sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kesälukemisia ja Vuosi kuvina

Kesäkuu alkoi. Se ei toki ole mikään uutinen, mutta perheestäni tasan puolet, eli lapset, jäivät nyt kesälaitumille ja viettävät aikaa isovanhempien seurassa. Me aikuiset jatkamme puurtamista vielä jonkin aikaa, vaikka mieli karkailee jo kesälomaan ja tietenkin kesälukemisiin. Onko teillä blogini lukijoilla jo tiedossa, mitä luette kesällä? Tai teetteko ylipäätään lukusuunnitelmia?



Minä en tee kovinkaan tarkkoja, mutta mielessäni totta kai suunnittelen ja joskus ihan listaankin lukuhaaveitani. Aikaisempina kesinä olen pitänyt muutamia teemaviikkoja, kuten dekkariviikkoja sekä Lontoo-kirjojen viikon. Nyt mietin savolaiskirjojen viikkoa, mutta en lupaa mitään. Jennin taannoin lanseeraama haaste houkuttaa ja vaikken ole asunut Savossa pariinkymmeneen vuoteen, olen ikuisesti Suonenjoen tyttöjä. Aion lukea myös pari tiiliskiveä, uutuuksista minua kiinnostaa eniten Eleanor Cattonin Valontuojat, myös Donna Tarttin Tikli on alkanut putkahdella mieleeni, vaikka en ollut siitä aluksi kovinkaan innoissani. Saa nähdä, ehdinkö lukea molemmat - vai ehdinkö kumpaakaan. Haluan sukeltaa kesällä myös ihaniin suomenruotsalaisiin, kuka sen teki -tyylin dekkareihin sekä muutamiin tyttökirjoihin ja mummolan vintin yllätyksiin. En kuitenkaan ole vielä nostanut mitään mainitsemista yöpöydälleni odottamaan, vaan saatan lukea kesällä jotain ihan muutakin. On oikeastaan aika ihanaa, etten vielä tiedä, millaisia kirjaseikkailuja saan kokea!


Toukokuussa bloggasin kaikkiaan 11 kirjasta. Kirjoista ehdottomasti paras oli Kate Atkinsonin Elämä elämältä, joka oli minulle yksi tähänastisen vuoden mieluisimmista lukukokemuksista. Viihdyttävin oli Joël Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta, mutta Keltaiseen kirjastoon romaani on mielestäni kepeähkö. Kuukauden pienoinen pettymys oli "ihan kiva" Gabrielle Zavinin Tuulisen saaren kirjakauppias ja käytännöllisin taas Jouni Laaksosen Lapsiperheen retkeilyopas, joka sisältää hyviä retkivinkkejä ja paljon karttoja. Tässä vielä toukokuussa bloggaamani kirjat:

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Rauha S. Virtanen: Luumupuu kukkii
Kate Atkinson: Elämä elämältä
Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas
Kolme runokirjaa (Maaria Päivinen, Pirjo Suvilehto, Katriina Ranne)
Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta
Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma
Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön
John Boyne: Lentävä poika


Tätä postausta kuvittavat Vuosi kuvina -haasteen kuvat, joissa liikun edelleen täällä Sipoon ja Vantaan rajalla kotimaisemissani. (Entinen) syysihminen on aivan haltioitunut alkukesän vihreydestä. Ajatella, että kurjenpolvet kukkivat jo! Ja pihallamme karviaisissa on isot raakileet, mutta niistä pihajutuista voisin kirjoittaa joskus lisää. Huomasin, että autiotalon kuvan unohdin, mutta väliäkö sillä, kun toiset jo kirmaavat kesälaitumille.



Minä palaan pian joko itselleni ristiriitaisen lastenkirjan tai pohjoismaisen nykykirjallisuuden merkeissä. Suloista alkukesää ja hyviä kesälukusuunnitelmia kaikille!

21 kommenttia:

  1. Minä rakastan tehdä lukusuunnitelmia, mutta niiden noudattaminen on ihan eri juttu. No onneksi kukaan ei pakota niitä orjallisesti noudattamaan, joten voin harrastaa kirjallista haaveilua. Tarkoituksenani olisi lukea mahdollisimman paljon omia kirjoja, mutta varmasti kirjaston kirjojakin eksyy joukkoon. Tarttin kirjaa olen jonottanut kirjastosta niin kauan, että kun sen käsiini saan, onhan se pakko lukea. Olen myös todella kiinnostunut Atkinsonin uutuudesta, joten se on pakko myös lukea kesällä, vaikka en sitä omistakaan.

    Aurinkoista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annami, suunnittelu onkin monesti hauskinta! Tai on lukeminenkin totta kai kiehtovaa ja innostavaa, mutta on mukava ajatella kaikkia mahdollisia kirjoja. :)

      Atkinsonin kirja on mielestäni huikea. Saa nähdä siis, mitä siitä tuumaat sitten kun sen käsiisi saat.

      Poista
  2. Minulle on oudosti muodostunut tapa lukea talvisia kirjoja kesäisin ja kesäkirjoja talvisin. Tälläkin hetkellä luen pariakin talvisota-aiheista kirjaa, joten joskus, noustessani monen tunnin luku-urakan jälkeen ylös, olen laittamassa toppatakkia päälleni, vaikka muut kulkevat shortseissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miska, onpa metkaa! Minä kaipaan kesällä jotain kesään sijoittuvaa lukemista, esimerkiksi lumisten maisemien lukeminen heinäkuussa tuntuu minulle omituiselta. Mutta jos kirja on hyvä, niin sitten toki voin kaivaa sen toppatakinkin esille. :)

      Poista
  3. Kyllä tykkään tehdä suunnitelmia (en niinkään niissä pysytellä). Tällä hetkellä urakkana on lukea puuttuvat maat fudiksen MM-kisamaista ja parit fudiskirjat. Sitten olisi pino kevään ja viime syksyn uutuksia. Aakkoshaaste kummittelee pinoissa ja sitten mulla on kasa niitä kirjoja, jotka ehdottomasti seuraavaksi luen.... Saas nähdä, mihin nyt tartun ensimmäiseksi.
    Olen myös saanut tehtyä kesäkuun suunnitelmat siltä osin kuin meillä on lasten pelejä, leirejä ja muita pakollisia menoja. En tiedä, missä välissä sitä ehtis lukemaan, kun pitää alkaa kattoo MM-kisojakin pian...

    Ihana kesästressi päällä siis! JA ihana tuo viimeinen kuva, vois olla vaikka kirjan kansi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari a, juuri tuo suunnittelu, muttei pysyttely on minunkin mieleeni. Fudiskirjojen lukeminen on kiinnostavaa. Jos muuten oikein muistan, niin Joensuun yliopistoissa muinoin yksi kirjallisuudentutkija tarkasteli jalkapallokirjallisuutta.

      Kiitos, meidän tyttö siinä kirmailee kesälaitumille.

      Poista
  4. Kesä on ihanaa aikaa ajelehtia kirjojen parissa, antaa ajan kuljettaa.

    Minä vietän nyt toista Keltaista kesääni. Kirjoja kertyy vuoden mittaan melkoinen määrä hyllyyn vuoden mittaan ja kesällä on ihana napata luettavaa omasta hyllystä. Uutuuksia, mutta myös vanhempaa kirjallisuutta.

    Kun suunnitelma on riittävän väljä, voi toteutuksessa onnistua ilman, että täytyy miettiä ja pinota. Ajelehtivaa kesää, nautintoja kirjojen parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen kirahvi, niin on! Nyt aloin ajatella kirjojen kanssa ajelehtimasta, apilapeitteistä nurmikkoa ja poutapilvia. Oi, kunpa loma alkaisi pian!

      Keltainen kesä kuulostaa hyvältä. Keltainen kirjasto julkaisee niin paljon hyvää ja voi seikkailla niin uutuuksien kuin klassikoidenkin parissa.

      Aurinkoista kesää!

      Poista
  5. Suunnitelmissa on lukea Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Ja sitten veneen kirjastoon lähtevät myös Camilla Lägbergin neljä ensimäistä dekkaria, jostain syystä lähdin lukemaan hänen tuotantoa keskeltä ja nyt pitää saada alku kiinni =D. Ihanaa kesää teidän perheelle!

    VastaaPoista
  6. Olen luvannut lukea Waltarin Sinuhen joten se pitäisi ainakin lukea. Lisäksi veneen kirjastoon lähtee pokkareina Camilla Lägbergin neljä ensimmäistä dekkaria. Jostain ihmeen syystä aloin lukea hänene tuotantoa keskeltä ja nyt pitää saada alku kiinni =). Ihanaa kesää teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katinka, Sinuhe onkin kunnon tiiliskivi. Läckbergin sopivat hyvin veneilyyn, koska niissähän kuvataan paljon rannikkoa ja merta.

      Nautinnolista kesää - ja hyviä purjehduksia!

      Poista
  7. Ihania kesäkuvia. Minulla ei ole muita lukusuunnitelmia kuin ne kirjat mitkä kirjaston varauslistalla ovat ja ne tulevat kun tulevat. Sen lisäksi voin lukea muutaman kaappiin piilottamani lukemattoman kirjan, hys annetaan niiden nukkua kaikessa rauhassa...näillä mennään...ehkä haen kirjastosta omaan Lukuiloa perhoslaaksossa-lukuhaasteeseen sopivan kirjan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai Laakso, kiitos. Kirjasto onkin hyvä määrittämään luettuja: lukee sen, mitä lainassa on ja missä järjestyksessä kirjat eteen tulevat! :)

      Poista
  8. Minulla on kokoajan jokin kirja kesken, en kertakaikkiaan kykene elämään päivääkään lukematta.

    En sen suuremmin suunnittele etukäteen lukemisiani, vaan kirjastolla kierrellessäni katson mitä sattuu löytymään.

    Siinäpä vain sitten onkin pulma, kun löytyy vino pino hyviä kirjoja ja ei osaa päättää mistä niistä aloittaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, sama täällä! Ja joskus on useampikin kirja kesken samaan aikaan. Minä kyllä suunnittelen lukemisiani, mutta lopulta fiilis kuitenkin määrää sen, mitä luen.

      Ihanaa lukukesää sinulle!

      Poista
  9. Tuo Vuosi kuvina haaste on ihana. Sen olisin halunnut tehdä. Atkinson oli nautinto lukea. Tuulisen saaren pyysin tänään. Mieheni toi lauantaina Dickerin. Huh mikä sivumäärä. Kerrankin Porvoossa oli uutuus myynnissä ja suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla, aloita ihmeessä tämä haaste! Mukaan ehtii varmasti nytkin. On hauska seurata vuodenkiertoa.

      Atkinsonin kirja oli ihana. Tuulisen saaren kirjakauppias oli minulle aika laimea, Dickerin kirja taas koukuttava, mutta melkoinen tiiliskivi se kyllä on!

      Poista
    2. Aloitan, olen katsellut muiden kuvia kateellisena. Teetkö kerran kuussa vai miten?

      Poista
    3. Ulla, kiva että aloitat. Kerran kuussa kuva/kuvia aina samasta paikasta yhden vuoden ajan. Hauskaa!

      Poista
  10. Kesäkuvien leppoisia tunnelmia!

    Mitä olisikaan elämä ilman kirjoja eli lähes aina on jokin kirja menossa. Eilen aloittelin Atkinsonin kirjaa Elämä elämältä, Niina Miettisen Israel-tyttö on seuraavana.
    Kirjastossa on varauksessa Neljäntien risteys ja Tikli sekä Valan Villa Sibyllan kirous. Suunnitteilla on lukea Donnerin Mammutti ja monia muitakin jo kesän aikana.

    Sitten asiasta toiseen. Olin pidennetyn viikonlopun Joensuussa sisarusteni tyttöjen lakkiaisissa. Mukavaa oli ja haikein ajelimme eilen kotiin. Iki-ihana Joensuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, totta, aina pitää olla joku kirja menossa. Voi, toivottavasti Atkinson on sinunkin mieleesti. Vera Valan kirjan aion lukea minäkin. Mammutti on nimensä mukainen järkäle! Sitä en ole lukenut enkä varmaan heti luekaan, mutta kiinnostava se ehdottomasti on.

      Joensuu on kyllä niin ihana. Asuin siellä kaikkiaan 13 vuotta.

      Poista