Sivupalkistani pääsette tarkastelemaan mainiota 30 Days of Books-haastetta. Sen ideana on listata jokainen huhtikuun päivä joku kirjoihin tai kirjallisuuteen liittyvä asia. Koska en kykene moiseen päivittäin (niin ihanaa kuin se olisikin!), päätin laatia tällaisia muutaman päivän mittaisia listauksia. Kuvitan näitä postauksiani vanhoilla matkakuvillani, koska matkakuumeni pahenee koko ajan ja voin näin liikkua matkamuistoissani. Ensimmäisenä, ikään kuin tämän haasteen aamuna omalla kohdallani, kuvituksena toimii erään lontoolaisen aamiaishuone ihan siksi, että kyseinen hotelli on ihanin missä olen koskaan lomaillut.
Tässä siis huhtikuun kolmen ensimmäisen päivän vastaukseni. Haasteessa kysymykset ovat alkujaan englanniksi, mutta Hanna M. suomensi ne ja kysyin luvan käyttää hänen suomennoksiaan. Kiitos, Hanna!
Päivä 01 – Paras viime vuonna lukemasi kirja
Tämä on vaikea kysymys. Olen listannut viime vuoden suosikkikirjani tänne ja niiden joukossa on kolme tasavahvaa ehdokasta ykköseksi. Ne ovat Riikka Pulkkisen Totta, Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät sekä Joyce Carol Oatesin Haudankaivajan tytär. Kuinka ikimaailmassa voisin nostaa jonkun niistä ykköseksi?
Totta on niitä kirjoja, jotka tulevat liki ja joita haluan vaalia osin yksityisenä lukukokemuksenani. Harjukaupungin salakäytävissä hukatut sateenvarjot, salakäytävien multainen rapina, ikuinen vesisade ja haikeuden aikaansaama kauneus veivät minua jonnekin ihmeelliseen unenomaisuuteen. Haudankaivajan tytär taas on väkevä kirja, joka soi mielessäni musiikkina ja jonka jälkeen oli vaikea tarttua uuteen kirjaan.
Päivä 02 – Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kolmesti
Jos ensimmäisen päivän kysymys oli vaikea, on tämä helppo! Se on John Irvingin Kaikki isäni hotellit, jonka olen lukenut 5-6 kertaa. Kaikki isäni hotellit tutustutti minut Irvingiin jo 20 vuotta sitten ja samalla se avasi Keltaisen kirjaston maailman minulle. Olen lukenut muitakin kirjoja (mm. Anna-kirjat, Marikin, Calvinon Paronin puussa, Cunninghamin Tunnit, Pikku naisia sekä Janssonin Taikatalven muutamia mainitakseni) yli kolme kertaa, mutta halusin nyt nostaa Irvingin, jonka merkitystä itselleni en voi kylliksi korostaa.
Päivä 03 – Suosikkisarjasi
L. M. Montgomeryn Anna-kirjat. Ehdottomasti. Lapsuudessa, nuorena opiskelijana ja nyt keski-ikäistyvänä (apua) perheenäitinä - aina löydän Vihervaaran Annasta uusia kerroksia ja kiinnittymiskohteita. Aion myös vanheta Annan kanssa ja olen ikionnellinen, että Annan jäähyväiset julkaistiin suomeksi viime syksynä. Annan jäähyväisissä tunnelma on erilainen kuin muissa Annoissa; Se on kaipuun ja ikävän kirja, mutta siihen sisältyy kuitenkin myös hauskuutta, ironiaa ja sukupuolten välistä taistelua. Annan jäähyväiset ei ole suosikkiannani, josta lisää neljännen päivän kohdalla.
On vielä pakko mainita, että kirjasarjoja miettiessäni pohdin nimenomaan saman hahmon tai teeman ympärille rakentuvia kirjoja, kuten Harry Pottereita, Belgarionin tarua, Viisikkoja tai vaikkapa jotain Laila Hietamiehen kirjoja (joista viimeksi mainitsemiani en ole lukenut ensimmäistäkään). Mari A. toi blogissaan oivasti esille sen, että kirjasarjan voi käsittää laajemminkin ja ymmärtää sen vaikka Otavan kirjaston tai Tammen Keltaisen kirjaston kirjojen muodostamaksi sarjaksi. Näin ajateltuna ne nousevat aika korkealle kirjasarjasuosikkieni joukossa.
Päivä 04 - Suosikkikirjasi suosikkisarjastasi
Se on Anna ystävämme (Anne of Avonlea), koska siinä Anna on jo vanha tuttu, teini-iän ja nuoren aikuisuuden rajamailla, mutta Avonlea ja Vihervaara ovat edelleen romaanin keskeispaikkana. Monenlaiset koettelumukset, opetustyön aloittaminen, ilot ja surut sekä Annan ja Gilbertin suhde tekevät tästä minun suosikkiannani.
P.S. Muistattehan, että nyt on tasan viikko aikaa osallistua pääsiäisen kirja-arvontaani!
Katja, tähän minulla ei ole mitään poisotettavaa, ei mitään lisättävää♥
VastaaPoista(PIJ TÄNÄÄN messuilla, ei tietenkään eilen;-)Arvaa tälläydyinkö cinemaattiseksi...)
Olisin varmaan päässyt syvälliseen analyysiin, jos olisi kaikki ollut samassa, mutta kiva kun teet edes muutamia yhdessä. Olen näistä kanssasi samaa mieltä, joten 'lyhyestä virsi kaunis'.
♥
Kiva, että tartuit tähän haasteeseen, tämä on niin mielenkiintoinen. Ja tätä lukiessa mietin, että tarvitseeko minun tehdä omaani ollenkaan. Jatka vain samaan malliin, niin sanasta sanaan voin kopioida tekstisi ;-) PAITSI Pulkkista en ole edelleenkään lukenut. No, ehkä nyt ei ihan, mutta omia suosikkejani kaikki muut ovat kyllä. Irvingit on luettu moneen kertaan, ja juuri tuo mainitsemasi kirja taisi saada minutkin lukemaan kaiken muunkin.
VastaaPoistaLuen nyt Annan jäähyväisiä. Anna on <3
Mukavaa alkavaa viikkoa sinne ja toivottavasti parempaa vointia !
Leena: Noissa ikisuosikeissa meillä on samoja, John ja Lucy Maud. ♥ Ja uudemmissakin, etenkin juuri PIJ ja Joyce Carol Oates. Olitko messuilla tänäänkin vaiko vain eilen? No, merkityshiukkassäteily on onneksi yltänyt Paviljongin ulkopuolellekin!
VastaaPoistaAjattelin tehdä tällaisia 4-5 päivää käsittäviä postauksia tähän haasteeseen liittyen. Ei siis ihan joka päivä, mutta välillä ripotellen. :)
Petriina: Minä olen yleensä yllytyshullu haasteiden suhteen ja tälleen pikkuhiljaa tätä jaksaa/ehtii tehdä. Ja kyllä, tee ihmeessä omasi vaikka kerran viikossa-tyyliin. Hauska kuulla, että sinullakin Kaikki isäni hotellit avasi tien John Irvingin maailmaan. En tiedä, olisiko se peräti paras Irvingin kirja (Oman elämänsä sankari on kyllä huikein), mutta se on minulle se rakkain.
Ja Anna. ♥
Kiitos samoin sinulle. Vointi alkaa olla jo ok. Yskä vielä vaivaa, mutta huomenna aion jo rivakalle kävelylenkille.
Olipas mukavaa luettavaa! Huomasin lukiessani, että yhdyn täysin mielipiteeseesi Anna-sarjasta ja sen suosikista :) Minulla on Iring vielä sisään pääsemättä... hassua, että TIEDÄN pitäväni hänen kirjoistaan (O.E.S. oli upea leffana ja todisti sisäisen tietoni oikeaksi), en vain saa alettua. En tiedä miksi, suorituspaineita varmaan...
VastaaPoistaTähän haasteeseen tartun minäkin! Kunhan ehdin :D
Kiva kuulla, että alat jo voida paremmin. Minun flunssani oli lopulta ihan oikeasti vain jokusen tunnin mittainen. Ihmeellistä.
VastaaPoistaTänään on ollut puuhakas päivä, mutta yritän ehtiä postaamaan tämän päivän haasteosion ennen kuin alamme katsoa Idolsia ja pelaamaan Scrabblea. :)
Kirjoitit ihanasti, mutta minulla ei ole kirjaosuuteen paljon kommentoitavaa. Kolmea viime vuoden parastasi en ole vielä lukenut, mutta toivon lukevani ne kaikki tänä vuonna. Anna on minustakin ihana sarja, mutta en ole lukenut siitä edes kaikkia osia - jotenkin aloin menettää mielenkiintoani, kun Anna aikuistui ja muutti pois Vihervaarasta.
Suloista sunnuntain myöhäisiltaa! ♥
Ihanaa kun sinäkin aloitit tämän Katja!
VastaaPoistaMinä en ole vieläkään lukenut Kaikki isäni hotellit-opusta, Oman elämänsä sankarin kyllä ja Garpin maailman (joka ehkä vähän järkytti pientä yläasteelaista! :) . K.I.H:n näin viime vuonna kyllä KOM-teatterissa. Irvingiin olisi kyllä tarkoitus tutustua lisää.
Ja voi Annat! Olin ihan taas unohtanut! Minulla on ne kokoelmateoksena ja ensimmäinen kirja erikseen koska sain sen joskus kummitädiltäni syntymäpäivälahjaksi (fiksu kummitäti). Ne pitäisi kyllä uudestaan, ehkä kesällä?
Ja kommentoidaan vielä että voi Belgarionin taru ja David Eddingsit! Ne luin aikoinaan moneen kertaan!
Jatkoa odotellessa :)
Musta lammas kirjablogistien joukossa ilmoittautuu. En ole varmaan koskaan lukenut annoja enkä kokenut runotyttöyttäni. Sitä vastoin olen kokenut Merri Vikin Lotan ja Annin Polvan Tiina-kirjat lähemmäksi itseäni. Mutta tästä olenkin jo avautunut monesti. Mulla muuten on Anna ystävämme kirjahyllyssä. Sain sen joskus synttärilahjaksi, koska kaikki tytöt tykkää.. ;D
VastaaPoistaOo, olen monta kertaa aloittanut Kaikki isäni hotellit, kun kerran omistan kyseisen kirjan, mutta en koskaan ole päässyt loppuun asti. Ja nyt päätin myydä kirjan. Teenköhän virheen?
VastaaPoistaJa hei, matkakuumetta on ilmassa! Mäkin usein selailen vanhoja kuvia. En tosin tiedä, helpottaako se vaivaa vai pahentaako vain :)
Elma Ilona: Ihana kuulla. Olen huomannut, että Montgomeryn ystävät jakaantuvat varmaan melko lailla tasan Annan ja Emilian välillä. Pidän kyllä Runotytöistäkin, mutta jotenkin koen Emilian hieman hengettömämmäksi kuin Annan. Anna on ehkä arkisempi, mutta häneen on helpompi kiintyä. Toivottavasti pääset joskus sisälle Irvingin maailmaan. Ei suorituspaineita, ne ovat lukuromaaneja parhaasta päästä.
VastaaPoistaKaroliina: Sinä ihmeparantuja! Nyt tuli (sopivasti maanantaiaamuna) mieleeni yksi ihan epäolennainen asia, joka tuli mieleesi pikaparantumisestasi. Mutta ehkä säästän sen vappuun. ;)
Toivottavasti pidät minun viime vuoden suosikeistani. Uskoisin ainakin Oatesin kirjan olevan sellainen, johon ihastut. Tiedätkö, minä vasta kunnolla löysin Annan aikuisuutta käsittelevät kirjat nuorena aikuisena, silloin kun itse muutin kotoa. Tässäkin siis Annat kulkivat vierelläni.
♥ sulle!
Linnea: Yllytyshulluna oli pakko. ;) Sinä olet jo hyvällä Irving-tiellä! Seuraavaksi kannattaa lukea vaikka juuri Kaikki isäni hotellit tai Leski vuoden verran, ne ovat Irvingin kirjoja parhaasta päästä.
Belgarionin tarusta on pakko sanoa, että minä luin ne vain kerran. Mieheni piti (pitää?) niistä kovasti. Nostin Belgarionin tarut ja Laila Hietamiehen esille esimerkkeinä kirjasarjoista. Hietamiestä en ole koskaan lukenutkaan. :)
Mari A.: Et sinä mikään musta lammas ole! Meillä kaikilla on kirjoja, joista "kaikki" tykkäävät, mutta jotka eivät syystä tai toisesta aukea itselle. Minäkin luit Lotta- ja Tiina-kirjat. Itse en koskaan erikoisemmin pitänyt Tiinoista, mutta lapsena/varhaisteininä rakastin Anni Polvan aikuisten romaaneja. ;)
Helmi-Maaria Pisara: Et sinä varmasti virhettä tee, jos olet useastikin koettanut aloittaa Kaikki isäni hotelleita. Jotkut kirjat, vaikka niitä kuinka ylistettäisiin, eivät vain aukea samalla tavalla jokaiselle. Luulen, että tässä haasteessa pääsen tähän itsekin. Palaan silloin.
Minusta tuntuu, että vanhojen kuvien selaaminen vain pahentaa matkakuumetta. Me olemme mieheni kanssa jo päättäneet lähteä toukokuussa reissuun, mutta mitään matkaa en saa varata ennen kuin saan yhden osion työstäni valmiiksi. Puuduttavaa, kun pitäisi keskittyä nyt tieteelliseen kirjoittamiseen, mutta mieli on jossain Pariisissa, Barcelonassa, Berliinissä, Dublinissa... Ei auta. :)