maanantai 30. huhtikuuta 2012

Huhtikuussa luettua ja vappuinen (kirjakaapista) ulostulo



Vappuaattona on aika nauttia omatekoista simaa ja munkkeja sekä kirjabloggaajan roolissa myös ynnätä hieman nyt päättyvää kuuta. Huhtikuun aikana luin (pääosin) hyviä kirjoja, vietin pääsiäistä ja matkustin iloiseen Kööpenhaminaan. Seurasin myös innolla eri blogeissa käytäviä keskusteluja, joista linkityksen muodossa nostan esille Sallan hyvän kirjoituksen bloggaamisesta ja tekijänoikeuksista sekä Hannan toissapäivänä aloittaman keskustelun lukemisesta ja kertojanäänistä. Käykää lukemassa!

Huhtikuussa tulin myös hieman enemmän ulos kirjakaapista. Edelleen myynnissä olevassa Evitan (kannessa Saimi Hoyer) numerossa nimittäin "eräs" nainen väittää, ettei mene minnekään ilman kirjaa. Tämä ei tietenkään ole totta, vaikka se ihana ja haaveellinen ajatus olisikin. Tänäänkin aion käydä kaupassa ja leikkipuistossa ilman kirjaa, mutta sen sijaan munkkitaikinan kohotessa sekä lasten pomppiessa trampoliinilla minulla (tietenkin!) tulee olemaan romaani seuranani.

Mutta nyt niihin huhtikuun luettuihin. Huhtikuu oli kahdessa mielessä poikkeuksellinen blogissani: siitä alkaen, kun aloin antaa kirjoille tähtiä, olen ollut tarkoituksella säästeliäs viiden tähden suhteen. Vaikka maailmassa on valtavasti erinomaisia kirjoja, niitä itselleni täydellisiä tulee vastaan kuitenkin korkeintaan kerran kuussa. Tämä on oma periaatteellinen linjani. Mutta ei voi mitään, tässä huhtikuussa luin kaksi viiden tähden kirjaa: Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi ja Jeffrey Eugenideksen Naimapuuhia ovat varsin kova kirjakaksikko enkä keksi juuri ketään, kenelle en niitä suosittelisi. Toinen syy huhtikuuni poikkeuksellisuuteen on se, että luin vain yhden kotimaisen romaanin. Yleensä luen paljon kotimaista, joten olen hieman harmissani tästä etenkin, kun se lukemani kotimainen on sekä kuukauden että koko tähänastisen kirjavuoteni kehnoin teos. Heivollin ja Eugenideksen romaanien ohella minua ihastuttivat erityisesti Hoegin ja Shriverin teokset. Varsin kelvollinen oli myös Ulitskajankin romaani ja nostalgiassaan suloinen taas Erich Kästnerin Lisen ja Lotten salaisuus.

Erich Kästner: Lisen ja Lotten salaisuus (1949/1957)
Gerbrand Bakker: Isä muuttaa yläkertaan (2006/2012)
Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia (2011/2012)
Ljudmila Ulitskaja: Medeia ja hänen lapsensa (1996/2012)
David Foenkinos: Nainen, jonka nimi on Nathalie (2009/2011)
Tammen kultainen juhlakirja (2012)
Lionel Shriver: Jonnekin pois (2010/2011)
Peter Hoeg: Norsunhoitajien lapset (2010/2011)
Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi (2010/2012)
Maria Rocher: Enchanté. Hauska rakastua! (2012)

Hauskaa vappua ja suloista alkavaa toukokuuta!

34 kommenttia:

  1. Jälleen kerran kivat kuvat. :) Kiitos linkityksestä, minun pitäisi tänään itsekin kommentoida hienoja vastauksia kertoja-keskustelussa.

    Mie löysinkin Evitasta erään hurmaavan kirjablogistin. :)

    Ihanaa vappua!! Hyvä kirjasaalis jälleen kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna. Ja kiitos hyvästä keskustelunaiheesta blogissasi. Kertojänäänellä, oli se millainen vain, on joskus enemmän merkitystä kuin vaikkapa kirjan juonella.

      Hauskaa vappupäivää sinulle!

      Poista
  2. Tuo haastattelusi oli oikein hyvä, ilolla sitä lueskelin, kun harvemmin on "tuttuja" lehdissä ainakaan tuollaisessa roolissa ;)

    Naimapuuhat odottavat edelleen, ehkä nyt sitten toukokuussa, kenties... Muun muassa sinun viiden tähden arviosi vauhditti haluani käydä kirjan kimppuun, jonka aloittamista olen lykännyt siinä pelossa, ettei se olisikaan niin hyvä kokemus kuin Middlesex oli.

    Huikean hauskaa vappua! (Skumppa on jo kylmässä ja yo-lakista pölyt pyyhitty!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hih. Ja kiitos. Tunnistan haastattelusta itseni, mutta kuitenkin vain osan. :)

      Naimapuuhat on tosi hyvä ja se kannattaa ehdottomasti lukea. Olen ymmärtänyt, että Middlesexiä pidetään kuitenkin Eugenideksen parhaana kirjana, mutta kukaan ei ole tainnut pettyä Naimapuuhiinkaan.

      Iloista vappupäivää!

      Poista
  3. Ihanaista vappua sinulle, K!

    Minä olen huono vappuilija kun en muistanut tehdä simaa tahi munkkeja mutta kokkailen perunasalaattia ja aion käydä nyt ensimmäistä kertaa (!) katsomassa Mantan lakitusta kun nyt on tämä viimeinen opiskelijavappu.

    Sinulla on ollut myös hieno kirjakuukausi, odotan erityisesti Eugenidesia innolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, sitä samaa sinulle. :)

      Minä en ole muuten kovin innokas vappuilija, mutta olen aina (!!!) tehnyt munkkeja ja simaa. Yhtenä ainoana vuonna ostin valmissimaa ja se oli pienimuotoinen järkytys.

      Eugenidesta kannattaakin odottaa!

      Poista
  4. Ihanaa vappua, Katja. Täälläkin munkkitaikina nousemassa, skumpat on vielä kaupassa, mutta ei enää kauan.

    Evita on täälläkin tarkkaan luettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omatekoisia munkkeja ei vappua kyllä voita mikään. Ja vaikka blogitekstissäni "mainostankin" omatekoista simaa, niin toki meilläkin oli skumppaa. Chileläistä luomukuohuviiniä, oli muuten ainakin minun suuhuni juuri sopivaa. :)

      Poista
  5. Sinulla on ollut ihana lukukuukausi.

    Simaa en tänä vuonna ole tehnyt, munkkeja aion kyllä paistaa ja muutaman kaupan tippaleivän ostaa.

    Juttusi Evitassa oli hyvä!

    Ihanaa vappua Sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, niin oli. Paljon hyviä kirjoja, mutta toki muutama keskinkertainen ja yksi suorastaan heikko. Mutta tykkään siitä, että luen välillä hieman heikompiakin kirjoja. Ne muistuttavat, miksi hyvät kirjat ovat niin hyviä.

      Kiva, että sinäkin luin Evitan.

      Hauskaa vappupäivää!

      Poista
  6. Tuo Evitan juttu oli kyllä tosi kiva!

    Minäkin taidan pitkästä aikaa summata huhtikuun luetut tässä ihan lähipäivinä. Eugenidesin kirja taitaa olla ykkössijalla listallani, vaikken muuten järjestyksessä kirjoja arvotakaan varmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, juttu oli ihan hauska. Mukavasti kirjoitettu, vaikka ainahan noissa asioita hieman oiotaan. ;)

      Minäkään en varsinaisesti arvota lukemiani kirjoja järjestykseen, mutta mainitsen aina kuukauden parhaani osin siksikin, että sitten loppuvuonna muistan, miksi joku kirja säväytti niin kovasti. Eugenides on kyllä ihan huippu.

      Poista
  7. Munkkitaikina kohoaa täälläkin!
    Iloista vappua!
    Evitan juttu on tosi hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, niin se on, ettei vappu tule ilman munkkeja. Minulla on vuodessa kolme aamua, jolloin syön aamiaisella jotain makeaa (muuten olen aina voileipälinjalla): vappuna munkki, jouluna suklaata ja pääsiäisenä (ei aina) suklaamuna.

      Iloista vappupäivää sinne!

      Poista
  8. Evitan ostoon siis !

    Ja taas lisää kirjoja lukulistalle - kiva, että on kirjoja jonossa, mutta toisaalta ahdistaa, kun kaikkeen ei kuitenkaan repeä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, kiitos. Itse olet ihana! <3

      Kaikkeen ei onneksi tarvitse revetä kirjojenkaan suhteen. Hyvät kirjat jaksavat onneksi odottaa. Sinulle suosittelen eniten tuota Naimapuuhia. Olen varma, että pidät kirjasta. :)

      Poista
  9. Sinulla on tosiaan ollut hyvä lukukuu; ymmärrän täysin, että annoit Heivollin kirjalle viisi tähteä, ja haluan saada selkoa Naimapuuhistakin ;).

    Ihanaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja Evitan juttu oli tosiaan kiva kauniita kuvia myöten!

      Poista
    2. Maria, huhtikuu oli aika hyvä lukukuu. Heivollin teos on niin hieno, ehjä, kaunis. Ja Eugenideksen taas niin uskomattoman fiksu. Se kannattaa kyllä lukea.

      Ja kiitos. <3

      Poista
  10. Oi, minä ostin tuon Evitan ja se oli serkulla myös. Oikein edustava juttu!

    Kärsin jostain keskittymishäiriöstä kirjojen suhteen (tai sitten luvussa oleva tietokirja vie liikaa mieltäni), mutta en aio surra sitä nyt vappuna. Aurinkoista vappua sinulle ja koko teidän poppoolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, kiva, että sinäkin ostit Evitan. Minä yllätyin muuten siitä lehdestä muutenkin. Voisin hyvin kuvitella ostavani Evitan irtonumeron aina toisinaan - kunhan siihen vain tulisi aina muutama kirjailijahaastattelu mukaan. ;)

      Minulla huhtikuu oli niin hyvä lukukuukausi, että nyt luen vain lyhyitä ja napakoita kirjoja. Tosin tänään en varmaan juuri lue, vaan suuntaamme kohta koko perheen vapputapahtumaan Helsingissä.

      Hauskaa vappupäivää!

      Poista
  11. Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut. Naimapuuhat on varauksessa ja Evita ostoslistalla.

    Oikein aurinkoista ja iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, toivottavasti pidät Naimapuuhista ja Evitastakin. :)

      Aurinkoista, keväistä vappupäivää sinulle!

      Poista
    2. Evitan juttu oli hyvä. Ilahduin, kun olit opiskellut Joensuussa, lapsuuteni maisemissa.

      Poista
    3. Joo, tosiaankin opiskelin ja olin töissäkin Joensuussa useita vuosia. Asuin kaupungissa kaikkiaan 13 vuotta ja kaipaan sinne takaisin. :)

      Poista
  12. Lisen ja Lotten salaisuus on yksi NTK:n lemppareistani! Viikko sitten minulla oli tilaisuus penkoa erään vanhan kyläkoulun oppilaskirjaston ullakon aarteita. Löysin monta kiinnostavaa siniselkäistä kirjaa ja muutaman Vihreän kirjaston tyttökirjoiksi miellettävän kirjan.
    Minäkin luin Evitan haastattelun sinusta, oikein kiva!
    Ihania herkutteluhetkiä ja hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna, ihanaa! Lisen ja Lotten salaisuus on kyllä mainio. Sillä on kaikki klassikkokirjan edellytykset.

      Tuo kyläkoulun ullakon oppilaskirjaston penkominen kuulostaa hauskalta. Mitä kaikkea löysit? Oma ala-asteen kouluni oli vanha puukoulu, jonka vintillä olisi takuulla kaikkea jännää. Nykyisin koulu taitaa olla jonkinlainen monitoimitalo.

      Hauskaa vappua sinulle ja perheellesi!

      Poista
  13. Täytyypä hankkia Evita jostakin luettavaksi :)

    Minulla on Naimapuuhat vielä vähän kesken. Kirja on niin ihana, että olen halunnut lukea sitä säästellen. Tunnen jo pientä haikeutta siitä, että kirja on pian lopussa. Hyvä tietää, että se on sinullekin viiden tähden kirja. Pian pääsen sitten lukemaan koko arviosi siitä.

    Aurinkoista vapunpäivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, joo, se Evitan juttu on vähän hassu, mutta mukavasti kirjoitettu. :)

      Naimapuuhat on sellainen, jota tekee mieli säästellä. Huomasin myös, että sen jälkeen kaikki muut romaanit ovat tuntuneet hieman latteilta, vaikka ne olisivat hyviä. Mutta joskus näin. Jään odottamaan sinun mietteitäsi kirjasta!

      Poista
  14. Jaahas, minunkin täytyy varmaan käydä jossain Evita lukemassa :)

    Ja sinulla on ollut ihan hyvännäköinen kirjakuukausi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri: :D No, lehteä voi onneksi selata monessa paikkaa.

      Ja kiitos, huhtikuu oli kyllä kirjalaadullisesti mitä mainioin. Toivottavasti toukokuustakin tulee samanlainen. Alku ainakin on ollut ihan kelvollinen.

      Ihanaa kevätaikaa sinulle!

      Poista
  15. Tuo Evitan juttu oli tosiaan kiva, luin sen kahteen (!) kertaan ja tyrkytin miehellekin luettavaksi kun oli "tutusta" juttu :D

    Sinulla on ollut selvästi hyvä lukukuu :)

    VastaaPoista