torstai 31. heinäkuuta 2014

15 vuotta ja hieman Hankoa


Ikkunaluukut avattiin ja talot ja pihat siivottiin, ja puutarhakäytävät koristeltiin näkinkengillä. Mansardikattoineen, lasiverantoineen, kahdeksankulmaisine torneineen ja tähdenmuotoisine ullakkoikkunoineen huvilat muistuttivat enemmän lyhtyjä kuin rakennuksia, varsinkin iltaisin, jolloin valot hohtivat ikkunoista. Oli sykähdyttävää kulkea näillä kaduilla, tuntea niiden nimet ja yhteydet toisiinsa ja kävellä kotiin pitkin niiden tummaa verkostoa.
- Katja Kallio: Säkenöivät hetket. Otava 2013.


Tänä kesänä aika monen bloggaajan tie on näyttänyt kulkevan kohti Hankoa. Niin minunkin. En ollut koskaan käynyt Suomen eteläisimmässä kaupungissa, mutta eilen pakkauduimme perheeni kanssa autoon ja ajoimme sinne. Tai mieheni ajoi, minä kirjanörttinä luin erästä sopivasti tyhjänpäiväistä, muttei huonoa romaania, josta lisää myöhemmin.

Olin halunnut Hankoon ja vuosia. Pieni Hanko-kuume nousi viimeistään silloin, kun jokunen vuosi sitten ostin itselleni Pia-Maria Lehtolan ja Tomi Parkkosen hankolaisista puuhuviloista ja niiden asukkaista kertovan Huvilan hengessä -kirjan, joka on yksi suursuosikkini ja rentoutuskirjani. Myös yllä lainattu Katja Kallion Säkenöivät hetket sekä Anna-Kaari Hakkaraisen käänteinen dystopia Verkko saivat minut haikailemaan tuonne vanhaan kylpyläkaupunkiin. Niinhän siinä kävi, että Hanko lumosi meidätkin, totta kai. Lumosi, vaikka rannoilla oli sinilevää eivätkä lapset päässeet uimaan. Istuimme silti tovin piknikillä, ihmettelimme vesikarusellia ja ihastelimme vanhanaikaisia pukukoppeja. Kävelimme siellä täällä. Emme onnistuneet löytämään hiidenkirnuja, mutta huomasimme jotain pienempää. Oli valoa ja varjoja, iloa ja hikeä, kesätunnelmaa ja aavaa merta.










Ja niitä huviloita? Niitä piisasi. Erilaisia, monenvärisiä, erinimisiä, yksinkertaisesti hurmaavia. Illalla kotona kaivoin hyllystäni esiin Huvilan hengessä -kirjan siskon Talviunelmia. Retki talviseen Hankoon? Miksei!







Tänään on sitten nautittu elämäni ensimmäistä Brita-kakkua ja juotu lasillinen hyvää Rieslingiä. Miksi? Koska viisitoista vuotta sitten...


Niin se aika kuluu!

P.S. Kaikille Hangon ystäville suosittelen tätä blogia, joka on muutenkin iki-ihana.

41 kommenttia:

  1. Onnea 15 v hääpäivänä! Minä en ole käynyt Hangossa koskaan, ehkä ensi kesänä voisi suunnata sinne. Kauniita kuvia ja tunnelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, kiitos. Hanko vaikutti nopeankin käynnin perusteella ihanalta paikalta. Suosittelen siis reissua sinne. Minä haluaisin mennä sinne joskus pitemmäksikin aikaa, vaikka yöksi.

      Poista
  2. Teillä on ollut hieno retki, ihania kuvia ja tunnelmia! Todella, Hanko on maineensa veroinen.

    Hienoja hetkiä koettiin myös viisitoista vuotta sitten.

    ONNEA ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos. ♥ On jännä, miten nopeasti nämä vuodet ovat vierineet.

      Ja Hanko, se on hieno. Mennään joskus retkelle sinne tai vaikka Fiskarsiin!

      Poista
  3. Ihania kuvia ja tuttuja paikkoja: minulla on kuvat ihan samoista huviloista, eli samoja polkuja olemme kulkeneet. <3 Rakkauden polullekin olisin halunnut, mutta maanantaina oli niin kuuma, ettei suoraan auringonpaahteeseen voinut ajatellakaan menevänsä. Minäkin haaveilen uusista matkoista Hankoon, ja nyt näyttää siltä, että seuraavat reissut ovatkin jo pidempiä. Ihanaa!

    Onnea viidestätoista vuodesta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, huomasinkin, että olemme kulkeneet samaa rantakatua. :) Seuraavalla kerralla sitten lisää Hankoa. Oi! Me kiersimme hieman sitä Rakkauden polkua, kun yritimme etsiä hiidenkirnuja. Löytyi vain tuo hiiren... :)

      Kiitos. <3

      Poista
  4. Onnittelut :)

    Hanko on ainakin hyvä kesäkaupunki, olen ollut lapsuudessani yhden kesän siellä.

    Hienoja kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, kiitos. Hauska kuulla, että olet lapsuudessasi viettänyt kokonaisen kesän Hangossa. Minä kävin nyt ihkaensimmäistä kertaa, mutta aion joskus uudestaankin.

      Poista
  5. Mietin kovasti, mihin tekisin äidin kanssa päiväretken Suomessa. Hanko tulee nyt jo kolmatta kertaa kahden päivän sisään blogeissa vastaan. Onkohan vihje :) Se on kyllä ihana. Paljon onnea teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi-Maaria, ota se vihjeenä! Hanko on yhdenkin käyntikerran perusteella mukava ja tunnelmallinen vierailupaikka.

      Poista
  6. Ihana Hanko, merta ja pitsihuviloita. Harmi, kun lapset eivät päässeet levän takia uimaan.

    Pääkaupunkiseudulla asuessa Hangon käyntiin riitti päivä ja saattoi samalla poiketa myös Tammisaaressa tai Fiskarsissa.

    Onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, levästä huolimatta retki oli ihana. Minun, sinilevään tottumattoman nenään levä haisi kyllä melkoisesti. Mutta silti, kivaa oli!

      Fiskars on myös iki-ihana! Tammisaareen täytyy joskus poiketa.

      Kiitos. :)

      Poista
  7. Onnea hääpäivänä! Hanko on ihana;itse tutustuin siihen vasta joitakin kesiä sitten kun serkkuni ,jolla on siellä vapaa-ajan asunto ja paljon tuttuja,vei minut sinne.Ihastuin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos. Ja mikä onni sinullekin, että serkullasi on loma-asunto Hangossa. Eikö olekin kaunis kaupunki!

      Poista
  8. Onnentoivotuksia :)
    En ole käynyt Hangossa, mutta miehen kanssa olemme suunnitelleet sinne matkaa ja sieltä Bengtskärin majakkasaarelle :) Wautsi mikä lentävä tyttö trampoliinilla, hui :D
    Kirjasähkökäyrän osoite on muuttunut kirjasahkokayra.blogspot.fi (ilman ääkkösiä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, kiitos. :) Majakkasaari on yksi omista haavekohteistani. Tuo lentävä tyttö on oma kahdeksanvuotiaani, nautti niin hypyistä.

      Kiitos uudesta osoitteesta.

      Poista
  9. Onnea teille! Ja ihania kuvia ja ihana tunnelma koko postauksessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, kiitos. Hanko on kiva paikka. Jos ette ole käyneet, niin suosittelen koko perheelle. :)

      Poista
  10. Onnea <3 Perässä tullaan viiden vuoden viiveellä – siis hääpäivän suhteen, Hankoon toivottavasti vain muutaman päivän viiveellä ;) Mies itse asiassa ehdotti jo keskiviikkona, että olisi lähdetty (siis yöksi tai pariksi), mutta pyysin vähän armoa kun edellisestä reissusta on vasta suht vähän aikaa ja helteellä ei jaksaisi yöpyä kuumassa asuntovaunussa... Mutta varmasti tässä lähiaikoina kuitenkin, Hanko on ihana ja elokuinen visiitti sinne on viime vuosina muodostunut jo vähän kuin perinteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, kiitos. <3 Ja teillä siis kymmenen täynnä?! Onnea sinnekin. Ihanalta kuulostaa tuo miltei jokaelokuinen visiitti Hankoon. Kaunis kaupunki, nyt tekisi mieli lukea enemmän Hankoon sijoittuvia kirjoja.

      Poista
  11. Hanko hurmasi meidät viime kesänä! Sattui lämpimät päivät ja mereen pääsi uimaan. Yövyimme laivahotellissa - elämys sekin! Kauniiita kuvia olet ottanut kauniista kaupungista!

    Luin juuri Anna-Kaari Hakkaraisen Purkaus. Verkko on lukematta.

    Onnittelut teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tie on kevyt, en ihmettele ollenkaan! Hanko vaikuttaa kertakaikkisen ihanalta. Ja te pääsitte mereenkin!

      Purkaus on kaunis. Verkossakin kieli on kaunista ja vaikken täysin ihastunutkaan kirjaan, on sen Hanko-kuvaus kiintoisaa.

      Kiitos. :)

      Poista
  12. Onnea 15 vuodesta, ja Hankoon minäkin haluaisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, <3 ja suosittelen kyllä, Hanko on retken arvoinen.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. <3 sinne ja kiitos innoituksesta.

      Poista
    2. No nyt vasta pääsin näppäimistöni ääreen, sain aikaiseksi vain tuon sydämen kännykällä ja reissuvauhdissa ja sitten vielä toisen kerran saman sydämen, siitä tuo poistettu viesti :) Tule tule uudestaan, syksyllä tai talvella, tai kirkkaan valon keväällä, uskon, että viihtyisit! Kiitos vielä tosi kivasta tekstistä. Ja kommentoin nyt kun vauhtiin päästiin, että pidin "Yhden elämän muistoista" paljon, ja olet toistaiseksi ainoa, jota kirja on lähimainkaan samalla lailla koskettanut, vaikkei se sinullekaan täydellinen lukukokemus ollut. Ilahduin silti. Kukaan muu kirjaystäväni ei ole ymmärtänyt sitä tippaakaan :)

      Poista
    3. Kirjatoukka, ihanaa että pääsit ja kiitos sydämestä. :) Aion tulla uudestaan syksyllä tai talvella. Olen syysihminen. Rakastan kaikkia vuodenaikoja, mutta syksyllä olen jotenkin eniten minä. Pidän kuulauden, melankolian ja onnen sekoituksesta. Täytyy siis koettaa Hankoon taas.

      Yhden elämän muistot on kirja, joka vaikutti minuun jotenkin. En ihastunut siihen niin paljon kuin toivon, mutta joku siitä jäi kuitenkin mieleen väräjämään.

      Poista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  15. Hei,

    olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa, mutten ole koskaan kommentoinut. Nyt on aika, sillä pelastit erään pariskunnan tärkeän päivän!

    Meillä on kolmas hääpäivä ensi viikolla, ja olimme sopineet, että tehdään edeltävänä viikonloppuna jotakin kivaa asian kunniaksi, kun arkena ei kuitenkaan ehdi. Vaan kuinka ollakaan, se jokin kiva ei ollut konkretisoitunut vielä lauantaiaamunakaan... Hörpin kaikessa rauhassa aamukahvia ja etsiskelin lukuvinkkejä, kunnes luin tämän postauksen (no, alun siitä). Hyppäsin pystyyn, että kuule, me lähdetään kesäseikkailulle Hankoon! Kuvista tuli välittömästi fiilis, että kaunis kesäkaupunki on täydellinen retkikohde juuri tähän tarkoitukseen; sen tajusin vasta myöhemmin, että tekin juhlistitte siellä hääpäiväänne.

    Tuumasta toimeen, ja meillä oli mitä mahtavin päivä <3 käytiin Silversandissa uimassa, syötiin hyvin ja käveltiin ympäri kaupunkia. Hangossa on taikaa, en yhtään ihmettele, että se innoittaa myös kirjailijoita. Menemme ehdottomasti uudestaan, ja pidemmäksi aikaa, toivottavasti jo tänä kesänä.

    Suurkiitos vinkistä, ja onnea viidestätoista vuodesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva S, kiva että olet lukenut blogiani ja kiitos kommentista. On aivan ihana kuulla, että tämä postaus pelasti päivän. :)

      Kiva, että viihdyitte Hangossa. Sen kaupunki taika houkutti minuakin niin, että haluan sinne joskus yöksi.

      Jo ennakkoon toivotan teille onnellista kolmatta hääpäivää!

      Poista
  16. Lämpimästi onnea! Ihanat kuvat ja tunnelmat! Hanko, oi kauneus. Minua kiehtoo Hangon syksy, haluaisin sinne hiljaisena pimenevänä iltana, enkä ollenkaan tiedä miksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kiitos. <3 Minäkin lähtisin mielelläni Hankoon syksyllä. Olen muutenkin syksyihminen. Rakastan kyllä kesää, mutta kaipaan jo syksyn kirpeyttä ja ruskan värejä.

      Poista
  17. Lämpöiset onnittelut teille! Hanko jätti meihinkin jälkensä kesäreissulla. Tuntui kuin olisin palannut noihin maisemiin kauniiden kuviesi kautta. Tähän kun lisää vielä tämäniltaisen Kesäkaverit- leffan on Hanko-kaipuu taattu. Leffaan lähdettiin nimenomaan fiilistelemään, ja tätä saatiin. Syksyinen Hanko viehättäisi kyllä minuakin kovin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah, kiitos. Hanko vaikuttaa ihanalta. Kesäkaverit on varmasti hyvä fiilistelyleffa, mutta mieli alkaa kääntyä jo loppukesään ja syksyyn - ja ehkä syys-Hankoon! :)

      Poista
  18. Jotakin kautta löysin tänne ihastuttavaan blogiisi...☺
    Kauniita kuvia Hangosta, -joka minut hurmasi jo muutama kymmen vuosi sitten- nuorena tyttönä.
    Mieheni asui Hangossa kun 12 vuotta sitten tapasimme ja minulla olisi ollut mahdollisuus muuttaa sinne, -kauniiseen omakotitaloon vain kivenheiton päässä meren rannasta...
    Silloin oli työ, lasten koulu, kaverit yms. täällä joten ei ollut rohkeutta lähteä.
    Nyt kun vuosia on kulunut ja elämä muuttunut, niin muuttaisin mielelläni Hankoon...☺
    Vaikka Hanko on talvisin hiljainen, -niin se on myös silloin erittäin kaunis.♡
    Mies ei vielä ole ajatukselleni lämmennyt,☺ mutta onneksi voimme vierailla siellä useasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Titti, kiva että löysit tänne. Ja mikä mahdollisuus takana! Mutta onhan Hanko ihana vierailukaupunkinakin. Kaunis, kiehtova, romanttinenkin. Ajatus talvisesta kaupungista kiehtoo kovin, sellaisena puuterilumisena päivänä!

      Poista
  19. Kauniita kuvia! Onnea menneelle hääpäivälle, tulkoon onnellisia vuosia paljon lisää <3

    VastaaPoista