sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Turun kirjamessut: töitä ja ihmeellisiä kohtaamisia


Turun kansainväliset kirjamessut ovat tältä vuodelta ohi ja kylläpä kolmeen päivään mahtuikin paljon: tietenkin kirjoja ja tungosta ja töitä: haastatteluja, esiintymisiä, valokuvaamista. Mutta myös ihmeellisiä kohtaamisia, mukavia iltoja, kävelyä ja kaltaiselleni savolaistytölle myös aika ripaus eksotiikkaa: Turku on varmastikin Suomen tyylikkäin kaupunki - kaunis se ainakin oli aurinkoisina päivinä, kun syysruska hehkui vaahteroissa.


Minun messureissuni oli ensisijaisesti työmatka, kertakaikkisen hieno sellainen. Matkasin Turkuun muutaman kollegani kanssa ja ehdimme paikalle juuri sopivasti kuuntelemaan, kun eräs oman työpaikkani kirjoista oli esillä: kirjailijat Hannu Hirvonen ja Tuija Lehtinen kertoivat lämminhenkisessä haastattelussa siitä, miten heistä tuli lukijoita. Heti yhdeltätoista oli oma vuoroni olla lavalla: sain ilon haastatella Rasavillejä ja romantikkoja. Rakkaat suomalaiset tyttökirjat -kirjan kirjoittanutta Sara Kokkosta. Perjantain aikana minulla oli myös muutamia työtapaamisia ja iltapäivällä olin haastateltavana Ylen Kultakuume-ohjelmassa, jonka voi kuunnella täältä.

Kultakuumeen ja koko messujen ehkä hauskin ja ihanin hetki minulle oli Runo-Kaarina-kilpailun voittajan Pirkko Soinisen tapaaminen suorassa lähetyksessä. Olemme nimittäin blogiystäviä jo muutaman vuoden ajalta ja nyt vihdoin kohtasimme. Tuulen naapurina on yksi suurimmista blogisuosikeistani. Luin Murretut päivät -kokoelmaa hotellihuoneessani ja olen vaikuttunut. Millaisia säkeitä ja tunnelmia voikaan sanoilla välittää! Kudon päivistä seittiä, johon pyydän sokean miehen tai Muuan vinopäinen nainen ja sodista selvinnyt suoraryhtinen puu. Kohtasivat kuutamolla ja näin siinä kävi: [--]
Miten siinä kävi, sitä en teille kerro, vaan suosittelen Murrettuja päiviä lämpimästi. Kiitos, Kirjailijatar!



Lauantai oli kiireinen: tapaamisia, työpalavereja ja lisää tapaamisia. Oli onnellista tavata yllä olevan kirjan kirjoittaja uudelleen, lisäksi kolmevuotias kummityttöni suorastaan juoksi syliini Lukukeskuksen osastolla, jossa olin Hannan kanssa kertomassa kirjablogikirjastamme Rivien välissä. Rivien välissä olimme pitempään iltapäivällä, kun Hannan kanssa haastattelimme toisiamme. Olen iloinen, että moni bloggaaja pääsi paikalle meitä kuuntelemaan. Kiitos kaikille! Sallan ja Kirsin blogeissa on hieman enemmän tästäkin sessiosta, itse laitan nyt muutaman kuvan, jotka ovat esimieheni ja bloggaajaystäväni ottamia. Seurasin lauantaina myös bloggaajien ja kustantamoiden edustajien yhteistä paneelikeskustelua, joka oli mielenkiintoinen.




Tänään sunnuntaina ohjelmassa oli vielä Pekka Vartaisen haastattelu. Keskustelu Postmodernista kirjallisuudesta piti otteessaan ja antoi myös hyviä lukuvinkkejä. Koetin ennen kotimatkaa etsiä perjantaina bongaamaani hienoa lumihiutale-piparkakkumuottia, mutta se oli myyty loppuun. Palasin siis kotiin ilman muottia, mutta monta hyvää kirjallista kokemusta rikkaampana. Kirjojen, kirjailijoiden ja ystävien kohtaamisten lisäksi mielessäni ovat hienon romaanin lukeminen hotellissa sekä iltakävelyt Aurajoen rannoilla. Miten voikaan olla kaunista!



P.S. Tämä ei ole kauneusblogi, mutta Turussa huomasin, että verille saakka halkeileviin kantapäihin auttaa parhaiten vanha kunnon Vitalis.

Ne messukuvat, joissa näyn, ovat muiden ottamia. Kiitos kuvista!

29 kommenttia:

  1. Ihana lukea sinunkin messupostaukseksi! Itseltäni jäi harmillisesti messut tänä vuonna väliin (kaikkien suunnitelmieni vastaisesti!), mutta on mukava lukea muiden kertomuksia messuista kuitenkin. Ja täytyy toivoa, että jokin kerta pääsee mukaan blogitapaamisiinkin.

    Ihania kuvia! Ja kyllä Turku on kaunis. Juuri tänään täällä kävelin taas ympäriinsä ja vain ihastelin, miten kauniiseen kaupunkiin olenkaan eksynyt asumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, olisi ollut hauska tavata messuilla, mutta ehkä ensi vuonna? Kirjabloggaajat varmasti näkevät toisiaan aika ahkerast.

      Ja kiitos, olen kohta ihan Turku-fani: kaupunki on iso, mutta kotoisa ja kaunis, muttei kylmä. :)

      Poista
  2. Hienoja tunnelmia messuilta, ja niin kauniit kuvat Turusta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos. Messuilla oli niin paljon kaikkea, että melkein pökerryttää, mutta oli kyllä mukavaakin.

      Poista
  3. Ihanalta kuulostaa (ja näyttää!) messuviikonloppu Turussa. Messukuume aivan alkoi nousta juttua lukiessa. Mutta onneksi Helsingin messut jo lähestyvätkin.

    Saran tyttökirjakirjaa odotan innolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, Helsingin messut tosiaankin ovat ihan tuota pikaa. Niitä onkin ihana odottaa. Minulla on niidenkin aikaan töitä, mutta aion ehtiä tehdä kirjaostoksiakin ihan kunnolla.

      Saran kirja on ihana, vaikka olen ehkä osin jäävi sitä kommentoimaan. :)

      Poista
  4. Kaunis postaus, kiitos! Kuuntelin tuon Kultakuume-ohjelman myöhään eilen illalla, Turusta palattuani, ja oli kyllä kuuntelijallekin hauska hetki tuo sinun ja Kirjailijattaren ensitapaaminen "eetterissä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, ihanaa että kuuntelit ohjelman. Minä en uskalla kuunnella sitä, mutta Kirjailijattaren tapaaminen oli yksi oman messureissuni mieleenpainuvimmista jutuista.

      Poista
  5. Voi Katja! Oli ihan huippua tavata. En ole itse uskaltanut kuunnella vieläkään tapaamistamme radiosta, mutta onhan se hauskaa, että se taltioitiin. Harvoin niin tapahtuu. Voidaan säästää se jälkipolville :)

    Ja kiitos tosi kauniista sanoistasi. Ihana kuulla, että pidit runoistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar, no oli kyllä ihan huippua! Hassua ja metkaa. Vähän kuin jostain elokuvasta?

      Kiitos kirjastasi. Olen lukenut sitä myös kotona. Siinä on paljon sellaista, jota haluan vaalia.

      Poista
  6. Huomasin nyt vasta tämän postauksesi. Sitä ei aikaisemmin näkynyt blogilistassani. Hienot messut ja Turku on ihana kaupunki. Kiitos Katja sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, kiva että huomasit. Minulla oli blogilistassani jotain ongelmaa. Kiitos itsellesi, olen kirjastasi niin iloinen.

      Poista
  7. Ihanat kuvat taas, Katja! Tuo jokiranta on kyllä niin upea nykyisin, pyöräilen siellä aina silloin tällöin ja usein ei malttaisi mennä, vaan tekisi mieli jäädä paikalleen fiilistelemään. Varsinkin keväisin sinne tunkee koko kaupunki, ja tunnelma on mahtava, kun kaikki malttamattomina haluaa aloittaa kesän heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erja, Aurajoen rannat ovat upeita! Kesä on varmasti ihanaa aikaa, mutta talvellakin maisema ja tunnelma on takuulla hieno.

      Poista
  8. Voi että, ensi vuonna pitää kyllä ryhdistäytyä ja mennä messuille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KahviKaneli, tee niin! :) Messuilla on kyllä melkoinen ruuhka, mutta on ilo nähdä niin paljon ihmisiä, jotka tulevat paikalle kirjojen vuoksi.

      Poista
  9. Minäkin haluan lumihiutale- piparkakkumuotin;)

    Oi kaunis synnyinkaupunkini...

    Minulla on aina mukana Vitalista ja siitä on tosi moneen lähtöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, minua niin harmitti, että se lumihiutale-muotti oli myyty. :(

      Olet syntynyt kauniissa kaupungissa! Ja voihan Vitalis, nyt niin voi sanoa, ihme aine!

      Poista
  10. Sulla on ollut hienoja hetkiä Turussa! Ihanaa kun jaat ne täällä, kiitos! Minä piipahdin Turussa tänään pikaisesti ja pikkuinenkin kävely siellä saa hyviin fiiliksiin! Voi hyvin tässä viikossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kiitos. Oli monia hienoja hetkiä, ja monia kiireisiä. Mutta Turku oli nytkin upea.

      Poista
  11. Minäkin kiitän messuraportista - ja vitalisvinkin pistän korvan taakse talven varalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, suosittelen Turun kirjamessuja, mutta vielä enemmän kuitenkin Helsingin. ;) Vitalis on ihan imeainetta!

      Poista
  12. Hienot kuvat ja tunnelmat! Ehkäpä täältä Tampereeltakin joskus pääsisi Turussa käymään... Kaunistahan siellä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, Tampereelta olisi niin lyhyt matkakin Turkuun! Ja Helsinkiin, toivottavasti nähdään messuilla!

      Poista
  13. Käväisin messuilla minäkin, tosin pikaisesti...
    Turku on kaunis kaupunki. Muualta muuttaneena ihastuin paikkaan heti, vaikka ihmisiin tutustuminen kestää täällä ehkäpä hitusen verran kauemmin kuin siellä, missä olen syntynyt.

    Kaunista viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, Turku on tosiaankin kaunis. Ja ihmiset... No, monenlaisia kuten kaikkialla muuallakin. :) Olen itse savolainen ja rupattelen monien kanssa, Turussakin tuli juteltua kaikenlaista.

      Mukavaa sunnuntaita huomiselle!

      Poista
  14. Olipas mukavaa lukea tämä messuraportti (luin sen kyllä puhelimella jo aikoja sitten mutta nyt palasin kommentoimaan), ja vielä mukavampaa olisi ollut olla itsekin paikalla. No, jospa ensi vuonna, ja onneksi ihan pian on jo Helsingin messut. Ihanaa nähdä siellä! <3

    Minäkin rakastan Turkua. Kävin siellä juuri pari päivää sitten ihanaa pikkuista kummityttöäni katsomassa. Tällä kertaa tein ihan vain pikaisen reissun, mutta haaveilen pääseväni sinne lähiaikoina vähän pidemmäksikin aikaa: olisi ihanaa päästä kuljeskelemaan Aurajoen varteen, ja olisi mukavaa päästä Turun linnaankin taas pitkästä aikaa, se on ihan ykkössuosikkipaikkani Turussa. <3

    VastaaPoista