn tuulia siinä missä sinä loppukesän, hih. Paitsi kuten kirjoituksessani laitoin, vielä on toki kesää jäljellä ;)
Kuusi samaa kirjaa on noissa uutuuksissa, jotka minäkin haluan lukea! Tai ainakin kuusi.
Minäkin olen vähän miettinyt samoja juttuja blogin suhteen, eli olisi kiva joku teema ottaa edes kerran viikossa. Minullahan on ollut satunnaisesti esim kirjastokeskiviikkoa jne. Tuota olen tosin jo pohtinut pitkään, mutta vieläkin muhii. Mutta nyt lähden heti vastaamaan tuohon sinun kyselyyn!!
Vaikka olen jostain syystä ollut viime ajat pahassa uutuusähkyssä (joka paikassa törmää juuri niihin kiehtovimpiin uutuuksiin!), ja siksi iso osa kevään ja kesän uutuuksistakin on vielä lukematta, huomaan odottavani syksyn uutuuksia kuin kuuta nousevaa. :)
VastaaPoistaMinä odotan syksyltä eniten Cunninghamin Illan tullen -teosta ja Malzieun Sydämen mekaniikkaa (nuo kaksi olen jo ennakkovarannut kirjastosta), mutta myös Kamila Shamsien Kartanpiirtäjä ja Katja ketun Kätilö kiinnostaisivat kovasti. Ja liuta muitakin. Selailen uutuuskuvastoja monta kertaa viikossa siitä lähtien kun ne ilmestyvät, uuden kuvaston ilmestyminen on aina yhtä riemastuttavaa. :)
Minä rakastan syksyä, olen aina rakastanut. Syksyssä on uuden tuntua, ja toisaalta jotain tuttua ja turvallista. Minusta on aina ollut ihanaa kun syksyn myötä koulu alkaa, ja vaikka kouluajoista alkaa olla ihan hirveästi aikaa, muistelen ja kaipaan niitä aikoja edelleen. Lisäksi olen maalta kotoisin, ja minusta suomalainen maaseutu on kauneimmillaan elo-syyskuussa, silloin kun kullankeltainen vilja huojuu tuulessa. Syystöissä pelloilla ajavat traktorit synnyttävät rinnassani aina kaihoisan kauniin nostalgisen tunteen. :) Ja onko mitään kauniimpaa kuin ruska? <3
Argh, perfektionistina vihaan omia kirjoitusvirheitäni! Siis Katja Kettu tietenkin isolla alkukirjaimella!:D
VastaaPoistaElämän täytyy olla aika järjestyksessä, että pystyy noudattamaan tuollaisia keskiviikko/lauantai/tms. teemoja. Ise kokisin ne stressaavina, mutta eipä elämäni olekaan erityisen hyvässä järjestyksessä :) Kaihdan muutenkin kaikenlaista itsensä kahlitsemista, mutta kaikki eivät tietenkään koe asioita niin.
VastaaPoistaKuukauden kielikylpy kuulostaa kivalta ja riittävän väljältä ajallisesti.
Hauskasti on elokuu saanut ihmiset pohtimaan jo syksyä eri blogeissa. Vaikka itsekin olen syysihminen (syksyllä syntynyt) niin yritän nyt elää vähän carpe diem-periaatteella ja nauttia vielä lämmöstä ja valosta ja kesän tunnelmasta.
VastaaPoistaEn myöskään ole selaillut ainoatakaan kuvastoa tulevista kirjauutuuksista, itselleni on yleensä riittänyt Hesarin laatima lista uutuuksista. Tuo Cunningham on mielenkiintoinen tieto, sillä rakastan hänen kirjojaan, mutta viimeisin, en nyt muista nimeä, oli teemoiltaan sellainen, etten halunnut lukea sitä. Toivottavasti nyt tärppäisi paremmin aiheen suhteen.
Katja, tuli muuten ihan aiheen vierestä yksi kysymys mieleen... Muistan että olet joskus kirjoittanut kirjasta, jonka kannessa on lentävä hevonen, tai keinuhevonen tai jotain vastaavaa. Kirja kuuluu muistaakseni Tammen Keltaiseen kirjastoon, ja kerroit lukeneesi sen monta kertaa, aina talvella. Kirja vaikutti äärettömän kiehtovalta, mutta en muista enää yhtään sen nimeä, tai kirjailijan nimeä, tai edes sitä koska olet siitä blogannut. Ajattelin että pääsen helpommalla kun kysäisen sinulta, kuin että alan selata kaikkia päivityksiäsi monen vuoden ajalta. :)
VastaaPoistaMahdatkohan näistä epämääräisistä vihjeistä keksiä mitä kirjaa tarkoitan?
Hyviä suunnitelmia sinulla, kesä antaa kummasti voimia. Minä vilkuilin viime viikolla kustantajien kirjatarjontaa ja listasin aivan erilaisia kirjoja.Hassua, sillä olen huomannut, että kirjamakumme menevät hyvin yhteen (sillä erotuksella, että sinä luet PALJON).
VastaaPoistaMinustakin loppukesä on ihanaa aikaa. Saisipa sitä joskus vielä lomailla koko elokuun, mutta ne ajat ovat toistaiseksi ainakin takana. Meillä lapset aloittavat päiväkotisyksyn keskiviikkona ja siitä se lähtee toisenlainen arki taas rullaamaan. Ei hassumpaa sekään!
Minä luen aina katalogit ja ahdistun. Kun tulee niin paljon hyviä kirjoja, jotka haluaisin lukea. Minä en ihan oikeasti ymmrrä, miten sinä hyvä ihminen ehdit kaiken! Olen sitä ennenkin ihmetellyt, mutta jatkan nyt. Kirjastosta olen taas varannut läjän kirjoja. Todennäköisesti ne tulee ihan samaan aikaan, enkä ehdi lukea kaikkia...niin käy aina.
VastaaPoistaMä katselin läpi syksyn uutuuskirjat siitä ahdistuksesta, että heinäkuussa en lukenut yhtään tosi hyvää kirjaa ja lohduttauduin sillä, että syksyllä niin moni lempparini tuottaa kirjan ulos. Aika moni sama siellä listassa vilahti. Itse en ota stressiä siitä, että vaikka mainitsenkin jonkun kirjan, että myös lukisin sen. Sama noissa listoissa, lähinnä laitan muistiin ne kirjat, joista ehkä saattaisin olla kiinnostunut. Tosin kevään uusista kirjoista olen jo lukenut melkein kaikki - siis niistä, jotka listasin, mutta niitä oli vähemmän.
VastaaPoistaMä tykkään listailla kirjoja, teen samalla sisäistä teemasuunnitelmaa. Se ei ehkä näy blogissa, mutta aina ne kirjat jotenkin (välillä) linkittyy toisiinsa.
Tuo teemaviikko kuulostaa kivalta, kuten edellä mainittiin, sopii järjestyksen ihmiselle. Tykkäisin siitä omassanikin, mutta olen tällainen kaaoksen ihminen eli kun joku asia tulee mieleen, niin teen siitä postauksen. Olisi kamalaa odottaa esimerkiksi hyvän lastenkirjapostauksen julkistamista lauantaihin, jos keksin sen sunnuntaina.
Tykkään kuitenkin, jos joku toinen sellaista pystyy tekemään.
Musta on kuitenkin kiva, että kirjablogissa on joku itu ja sellainen jippo, joka tekee sen erilaiseksi kuin muut. Jos ei siitä välttämättä tykkää, niin ainakin siitä muistaa sen jonkun.
Oi, onpa sinulla hienot suunnitelmat! Tästähän tulee väistämättä sellainen olo, että itsekin pitäisi jotenkin saada enemmän tolkkua lukemiseen ;)
VastaaPoistaOlen käynyt läpi uutuusluetteloita ja joitakin kiinnostavia merkkaillut itselleni ylöskin, mutta kovin paljon en lyö lukkoon etukäteen. Jos joku on todella kiinnostava, sen luen, mutta muuten olen sen verran peesailija, että seuraan myös mielelläni toisten bloggaajien arvioita, ennen kuin tartun kirjaan.
Olisi kyllä mukava keksiä jokin sopivan löyhä teema tähänkin syksyyn. Täytyykin alkaa miettimään.
Äänestin muuten kyselyssäsi kotimaisia, mutta nyt kun mietin, tuo kielikylpykin on todella kiinnostava!
Susa: Tätä blogimaailman telepatiaa. <3
VastaaPoistaKyllä minäkin aavistelen jo syksyä. Rakastan sitä vuodenaikaa koko sydämeni pohjasta. Kesä on ihana, mutta en ole koskaan ollut erityisemmin kesäihminen.
Sinun kirjastokeskiviikkosi on kiva. Aika löyhästi minä aion näitä teemojani "suorittaa". Jos esim. kotimainen keskiviikko on äänestetyin, niin saatan hyvin ympärä sen ympärille leffa- tai lastenkirja-aiheen. Ja jos keskiviikkona ei huvita postata, niin sitten en postaa, mutta keskiviikot olkoot kotimaisuuden teemapäiviä, jos blogini lukijat niin haluavat. :)
Sara: Kyllä se vaan niin taitaa mennä, että kun uutuusluetteloita selaa, alkaa haluta lukea tuon, tuon ja vielä tuonkin kirja. En tosiaan tiedä, tulenko lukemaan nuo mainitsemani, mutta juuri Cunninghamin ja Malzieun kirjoja odotan ehkä kaikista kirjoista eniten. Sama maku meillä siis tälläkin kertaa.
Syksystäkin olen samaa mieltä. Koulu, mahdolliset harrastukset, ihana ruska-aika, omenat - kaikki. Minä olen kotoisin Savosta ja kyllä minunkin mieleni lepää syksyisessä maalaismaisemassa. Nytkin asumme melkein maalla (pientaloalueella pääkaupunkiseudulla, tosin, mutta kaurapelto ja heppatalli ovat lähempänä kuin yksikään kauppa tai kerrostalo) ja nautin vuodenaikojen vaihtelun seuraamisesta.
Se kysymäsi kirja on Mark Helprinin Talvinen tarina. Kirjoitin siitä kerran lyhyesti tänne:
http://luminenomena.blogspot.com/2009/12/mark-helprin-talvinen-tarina.html
Lumikko: Voi, ei tarvitse. ;) Voin sanoa sen. Minulla ei ole minkäänlaisia järkeviä urasuunnitelmia. Apuraha juoksee nopeammin kuin ehdin itse - no, lainaan Ismoa - raahustaa ja vuodenvaihteen jälkeen en tiedä, mitä teen työkseni vai teenkö mitään. Olen myös aika kaoottinen kirjahyllyni ja monen muunkin asian suhteen. Siksi haluan itselleni järjestystä ja blogissa sellaista on helpompi pitää kuin vaikkapa talomme kukkapenkeissä. :) Saatan hyvin stressaantua itselleni asettamista teemapäivistä, mutta kokeilen ainakin. Ja esim. kotimainen keskiviikko ei tarkoita sitä, että joka keskiviikko kirjoittaisin blogiini, mutta jos kirjoitan keskiviikkoisin, kirjoitan kotimaisesta. Katsellaan. :)
Jaana: Minä olen niin malttamaton, että mietin syksyä elokuussa ja joulua lokakuun alussa. :) Rakastan aikaa elokuusta jouluun, mutta uudestavuodesta en enää välitä. Enkä keväästä, vaikka olen syntynyt kevättalvella.
Minäkään en välittänyt Cunninghamin edellisestä (en muista enää edes sen nimeä), mutta Tunnit on yksi hienoimmista koksaan lukemistani kirjoista ja jotenkin innostuin kuvauksen perusteella tästä uudesta.
Joana: Minä luulen, että tulemme taas lukemaan paljon samoja kirjoja. Muistelen jotenkin, että kevään aikana mietimme, miten erilaisia kirjoja olemme ajatelleet lukea ja sitten kuitenkin luimme samoja mm. Odelman ja Little Been tarinan. Minä nyt vain listasin sellaisia, jotka tulivat vastaan kustantamoiden kuvastoista. Saattaa olla, että päädyn ainakin osin lukemaan eri kirjoja, mutta nuo kaikki kiinnostavat nyt.
Tsemppiä ja intoa päiväkotiarkeen! Meillä se alkoi tänään ja uudessa päiväkodissa. Esikoinen, 5,5-vuotias joulutyttö, aloittaa nyt eskarin ja oli kuulemma ollut hyvin reipas ensimmäisenä päivänä uudessa hoitopaikassa.
Kirjailijatar: Voi, toivottavasti kirja-ahdistus menee nopeasti ohi. Hyvät kirjat eivät karkaa, niitä vain tulee isompi ja isompi pino. Minä ehdin lukea, mutta moni muu asia on rempallaan. Hillot keittämättä, väitöskirja kirjoittamatta... Mattoja olen sentään ehtinyt pesemään. :)
VastaaPoistaMari A.: Kirjasyksy näyttää todella hyvältä, melkein pelottavan hyvältä. Mutta minä listasin kirjoja nyt vähän samasta syystä kuin sinä, itselleni muistiin. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt edes tätä ja minä tuppaan unohtamaan kirjojen nimet nopeasti, nyt ne ovat edes täällä kirjoitettuna.
Ja kuten kirjoitin Lumikolle, minäkin olen kaaoksen ihminen jossain määrin (ja joissakin asioissa olen järjestyksen ihminen esim. siinä, missä järjestyksessä laitan päällyset leivän päälle tai rihkamakorut Ikeasta ostettuun korupuuhun), mutta yritän nyt tällaista teemaviikkoa. Olen aina ihaillut esim. Karoliinan teemapäiviä. Katsotaan, miten käy!
Amma: Sinulla on minun mielestäni sekä tolkkua että hyvä ote lukemiseen ja siitä kirjoittamiseen.
Lukkoon en minäkään ole syksyn kirjoja kovin paljon lyönyt, mutta kirjasin niitä nyt itselleni muistiin - ja kuten Marille kirjoitin, ensimmäistä kertaa koskaan! Voisin lisätä listalleni vaikka mitä, muun muassa Paul Austerin, Johanna Venhon, Richard Powersin yms. kirjat, mutta syksy näyttää, mitä oikeasti ehdin.
Kiva, että äänestit. Äänestyksessä voi muuttaa mieltään, jos siltä tuntuu. ;)
Kaunis kuva syysleimusta.Loppukesä on onkin ihanaa aikaa,ja harmi,etten voinut jäädä kauemmin Suomeen ja kokea sitä.
VastaaPoistaMukavaa elokuuta Katja!
Pohdin pitkään ja annoin ääneni Virtaselle <3, mutta yhtä hyvin olisin voinut antaa tyttökirjoille. Kotimainen keskiviikko näyttäisi olevan suosituin; jos kirjoittaa harvoin kotimaisista kirjoista niin sitten se on ihan hyvä teema?
VastaaPoistaIhanaa elokuuta, Katja!
Yaelian: Elokuu on tosiaan ihanaa aikaa. Mutta monet pitävät heinäkuuta parhaana aikana olla Suomessa ja silloinhan olit täällä. Ihanaa sekin, varmasti.
VastaaPoistaJa kiitos samoin. :)
Maria: Ihanaa! Minä nimittäin "salaa" toivon, että Virtas- tai tyttökirjateema voittaisi. Saatan innostuessani ottaa toisenkin teeman sen mahdollisesti voittavan Kotimaisen keskiviikon rinnalle.
Tiedätkö, kuvittelin kirjoittavani useammin kotimaisista kirjoista, mutta huomasin juuri, että tunnistella ulkomainen kaunokirjallisuus on 90 postausta ja kotimaisen kaunon alla on vain 42 kirjaa (toisaalta 38 lastenkirjassa on enemmän koti- kuin ulkomaisia kirjoja). Olen suuri kotimaisen kirjallisuuden ystävä ja haluan tuoda sitä enemmän blogiini. :)
Katjaseni,
VastaaPoistaihanan syksyistä tämäkin, että me monet pohdimme blogin jonkinlaista uudistamista tms. <3 Olen jotenkin ihan innoissani nyt syksystä ja uudesta alusta, VAIKKA tiedän, että kesää on oikeasti vielä kuukausi jäljellä. :)
Minä klikkasin malttamattomana Pullaperjantaita jo ennen kuin luin tämän juttusi. :D Mutta ei se mitään, olen tavallaan yhä samaa mieltä. Minähän luen into piukeana kaikkea, mitä kirjoitat, ja tietenkin etenkin kirjoista, mutta tiedän, että kirjoitat niistä paljon joka tapauksessa. Pullaperjantaita klikkasin siksi, että leipomisrajoitteisena olisi kiva kuulla leivontareseptejä, mutta kun avasit tuota teemaa enemmän, olen edelleen sitä mieltä, että haluan jatkossakin kuulla teidän perheen elämästä, matkoista jne.
Minusta on kiva lukea myös lastenkirjauutuuksia, ja fanitan tyttökirjojakin, joten kaikki ne kuulostavat kivoilta myös! Toki Kotimainen keskiviikkokin, mutta kirjoitat (ja muutkin kirjoittavat) kotimaisesta kirjallisuudesta aika paljon muutenkin, joten en näe sitä niin tarpeellisena, erillisenä teemana.
(Vaikka hassua, että pidän sinua jotenkin kotimaisen kirjallisuuden bloggaajana, mutta huomaan tunnistepilvestäsi, että olet tägännyt yli puolet enemmän ulkomaisen kirjallisuuden juttuja!)
Niin kuin tiedät, minulla juoksee blogissa erilaisia teemoja, ja pidän joissakin asioissa järjestyksen ystävänä tietystä rytmittämisestä, mutta enemmän kohdallani on kyse siitä, että keksin sopivan, kyseiseen viikonpäivään sopivan otsikon, kun haluan kirjoittaa jostakin aiheesta. :) Toki joskus myös odotan, että sopiva viikonpäivä tulee kohdalle, enkä ole tätä koskaan kokenut raskaana, kun kirjoitettavaa riittää enemmän kuin tarpeeksi aina joka tapauksessa.
Noista mainitsemistasi syksyn kirjoista TBR-listallani on ainakin viisi teosta. Oletko lukenut de Rosnayn Avaimen? Kommenttini on jo nyt aivan liian pitkä, mutta sanon vielä, että minä kyllä kerron aina estottomasti, mitä suunnittelen lukevani tai mitä olen lukemassa, mutten pidä sitä suurena syntinä, jos muutankin suunnitelmiani. En siis koskaan pidättäydy aiemmin ajatellussa vain siksi, että se on tullut kerrotuksi blogissa. Ymmärrän kyllä hyvin, etteivät kaikki halua puhua lukusuunnitelmistaan, mutta toisaalta rakastan tirkistellä niitä niistä sivupalkeista tai postauksista, joista niitä löytyy. :)
Tulin vielä jatkamaan mielenkiintoista keskustelua ;)
VastaaPoistaKun sitä minäkin juuri ajattelen, että vaikka itsekin rakastan tehdä etukäteissuunitelmia, listoja, lukulistoja jne, se ei minullakaan tarkoita, että niissä edes yrittäisin orjallisesti pidättäytyä. Kun juuri tässä keskustelussakin huomaa, että osa ymmärtää sen niin, että sitten ihan nipona etenee jonkun puoli vuotta sitten blogissaan julkaisemansa listan mukaan, kun eihän se niin monellakaan meistä mene. On ihana laatia listoja ja suunnitella, mutta sujuvasti sitä pystyy muuttamaan lennosta suunnitelmiaan varsinkin lukemisessa. Ennemminkin kai se esimerkiksi tuo syksyn kirjojan listaaminen on itselle sellaista etukäteisfiilistelyä ;)
Kiitos vielä täälläkin Talvinen tarina -vinkkauksesta! <3 En haali sitä lukupinooni ihan vielä (kun tässä vielä kesää eletään), mutta loppuvuodesta tekisi kovasti mieleni lukea se!
VastaaPoistaJa samalla tulin sanomaan sanasen tuosta kotimaisten kirjojen lukemisesta... Olen itse lukenut viime vuodet selkeästi enemmän käännöskirjallisuutta, ja tänä vuonna olenkin tyytyväisenä todennut löytäneeni loistavaa kotimaista kirjallisuutta, olen lukenut enemmän kotimaista kuin vuosiin! Pikaisen laskutoimituksen jälkeen tänä vuonna lukemastani 46:sta kirjasta 22 on kotimaisia, eli lähes puolet. Olen iloinen ja innoissani. :) Siksi äänestin kotimaista keskiviikkoa, olisi upeaa löytää lisää hyviä kotimaisia, varsinkin kun meillä on niin samanlainen kirjamaku! <3
(Jos voisi äänestää kahta, antaisin toisen ääneni Rauha S. Virtaselle! :)
Minäkin olen järjestyksen ihminen leivänpäällysteiden suhteen - olen aina ihan kauhuissani, kun A-P latoo päällysteet miten sattuu, juustot alle ja makkarat päälle, menee koko leipä ihan pilalle ;)
VastaaPoistaSusa tuossa ylempänä kirjoitti, että "kun juuri tässä keskustelussakin huomaa, että osa ymmärtää sen niin, että sitten ihan nipona etenee jonkun puoli vuotta sitten blogissaan julkaisemansa listan mukaan, kun eihän se niin monellakaan meistä mene." Minä en kyllä omassa kommentissani (mikäli Susa siihen viittaa) tarkoittanut mitään etukäteen ilmoitetun kirjalistan mukaan bloggaamista; se nyt lienee itsestään selvää, ettei sellaisessa olisi järkeä eikä kukaan kenenkään listoja muista saati niiden suorittamista kyttää. Tarkoitin vain sitä, että itse kokisin teemapäivät (luovuutta ja ajankäyttöä) rajoittavina ja ottaisin niistä paineita, koska minulla perfektionistina on taipumus ajatella, että vaikka vain itselle "luvatusta" on pidettävä kiinni. Lisäksi elämäni on niin arvaamatonta ja täynnä deadlineja muutenkin, että saattaisin ahdistua lisävaatimuksista, vaikka kuinka itse itselle asetetuista ja valituista. Mutta ymmärrän hyvin, että vakaassa elämäntilanteessa ne voivat kivasti strukturoida harrastusta ja "pakottaa" (hyvällä tavalla) lisäämään esim. just tietyn genren lukemista. Eivätkä kaikki onneksi suhtaudu kovin tunnollisesti tekemiinsä suunnitelmiin.
En tosiaan tarkoittanut loukata kirjabloggaajia mainitsemalla että tässä(kin) asiassa voi olla kaksi puolta, ihan vain omista tuntemuksistani ja kokemuksistani puhuin.
Lumikko: Kääks, siis en viitannut kenenkään kommenttiin ;) Muutenkin ilmaisin vähän väärin tuon, mitä tarkoitin ;) Yleisesti siis kun on monessakin blogissa ollut puhe näistä syksyn listoista nyt varsinkin, aina välillä huomaa sitä, että ihmiset kokevat tuon listojen teon eri tavalla.
VastaaPoistaTämä on siitä juuri mielenkiintoinen keskustelu, kun niin monta kuin on lukijaa, on myös suhtautumistapaa ns. lukusuunnitelmiinkin ;)
Koitin siis selventää tuota lukusuunnitelmien tekoa yleensäkin, kun välillä törmää siihen, että osa ajattelee niitä tekevien suhtautuvan niihin sitten kuoleman vakavasti tms. Toki siis osa suhtautuu niihin sillä tavalla vakavasti, että ne stressaavat itseä sitten vähintään alitajunnassa, mutta esim minä en ota niistä paineita ja sitä halusin selventää ilman että kohdesin sen kenellekään aikaisemmin kommentoineelle :)
VastaaPoistaTunnen olevani aivan älyttömän huono kirjallisuuden harrastaja, kun en ole selaillut vielä yhtään tulevan syksyn kirjakatalogia! (ostain syystä en ole oppinut sellaiseen. Odotan, että uudet kirjat tulevat kirjastoon ja sitten lainaan sieltä uutuudet. Meiltä onneksi saa hyvin uutuuksia ja vain niitä todella suosittuja joutuu varailemaan ja jonottamaan.
VastaaPoistaHuomaan välttäväni suunnitelmallista lukemista ja siksi varmaan haasteisiinkin lukeminen on edistynyt niin hitaasti. (Toki jonkin verran suunnitelmallisuutta aiheuttaa se kirjastolla vetämäni lukupiiri.) Ja välillä taas menen vähän liiankin tosissani mukaan asioihin ja siksi en itse uskaltaisi luvata täällä mitään tulevien lukemisten suhteen. Sen, mitä kirjaa kulloinkin luen kyllä uskallan ilmoittaa, koska yleensä luen vain yhtä kirjaa kerrallaan.
Menen siis itse tosi paljon fiiliksen mukaan, mutta kunnioitan kyllä niitä, jotka jaksavat systemaattisesti tehdä blogeissaan teemajuttuja!
Mie äänestin sitä tyttökirjateemaa, koska se kovasti minua kiinnostaa. Voisin itsekin lukea nyt joitakin tyttökirjoja. Viimeksi luin niitä neljä vuotta sitten pitkällä sairauslomalla (silloin luinkin Anna-, Runotyttö- ja Selja-sarjat). Etenkin sun arvioimasi Tuletko sisarekseni haluaisin lukea lähiaikoina.
Elokuu on minun suosikkikuukauteni. Tässä kuussa on jotain taianomaista ja ihanaa (pimenevät illat ja kypsyvä sato tuoksuineen kaikkineen). Ja omat synttäritkin on elokuussa.
En ole vielä kovin tarkasti katsellut tulevan kirjasyksyn uutuusluetteloita, joten en oikein ole perillä mitä kaikkea kivaa on tulossa! Varmasti kivaa kuitenkin, joten joitain uutuuksia varmaan tulee luettua :D Ehkä teen mielenkiintoisimmista uutuuksista oman postauksen, jos löydän sen verran monta.
VastaaPoistaSyksy tulee varmasti kulumaan niin vanhempien (usean vuoden takaisten tai vielä kevään/kesän uutuuksien) kuin uusienkin kirjojen parissa. Jää nähtäväksi!
Ihanaa tulevaa (kirja)syksyä sinullekin Katja :--)
Minä kävin äänestelemässä aamulla ja nyt en enää muista mitä klikkasin! :D Mutta varmasti äänestin hyvin perustellusti jotain hienoa.
VastaaPoistaMinusta(kin) blogisi on ihana, täällä on sopivasti kaikkea ja tunnen oloni tervetulleeksi. Kotoisaksi myös, osittain sen takia, että tämä oli ensimmäisiä blogeja joiden lukijaksi rekisteröidyin.
Mielelläni luen, mistä tahansa sitten kirjoitatkin.
Ihanaa syksyn odotusta sinulle, Katja! <3
Hei minäkin äänestin nyt ja tietysti kuukauden tyttökirjaklassikkoa! Olen selaillut syksyn kuvastoja postauksesi innoittamana ja vielä on niiden läpikäyminen kesken. Noiden katalogien selaaminen oli jossain vaihessa ihan työtäkin, kun tein hankintoja ja silloin ne lähinnä painottuivat tietokirjoihin. Enää en niin intensiivisesti seuraa uutuuksia, mutta silloin tällöin.
VastaaPoistaKaroliina: Minä olen aina innoissani syksystä ja tuosta mainitsemastasi uudesta alusta. Minulle syksy on "uusi vuosi" ja uuden vuoden alkaessa taas tuntuu jotenkin ankealta.
VastaaPoistaVai että pullaperjantai. :) Kyllä minä varmasti jatkan kaikenlaisen muunkin pohtimista täällä kuin vain kirjojen. Kirjapainotteisuus on selvästi minulle nyt se bloggaamisen ydin, mutta olen vähän sellainen aiheesta toiseen hyppelehtijä.
Minä olen tykännyt sinun tavastasi rytmittää teemapäiviä ja olet kyllä keksinyt mainiosti sopivia otsikoita! Itse en tiedä, kuinka paljon oikeasti alan suunnitelmiani noudattaa, mutta yritän ainakin.
Tuota Avainta en ole lukenut. Ja minäkin tykkään tirkistellä toisten lukusuunnitelmia. En vain halua paljastaa omiani, minä panttaaja!
Susa: Nimenomaan fiilistelyä! Minä poimin muutamia kirjoja ikään kuin vinkiksi muillekin ja saatan ainakin osin lukea ihan eri kirjoja.
Sara: Ole hyvä. Talvella tuo kirja kannattaakin lukea. Se on aika ihmeellinen romaani.
Ihanaa, että kotimainen kirjallisuus on alkanut yhä enemmän ja enemmän kiehtoa sinuakin. Paljon olet kotimaista lukenutkin. Vähän veikkaan, että kotimainen keskiviikko voittaa ja sitten tulee tyttökirjat tai Rauha S. Ja tyttökirjoihin voi aina sisällyttää Rauha S.:nkin.
Lumikko: Haa, toinen pedantti voileipien suhteen! Minusta tuntuu, että teen tästä joskus postauksen - odota vain. :)
Minä ymmärrän hyvin sinun pointtisi sen suhteen, että teemapäivät voivat alkaa ahdistaa. Minulla on etenkin työsaralla nyt kaikkea muuta kuin vakaata (olen aika tyypillinen kulttuurintutkija, töitä tulee sieltä sun täältä - jos tulee) ja minä haluan ehkä siksi jonkinlaista ajankäytön ohjausta edes täällä blogissani. Suhtaudun mahdolliseen teemapäivään - kotimainen keskiviikko, kuten oletan - aina löyhästi. Pääpaino on kirjoilla, mutta yhtä hyvin voin kirjoittaa kotimaisesta musiikista tai ottaa tänne "kuvia Korsosta"-sarjan (en asu ihan Korsossa, mutta ei olisi mahdotonta mennä sinne kameran kanssa).
Susa: Lukusuunnitelmat ovat jännä juttu. Minä en ole aikaisemmin tehnyt sellaisia. TBR-lista on aina päässäni vain kuvitteellisena, vaikka muuten listoista tykkäänkin. :)
Anna Elina: Etkä ole!!! Minäkään en ennen blogiani lukenut juuri koskaan kustantamoiden kuvastoja. Bongailin kirjoja Hesarin kulttuurisivujen syksyisin julkaisemasta uutuuslistasta sekä kirjakauppojen mainoksista. Nyt viime vuonna huomasin monien blogien listaavan kirjasyksyään ja innostuin tällä kertaa itsekin. Olen kyllä aika epäsuunnitelmallinen lukija minäkin enkä yleensä pysy ruodussa. Mutta oli hauska selata kuvastoja (kaikki löytyvät ko. kustantamoiden sivuilta) ja miettiä, mitä haluan lukea.
Ihanaa, että äänestit tyttökirjateemaa. Se on minullekin rakas. Ja muistinkin sinun syntymäpäiväsi olevan ihan pian. <3
Laura: Tulossa on niin hyvä kirjasyksy. Onneksi nyt ilmestyviä kirjoja voi lukea vielä ensi vuonna ja toivottavasti viidenkin vuoden kuluttua. Itse bongasin tänään kirjastosta muutamia muutaman vuoden vanhoja kirjoja, jotka menevät minulle uutuuksista. Ihanaa syksyä sinulle!
Linnea: Kiva, että äänestit. Kiitos. Ainahan ne valinnat ovat perusteltuja. :)
Ja kiitos. Sinä, kuten kaikki muutkin lukijat olette oikein tervetulleita. Tykkään sinun kommenteistasi - ja samoin sinun blogissasi tulee kotoisa olo.
<3
Sara: Hei ja kiva, että äänestit omaa suosikkiteemaani. :) Pidän totta kai jokaisesta teemasta, itsehän ne valitsin, mutta silti tuo tyttökirja- tai Rauha S.-teema ovat ne rakkaimmat.
VastaaPoistaTulee varmasti mukava syksy, kun voi lukea paljon uutuuksia ja silti nauttia myös (tyttökirja)klassikoista. Niidenkin joukossa on paljon ennestään lukemattomia ja sinun blogisi on paras paikka saada tietoa niistä.
Voi miten tarmokkaalta ja tehokkaalta kuulostat, ja innostuneelta ennenkaikkea! Mä tarvitsisisn ripauksen tätä samaa tehokkuus-energiaa omaan elämääni juuri nyt... Kotimainen keskiviikko kuulostaa hyvältä, kaipaan vinkkejä kotimaisesta kirjallisuudesta, paljon olenkin niitä saanut täältä sinulta, kiitos, innostuskin on syttynyt sitä kautta. Ja pullaperjantai on aina hyvä :), maistuu mullekin!
VastaaPoistaSatu: Tässä asiassa olen tarmokas ja innostunut, mutta muuten en. Työrintamalla käyn niin hitaalla, että hirvittää. Mutta ehkä sekin siitä ajan kanssa. Nyt olen vielä hieman kesäterässä. :)
VastaaPoistaJa pullaperjantaita tulee aina joskus. <3