maanantai 27. tammikuuta 2014

Blogistanian palkintoehdokkaani


Nyt on taas aika äänestää Blogistanian Finlandian, Globalian, Kuopuksen ja uutuutena Tiedon voittajasta. Bloggaajat julkistavat omat ehdokkaansa nyt maanantaiaamuna, voittajat julistetaan kilpailun emäntäblogeissa huomenna tiistaina klo 10: Finlandia Sallan lukupäiväkirjassa, Globalia Kirjasfäärissä, Kuopus blogissa Les! Lue! ja Tieto Luetuissa, lukemattomissa.

Kuten aina, omien ehdokkaiden nimeäminen on hauskaa, mutta vaikeaa. On niin paljon hyviä kirjoja enkä ainakaan minä arvota erityyppisiä kirjoja keskenään samalla tavalla. Valintoja on kuitenkin tehtävä ja tässä ehdokkaani kaikkiin neljään kategoriaan:


BLOGISTANIAN FINLANDIA

Tämä oli kahden ensimmäisen osalta aika helppo, mutta kolmannen valitseminen oli vaikeaa. Kolmanneksi pääsi kirja, jonka lukumuisto paranee koko ajan. Se paranee niin paljon, että parin kuukauden kuluttua olisin varmaan rankannut romaanin vieläkin korkeammalle. ;) No, pitemmittä puheitta ehdokkaani Blogistanian Finlandiaan ovat

3 pistettä
Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea
Tähtikirkas, lumivalkea kurottaa kauemmas ja laajempiin fyysisiin maisemiin: kirjassa onkin mielenkiintoinen jännite tai suoranainen ristiriita siinä, että mitä enemmän päähenkilö näkee maailmaa, sitä enemmän hän käpertyy itseensä. 

2 p.
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
Rauhala on rohkea kirjailija, joka uskaltaa antaa äänensä sellaisille äänille, joiden kuvittelen jäävän herätysliikkeen virallisen sanoman jalkoihin. Sen ansiosta Taivaslaulu on samalla kertaa vahvasti yhteiskunnallinen ja kuitenkin yksityinen.


1 p.
Tero Liukkonen: Vihreän lohikäärmeen kylä
Kirja rakentaa polun tai sillan mantereelta ja ajalta toiselle.  Kieli on huolellista, tunnelmat välittyvät niin, että uskon kirjan porautuvan mieleeni pitkäksi aikaa.


----

BLOGISTANIAN GLOBALIA

Tämä oli minulle helpoin kategoria, joskin kolmannen kohdalla jouduin taas hieman miettimään. Mietin, äänestääkö parasta, rakkainta tai tunteikkainta (joka olisi ollut Lumilapsi). Päädyin rakkaimpaan, kolmoselle menevä pisteeni kertokoot samalla ihastuksestani koko kirjasarjaa kohtaan.

3 p.
Haruki Murakami: 1Q84 (osat 1&2, osa 3)
Kahden kuun valaisema hiljaisuus on otollista maaperää kaikelle sille, mikä uhkaa ja mitä voi tapahtua. Murakamin tuntien lukija osaa odottaa yllätyksiä. -- Muiden Murakamin kirjojen tapaan se jättää kaipuun siihen ihmeellisen tarinaan, joka kirjan kansien sulkemisen jälkeen jää taakse.

2 p.
Taiye Selasi: Ghana ikuisesti
Ehjän tarinan lisäksi Selasi tarjoaa lukijoilleen rakenteellisesti kiinnostavan, Kwekun kuolemaa eräänlaisena kiinnekohtanaan pitävän romaanin. Hän kirjoittaa vahvaa kieltä, joka runollisuudestaan huolimatta on selkeää ja sujuvasti luettavaa.

1 p.
Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kolmas kirja
Väkevä lapsuuskuvaus pelosta, ahdistuksesta, ilosta ja ajoittaisesta huolettomuudestakin. 


----

BLOGISTANIAN KUOPUS

Luin tänä vuonna ihania (!) lastenkirjoja. Ykkönen on se ihanista ihanin. (Sanon myös, että oli tuskaa pudottaa Sanna Iston Tinka ja Taika. Noidanruohon salaisuus pois, mutta kirja ei ole mielestäni ihan sarjan ykkösosan veroinen).

3 p.
Katri Kirkkopelto: Molli
Kirkkomaan onnistuu tehdä etenkin Mollista ilmeikäs, mörökölliydessään rakastettava ja ystävien kaipuussaan hellyttävä: on vaikeaa olla "hymyotus", kun suku on täynnä hapannaamoja ja Amalia-tädin nimikin voisi mieluummin olla "Kamalia".

2 p.
Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla
Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla on nimeään myöten mainio fantasiaromaani. Se paitsi kuljettaa Satumaahan ja päästää lukijansa mukaan paikoin hurjiinkin seikkailuihin, myös pitää otteessaan lukemisen jälkeenkin.

1 p.
Aino Tietäväinen ja Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta
Kokonaisuudessaan Vain pahaa unta on onnistunut niin tarinoiltaan kuin kuvitukseltaankin. Se muuttaa pienen tytön painajaiset eläviksi ja muistuttaa meitä aikuisia, että lasta on hyvä kuunnella myös silloin kun hän kertoo unistaan - silloinkin, kun omat yöunet tahtovat jäädä katkonaisiksi.


----

BLOGISTANIAN TIETO

Aluksi ajattelin, etten osallistu ollenkaan Tietoon. Luen paljon tietokirjoja - työkseni. Ja oma suurin tietokirjasuosikkini olisi kyllä ollut "omana talon" julkaisu, mutta koska en työ työkirjoja blogiini, menen näillä kolmella:

3 p.
Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta
Karjalaisen onnistuu tehdä Tovesta (!) tuttu ja silti kunnioittaa sitä yksityisyyttä, josta taiteilija varmasti piti ainakin osin kiinni.

2 p.
Markus Hotakainen: Mars
Kaiken hyvän lisäksi Hotakainen osaa kirjoittaa elävästi. Hän kertoo tarinoita, sitoo esittelemänsä asian arkeen tai monille ennestään tuttuihin havointoihin, minkä ansiosta Marsiin on helppo päästä sisälle. 

1 p.
Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi
Saramäen teos saa ajattelemaan. Se muistuttaa siitä, että jokainen voi harkinta valintojaan ja harkittuaan hyvin on mahdollista valita oikein.


Nyt vaan jännityksellä odottamaan voittajia!

41 kommenttia:

  1. Minä äänestin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja nyt ihan jännityksellä käyn katsomassa muiden listoja. Hassua, miten erilaisia listat ovat tähän asti olleet. (No vasta muutaman ehtinyt katsoa läpi, mutta silti!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, näitä listoja on mielenkiintoista lukea. Ja erilaiset listat kertovat siitä, että me bloggaajat luemme monenlaista. Se on hienoa!

      Poista
  2. Samat F- ja G-ykköset täälläkin! :) ♥

    VastaaPoista
  3. Tuo Ghana ikuisesti täytyy mahdollisimman pian lukea. Taivaslaulua jouduin hieman pähkäilemään oman listani kanssa. Ihan täysin kun kirja ei minua hurmannut. Lopulta kuitenkin tulin siihen tulokseen, että kirja ansaitsee ehdottomasti paikkansa listalla. Tärkeä kirja aiheeltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen, Ghana ikuisesti on huikea. Uskoisin, että pidät siitä. Minulle Taivaslaulu oli hetki vaikuttava ja jo kesällä tiesin, että kirja pääsee omaksi BF-ehdokkaakseni.

      Poista
  4. 1Q84 näyttää saaneen kivasti pisteitä. Huomenaamulla on sitten jännättävää. :) Tuo Valenten kirja minun olisi tarkoitus yhteislukea ensi kuussa ja se vaikuttaa näin etukäteen ainakin todella ihastuttavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annami, jee, ihanaa että Murakamin kirja on saanut hyvin pisteitä. On tosiaan jännä odottaa huomista. Valenten kirja on kyllä lukemisen arvoinen. Sen jatko-osakin on jo ilmestynyt.

      Poista
  5. Mahtava lista. Olen Pelin hengen puolesta innoissani (vaikka en ole sitä vielä lukenut), koska se kiiri loppumetreillä suosikkilistalle. Haluan lukea sen nyt entistä enemmän! Samoin Ghana ikuisesti on pianpian-listallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, Pelin henki on kelpo romaani. Se ei päässyt omalle listalleni, mutta pidin kyllä kirjasta. Ghana ikuisesti on mahtava!

      Poista
    2. Apua, mie rehvastelin tiedoillani ja käänsin vahingossa ympäri. Siis Ghana ja Pelin henki, näinpäin. Olen sekopää, mutta en ole mitään näistä vielä lukenut.

      Poista
  6. Taivaslaulu ja Tove Jansson <3 Samaa jouduin pohtimaan, äänestänkö "parhaita" vai "rakkaita" vai mukaansatempaavimpia vai mitä, ja lopputulos oli jonkinlainen kompromissi. Jonain toisena hetkenä olisin ehkä valinnut toisin jne...

    Harmittaa, kun en ehtinyt lukea Selasin kirjaa loppuun, siinä olisi ollut ainesta minunkin listalleni. Vähän samaa voisin sanoa Knasu 3:sta. Ja Molli! Mutta niillä mennään jotka on ehtinyt lukea ja blogata, viime vuonna ilmestyi huima määrä hienoja kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, kompromissia tässä piti kyllä tehdä! Minä vaihtelin omia ehdokkaitani koko ajan ja vasta tänään aamulla valitsin viimeiset. :)

      Selasi on kyllä hieno, samoin Knasun kolmonen. Mutta olet kyllä ihan oikeassa, että on mentävä niillä, jotka on ehtinyt jo lukea.

      Poista
  7. Molli sai minultakin kolme pistettä <3

    VastaaPoista
  8. Ihanan kuuloisia lastenkirjoja, jotka ovat menneet minulta täysin ohi! Hienoa, että Taivaslaulu saa pisteitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, jos ette ole vielä lukeneet Mollia, niin äkkiä kirjastoon tai kirjakauppaan. Se on niin suloinen ärrinmurrikirja. :)

      Poista
  9. Mielenkiintoista katsella eri ihmisten listoja. Aika erilaisia tuntuvat olevan.
    Huomenna on mukava katsoa mitkä voittavat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, melkoista hajontaa on ollut, mikä toki rikastuttaa blogimaailmaa. :)

      Poista
  10. Tove-kirja on kyllä huikean ihana, vaikka ei ehkä syväluotaavin mahdollinen tietokirja olekaan. Ghanan palautin lukemattomana kirjastoon, kun vierastin sen kieltä. Ehkä rohkaistun joskus kuitenkin lukemaan sen, kun Ghana löytyy monen ehdokaslistalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, Tove-kirja on ihana. Ja se on suuren yleisön tietokirja, siksi saakin olla enemmän kaunis ja kepeä - minua kirja myös kosketti. Ghanassa ikuisesti alkuosassa on ehkä enemmän kielellistä haastetta, loppupuoli on toisenlainen. Kokeile joskus uudestaan!

      Poista
  11. Kyllä, Haahtela ja Murakami kärkikahinoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, juuri niin! Huomenna sitten näkee lopulliset sijoitukset. :)

      Poista
  12. Oi, Muinonen ja Harno eivät mahtuneet sulle ollenkaan, nyyyyyh. Eikä Pelo: Iso itku, kuulethan;)

    Tekipä Ghana ikuisesti sinuun vaikutuksen. Mietin kun luin juttuasi siitä, että olitkin aika myyty. Murakamia en ole korkannut, kun ajattelin korkata erään naisen, josta vähän aikaa sitten oli puhetta. Olin hänet tavallaan valinnut jo ennen sinun suursuositustasi, mutta perästä kuuluu eli en kerro vielä;)

    Minä jätin Kuopuksen väliin ihan vain siksi, kun teen niin vähän lastenkirjoja.

    Tietokirjoja teen paljon.

    Kiinnostavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, eivät mahtuneet. Harnoa mietin ja Harno olikin listallani eilen, mutta luin sitten muutamia vanhoja bloggauksiani läpi ja Liukkosen kirja teki niin suuren vaikutuksen. Aika tasoissa nuo kaksi kirjaa kuitenkin minulle ovat. Pelon romaanista en itse erityisemmin pitänyt, vaikka se onkin upea kirja.

      Ghana ikuisesti on huikea, ja minulle Murakami alkaa olla Irvingin ohittaja (Murakami muuten on kääntänyt Irvingiä japaniksi, hauska pikkutieto). Nyt mietin, että kenen kirjan aiot korkata... Adichie? Phillips?

      Poista
  13. Onpas monta kategoriaa.Tuo Ghana-kirja kiinnostaa,pitää laittaa se korvan taakse.Ghana minulle muutenkin nyt hieman ajankohtainen ollut viime viikolla,kun eräs ghanalainen pikku Akosua tyttö vapaaehtoispaikkani hoitokodissa joutui uuteen leikkaukseen.Minun piti viedä hänen äitinsä kirkkoon,ja sain sitä edeltävä yönä viestin ,ettei tarvitsekaan,Akosua oli menehtynyt leikkauksen jälkeen.Äiti lensi samana päivänä takaisin Ghanaan.
    Ainoa kirja noista listalla olevista joka minulla on tuo Murakamin kirja,ja sekin vielä lukematta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, olen aika varma, että pitäisit Ghanasta ikuisesti. Se on kaunis kirja, joka koskettaa.

      Voi miten surullista oli kuulla Akosua-pikkuisesta. :( Teet kyllä tärkeää ja usein varmasti raskastakin vapaaehtoistyötä.

      Poista
  14. Aha, pidit noin paljon Taivaslaulusta! Tuo F-kolmosesi on mulle outo, ja muutenkin tässä hyviä vinkkejä. Murakamia nostin minäkin, se vaan on niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja, Taivaslaulu oli minulle melkein se ykkönen! Ja sinulle suosittelen tuota Liukkosen kirjaa. Sitä on luettu blogeissa vähän, olisi kiinnostavaa kuulla muiden mietteitä. :)

      Poista
  15. Oi Katja, mitkä listat! Aion lukea sun ehdokkaista ainakin Taivaslaulun (kun sen vaan jostain saan käsiini) sekä Haahtelan, Murakamin, Selasin ja Knausgårdin kirjat. Ja sitten vielä Karjalaisen Tove-kirjan, sillä se on meillä yhtenä lukupiirin kirjana kevään aikana. Lasten ja nuorten kirjoista tiedän nykyisin hävettävän vähän, mutta noista listasi kirjoista olisi varmasti hyvä aloittaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, lue ainakin Taivaslaulu ja Selasi. Luulen, että pitäisit niistä molemmista. Ja Tove-kirja on kyllä "must". Listani lasten- ja nuortenkirjoista Molli on ihana ja Vain pahaa unta puhutteleva. :)

      Poista
  16. Taivaslaulu ja Ghana sinullakin! Ihanaa! Pakko kai tuo Murakamin kammotuspaksulainen on jossain vaiheessa lukea, kun se niin hyvä kaikkien fiksujen ihmisten mielestä on :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, meinasin panna molemmat ykkösiksi, mutta koska Murakami ja Haahtela ovat minulle niin tärkeitä, menin näin. 1Q84 ei siis ole kammotuspaksukainen, vaan juuri niin hyvä! :D

      Poista
  17. Hieno lista olen ihan samaa mieltä

    VastaaPoista
  18. Paljon kutkuttavia kirjoja, joita en ole lukenut, mutta uskon lukevani joku päivä. Vaatekaappi-kirja kiinnostaa, 1Q84 on ihan ehdoton ja Purjehtiva tyttökin kiinnostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, Vaatekaappi-kirja tarjoaa paljon ajattelemista, 1Q84 koukuttaa ja Valenten kirjoissa on hauskoja ja sopivan omaperäisiä kaikuja monista lastenkirjaklassikoista.

      Poista