perjantai 27. tammikuuta 2017

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot - minun ehdokkaani





Hieman ennen vuodenvaihdetta listasin viime vuonna syystä tai toisesta mieleeni jääneitä lukuelämyksiä. Osa niistä oli kirjavuoteni parhaimpia, osa muuten vain viehättäneitä, osa suoranaisia pettymyksiä. Nyt sitten aika olla armottomampi ja valita mielestäni parhaimmat vuonna 2016 ilmestyneet kirjat. On Blogistanian äänestysten aika.

Äänestyksessä voi antaa ääniä aina kolmelle kirjalle kategoriaa kohden. Paras kirja saa kolme pistettä, toiseksi tullut kaksi ja kolmanneksi tullut yhden pisteen.


Blogistanian Finlandia


Blogistanian Finlandiaa emännöi Krista. Hänen blogistaan voitte seurata muiden bloggaajien antamia ääniä ja huomenna lauantaina aamulla klo 10 tarkastaa, mikä kirja voittaa Blogistanian Finlandian 2016. Huimaa!

Viime vuosi oli niin huikea kotimaisen kaunokirjallisuuden osalta, että ehdokkaita kolmen kärkeen olisi ollut paljon enemmänkin. Kahden ensimmäisen osalta valintani oli aika selvä, mutta kolmanneksi olisin voinut sijoittaa kaksi tai kolme muutakin romaania: ainakin Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsi (jolle ♥) Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa ja Sinikka Vuolan Replika olisivat voineet olla ehdokkaitani. Päätin antaa ajankohtaisuuden ratkaista.



3 pistettä

Minna Rytisalo: Lempi


Rytisalon taidokkaan tekstin soratie kuljettaa perille pohjoisiin maisemiin Pursuojalle, rakkauteen, hulluuteen ja kaipuuseen - sydämeenkäyvästi ja samalla varmaotteisen tyylikkäästi. Lempi on romaani, joka ei voi jättää ketään lukijaansa kylmäksi. Lempi on kaunis ja hurja niin lauseiltaan kuin sisällöltään.



2 pistettä



Akvarelleja Engelin kaupungista on surumielinen, kauttaaltaan hieno kirja, joka saa kaipaamaan kävelyä Bulevardilta Ruttopuiston kautta  enaatintorille.


1 piste

Laura Gustafsson: Korpisoturi


Korpisoturi on tärkeä kirja luonnon ja ihmisen suhteesta. Kokonaisuus puhuttelee, elämän sattumanvaraisuus on joko järkyttävän lopullista tai uutta toivoa valottavaa.



Blogistanian Globalia

Blogistanian Globalian tulokset ilmestyvät huomenna Niinan blogiin.

Käännöskaunon osalta omat suosikkini oli melko helppoa valita, vaikka olisi näihinkin ehdokkaisiini tunkua ollut. Näistä kolmanneksi sijoittamani yllätti minut itsenikin, mistä olen vain iloinen. Sen enempää selittelemättä, kolme hienoa romaania:


3 pistettä

Elena Ferrante: Loistava ystäväni


Loistava ystäväni on juonivetoinen, muttei yksioikoinen, vaan silkkaa lukunautintoa: Ystävyyden kuvauksen rinnalla kulkee tarina ihmiselon kurjuudesta ja kirkkaudesta sekä sodanjälkeisestä Italiasta. Ferrante saa sekä romaanihenkilönsä että Napolin elämään tavalla, että jatko-osaa odottaa uteliaana ja ennen kaikkea innokkaana. 




2 pistettä

Colm Tóibín: Nora Webster



Nora Webster on tyylikkään vähäeläinen, haikea ja arjen selviytymistä painottava. Ja juuri siihen, arkeen, mahtuu se koko maailma, joka yhden naisen elämässä tarpeen on.


1 piste

Deborah Levy: Uiden kotiin


Uiden kotiin on tiivis, mutta merkityksiä täynnä. Se on unenomainen ja veitsenterävä pienoisromaani, joka sopii luettavaksi sellaisena päivänä, jolloin ilmassa väreilee orastava helle, mutta aurinkoa ei näy; Päivänä, jolloin väsymys painaa jalkoja, mutta raukea mieli kaipaa jotain älyllistä. 



Blogistanian Tiedossa ja Juniorissa en tällä kertaa äänestä. Tiedossa työsyistä, työskentelenhän itsekin tietokirjojen parissa. Juniorissa siksi, etten tullut bloganneeksi kovin monesta lasten- tai nuortenkirjasta, vaikka niitä paljon lasteni kanssa luen.


Blogistanian Tietoa emännöi Jonna, Junioria taas Notkopeikko.

Nyt jännäämään muiden kirjabloggaajien asettamia ehdokkaita ja ennen kaikkea voittajia.


44 kommenttia:

  1. Listoillamme oli jopa yksi sama - Uiden kotiin. Saas nähdä miten äänet jakautuvat lopulta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, kiinnostavaa että vain tuo yksin. Kävin lukemassa sinun ehdokkaasi ja niissä oli kyllä useita sellaisia, joista pidin. :)

      Poista
  2. Minusta on jotenkin kauhean kivaa, että Uiden kotiin on miellyttänyt niin monia.

    VastaaPoista
  3. Meillä onkin tänä vuonna aika erilaiset ehdokkaat - usein on ollut paljon enemmän samoja kirjoja. :) Lempiä ja Akvarelleja olisin itsekin voinut helposti äänestää, mutta kotimaisissa oli tänä vuonna niin paljon hyviä kirjoja, että muut menivät ohi. Korpisoturia en ole (vielä) lukenut.

    Nora Webster oli minulle suuri elämys, mutta Ferranten kirja jäi jostakin syystä vain sellaiselle ihan kiva -tasolle. Uiden kotiin pitää lukea, se on saanut niin paljon kehuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, totta. Se on toisaalta yllättävää, mutta kertoo kyllä siitä, miten hyvä kirjavuosi 2016 oli. Sinun ehdokkaissasi oli monta sellaista, joista pidin tai jotka aion lukea.

      Ferranten luin jotenkin harvinaisen otolliseen aikaan ja lukukokemus vei mukanaan.

      Poista
  4. Hyviä tietysti nuo kaikki, vaikka vähän eri valinnat teimme (paitsi Viikilä). Oli tungosta kotimaisissa, olisi voinut ihan hyvin valita vaikka nämä tai joitain muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja, tosiaan oli tungosta. Minulla Kristallipalatsi, jonka listaltasi bongasin, oli kovasti tulossa listalle, mutta siinä on jotain jonka haluan pitää niin itselläni. Siksi Korpisoturi sitten.

      Poista
  5. Sain kirjastosta juuri varaamani Rytisalon kirjan! Ihmeen nopeasti kirjastostakin saa vaikka varaajia on ehkä satoja. Taidankin aloittaa heti tänään...Akvarelleja Engelin kaupungista nostatti mielessäni heti tunteen, että tästä kirjasta pidän ja paljon. Se on vielä varauksessa :)

    Mukavia loppuviikon tunnelmia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla, ihanaa että sait Lempin luettavaksesi. Toivottavasti pidät siitä. Akvarelleja on hieno, se muistuttaa siitä miten vaikeasti ja hienosti Helsingin sydän syntyi.

      Hyvää viikonlopun jatkoa! ♥

      Poista
  6. Ferrantea äänestin minäkin :) Lempi jäi omalta listaltani lopulta pois, mutta toivoin ja arvasin sen saavan muilta pisteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, Ferrante oli kyllä hyvä ja pian päästään lukemaan jatkoa. :)

      Poista
  7. Lempi on vielä lukematta, mutta enköhän minä sen ehdi jossain välissä lukemaan <3
    Akvarelleja oli minunkin listallani.
    Olen lukenut Ferranten ja Nora Websterin, mutta mutta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, ehdit varmasti, toivottavasti pidät! ♥

      Ja mutta... No, viime vuosi oli hyvä lukuvuosi.

      Poista
  8. Ilahdun erityisesti, että Korpisoturi pääsi Finlandia-listallesi! <3 Olisin kovasti halunnut sen omallenikin, mutta ei nyt mahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomas, ja minä olen harmissani siitä etten ehtinyt lukea In transitia. Pian aloitan sen, hyvä kirja odottaa, uskon. :)

      Poista
  9. Lempi! ❤️
    Korpisoturi jäi multa kesken, mutta saattoi olla hetkestä kiinni, koska en tainnut päästä kuin ensi sivuihin vaikka kirjan idea vaikutti kiinnostavalta. Akvarelleja ei yltänyt aivan kolmikkooni, hyviä kotimaisia oli viime vuonna paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amma, Lempi tosiaan ♥

      Korpisoturi on varmaan sellainen, että siitä pitää tai sitten ei. Viime vuonna oli kyllä erinomainen kirjavuosi.

      Poista
  10. Loistava ystäväni on hyvä, mutta ihan tätä en olisi uskonut. Silti: Katselin kirjaa just kaupassa, että ostanko omaksi, kun se arvostelukappale meni arvonnassa tms. Odotan kuumana toista osaa.

    Nora♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, en minäkään heti kirjan luettuani, mutta kun nyt muistelin sitä muistijälkeä, jonka joku luettu jätti, niin ulkomaisista huomasin kaipaavani eniten Ferranten kirjaa.

      Nora ♥

      Poista
  11. Lempi <3

    Meinasin myös äänestää Uiden kotiin. mutta jätin nyt osallistumatta Globaliaan sitten kuitenkin. Hieno teos. Korpisoturin aion lukea ja Viikilän myös, kunhan nyt ehtisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, Lempi ♥

      Minäkin meinasin jättää Globalian välistä. Vaikka viime vuonna ilmestyi monia hienoja ulkomaisia, ei yhtään napakymppiä.

      Ehdit kyllä!

      Poista
  12. Lempi sai minultakin täydet pisteet! <3

    VastaaPoista
  13. Lempi listoilla täälläkin :) Korpisoturi ja Uiden kotiin lukulistalla.

    VastaaPoista
  14. Uiden kotiin löytyy minunkin listaltani, jeee!

    Mielestäni tosi paljon hajontaa ollut tänä vuonna ehdokkaissa; paljon hyviä kirjoja ollut siis tarjolla :) Nora Webster oli upea - luin sen tosin jo edellisvuonna englanniksi, joten en voinut nostaa sitä omalle listalleni.

    Ferrante listasi ykkösenä yllätti hieman, vaikka olihan se "ihan kiva" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisku, Uiden kotiin jäi kyllä mieleen.

      Mulle viime vuosi ei käännöskaunon osalta ollut erityinen, mutta kyllä sieltä helmiäkin löytyi. Olen itsekin yllättynyt Ferranten merkityksestä minulle. Mutta kiva vaan yllättyä omista lukukokemuksistaan. :)

      Poista
  15. Hieno listaus! Ferrante on minunkin lukulistallani aika lailla 'pinon päällimmäisenä'... Mukavaa vihdoin päästä maistelemaan hänen tekstiään.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kareta, toivottavasti pidät Ferrantesta. Kuten huomaat, minä pidin paljon, sarja kuulemma paranee edetessään. :)

      Poista
  16. ❤️ Lempi, Akvarellit, Nora Webster ❤️ Ja haluan ehdottomasti lukea Loistavan ystäväni ja Uiden kotiin!

    VastaaPoista
  17. Korpisoturi pitänee ottaa lukuun, koska ei ole ensimmäinen sinun listasi, jossa tulee vastaan. Hyvät kirjat löytyy täältäkin, vähän erilaiset kuin itselläni, mutta näistä sun kirjoista olen lukenut melkein kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari a, Korpisoturi on hyvä - ja vähintäänkin kiinnostava. Kannattaa lukea.

      Poista
  18. Hyviä valintoja. Viikilästä ja Rytisalosta olen samaa mieltä. Ulkomaisista Levyn kirja on minulle ihan tuntematon, pitää ottaa lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, viime vuonna ilmestyi erinomaisia kotimaisia. Moni on jäänyt mieleen. Levyn pienoisromaani haastoi minut ensin, mutta sitten siitä tuli yksi suosikkini.

      Poista
  19. No, aika samiksia olemme! Korpisoturia en olekaan lukenut. Ferranten romaani alkoi napata vasta loppua kohti, seuraavia osia odotan kovasti. Ja nämä upeat kirjanaiset: Lempi ja Nora!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, eikö ollakin! Korpisoturi panee ajattelemaan. Ferrantessa oli jotain, joka osui ja upposi omalla kohdallani. Lempi ja Nora, he jäivät mieleen. ♥

      Poista
  20. Mulla on Lempi vielä lukematta. Mainiota, että Korpisoturi pääsi listallesi. Kauhean vaikeaa oli tänä vuonna tehdä valintoja.

    Nora Websterin melkein laitoin listalle, mutta sitten päätin, että laitan Globaliaan vaan yhden kirjan, koska se oli niiiiiiiiiiiiiiiiiiiin kova juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, Lempi on aika kova! Tai siis... Jos alat lukea, niin luulen ettei ensimmäinen osa ole ihan sinua, mutta sitten... Totta, että oli vaikea tehdä valintoja viimevuotisista.

      Hyvä idea laittaa Globaliaan vain yksi! Vitsit, siinä voisi olla haastetta ensi vuodeksi: jos saisi valita vain yhden. :)

      Poista
  21. Lempi ja Akvarellit minullakin, Korpisoturi on vielä lukulistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, hienoja romaaneja nuo kaksi. Uskon, että kestävät aikaa. ♥

      Poista