Rakastan listoja. Kevään kunniaksi päätimme Leena Lumen kanssa julkaista simultaanisesti listat omista suosikkikirjoistamme, joten muistakaan kurkata myös Leenan upeaan blogiin! Hyviä kirjoja on niin paljon, ettei viiden tai kymmenen suosikkikirjan listaaminen riitä - kolmeatoista tusinaan en sentään yrittänyt mahduttaa. Silti moni minulle merkityksellinen kirja (kuten Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin, Mika Waltarin Suuri illusioni tai Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus - ilman lastenkirjoja nämä olisivat mahtuneet mukaan) jäi pois. Jokainen kirja löytyy omasta hyllystäni satojen muiden nimekkeiden joukosta. Ensi viikolla lista luultavasti näyttäisikin erilaiselta. Pitemmittä alkupuheitta, olkaa hyvät:
♥ Lumiomenan kirjatusina ♥
1 John Irving: Kaikki isäni hotellit
Kaikki isäni hotellit ottaa ehdottomasti ykköspaikan listaltani ja tekee sen milloin vain tällaista listaa päivittäisinkin. Samaan tapaan kuin John Irving on suosikkikirjailijani, on Kaikki isäni hotellit minulle se rakkain Irvingin romaani. Berryn perheen tarina kattaa kaikki ainekset, miksi Irvingistä niin pidän. Romaanin kerronta on sujuvaa ja sydämeenkäyvää, henkilöhahmot mitä moninaisempia aina kasvamisesta kieltäytyvästä Lily-siskosta painivalmentajana toimivaan isoisään ja wieniläisistä huorista Susie-karhuun (joka on nainen karhupuvussa). Koomisuus ja traagisuus vuorottelevat niin, ettei kukaan kirjan lukija voi koskaan unohtaa Wieniä tai sitä, kuinka tärkeää on välttää avoimia ikkunoita.
2 Italo Calvino: Paroni Puussa
Italo Calvinon löysin jo lukioikäisenä, liki kaksikymmentä vuotta sitten. Paroni puussa on toinen Calvinon allegorisessa romaanisarjassa, jonka aloittaa Halkaistu varakreivi. Kirjan alussa aatelispoika Cossimo Piovasco di Rondó päättää pysytellä lopun ikänsä puussa. Hän kasvaa puussa aikuiseksi ja onnistuu alas laskeutumatta viettää kiehtovaa ja rikasta elämää liikkuen puiden latvuksissa metsästäen, taistellen turkkilaisia merirosvoja vastaan sekä rakastuen. Kirjan kertojaäänenä toimii Cossimon veli Biagio. Monien muiden Calvinon teosten tavoin Paroni puussa yhdistää onnistuneesti historiaa ja vauhdikkaita tapahtumia, huumoria ja maagista realismia sekä olemassaolon filosofista pohdintaa.
3 Tove Jansson: Taikatalvi
Muumit nukkuvat talviunta, mutta eräänä talvena Muumipeikko poikkeuksellisesti herää. Hän ei saa muuta perhettään hereille, mutta lähtee itse tutkimaan niin omaa kotitaloaan kuin Muumilaaksoa talviaikaan kohdaten niin tuttuja ja/tai turvallisia olentoja (Pikky Myy, Tuu-tikki) kuin vieraita ja pelottaviakin (Talven rouva, Mörkö) hahmoja. Kirja kertoo maailmasta, joka on oma ja tuttu, mutta silti niin kovin vieras, pelottavakin. Muumilaakson talvi on kaikesta outoudestaan huolimatta turvallinen - erilaisissakin olosuhteissa on paljon väen keskinäistä lämpöä ja luottamusta. Minulle Taikatalvi tuo lohdullisen ja turvallisen olon. Mark Helprinin Talvisen tarinan ohella tämä Tove Janssonin kirja kuuluu minun talvilukemistooni.
4 L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
Annan nuoruusvuodet ei oikeastaan ole suosikkini Montgomeryn tuotannosta, vaan pidän enemmän kirjoista Anna ystävämme, Kotikunnaan Rilla sekä Pieni runotyttö. Koska olen kuitenkin pohjimmiltani enemmän kirjallinen, mutta samalla (valitettavan) käytännöllinen Anna kuin runollinen Emilia, nostan listalleni Anna-kirjoista ensimmäisen. Annan nuoruusvuodet saakin samalla edustaa koko Anna-sarjaa sekä laajemmin kaikkea Montgomeryn tuotantoa. Olen rakastanut hänen kirjojaan niin kauan ja palavasti, että kaipaan mielessäni Prinssi Edwardin saarelle. Ehkä jonain päivänä toteutan haaveni ja matkustan sinne.
5 Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Jane Austenin teoksista kaikkein tunnetuin lie Ylpeys ja ennakkoluulo, jonka ottamista listalle harkitsin kauan. Olisin yhtä hyvin voinut valita tähän Austenin toisen rakastetun teoksen, Järki ja tunteet. Liekö BBC:n televisiosarjassa esiintyneen Colin Firthin ansiota, että listalle nousee tämä romaani, jossa vakava Mr Darcy hurmaa lopulta älykkään Elizabeth Bennetin sydämen. Bennetin suuren sisarparven avioliittotarinoita, 1700-luvun lopun tapakulttuuria, satiiria ja romantiikkaa - minun vain oli pakko saada mukaan englantilainen klassikko.
6 Juhani Aho: Papin tytär
Maalaispappilassa asuva yksitoistavuotias Elli omaa halun kiivetä korkealle. Hän pyrkii katolle, puihin, kohti parempia näköaloja. Elli lähetetään kaupunkiin (Iisalmi? Kuopio?) kouluun, jossa hänen maalaisuutensa herättää naurua luokkatovereissa. Aikuistuttuaan Elli palaa kotiinsa, jossa Elli kohtaa sekä maisterin että yliopppilaan, joista jälkimmäinen on Runebergin ystävä Ellin tavoin. Ylioppilas lähtee kuitenkin pois, jolloin maisteri kosii Elliä. Elli solmii järkiavioliiton tulevan papin kanssa, mistä seuraa Papin tyttären itsenäinen jatkoteos Papin rouva. Juhani Ahon kirja sisältää tavattoman hienoa tapakulttuuria, savolaisia sutkauksia sekä upeaa luontokuvausta. Luonto samaistuu Ellin sielunmaisemaan; Kun Elli itkee, itkee taivaskin. Minä ihastuin Papin tyttäreen lukioikäisenä.
7 Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Mrs Dalloway sijoittuu Lontooseen ja ajoittuu yhteen ainoaan päivään. Romaanin päähenkilö on seurapiirirouva Clarissa Dalloway, joka järjestelee juhlia. Juhlien järjestely, muun muassa kuuluisa kukkien ostaminen, on kuitenkin vain näennäistä. Tajunnanvirtainen ja hienovivahteinen teos kattaa koko elämän, kun Clarissa käy mielessään läpi suhdetta mieheensä, entiseen rakastajaansa sekä itsemurhan tekevään sotaveteraaniin. Mrs Dalloway on kirja, jonka tunnelmaa ei voi koskaan unohtaa.
8 Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Luokkaerot, rasismi, oikeudenmukaisuus ja syvä etelä sytyttävät tämän tarinan eroon. Pulizer-palkittu Kuin surmaisi satakielen on mielestäni yhdysvaltalaisen kirjallisuuden hienoimpia helmiä jopa siinä määrin, että halusin nostaa tämän listalleni ohi Hemingwayn ja Vonnegutin, joista molemmista suuresti pidän. Romaani sijoittuu 1930-luvun Alabamahan. Tarinan keskeishenkilö, kuusivuotias "Scout"-tyttö asuu isänsä ja veljensä kanssa rauhallisessa pikkukaupungissa. Asianajajana toimiva isä Atticus puolustaa oikeudessa mustaa miestä, jota syytetään raiskauksesta. Tapaus nostaa kaupungissa nukkuneen rasismin avoimuuteen. Kuin surmaisi satakielen on samaan aikaan Scout-tytön kasvutarina sekä poliittinen kannanotto ihmisten tasaveroisuuden puolesta. Alabaman kuuman kesän tunnelma on vahvasti läsnä yhdessä lapsuuden syvimpien kokemusten kanssa. Mielestäni Donna Tarttin Pieni ystävä on paljon velkaa Harper Leen kirjalle.
9 Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
Aikamatkustajan vaimo kertoo Claren ja Henryn aikaa kestävän - ja aikaa uhmaavan - rakkaustarinan. Pariskunta tapaa toisensa ensimmäisen kerran Claren ollessa kuusivuotias ja Henrin kolmenkymmenenkuuden. Preesensissä he kuitenkin tapaavat ja alkavat seurustella Claren aikuistuttua. Henry sairastaa aikasiirtymähäiriötä, joka saa hänet siirtymään toiseen aikakauteen tahtomattaan.Henryn sairaus saa paikoin surrealistisia piirteitä. Aikamatkustajan vaimo on hauska ja sydämellinen, mutta myös traaginen. Aikamatkustajan vaimo on viihteellinen ja koskettava, mutta se onnistuu välttämään siirappisuuden karikot.Romaani tarjoaa ihastuttavan tarina kaikille hieman erilaisen rakkaustarinan, kirjastojen, taiteilijoiden sekä Rainer Maria Rilken ystäville. Minut tämä kirja vei täysin mukanaan ja siksi se ansaitsee paikkansa listallani.
10 Michael Cunningham: Tunnit
Woolfin Mrs Dalloway ja Cunninghamin Pulizer-palkittu Tunnit olisivat melkeinpä kuuluneet peräkkäin tälle listalle, koska Tunnit-kirjan fiktiivisiä ja todellisia henkilöitä yhdistävää tuo Virginia Woolfin erinomainen klassikkoteos. Tunnit sijoittuu kolmeen eri aikatasoon ja kolmeen eri kaupunkiin: Vuonna 1923 Richmondissa ja Lontoossa itsemurhaa hautova Virginia Woolf suunnittelee romaaninsa kirjoittamista. 1940-luvun lopussa kotiäiti Laura Brown haluaa miehensä syntymäpäivän alla vain rauhaa lukea Mrs Dalloway. 1990-luvun New Yorkissa Clarissa Vaughan, jota kutsutaan Mrs Dallowayksi, on järjestämässä kutsuja entiselle rakastettulleen AIDSsia sairastavalle Richardille. Kirjan kolme aikatasoa lomittua kiehtovaksi, kauniiksi ja aavistuksen melankoliseksi kudelmaksi. Tunnit on eräs erinomainen muistutus siitä, miten täydellinen olo hyvän kirjan jälkeen voi jäädä. Mielenkiintoista on myös melkeinpä anekdoottinen tieto siitä, että Virginia Woolfin työnimi romaanilleen oli juuri Tunnit.
11 Yann Martel: Piin elämä
Yann Martelin Piin elämä on tarinaltaan ainutlaatuinen ja vaikeasti selitettävä. Se kannattaa lukea itse, kerronta on loistavaa! Kirjan päähenkilö on saanut nimensä matemaattisen Pii-likiarvon mukaan. Hän rakastaa Jumalaa niin paljon, että haluaa olla samanaikaisesti kristitty, muslimi ja hindu, koska löytää jokaisesta uskonnosta jotain, mikä vie häntä lähemmäs Jumalaa. Kirjan keskeistarinassa Piin perhe muuttaa Kanadaan, jonne he matkustavat laivalla. Laiva haaksirikkoutuu ja Pii pääsee pelastuslautalle villieläinten kanssa. Yhdessä tiikerin kanssa Pii seilaa merellä yli kaksisataa päivää. Mikä on tarinaa ja mikä totta? Piin elämän luettuaan asiaa voi pohtia, mutta loppujen lopuksi se taida olla kovin merkittävää. Tärkeintä ovat elämä ja kuolema sekä ripaus maagista realismia.
12 Astrid Lindgren: Meidän Marikki
Jos Annan nuoruusvuodet saavat edustaa kaikkea Montgomeryn tuotantoa, on Meidän Marikki Astrid Lindgrenin maailman edustajana listallani. Marikki on sitä itsestäänselvästi, koska juuri Marikkiin samaistuin lapsena enemmän kuin mihinkään muuhun fiktiiviseen hahmoon. Marikki asuu Kesäkumpu-nimisessä huvilassa hyvässä perheessä vanhempiensa, pikkusiskonsa Liisan sekä perheen piian Alvan kanssa. Marikin oma elo on huoletonta, mutta kaunistelemattomaan tyyliinsä Lindgren kuvailee yhteiskunnan epäkohtia Marikin naapureiden (Nilssonit, joilla on juoppo isä) sekä koulukavereiden (pöpö-Miia) kautta. Suloisuus, reippaus sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus kantavat tarinaa, jonka lapsuudessani lainasin kirjastosta valehtelematta toistakymmentä kertaa. Meidän Marikki on yhteisnide, joka sisältää kirjat Marikki sekä Marikki ja Kesäkummun Tuikku. Ja jos saisin valita, niin kotini olisi tismalleen kuin Kesäkumpu, toki nykyajan mukavuuksilla varustettuna.
"Riisin raasin rusina, kirjoja on tusina.
Niitä sidon siivikseni, pynttään pyrstösulikseni.
Niillä lentohon lehahdan, tuuli kirjanmerkkinäni."
- Ilpo Tiihonen -
Niitä sidon siivikseni, pynttään pyrstösulikseni.
Niillä lentohon lehahdan, tuuli kirjanmerkkinäni."
Hieno lista! Ja nyt sitten lykkäsit sen 'myrkyn' että huomasin, miksi minulle heitti vähän yli se pyörällä ajava karhu jossain Irvingin kirjan Wien kohtauksessa...taisi olla arpin maailma,sillä en ole lukenut Kaikki isäni hotellit, muut kyllä ja minullakin löytyy Mr. Irving listaltani -tietysti.
VastaaPoistaHalusin hirveästi ottaa mukaan jonkun Anna-kirjoista, mutta en muistanut, mistä niistä pidin eniten...
Mahtavaa, että Mrs. Dalloway vie myös sinua!
Cunninghamin Tunnit teki nyt sen poikkeuksen, että elokuva ylitti kirjan. Minulla tuskin koskaan käy niin. Jos tekisin 30 elämäni kirjaa, Tunnit voisikin jo olla mukana.
Janssonin Taikatalvi on Toven kirjoista myös suosikkini. Toinen on Vaarallinen juhannus. Juon juuri teetä Iltapurjehduksesta;-)
Joudun varmaan palaamaan tähän...
PS. Hyvänen aika, sinä olet selostanut näitä kirjoja, minun pitää lisätä, että kirjat löytyvät kaikki hakuasanalla.
VastaaPoistaItalo Calvinolta olen lukenut vain Marcovaldon ja pidin siitä. Se on noevellikokoelma, joka vetää melkein vertoja Carverin kokoelmalle Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta.
Kiitos skabasta Lumiomena, minäkin rakastan listoja♥
No voi apua.
VastaaPoistaHeti mietin omiani, joukossa on monta samaa...! :) Piin elämä, Mrs. Dalloway, Tunnit (nehän ovat pari...), Annat.
Harper Lee on noista lukematta, täytyy panna listalle! Alan luottaa makuusi entistä enemmän, vaikka tuo Niffenegger ei minuun uponnutkaan. Irvingin kanssa olen vähän menettänyt toivoni. 10 vuotta sitten pidin kovasti, mutta jotain tapahtui - uudelle tuotannolle vai minulle? En tiedä.
Hieno lista! Jotain uuttakin siitä löysin.
VastaaPoistaRyhdyin miettimään omaa suosikkilistaani, joka olisi varmaan aika vaikea tehdä. Näin pikaisesti mieleen ei tule kuin pari kolme kirjaa (tai ehkä ennemmin kirjailijaa...) Tässä olisi kyllä mukavaa haastetta, ja voisinkin jossain välissä miettiä vähän tarkemmin, nimittäin kyllä kirjat hyllyssäni ovat siellä syystä. Kertakäyttölukemiset on jo lähestulkoon hävitetty :-)
Kiva, kun teit tällaisen listan. Listassasi on monta tuttua kirjaa. Annat ovat tehneet minuunkin lähtemättömän vaikutuksen (nyt tyttäreni lukee niitä) samoin Austenit. Siri Hustvedt, josta aluksi mainitsit, olisi varmaankin omalla listallani. Tunnit-kirjaan en oikein päässyt sisälle, silti hyllyssä odottaa joku Cunningham. Oi, odotan kesää ja puutarhakeinua!
VastaaPoistaIhana kirjapostaus! Tulin juuri Leena Lumen blogista katsomaan sinun listaasi,ja sieltä löytyikin muutamia,joita oeln lukenut,nimittäin Irvingin,L.M.Montgomeryn,Austenin ja Janssonin kirjat.Monta hyvää lukemantonta kirjaa on vielä listassasi!
VastaaPoistaHieno kirjalista! Minäkin löysin siitä itselleni uusia opuksia ;)
VastaaPoistaEilen perhedyin vaihteeksi Marikkiin dvd-muodossa, kun kuopus sairasti kotona ja kaivoi esille sekä Marikit, Melukylät että Saariston lapset - kaikki suosikkinsa ;) Piti itsekin jättää kotityöt hetkeksi ja antautua ihaniin tunnelmiin...
Leena: Tämä oli kyllä hauska samanaikainen postaus/puolittainen haaste ♥ Irvingn romaaneissa karhu on läsnä ainakin juuri Garpin maailmassa ja vieläkin voimakkaammin romaanissa Kaikki isäni hotellit, jossa on mukana sekä karhunkesyttäjä Freud (!) että karhuksi pukeutunut Susie-tyttö. Muistaakseni jossain Irvingin novellissakin on karhu sekä hänen suomentamattomassa teoksessaan "Setting free the bears".
VastaaPoistaTämä lista on sellainen, joka elää koko ajan. Niin paljon jää pois ja ihmisen mieli on muuttuvainen. Vain Irving ja Montgomery pysyvät listallain :)
Ilse: Olen samaa mieltä, ettei Irvingin uusi tuotanto ole entisen veroista. Leenan Irving-suosikki "Leski vuoden verran" on vielä erinomainen, mutta sen jälkeen ilmestynyt "Neljäs käsi" suorastaan kehno (millä tahansa kirjasmittareilla). Hauska kuulla, että sinulla on paljon samoja suosikkeja kuin minulla.
Katri: Tällaisen listan laatiminen oli hankalaa. Aluksi aikomuksenani oli tehdä kymmenen kirjan lista, mutta Leena ehdotti tusinaa. Itsellänikin on ehkä 3-5 kirjaa, jotka pysyisivät tällaisella listalla aina, mutta muut vaihtuisivat mielialan mukaan. Laadi ihmeessä oma listasi, olisi hauska nähdä se :)
Omenaminttu: Ihana kuulla tyttäresi lukevan Annoja. Toivon itsekin kovasti, että nyt hieman yli nelivuotias tyttäreni ihastuisi L.M. Montgomeryn tuotantoon. Marikkia olen kuvakirjojen muodossa hänelle jo lukenut ja ainakin se oppi on mennyt perille :) Kesää odotan minäkin, ihanaa joutilaisuutta pihalla kera hyvien kirjojen.
Yaelian: Arvelinkin, että tässä listassa on monia tuttuja kirjoja. Ja mukavaa, jos löydät listastani uutta lukemista.
Marielisa: Kaikki Astrid Lindgrenin kirjat toimivat hienosti myös elokuvina/tv-sarjoina. Oikein odotan aikaa, jolloin omat lapsenikin (toivottavasti) haluavat katsoa niitä. Tytär on jo katsellut Marikkia, kunhan vain kelaamme "pelottavan" Nilssonin sedän pois :) Pikaista paranemista kuopuksellesi!
Kiva lista, Aikamatkustajan vaimo on mieheni suosikki, taitaa kirjahyllystä löytyä, jospa lukisin, hän ääneen nauroi.. Lee on ihan uusi nimi mulle.
VastaaPoistaHannele: Aikamatkustajan vaimo on hauska, vaikkakin traagisella vireellä varustettu.
VastaaPoistaHarper Leen romaani on vuodelta 1960. Amerikkalainen Library Journal-lehti äänesti sen vuosisadan parhaaksi romaaniksi 90-luvulla. Näin ollen se on ainakin amerikkalaisille merkittävä ja rakastettu teos.
Kuinka sattuikaan että juuri eilen mietin, mitä kirjoja tulisi vaikka omaan Top viitoseeni! :)
VastaaPoistaSun listaltasi ovat toistaiseksi luettuina Taikatalvi, Kuin surmaisi satakielen ja Piin elämä. Jälkimmäinen tulisi omallekin listalleni ja muidenkin mukanaolon ymmärrän oikein hyvin!
Voi, minä RAKASTAN Taikatalvea! Se on ehdottomasti suosikkini Muumikirjoista. Samoin Mrs. Dalloway ja Tunnit (ja elokuva) ovat aivan ihana pari. Tuo Aikamatkustajan Vaimo on ollut lukemislistalla jo aika kauan, en vain ole vielä ehtinyt.
VastaaPoistaAikamatkustajan vaimo on loistava!! Oletko lukenut Gabaldonin Muukalainen, sekä sen jatko-osat? Suosittelen!!!!
VastaaPoistaSatu: Tee ihmeessä oma Top 5-listasi :) Piin elämä on hieno kirja, samaan aikaan niin uskomaton, mutta silti tarinaan haluaa uskoa.
VastaaPoistaRavenwaves: Nyt kipin kapin ostamaan/lainaamaan Aikamatkustajan vaimo. Jossain haastattelussa Audrey Niffeneggerin olemusta luonnehdittiin samanlaiseksi kuin Tori oli 90-luvulla ♥ Ja Taikatalvi on niin ihana, että se kestää ties kuinka monta lukukertaa.
Hymytyttö: Kirja on nimenomaan loistava! En ole lukenut mitään Gabaldonia, mutta kirjakaupoissa olen selaillut. Ehkäpä joskus lainaan kirjastosta, kiitos vinkistä!
Tässä on monta sellaista josta itsekin tykkään :) Tein itsekin joskus tällaisen listan, mutta en ole varma löytyykö se blogistani jostakin... Täytyypä etsiä ja katsoa, onko lista muuttunut aikojen saatossa!
VastaaPoistaNyt blogini "lukemisen" pitäisi onnistua, kun muutin vähän säätöjä. Toivotaan parasta. Olen niin tykästynyt sivupohjaan, etten millään tahtoisi vaihtaa sitä!
Vastavierailulla siis!
VastaaPoistaNyt on varmaan "pakko" liittyä lukijaksesi, kun tältä listaltasi löytyy Cunningham (ja Taikatalvi).
Mä olen viime vuosina ehtinyt lukea ihan kamalan vähän kaunokirjallisuutta, on aika tehdä parannus!
Nyt mulla on meneillään Carol Shieldsin "Kaiken keskellä Mary Swann", josta tykkään kyllä enemmän kuin mitä olin lukemieni kommenttien perusteella odottanut. Seuraavaksi polttelisi Cunninghamin "Säkenöivät päivät", mutta siihen tarvitaan enemmän virtaa ja katkeamatonta aikaa... Ehkä joululomalla!
Aa, ja pitää vielä mainita, että mullekin tuo Harper Leen kirja on rakas: lainasin sen mummiltani joskus alta parikymppisenä, kun ahmin kaikenlaista muutakin samaan teemaan kuuluvaa (Gordimeria, Morrisonia jne.) Tämä kirja mun pitää ehdottomasti nyt lukea uudelleen (kun se mummin kirja edelleen tuossa hyllyssäni on), koska en enää muista siitä kuin tunteen, jota kirjaa kohtaan koen.
VastaaPoista