torstai 20. maaliskuuta 2014

Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä.


Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä
Kustantaja: Books North 2014
Sivuja: 30
Arvostelukappale
Kotimainen satukirja

Puiden hitaassa maailmassa ihmisen elämä on vain tuokion mitta. Vain jokunen ohihaviseva satokausi. Samasta syystä puiden tarinat, useimmat niistä, ovat meille liian pitkiä, liian hitaita, liian tapahtumaköyhiä kokonaan ymmärrettäviksi. Me emme ehdi kuulla niitä loppuun asti.

Puilla on myös lyhyempiäkin tarinoita, sellaisia jotka kertovat meistä ihmisistä, sinusta ja minusta. Tässä tarinassa on puuseppä, keisarin suosikki ja ystävä, joka elää perheensä kanssa ja luo puusta niin ihmeellisiä esineitä, että materiaali tuntuu muuttuvan kullaksi hänen käsissään. Arkisen tapahtuman seurauksena ilo kuitenkin katsoaa ja valo häviää puusepän silmistä. Keisari on ystävästään huolissaan ja kokee, että koko valtakunta on jotain velkaa puusepälle. Puusepppä saakin luoda puusta mitä vain ja hänelle annetaan rajattomasti aikaa. Puuseppä tietää heti, mitä haluaa saada valmiiksi.

Anni Kytömäen Kultarinnan jälkeen sopii esitellä Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen tuoreen Puiden tarinoita -sarjan ensimmäinen kirja, Puuseppä. Kirjat ovat keskenään erilaisia, mutta molemmista välittyy rakkaus puuhun: toisessa metsäluontoon, toisessa rakkaus käsillä tekemiseen. Kumpikin teos pitää sisällään tarinan, joka ottaa sijansa lukijan mielen sopukoista. Kerron vielä, että puut ovat aina kiehtoneet minua: joku ihminen on meri-ihminen, toinen tuntee olonsa kotoisaksi metsässä, joku kaipaa vuorille. Kuten monet muut, minäkin viehätyn erilaisista maisemista, mutta puuton maisema ahdistaa, tuntuu oudolta (silti matkustaisin mielelläni Islantiin). Eivätkä puut jää vain metsään, vaan ihastun helposti puita esittäviin valokuviin ja yksi rakkaimmista kaulakoruistani on medaljonki, jossa on puun kuva. Kun piirrän, piirrän usein puita. Puu on materiaalinakin ihana, lämmönlähteenä tärkeä. Oli sanomattakin selvää, että kun Puiden tarinoita -sarjasta alkoi tulla blogi- ja lehtijuttuja, pyysin saada kirjan luettavaksi.

Puuseppä on lupaava aloitus kirjasarjalle. Aalto-yliopiston käsikirjoittamisen professori Iiro Küttner tietää, miten luodaan tarina, joka pitää otteessaan ja puhuttelee lukijaansa. Puusepän tarina kunnioittaa klassisimpia satuja, mutta sadun ihmeet elävät puun syissä ja siirtyvät lukijaan itseensä. Ihailemani, Näkymättömistä käsistä ja Vain pahasta unesta, tuttu Ville Tietäväinen on luonut komeat kuvat, jotka eivät vain tue tarinaa, vaan ovat osa sitä.

Puuseppä kantaa mukanaan niin vahvaa surua, että luettuani kirjan kahdeksanvuotiaalleni aloimme keskustella kirjan teemoista. Kirjabloggaajana joutuu olemaan aina hieman kieli keskellä suuta, mutta kerron sen, että teema liittyy kirjan alkupuolella esitettyyn viisaaseen ajatukseen: Ei saa rikkoa sellaista, mitä ei osaa itse rakentaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa Iiro Küttner sanoo, ettei usko kohderyhmäajatteluun, vaan parasta elokuvaakin voivat katsoa niin isoäiti kuin lapsenlapsi. Puuseppä ei olekaan vain lastenkirja, vaan se on kirja kaikille: kaikille, jotka uskovat tarinoiden voimaan; niille, jotka nauttivat kuvista, joissa puu herää eloon; ja ennen kaikkea niille, joiden mielestä arkisestakin voi versoa jotain uutta. Uskon, että aikuiset saavat Küttnerin ja Tietäväisen kirjasta irti lapsiakin enemmän, sillä tarina on paitsi hyvällä, mukaansa tempaisevalla tavalla helppolukuinen ja ikiaikainen, myös yhtä monikerroksinen kuin kauan kasvanut puu.

Puuseppä on paitsi tarinansa ja kuviensa osalta kaunis, myös esineenä kertakaikkisen upea. Se on painettu hyvälle paperille, siinä on mukana lehdenvihreä lukunauha ja katsokaa sen sisäkansia!


-
Puusepän ovat lukeneet myös Sara ja Mari A.

5 kommenttia:

  1. Oi!, ihanaa, että toit tämän kirjan esille. Kirja on niin kaunis ja koskettava, että ansaitsee sen. Ihastuin tähän heti, mutta nyt en rästieni suosta, tiedä, edinkö/jaksanko tähän ryhtyä vai iloitsenko kirjasta ihan itsekseni.

    Kiitos tästä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, jos sinulla on tämä kirja, niin tuo ihmeessä jossain vaiheessa blogiisi. Minullakin on "rästejä" ja kauheat pinot lukemattomia, mutta tämä kiilasi tähän väliin. Ihailen niin Tietäväistä ja Küttnerin tarinastakin pidin.

      Poista
  2. Puiden tarinoita toi minulle mielikuvia isoisästäni, joka oli puuseppä, vaikka en ehtinyt häntä koskaan tavata. Minulle on myös puut ja puuesineet rakkaita, varsinkin vanhat puuesineet. On hienoa, että kirjan ulkoasuun oli panostettu hyvin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsimaarit, Puiden tarinoita onkin hieno kirja juuri puusepän työstä. Puuesineet, juurikin vanhat, ovat ihania koskettaakin.

      Poista
  3. Tämä Puiden tarinoita oli kyllä upea pieni suuri tarina. Ja se kuvitus! Minua myös ilahduttaa, jos kahdeksanvuotiaassa kirja herätti ajatuksia ja keskustelua. Aikuislukijalle tämä on ehdottomasti myös kiinnostava ja mietityttävä.

    Puu on tosiaan materiaalina upea, ja muutenkin. Vaikka pidän itseäni meri-ihmisenä, kuuluvat esimerkiksi pihapiirimme puut kuin osaksi identiteettiäini. Puisia, rakkaudella valmistettuja esineitä ihailen myös.

    VastaaPoista