sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Annika Sandelin: Kummallista ja huipputärkeää ja muita lastenkirjasuosituksia


Annika Sandelin: Kummallista ja huipputärkeää. Yokon yökirja
Teos & Förlaget 2017
Pinsamt och livsviktigt 2016
Suomentanut Liisa Ryömä
Kuvittanut Linda Bondestam
156 sivua

Maanantai 24.3.

Hei Yökirja,

Nyt tiedän kuka sai minut salaiseksi ystäväksi. Tänään ruokajonossa Bruno yhtäkkiä tuli ja sanoi: ”Sinulla on kiva paita!” Ehdin tuskin sanoa kiitos kun hän jo juoksi pois. Eikä minulla edes ollut päällä paitaa vaan villatakki. Kumminkin minä punastuin ja ilahduin vähän, kun Brunolla on niin kauniit silmät.


Joskus kirja ja lukija kohtaavat niin, että ilmassa on lukurakkautta. Tällainen kohtaaminen on 11-vuotiaan esikoiseni kohdalle osunut tänä vuonna muutaman kerran. Tyttö toki lukee päivittäin, mutta lempikirjojen erottuminen hyvien ja keskinkertaisten joukosta on niin ilahduttavaa, että vaatii oman bloggauksensa.

Tällä kertaa kirjarakkauden kohteena on Annika Sandelinin Kummalista ja huipputärkeää, joka on itsenäinen jatko-osa pari vuotta sitten ilmestyneelle Yokon yökirjalle. Yoko on omalaatuisessa perheessä asuva 11-vuotias tyttö, jonka taiteellinen äiti on nimennyt lapsensa taiteilijoiden mukaan. Yokon sisarukset ovat Salvador ja Frida. Yokon paras kaveri Anna on adoptoitu Kiinasta, Yokon salaisen rakkauden kohde Daniel on lyhytkasvuinen, ja Yokon vaari on naimisissa Harrin kanssa. Salaisimmat tuntonsa Yoko kirjoittaa yökirjaansa.

Yokon yökirjoissa Sandelin tavoittaa hyvin alakouluikäisen tytön maailman. Elämä lapsen ja teinimaailman välillä on välillä vaikeaa ja pienet asiat voivat olla mutkikkaita, kuten se, että veli lukee Yökirjaa ilman lupaa tai koulussa ollaan pusuhippaa. Isoja asioita taas ovat vaarin aivoinfarkti, putkiremonttievakko sekä se, että Anna aikoo karata kotoa. Kaiken Sandelin kirjoittaa raikkaasti ja hauskasti, varhaisteinin maailmaan oivallisesti päästen (näin ainakin kuvittelen, en oikeasti voi tavoittaa enää varhaisteiniajan tunteita itsessäni). Linda Bondestamin kuvitus välittää omalta osaltaan Yokon ja tämän läheisten elämää.

Koska Sandelinin romaani on oikea täsmäkirja isolle alakoululaiselle, annan 11-vuotiaan lukijan kertoa itse.


Mikä kirjassa oli parasta?

Parasta oli se, että kirja oli hauska. Että siinä oli Yokon elämää ja arkea eikä kirjaa voinut jättää kesken.


Mistä et pitänyt kirjassa?

En tykännyt siitä, että Anna uhkaili karkaamisella. Kirja alku ei ollut yhtä hyvä kuin edellisessä Yokon yökirjassa. Muuten pidin kaikesta.


Missä luit kirjaa?

Kotona ja bussissa.


Kenelle suosittelet kirjaa ja miksi?

Kaikille mun ikäisille, koska kirja on hyvä.



Parhaiten tuosta mainitusta Sandelinin kirjan hyvyydestä kertonee alla oleva kuva. Kävimme joku aika sitten Helsingissä lapseni kanssa. Meillä kummallakin oli oma bussikirjansa. Omani jäi ns. vaiheeseen jo kesken bussimatkan, kun kaikenlaiset sosiaalisen median houkutukset vetivät puoleensa. Tyttäreni sen sijaan luki bussissa ja koska ei malttanut jättää kirjaa kesken, hän luki myös reilun kilometrin matkan bussipysäkiltä kotiin. Yokon toista yökirjaa ei vaan voinut jättää kesken!




En malta olla kirjaamatta muutamaa muuta kirjavinkkiä 9- ja 11-vuotialta lapsiltani. Näistä he ovat pitäneet erityisen paljon:



D. D. Everest: Archie Greene -kirjat. Suomentanut Kaisa Ranta. Art House.

Jos esikoiseni saa taika-annoksensa Harry Pottereista (ks. alla), niin kuopukseni pitää suuresti Archie Greenestä. Oxfordlaiseen Monituisen magian museoon kirjaa palauttava 12-vuotias poika saa tietää omaavansa taikavoimia, hän on velhojen sukua. Kirjakuiskaajaksi osoittautuva Archie pystyy kirjoittamaan taikuutta. Tässä on oikea kirjojen ystävän fantasiasarja: taikakirjojen maailma on ihmeellinen, ja jälleen sopivan tuttu ja raikas. Potter-vaikutteita on ilmassa, mutta myös omaperäisyyttä. Kiehtova sarja, josta on toistaiseksi ilmestynyt vasta kaksi osaa.





Johanna Hulkko: Geoetsivät-sarja. Karisto 2013-

Kun 9-vuotias kuopukseni menee kirjastoon, on hänen ensimmäinen toiveensa löytää paitsi lainattavia Xbox-pelejä, myös Geoetsivät-sarjan kirjoja. Toistaiseksi seitsenosainen kirjasarja yhdistää lasten arkea, jännitystä ja geokätköilyä. Alakouluikäisen Raparperin ja tämän kavereiden seikkailuista kertovan sarjan ensimmäinen osa palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla. Nopealukuiset kirjat sopivat mainiosti myös ääneen luettaviksi.






Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja. Suomentanut Marja Helanen. WSOY.

 Kun sarjasta on suomennettu ainakin 12 osaa, voi puhua menestyskirjoista. Jeff Kinneyn Neropatit tuskin esittelyä kaipaavat. Meillä tämä sarjakuvaa ja päiväkirjaa yhdistävä humoristinen romaanisarja on molempien lasten yhteissuosikki. Esikoinen on lukenut muutaman Neropatin englanniksikin, mutta suomennokset toimivat mainiosti nekin. Todella noloja tilanteita, maailman ärsyttävin isoveli, kouluarkea ja kaikenlaista alakoululaisia puhuttelevaa. Itse olen tästä sarjasta lukenut vain pätkiä, mutta luotan nyt lasteni painokkaisiin suosituksiin.



Tamsyn Murray: Kaikkien aikojen Camilla. Tähtireportteri. Tammi 2017. Alkuteos: Completely Cassidy. Star Reporter 2015. Suomentanut Sari Kumpulainen.

11-vuotiaani tuntuu nauttivan eniten humoristista lasten ja nuorten arkea kuvaavista kirjoista. Kaikkien aikojen Camilla-sarjan ensimmäisestä osasta bloggasin vuosi sitten kesäkuussa. Jatko-osa jatkaa samalla linjalla. Miten käy kun Camilla pestataan koulun lehden toimittajaksi? Koulu- ja perhekuvausta, kasvukipuja, hauskuutta. Kaikkien aikojen Camillat tuntuvat vetoavan esikoiseeni niin, että jatko-osia toivotaan kovasti.





J. K. Rowling: Harry Potterit. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Tammi.

Potteria ei tarvitse esitellä, mutta esikoiseni suosikkikirjojen ja ikikirjavinkkien joukkoon kirjasarja kuuluu. Jostain syystä en ole koskaan velhopojasta blogiini kirjoittanut, mutta kirja- ja tietenkin elokuvasarja on saanut meidät Potter-studioille saakka. Luin itse ensimmäiset Potterit englanniksi jo 1990-luvun lopussa, mutta sarjan myöhempiin kirjoihin tartuin vasta esikoiseni myötä. Hän on ollut Potter-fani 7-vuotiaasta saakka ja hänen elämässään neljä vuotta on jo pitkä aika. Klassinen tarina, suuri kertomus, sopivasti tuttua sisäoppilaitos- ja orpolapsikuvausta, paljon omaperäistä, hyvän ja pahan mellastusta. 

Meillä Potter-fani on tehnyt omaan huoneeseensa jopa oman Potter-hyllykön, jossa on muun muassa Rohkelikko-huivi, muutama Funko Pop -nukke, kermakaljatuoppi ja Potter-romaanien lisäksi myös aihetta käsitteleviä tietokirjoja.




Mitä lastenkirjoja teidän muiden kesälukemisiin kuuluu? Millaisia ikisuosikkeja teillä on?

7 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä, poimin niistä muutaman lainattavaksi kirjastosta. Minä olen myös valmistelemassa postausta viime aikoina pojille lukemistani kirjoista. Tänään luimme loppuun uusimman Paten (Pate aarresaarella). Seuraavaksi on tarkoitus lukea uusin Supermarsu ja sen jälkeen seikkailuserkut sarjan kirja "Voroja ja vompatteja". Tuon seikkailuserkut sarjan ekasta kirjasta "Varjoja ja vakoojia" tykkäsimme kaikki. Ennen Patea luin pojille Janne Mäkitalon kirjan "Pääkallokiitäjät" ja se taisi olla juuri suunnattu 11-14-vuotiaille pojille. Osui kyllä kohderyhmäänsä hyvin.

    Neropateista ja Pottereista on meilläkin tykätty. Esikoinen on lukenut myös kaikki Erin Hunterin ja Rick Riordanin kirjat. Harmikseni kuopus ei lue itse juuri mitään. Siksi iltasatu onkin meillä tärkeä rutiini.

    Mukavaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, kiva jos löysit tästä postauksesta vinkkejä. Jään mielenkiinnolla odottamaan sinun kirjapostaustasi. Pateja emme muuten ole koskaan lukeneet, joten sain heti yhden vinkin, jota alan ns. markkinoida lapsille. Supermarsuista tykätään täälläkin.

      Meilläkään kuopus ei oma-aloitteisesti lue oikein mitään. Lempeästi patisteltuna kyllä, mutta usein luemme kirjoja ääneen. Iltasatu on tärkeä meilläkin.

      Samoin, ihanaa heinäkuuta sinulle!

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä, tuo ensimmäinen esittelemäsi kirja. Koska meillä on vielä pienet lukijat, en malta odottaa, mitä isojen kirjoja meillä onkaan edessä! Tuntuu, että nuortenkirjallisuus on pelkkää dystopiaa nykyään, joten tällaiset arkea kuvaavat vaihtoehdot ovat varmasti tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukuloikka, isojen kirjoissa on paljonkin valinnanvaraa. Meillä ei olla vielä YA-vaiheessa eikä dystopioitakaan olla luettu kuin muutama, mutta niitä tullee lisää tässä vuosien varrella. Muuten, joskus nämä meidän koululaiset haluavat palata pikkulapsuusaikansa kirjoihin. Se on aika ihanaa. :)

      Poista
  3. Tämä oli oikein kiva postaus Katja! :) Minusta on hauska päästä kuulemaan, mitä lapset/nuoret itse ovat mieltä kirjoista. Niin suloinen tuo teidän 11-vuotiaanne, joka kävelee kotiin nenä kirjassa. Ja omat bussikirjat - Sitä minäkin odotan! Nyt jo riemuitsen siitä, kun kumpikin meidän isommista (3v. ja 5v.) lapsista tahtoo lukea kirjaa aamupalapöydässä. Yleensä annan heidän lukea (en kirjastosta lainattuja), koska minusta itsestänikin on ihana lukea aamukahvin äärellä.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos postauksesta! Mummo ja vanhin lapsenlapsi lukevat nyt eskarista ekalukkalaiseksi -teemalla Tuula Kallioniemen Karoliinoja ja Riehurinteen koulua. Tarkoitus olisi päivittää aiheesta omaa mummolukee-blogia lähiaikoina. Tässä vielä nettilöytönä hyvä kirjaluettelo tulevalle ekaluokkalaiselle
      https://hameenpiiri.mll.fi/@Bin/113357/KIRJOJAKOULUNALOITUKSESTAJAKOULUMAAILMASTA.pdf

      Poista