maanantai 27. elokuuta 2012

Timo Parvela & Jari Sinkkonen: Kouluun!

Timo Parvela ja Jari Sinkkonen: Kouluun! Ekaluokkalaisen vanhemmille.
Kustantaja: WSOY 2011
Kansi: Anna Makkonen
Kotimainen tietokirja, kasvatusopas
Sivuja: 207

Koulu on paikka, jonka me kaikki tunnemme. Tai ainakin luulemme tuntevamme sillä perusteella, että olemme itse olleet joskus koululaisia. Totta onkin, että tietyt peruselementit ovat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen pysyneet muuttomattomina: koulussa on luokkahuoneita, rehtori, opettajia ja oppilaita. Ulospäin koulu saattaa näyttää hyvinkin samanlaiselta kuin meidän lapsuudessamme. Samat kumiperunat, kivat ja epäreilut maikat, yhteen- ja vähennyslaskut ja jopa se pelottava rehtorikin löytyy vielä monesta koulusta. Silti nykykoulussa ei juuri mikään ole niin kuin ennen.

Perheessäni on eletty nyt liki kaksi viikkoa ekaluokkalaisen kanssa. Esikoisen koulutie lähikouluun on onneksi lyhyt, luokkakoko on pääkaupunkiseutulaisittain pieni ja ekaluokkiakin aloitti koulussa vain kaksi. Vaikka lapseni meni "kyläläisteni" mukaan perinteiseen kouluun ja syyslukukausi on tuntunut alkaneen varsin hyvin, olen ekaluokkalaisen vanhempana ollut ihmeissäni monen uuden ja oudon asian äärellä. Koulun alku ei ole helppo asia lapselle, eikä se ole sitä meille vanhemmillekaan. Pikkulapsiaika on kokonaan ohi, koittaa jonkinlaisen itsenäistymisen aika, vaikka lapsi vielä pieni onkin.

Ei siis ihme, että tunsin suoranaista kiitollisuutta lastenkirjailija Timo Parvelan ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen kirjan Kouluun! (2011) äärellä. Teoksessaan Parvela ja Sinkkonen vuorovedoin pohtivat muun muassa lapsen omatoimisuutta, oppilaan ja opettajan päivää, lapsen lahjakkuutta, kuvitelmia ja todellisuutta, hermostoa, sukupuolta, kiusatuksi joutumista tai kiusaajana oloa, KiVa koulu -ohjelmaa, itsetuntoa sekä kaikkea, mikä niin lapsen, vanhempien kuin osin opettajankin mieltä askarruttaa. Ennen kaikkea kirja on alaotsikkonsa mukaisesti suunnattu ekaluokkalaisen vanhemmille.

Kouluun! on monessa mielessä kirja paikallaan. Se on ensiksikin helposti lähestyttävä: sitä on nopea ja hauska lukea.  Parvela ja Sinkkonen ovat sekä hauskoja että sydämellisiä ja ennen kaikkea asiantuntevia kirjoittajia. Sinkkosta olen itse asiassa jo kauan arvostanut suuresti; Parvelan monipuolinen tuotanto ihastuttaa ainakin meillä niin lapsia kuin aikuisiakin. Sinkkonen kirjoittaa maalaisjärjellä, mutta koko ajan vakuuttavasti, rauhoitellenkin. Hän nojaa tekstinsä yhtä lailla lääketieteeseen ja psykologiaan kuin omiin kokemuksiinsa niin lastenpsykiatrina, opettajan lapsena kuin vanhempana. Parvela puolestaan kertoo elämästään opettajana, opettajan puolisona ja opettajien lapsena, mutta myös isänä. Kirjailijana hän saa aikaan elävää, hyvällä tavalla naurattavaakin tekstiä.

Tällaisesta ammattimaisuuden ja henkilökohtaisen vuorovaikutuksesta syntyy teos, joka antaa lukijalle terveitä ja tervetulleita oivalluksia: vaikka lapsi onkin vilkas, ei hänellä välttämättä ole ADHD:ta. Tai vaikkei meidän Jakke vielä luekaan viisisataasivuisia romaaneja sujuvasti, ei hätää, sillä oikeastaan koulutulokkaan tarvitsee osata lukea vain oma nimensä, ne omat tärkeät kirjaimet. Jokainen lapsi on erilainen, jokainen oppii ajallaan ja jokainen tarvitsee hellyyttä. Itse pidän erittäin tärkeänä myös sitä Sinkkosen ajatusta, ettei ekaluokkalaisen tarvitse harrastaa balettia, voimistelua, pianotunteja, kuvataidekerhoa ja jalkapalloa, vaan vähemmän on enemmän. Koulu- ja mahdolliset iltapäiväkerhopäivät väsyttävät ja vapaa leikki tai arkinen yhdessäolo kotona on parasta pienelle ekaluokkalaiselle. Toki vanhoja harrastuksia voi jatkaa, jos lapsi viihtyy niiden äärellä. Vanhemman ei tarvitse kehua kaikkea, muttei olla mikään Amy Chuan kaltainen tiikeriäitikään. Hyvä näin. Juuri näin.

Toki Kouluun! sisältää myös sellaisia ajatuksia, joiden suhteen moni voi olla eri mieltä. Esimerkiksi ajatukset tyttöjen ja poikien erilaisista oppimis- ja leikkirooleista voi saada jotkut hieman nikottelemaan. Sinkkonen nimittäin esittää, että tyttöjen ja poikien sosiaalistuminen ja oppiminen kulkevat eri tahtiin. Tämä vahvistaa yleistä käsitystä siitä, että sukupuoli ainakin osin määrää lapsen roolia koulumaailmassa. Vaikka vanhana kulttuurintutkijana tartuinkin tuohon kohtaan, osoittaa oman elämäni pieni otanta Sinkkosen ajatuksen todeksi: ekaluokkalainen tyttäreni haluaa leikkiä muutaman parhaan kaverinsa kanssa ja leikki jatkuu helposti, neuvottelu sujuu, kun taas pian viisi täyttävä poikani ei kaipaa niinkään parasta kaveria, vaan kavereita. Ketään ei kuitenkaan saa jättää yksin.

Kokonaisuudessan Kouluun! on lasta ja lapsen oikeuksia kunnioittava teos, joka ymmärtää erilaisia oppijoita, monenlaisia elämäntilanteita sekä kouluun liittyvää vatsanpohjaan perhosia tuovaa alkujännitystä. Sinkkosen ja Parvelan lämminhenkinen teksti ja käytännölliset ohjeet rauhoittavat ja auttavat luottamaan niin suomalaiseen koululaitokseen kuin siihen, että oman lapsen juuri alkanut koulutie on melko turvallinen kulkea.




Ekaluokkalainen on viaton ja lapsellinen, ja niin on hyvä. Hymyillessä näkyy "kouluportti", yläleuasta puuttuvien hampaiden muodostama aukko. Hellyttävä pakkaus kaiken kaikkiaan.

Totta! Suosittelen Parvelan ja Sinkkosen fiksua, ajatteluttavaa ja kansantajuista kirjaa ihan jokaiselle pikkukoululaisen vanhemmalle.

****

Kouluun! -teosta ovat blogeissaan pohtineet myös Maria ja Valkoinen kirahvi.

14 kommenttia:

  1. Ihana postaus kuvineen :) Minua on jo vuosikaudet kiinnostaneet erityisesti Sinkkosen ajatukset lapsista ja kasvatuksesta, mutta taas lastenkirjoissa Parvelan kirjat ovat mainioita. Siksi onkin hauskaa nähdä nämä kaksi herraa nyt samoissa kansissa tavallaan tämän kirjan myötä. Vaikka omani esikoinen ei vielä eppuluokkaa aloittanut, aion tämän silti lukea jo pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, kiitos. Minäkin Sinkkosen ajatuksista, hän osaa olla sekä viisas että maanläheinen ja koko ajan luonteva. Parvelasta on pikkuhiljaa kasvamassa meidän uusi suosikkimme, etenkin Ella-kirjat ilahduttavat, mutta pitäisi tutustua myös vaikkapa Maukkaan ja Väykkään. :)

      Poista
  2. Pitääkin kaivaa tämä taas hyllystä tämä ja selailla :).

    Suloinen ekaluokkalainen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, se on varmasti hyvä idea! Ainakin itse sain tältä kirjalta paljon juuri nyt.

      Ja kiitos. <3

      Poista
  3. Uusi ja symppis ilmaus tuo kouluportti :D
    Minulla onkin nyt vuosi aikaa tutustua tähän tärkeään ja kohta meilläkin ajankohtaiseenkirjaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, minäkin kuulin ilmaisun ensimmäisen kerran puolisen vuotta sitten. Nyt se on tullut muutaman kerran vastaan, viimeksi tässä kirjassa.

      Tämä kirja on tosiaan hyvä koulun alkuun. Suosittelen lämpimästi - voi sitä eskarilaisenkin perheessä lukea. :)

      Poista
    2. Komppaan Elma Ilonaa, kouluportti oli minullekin uusi ilmaus ja kirja on ajankohtainen ensi syksynä, miksei jo nyt eskarin alettua. Ihanat kuvat :)

      Poista
    3. Villasukka, tätä kirjaa voi alkaa lukea mielestäni jo eskarin kevätkaudella. Itse sain kirjan käsiini ihan viime viikolla ja se on hyödyllinen, mutta olisin mielelläni lukenut jo hieman aikaisemminkin. Bongasin kyllä kirjan jo aiemmin esim. Marian blogista, mutta unohdin silloin. Ja kiitos, meidän joulutyttö yritti kirjoittaa, että tahtoo poksauttaa (tyhjän paperisen karkki)pussin. :)

      Poista
  4. Mukava postaus.
    ***
    Tytöt ovat vielä kielellisesti edellä poikia jopa joskus 2 vuotta (tutkittu fakta,) tytöt oppivat myös puhumaan ennen poikia, myös tutkittu juttu. Biologisestikin tytöt ja pojat ovat erilaisia.

    Minusta silti on turha kategorisoida tyttöjä ja poikia, ja tyttöjen ja poikien leikkejä, ja ei pidä vahvistaa roolijakoja. Minusta pojilta ja tytöiltä voi odottaa kunnon reilua käytöstä koulussa. Tyttöjen ja poikien pitäisi kehittää rauhassa lahjakkuuttaan ja pyrkiä haluamalleen alalle, ei ole tyttöjen ammatteja eikä poikien. Sisäistän tasa-arvon ideaalin.
    ***
    Itselläni ei ole ollut vaikeuksia koulussa, ehkä koululla on ollut vaikeuksia minun kanssani, josta seurasi soitto kotiin, jonka jälkeen minulle tuli vaikeuksia, mutta niistä selvittiin.
    ***
    Koulussa pärjää vanhalla pikku poika, pikku tyttö -asenteella, on reilu ja rehti ja reipas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, kiitos!

      Se on totta, että tytöt ovat kielellisesti poikia edellä. Se näkyy monessa - ja se näkyy esimerkiksi omassa perheessänikin, jossa tyttö on aina ollut verbaalinen ja poika taas tykkää enemmän muista jutuista.

      Olen samaa mieltä siitä, että reilu käytös on tärkeä. Reiluus, ystävällisyys ja kiusaamattomuus luovat tärkeän pohjan tulevaisuuteenkin

      Poista
  5. Hei Katja pitkästä,pitkästä aikaa! Olen ollut pitkään blogipimennossa mutta aina silloin tälloin käynyt lueskelemassa postauksiasi; nyt taas aktiivisempana jäsenenä mukana;-)

    Kiitos loistavasta kirjavinkistä sillä meillä on ihan samat kuviot kuin teillä. Pieni suuri ekaluokkalainen on nyt "laskettu" koulumaailmaan ja äitiä taisi aloitus jännittää enemmän kuin poikaa. Vaikka eskarivuosi meni uutta opetellessa on tuo koulumaailmaan siirtyminen iso muutos. Onnea ja enkeleitä teidänkin koululaisen koulutielle.

    Itsekin muuten tykkään molemmista kirjan kirjoittajista; kirjahyllyssä odottaa lukemistaan loppuun mm. Sinkkosen klassikkoteos " Pienistä pojista kunnon miehiä". Parvelan tyyliin yhdistettynä Kouluun! kirja on taatusti hyvää luettavaa. Kiitos siis hyvästä kirjavinkistä, taas kerran! tv. Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana! Minulla meni hetken aikaa, kun mietin, kuka olet, mutta nimestäsi jo hoksasin ja blogisi vahvisti asian. Kiva, että olet palannut blogimaailmaan, tervetuloa takaisin!

      Teillä tosiaan on sama vaihe nyt esikoisen osalta (ja kuopuksenkin :)). Koulun aloitus on ihan valtava muutos, mutta kouluarki on alkanut loksahtaa omiin uomiinsa ainakin nyt alussa. Toivottavasti sielläkin!

      Pitäisikin lukea myös tuo Pienistä pojista -kirja.

      Poista
  6. Kiitos itsellesi Katja;-) Kuullaan ja palataan, mukava olla täällä takaisin! -Jaana-

    VastaaPoista