tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulutunnelmainen viikonloppu Oslossa


Reipasta ulkoilua, nukkejen päitä, joulutunnelmaa, Nobelien kulmaa, patsaita ja lohileipiä. Viikonlopun mittaiseen minilomaan mahtui monenlaista ja lomakohtemme Oslo lumosi minut. Useiden perhelomien jälkeen reissu oli mieheni ja minun ensimmäinen kahdenkeskinen pikkumatka pariin vuoteen.

Pieni matka oli kaikin tavoin ihana ja olimme onnekkaita, koska aurinko helli kumpanakin päivänä, talvivaloenergiatankkaus teki hyvää. Sää innosti meitä liikumaan kaikkialle kävellen: Oopperatalo, Spikersuppan joulumarkkinat, kuninkaanlinna, hienostoalue Majostuen, merelliset vuonomaisemat, kaupat ja kahvilat sekä tietenkin Vigelandin patsaat... 



Jos arkkitehtuurinen ylpeys Oopperatalo pitäisi määritellä yhdellä sanalla, olisi se huikea. Huikea rakennuksena, huikea kävelyreittinä (!) ja huikea talon rannasta ja katolta avautuvien maisemien puolesta.





Välillä satoikin, mutta emme antaneet sen haitata, vaan lähdimme kuninkaanlinnan puiston ja Majostuganin kautta kävelylle kohti Vigeland-puistoa. Olen ymmärtänyt, että vierailu Vigeland-puistossa on must eikä vierailu mennyt hukkaan. Patsaiden ilmeet, eleet (!) ja muodot olivat kiehtovia, samoin tietenkin koko puisto ja sieltä avautuvat maisemat niin kaupungin kuin Holmenkollenin suuntaan. Ja kuinka ihmeellinen voikaan ensimmäisen adventtisunnuntain valo olla!





Toinen must lie Munchin Huudon näkeminen: vähän sama kuin Leonardon Mona Lisan katsominen Pariisissa tai Botticellin Venuksen syntymän Firenzessä. Munchia enemmän vaikutuin norjalaisesta kansankuvauksesta, taiteessa oli samoja sävyjä kuin vaikkapa Pekka Halosen tai Eero Järnefeltin töissä. Myös nyky-puunveistotaiteen näyttely puhutteli etenkin, kun Laura Lindstedtin väkevä Finlandia-puhe on ollut mielessäni. Nasjonalgallerietissa oli myös hollantilaisten mestareiden ja erään suosikkini, Vilhelm Hammershoin, joitakin töitä.



Ja sitten: Aker Brygge, jollainen Ruoholahden tienoosta saattaa tulla. Ja edelleen, Akerhusin linnoitus, kuin Suomenlinna ja Turun linna yhdessä. Kuvat kertokoot: vanhaa ja uutta, merta ja kiveä.





Syödäkin piti, totta kai. Oslossa on kuulemma hyvä kahvilakulttuuri ja voileipiä syödään lounaaksi enemmän kuin lämmintä ruokaa. Se sopii minulle, koska rakastan leipää ja korvaan mieluusti arkilounaani leivällä. Kahvilakulttuurin hyvyydestä en osaa sanoa sen ihmeempää, mutta jo Kaffebrenneriet-ketju teki vaikutuksen: jokainen kahvila tuntuu olevan erilainen ja lohitäytteinen foccaccia ja jättiannos herkullista kaakaota pitivät nälän loitolla joitakin tunteja. Niitä nukenpäitä bongasimmme parlamentin vieressä sijaitsevassa Cafe Christianiassa, joka oli samalla kertaa omaperäinen ja rennolla tavalla hieno. Tosin miljöö voitti ruoan 6-0: meille suositeltiin monenlaisia pikkuruokia sisältäviä Beer Platten -annoksia, mikä vähän naurattikin, koska emme kumpikaan juo olutta. Miljöön puolesta Cafe Christiania oli niin viihtyisä, että istuimme siellä kolmatta tuntia ja tapasimme teen merkeissä vielä mainiota Lue-Les-blogia pitävän Reetan. Oli ilo nähdä! Matkailijana tutkin aina ennakkoon tarkkaan Trip Advisoria, jonka kautta löysimme tiemme Mamma Pizzaan ja saimme bolognalaista pizzaa Oslossa. Pizza olikin täydellistä rapeine pohjineen kaikkineen.


Hotelliaamiainen olisi oma luku sinänsä. Totean vain, etten ollut koskaan aiemmin syönyt aamiaista yhtä juhlavassa paikassa kuin Grand Hotellin rokokoo-huoneessa: samoissa tiloissa järjestetään muuten Nobel-illalliset rauhanpalkinnon saajan kunniaksi. Grand Hotel henki muutenkin ylevää vanhan maailman tunnelmaa ja jouluvalaistuna majapaikkamme oli kuin sadusta.




Sanomattakin on selvää, että joulutunnelmainen Oslo lumosi minut ihan samalla tavalla kuin keskieurooppalainen tai tanskalainen joulunalustunnelma: kotoisaa, avaraa, tunnelmallista!





P.S. Lumiomena täytti viime viikolla jo seitsemän vuotta! Se on ihan hyvä bloggausaika ja selvästi sellainen ikä, jossa synttäritkin unohtuvat. 

27 kommenttia:

  1. Onnea Lumiomenalle huikeista määristä blogivuosia! Ansaitulla lomamatkalle olet ollut ja ihania on kuvat ja aijai mitä herkkuja. <3

    Kivaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, kiitos! Ihan ihmettelen, miten nämä vuodet ovat menneet. Äitiyslomalla aloittelin ja nyt tuo kuopuskin on jo kahdeksan. :)

      Oslo oli ihana paikka.

      Kivaa tiistai-iltaa sinulle! <3

      Poista
  2. Paljon onnea 7-vuotiaalle! Ja kylläpäs oli hauska katsella kuvia Oslosta. En ole koskaan käynyt, vain lentokentällä muutaman kerran. Ja en ole koskaan ajatellutkaan, että pitäisi päästä Osloon, mutta ehkä sait minut nyt toisiin ajatuksiin. Tuo linnoitus näyttää hienolta ja pidän myös noista patsaista, niiden ilmeikkyydestä. Ja sen leivänkin söisin mielelläni. Teillä oli romanttinen reissu ja niin oli meilläkin. Yli neljä vuotta oli meilläkin kulunut jo edellisestä kahdenkeskisestä reissusta, jo oli aikakin reissata yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar, kiitos! Ajan kuluminen näkyy täälläkin. Oslo oli monella tapaa ihastuttava kaupunki, suosittelen siis lämmöllä vaikka viikonlopun mittaisenkin reissun kohteeksi. Nuo patsaat ovat aika mainioita: niitä on paljon puistossa, museoiden edessä jne. Teilläkin oli selvästi hieno matka! Tekee hyvää päästä joskus kahden. <3

      Poista
  3. Ihanan tunnelmallinen loma teillä oli,ja paljon kivoja kuvia.En ole käynyt Oslossa joten kiva nähdä täällä kuvia sieltä.
    Ja onnea 7-vuotiaalle! Olemme nyt blogivuosissa yhtä vanhoja (ruokanblogini..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos. Ja miten hauskaa, että olemme blogi-ikätovereita. Antoisa harrastus tämä. Oslossa kannattaa joskus käydä, muutamassa päivässäkin ehttii vaikka mitä ja parasta on tietenkin kävely ja kahviloissa istuminen. :)

      Poista
  4. Katja, oijoi, mitä vanhan ajan tunnelmaa hotellissanne, mennene maailman tuulia. Koin samaa Wienissä paikassa, jonne vielä sinut houkuttelen, sillä minäkin aion sinne palata.

    Tuo portti ja sitten patsaspariskunta ja kaikki kuvat sen alla. Aivan ihania <3

    Onnea seitsemästä blogivuodesta <3<3<3 Kiitos myös melkein yhtä pitkästä blogiystävyydestä, joka alkoi about 14.2.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, älä muuta sano! Mennyttä maailmaa heijastavat hotellit ovat parhaimpia. Viime kesänä Irlannissa olimme linnahotellissa ja Lontoossa joitakin vuosia sitten vanhassa hienossa hotellissa.

      Wien on kiinnostava kaupunki. Olen käynyt siellä kerran, se oli muuten J:n ja minun ensimmäinen kahdenkeskinen ulkomaanmatka lasten syntymisen jälkeen.

      Kiitos! <3 Sinullakin on pian blogisynttärit! <3

      Poista
  5. Oi miten ihania kuvia ja tunnelmia viikonlopustanne. Olipa mukavaa kuulla jo silloin kun palasitte matkan olleen mieluisa♥
    Onnea seitsemästä blogivuodesta, nopeaan tuo aika hurahtaa..

    ps, täällä on maa valkeana, toivottavasti pysyykin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos vielä teille avusta viikonloppuna. <3 Matka oli kaikin tavoin onnistunut, mikä toivottavasti välittyy hieman kuvistakin. :)

      Onpa ihanaa, että siellä on lunta. Täällä siitä ei ole nyt toivoakaan, mutta jos jouluksi sitten...

      Poista
  6. Onnittelut 7-vuotiaalle!
    Onpa ihania kuvia ja tunnelmia matkaltanne. Pienet irtiotot ovat kyllä hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, kiitos. Huh tätä ajan nopeutta!

      Totta, on hyvä lähteä joskus jonnekin vaikka ihan vaan viikonlopuksi. Osloon oli niin lyhyt lentokin. :)

      Poista
  7. Onnea blogille!

    Olipa mukava katsella turistin kuvia Oslosta, entisestä kotikaupungista. Jossa tosin käyn aika usein nytkin. Ainakin läpikulkumatkalla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula, kiitos. Oslo aukeni turistille niin hyvin ja mukavasti: ystävällinen kaupunki ja sopivan yksityinen samalla, tilaa kävellä ja katsella. :)

      Poista
  8. Upeita kuvia! Sait innostumaan Oslosta :) Lämpimästi onnea blogille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, ihanaa jos kiinnostit Oslosta. :) Ja kiitos! Arvaa muuten minne matkakuumeilen ensi kesäksi? Niinpä, sinne vihreälle saarelle taas.

      Poista
  9. Onnittelut 7-vuotiaalle blogillesi!

    Upeita kuvia ja jouluisia tunnelmia! Viikonloppulomanne kuulostaa täydelliseltä, upea hotelli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjatta.

      Joulunalusaika on aina ihanaa ja Oslossa pääsi hyvin joulutunnelmaan. Nyt voikin keskittyä puuhailemaan kaikenlaista jouluista täällä kotona. Mukavia alkutalven päiviä sinulle!

      Poista
  10. Mielettömästi onnea blogillesi! <3

    Miten ihana pieni matka teillä onkaan ollut. En ole koskaan (vielä) käynyt Oslossa, mutta kuviesi perusteella kannattaisi käydä. :-) Lofooteillekin toivon vielä joskus pääseväni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, kiitos. <3

      Oslo oli ihana ja juuri sopivan kokoinen viikonloppureissulle. Olisin voinut olla pitempäänkin, mutta kukkarolle se olisi käynyt. Lofooteille olisi upeaa päästä!

      Poista
  11. Ihanalta näyttää! <3 Oslossa on ainakin kuvien perusteella hauskasti jotakin samaa kuin Kööpenhaminassa (jonka olen nähnyt kahdesti syyskesällä) ja toisaalta Reykjavikissa (jossa olin aikoinaan juuri joulun alla). Ehkäpä se on sellaista ihanasti tuttua ja tunnistettavaa pohjoismaista henkeä?

    En ole käynyt Norjassa muuten kuin jokusen kerran Oslon lentokentällä konetta vaihtamassa, mutta olen haaveillut Norjasta ja Oslostakin kauan. Toivottavasti minäkin pääsisin sinne pian. <3 Kuvistasi tuli kauhea matkakuume, joka polttelee nyt aivan erityisen kuumasti, kun matkusteluni ovat olosuhteiden vuoksi jonkin aikaa osin jäissä. Mutta kyllä minäkin vielä! :)

    Ihanaa että teillä oli hyvä reissu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, voi että, kommenttisi ratkaisi yhden puuttuvan palasen! Ajattelin nimittäin, että Oslo on kuin avarampi Kööpenhamina. Se avaruus on se Reykjavik! En ole käynyt siellä, mutta voisin kuvitella että hieman sitäkin Oslossa on. <3

      Ihana kaupunki, kannattaa joskus käydä vaikka viikonloppumatkalla. Toivottavasti pääset - ja muutenkin lievittämään matkakuumettasi sitten, kun on mahdollisuus.

      <3

      Poista
  12. Onnea blogillesi, se on jo ihan ekaluokkalainen <3

    Kauniita kuvia olet jälleen ottanut, hotellinne on ollut satumainen! En ole koskaan ajatellut sen suuremmin että Osloonkin voisi matkustaa lomailemaan, mutta tämä postauksesi vakuutti että sitäkin kannattaa vakavasti harkita jos etsii pientä viikonloppulomaa ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, kiitos. Pieni ekaluokkalainen, blogina konkari. :) <3

      Hotelli oli ihana, charmikas ja kaunis. Oslo oli muutenkin tosi kiva kohde. Lähtisin sinne mieluusti uudelleen ja voisin mennä lastenkin kanssa. Suosittelen siis viikonloppureissukohteeksi.

      Poista
  13. Oho, miten multa on mennyt tämä postauksesi ohi! :-D Oli kyllä tosi kiva tavata ja ihanaa, että teille jäi Oslosta hyvä kuva. :-) On tää vaan hieno kaupunki.

    Ja jälleen kerran, upeita kuvia sulla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reeta, oli mukava nähdä ja juoda teetä. Oslo on kyllä niin ihana kaupunki, että mietimme että matkustamme sinne joskus lastenkin kanssa.

      Kiitos. <3

      Poista
  14. Vau mitä kuvia! Näitä katseltua tuli jokseenkin polttava matkakuume. Oslo voisi olla aika kiva...

    Onnea blogillesi myös! Suuri ikä!

    VastaaPoista