lauantai 7. helmikuuta 2015

Lukurauhaa ja viserryksiä


Mitä aiotte lukea huomenna sunnuntaina? Miten aiotte lukea? Koko päivän? Hetken? Yksin? Yhdessä? Huomenna lukevan Suomen nimittäin valtaa lukurauha. Lukurauhan päivä on saanut jopa oman leikkimielisen lakinsa, jonka sallii monenlaisen lukemisen ja kieltää kaikenlaisen lukemisen häiritsemisen.


Mitä lukurauha teille merkitsee? Tarkoittaako se aikaa lukea vaikka monta tuntia kerrallaan vai onko se pieniä varastettuja hetkiä arjessa esimerkiksi puurokattilaa hämmentäessä? Vai voiko se olla kirjan tarjoama lumottu hyppäys ruuhkabussitodellisuuden ulkopuolelle? Varmasti kaikkea tätä. Minulle lukurauha vaatii tietenkin oikean mielentilan: toisinaan lukeminen on vaikeaa, vaikka olisi kuinka aikaa, joskus taas lyhyelläkin metromatkalla voi piipahtaa jossain ihan toisaalla. 

Tärkeintä on varmasti oikeanlainen kirja ja koska kuvittelen huomenna lukevani enemmän kuin normaaliviikonloppuna, haluan lukea jotain todella hyvää. Mietin, että säästäisinkö hieman kesken olevan W. G. Sebaldin Vieraalla maalla -teoksen lopun huomiseksi, Sebaldin teksti näet tuntuu sopivan rauhalliseen lukupäivään. Toisaalta Sadie Jonesin pian ilmestyvä Ehkä rakkaus oli totta houkuttelee, yöpöydällä odottaa Hannu-Pekka Björkmanin Valkoista valoa ja E. M. Forsterin Talo jalavan varjossa voisi sekin olla oivallinen valinta. Tässäpä minulle mietittävää! Huomenna meillä lukee koko perhe:  mies lukee Donna Tarttia, kolmasluokkalainen Elena Madyn Ella Aura -sarjaa tai Kapteeni Kalsaria, ekaluokkalainen sitä, mihin hieman patistelen.


Huomista lukurauhaa odotellessa vinkkaan, että Lumiomppukin alkoi visertää. Liityin muutama päivä sitten Twitteriin. Saa seurata!

27 kommenttia:

  1. En tiedä paljonko ehdin huomenna lukea... Mutta luen varmaan kesken olevaa saksalaista kirjaa. Minä luen juuri yleensä bussimatkoilla kouluun, sekä kotona kun ehdin, mutta en oikein pysty keskittymään kirjaan moneksi tunniksi. Sen pitäisi olla todella koukuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pearl Cover, sepä se, minäkään en tiedä vielä, mutta jotain hyvää aion huomenna lukea. Minäkin luen eniten bussimatkoilla: minulla on 30km työmatka ja silloin on hyvin aikaa lukea. Lukuiloa! :)

      Poista
  2. Minä kirjoittelinkin jo eilen blogiini lukurauhasta ja 12h lukumaratonista jota aion viettää! Yöpöydällä olevaa pinoa ajattelin tyhjentää parhaani mukaan, vaan saapi nähdä mitä saan lopulta aikaiseksi. Lukeminen tosiaan tarvitsee kuitenkin oikean mielentilan vaikka rauhaa olisikin, joten toivotaan sitäkin huomiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, kiva että kommentoit ja löysin sitä myötä blogiisi. :) Yöpöydän kirjapino on siitä jännä, että se kasvaa vain - ainakin minulla. :)

      Lukuisaa huomista!

      Poista
  3. Vietän lukurauhan päivää boggausrauhan päivänä. Haluaisin vihdoin saada kirjoitetuksi Colm Toibinin Nora Websteristä, mutta katsotaan miten käy. Jos se ei yhtään lähde käyntiin, luen Elias Koskimiehen Ihmepoikaa, koska se on minulla pikalainana ja pitää kohta palauttaa.

    Olen niin iloinen, että Sadie Jonesia vihdoin myös suomennetaan. Sain tämän uusimman tyttäreltäni joululahjaksi ja kyllä kyllä kyllä. Jones on ihan ehdottomia lempikirjailijoitani. Toivon myös, että tulisi suomennos Jonesin esikoisesta nimeltä Outcast, joka on tarina, joka saa vieläkin kylmät väreet nousemaan pintaan.

    Hyvää lukurauhan päivää Katja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, blogirauhan päivä kuulostaa sekin hyvältä! Tuo Toibinin kirja kiinnostaa minuakin, joten odotan bloggaustasi innolla.

      Ja samoin iloitsen Sadie Jones -suomennoksesta. Aion koettaa lukea ainakin aloitella Ehkä rakkaus on tottaa huomenna.

      Luku- ja bloggausiloa sinullekin!

      Poista
  4. Minulla on tapana sunnuntaisin lukea rästiin jääneet lehdet sekä yksi tuore lehdykkä. Sunnuntaista on kehittynyt minulle eräänlainen "uutispäivä", vaikka tokihan lehdissä muutakin on kuin uutisia. Kyllä siinä välissä ehtii varmaan keskeneräistä romaaniakin lukea. Eli tulee kyllä luettua huomenna muun ohella. :)

    Lukurauhaa meille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, lehtien lukeminen sopii jotenkin niin hyvin sunnuntaisin. Minäkin viivyttelen sunnuntaiaamuisin Hesarin parissa ja monesti menee aika kauankin.

      Lukurauhaa! <3

      Poista
  5. Minä en ole vielä päättänyt mitä huomenna luen, ellei sitten tällä hetkellä kesken oleva Qiu Xiaolongin Musta sydän ole vielä huomennakin kesken, mutta luulempa, että saan sen tänään luettua ja huomiseksi sitten pitää valita jotain muuta mukavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusa, jos ehdit lukea Mustan sydämen, niin toivottavasti sinulla on jotain oikein hyvää lukemista huomiseksi. Lukurauha olisi ihanaa vaikka joka päivä, mutta huomenna ehkä hieman laajemminkin. :)

      Poista
  6. No enpä ole moisesta päivästä aiemmin kuullutkaan; hauska! Luen tällä hetkellä vuorotellen Riikka Pulkkisen Totta ja Graham Howesin The Art of The Sacred. Hyvää vastapainoa toisilleen, surullista ja toiveikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurmioitunut, eikö vaan olekin mainio idea?! Ja Riikka Pulkkisen Totta -- oi, se on yksi ikisuosikeistani.

      Poista
  7. Meillä sairastetaan flunssaa, joten aion lukea sen verran, mitä sairastuvassa kykenen. Uskon, että lukurauhaan kuuluu myös se, ettei liikaa stressaa lukemisesta. :) Leppoisaa lukurauhapäivää sinulle, Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, voi, pikaista paranemista sinne! Itse asiassa täällä on vähän sama meno, minulla oli aamulla lämpöä ja nuha vaivaa. Mutta eiköhän kaikki tästä niin siellä kuin täällä. :)

      Poista
  8. Huomenna luetaan! :)

    Ajattelin viettää päivän jonkin hyvän lukuromaanin parissa. Eganin Sydäntorni houkuttaisi juuri lukemieni Murakamin ja Delillon jälkeen...

    Toivottelen hyvää lukutuulta koko perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, Murakamin jälkeen on melkein pelottavaa tarttua kirjaan... :) Sydäntorni on aika jännä, vinksahtanut, moderni ja ripauksen verran goottilainen romaani.

      Tarinarikasta lukurauhan päivää!

      Poista
  9. Minulla tämä Lukurauha-päivä olisi mennyt ohi ilman postaustasi. Itseäni odottelee huomenna vielä lukiolaisten esseiden arviointi, jotka on saatava maanantaiksi hoidettua, mutta huomisilta ja itse asiassa jo tänään, lauantaina, on minulla sopivaa aikaa muulle lukemiselle. Kävin tänään kirjastossa pitkästä aikaa ja lainasin monta kiinnostavaa kirjaa, mm. Modianoa. Eilen aloittelin Järvelän Särkyvää, mutta päänsärkyisenä teos ei juuri edennyt, tänään paremmalla mielellä! Tarkoitus olisi myös kirjoitella arviota blogiin. :-)

    Leppoisaa lukurauhaa perheellesi ja ihanaa yhdessäoloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, olisiko?! Sitten tämä on hyödyllinen postaus, olen siitä iloinen. :) Mitä Modianoa aiot lukea? Särkyvää on otteessaan pitävä romaani.

      Tsemppiä esseiden kanssa! Kevät on niin kiireinen koulumaailmassa, lukiolaisiten parissa ihan erityisesti.

      Poista
    2. Hihi, voi olla, että somessa päivän teema olisi tullut vastaan väistämättä. ;) Itse asiassa aloittelinkin vasta eilen Modianoa, Kehäbulevardeja. Särkyvää oli juuri sitä mitä odotinkin: sujuvasti etenevää, hymyilyttävää ja, kuten sanoit, mukaansa tempaavaa.

      Pst, ihastuttavaa ystävänpäivää! <3

      Poista
  10. Luettua tulee varmasti kuten joka päivä, mutta tavoitteena olisi saada myös valmiiksi luonnosvaiheessa oleva bloggaus kevään uutuuskatalogien poiminnoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jane, se on kyllä totta, että joka päivä tulee luettua. :) Jään odottamaan sinun poimintojasi kevään uutuuksista.

      Poista
  11. Minulle lukurauha tarkoittaa iltapäivähetkeä, jolloin voin virittäytyä sohvan nurkkaan ja likellä on teemuki. Luen kaikki tietokirjat sohvalla jo koonkin takia, mutta myös keskittyminen on päivällä erilaista, Nyt tietokirjat alkavat olla puutarhakirjoja, joten houkutus on kova.

    Innoittavaa lukurauhapäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, aika hyvältä kuulostaa sinun lukurauhasi. Puutarhakirjat ja kevään odotus, nyt mieli alkaa kaivatakin istuttamisen ja suunnittelun pariin. Innostun aina keväisin ja alkukesällä, myöhemmin sitten rikkaruohot kasvavat kilpaa kukkien kanssa. :)

      Kiitos samoin! <3

      Poista
  12. Onpa loistava ajatus tuo lukurauha:) Paras lukurauha minulle taitaa nykyään olla linja-autossa;D Hyvää lukurauhaa Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, meillä on sama lukurauhan paikka. Minä luen eniten bussissa ja sen ansiosta jaksan pitkän työmatkan. :) Mukavaa huomista sinnekin!

      Poista
  13. Ihana ajatus, lukurauha! Kuopus kun pelmahti alakertaan, aloitti klassiseen tapaansa myöhäisen aamupalan Ankkarin kera saatuaan vastikään Potterin uusintakierroksen päätökseen. Esikolla on meneillään Austenin iki-ihana Ylpeys ja ennakkoluulo hivelevänä uusintapainoksena ja upealla Elina Varstan kansikuvituksella. Siippa on uponnut puolestaan juuri nyt paikallislehden sivuille ja kesken olevaan Heikkisen Juicesta kirjoittamaan Rosoiseen elämään. Meikätytön on taasen panostettava ajatukset ja lukurauha tänään pyhästä huolimatta työn suuntaan neuropsykiatrisiin teemoihin - mielenkiintoista sekin, mutta aikataulun salliessa valitsin kyllä toisin:)

    Antoisaa lukurauhaa Katja♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah, eikö olekin?! Meilläkin lukurauha kutistui koko perheen yhteiseen puolituntiseen, mutta itse sain luettua pitkin päivää. Täälläkin Potter on kovasti suosiossa, kolmasluokkalainen esikoiseni on sarjan lumoissa. Sinun työsi lukuteemat kuulostavat sellaiselta, että ne tarjoavat paljon haasteita, mutta ovat kiinnostavia ja tärkeitä. <3

      Poista