torstai 1. syyskuuta 2011

Avaimen syksyä Wäiski-laivalla


Eilen illalla minulla ja monella muulla kirjabloggaajalla oli ilo osallistua Avaimen syysjuhliin ravintolalaiva Wäiskillä Hakaniemessä. Tunnelma oli lämmin, miltei kotoisa, kirjallinen ja innostunut. Kirjailijat, kustannusväki sekä me muut vieraat saimme aikaan vilkasta keskustelua ja illan mittaan pääsimme onkimaankin...

En kuitenkaan mene vielä asioiden edelleen. Illan ohjelma alkoi kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlsonin tervetulotoivotuksella. Hän esitteli Avaimen syksyn muutamia kirjoja, kertoi illan kalateemasta sekä johdatteli meidät kustannusmaailmaan. Hänen jälkeensä BTJ:n toimitusjohtaja Sirpa Mikkonen toivotti meidät niin ikään lämpimästi tervetulleiksi ja kertoi Avaimen ja BTJ:n toiminnasta sekä julkaisuohjelmasta.


Avaimen kirjailijoista ensimmäisinä ääneen pääsivät Helmi Kekkonen ja Marisha Rasi-Koskinen, joita kustannustoimittaja Anna Kervinen haastatteli. Kervisen onnistui haastattelussaan nivoa kahden kirjailijan romaanien teemat hienosti osin yhteen, sillä molempien sinänsä hyvinkin erilaisten kirjojen keskiössä on talo. Kekkosen Valinnassa vanha puutalo saaristossa, Rasi-Koskisen Katariinassa "neljäs talo". Kirjailijat kertoivat työstään, esikuvistaan, kirjallisista mielenmaisemistaan, kirjoittamisprosessistaan sekä siitä, mistä aiheet ja kirjalliset kielikuvat tulevat. Olen lukenut sekä Valinnan että Katariinan ja voin ihan aidosti (!) kehua, että ne molemmat ovat hienoja, ehjiä romaaneja, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Illassa olivat läsnä myös muun muassa Anu Silfverberg, jonka novellikokoelma He eivät olleet eläimiä käsittelee menetyksen kokeneita ihmisiä sekä onnen ja surun samanaikaista läsnäoloa; Jaakko Hämeen-Anttila, jonka Inka Nokso-Koiviston kanssa kirjoittama Kalifien kirjastossa kertoo arabialais-islamilaisen tieteen synnystä ja kehityksestä; Sekä Seija Vilén ja Anna Kortesalmi, jotka käsittelevät intialaista ruokaa sekä kirjoja teoksessaan Sormet sahramissa. Ympäristöbloggaaja, tietokirjailija ja Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius antoi meille kaikille oivalluksia puheessaan, jossa pohti omaa kalasuhdettaan. Lisäksi saimme kuulla kääntäjien puheenvuoroja ja me kaikkein lapsenmielisimmät pääsimme illan mittaan kokeilemaan onneamme ongen kanssa.

Itseäni Avaimen syyskirjoista kiinnostavat jo lukemieni ja/tai esittelemieni lisäksi ainakin Austin Wrightin Tony & Susan, Annabel Lyonin Aleksanterin opettaja sekä Jari Kaaron & Väinö Heinosen lapsille suunnattu tietokirja Evoluutio. David Eaglemanin Tarinoista tuonpuoleisesta löytyy jo muutama blogikirjoituskin, ainakin Morre on kirjoittanut kirjasta. Moni varmasti on jo ennakkoon innostunut Lionel Shiverin romaanista Jonnekin pois sekä Aravind Adigan Viimeisestä miehestä. Huh, minua alkaa itseänikin ihan hengästyttää, kun mietin kaikkia hienoja syyskirjoja! En tietenkään voi tai ehdi näitä kaikkia lukea, mutta hieman huudahdellen totetan, että kirjallinen runsaudenpula on lukutoukan kannalta samaan aikaan ihanaa ja tuskaisaa.

Silläkin ihalla, että kuulostan kliseltä, oli kotiinpalatessani pakko ihailla sitä, kuinka sateinen päivä oli kääntynyt aurinkoiseksi illaksi. Hakaniemestä bussiin hyppäsi ainakin yksi (varmasti monia muitakin, oli hauska tavata kaikkia!) onnellinen kirjabloggaaja mukanaan hienoja kirjoja, täysi vatsa sekä hieman ongittuja salmiakkikalojakin...

Kiitos Avaimelle ihanasta illasta. Avaimen syyskirjoihin voitte tutustua tarkemmin lukemalla kustantamon syyskatalogia.

16 kommenttia:

 1. Ihanaa kun näin pian jo jaoit kanssamme Avaimen illan! Erityisesti siellä olisin halunnut olla mukana kuuntelemassa niin Marisha-Rasi Koskista, Helmi Kekkosta kuin Meritta Koivistoakin, sillä pidin valtavan paljon heidän kaikkien kirjoista.

  Voi että on tunnelmallinen tuo alin kuva!

  VastaaPoista
 2. Kiitos raportista ja hieno kuva, eikä yhtään klisee, päinvastoin hienon vastakohtainen: rapistunut silta, hehkeä taivas ja värit!

  VastaaPoista
 3. Suosittelen tota Austin Wrightia lämpimästi! Luin Tony & Susan -kirjan joskus 90-luvulla englanniksi ja se jäi mieleeni hyvällä tavalla. Ilahdutti huomata, että se ilmestyy nyt suomeksi.

  VastaaPoista
 4. Varmasti mukava ilta.

  Odotan innolla lulukokemuksiasi uusista kirjoista:)

  Ihanaa syyskuun ensimmäistä päivää Sinulle!

  VastaaPoista
 5. Susa: Aamupuhteita, kun olen kotona lasten kanssa (flunssastatoipumispäivä). :) Oli kyllä kiva ilta. Sekä Rasi-Koskinen että Kekkonen olivat tosi sympaattisia. Meritta Koivisto ei puhunut eilen julkisesti, mutta oli kyllä paikalla tilaisuudessa.

  Erja: Kiitos. Jotenkin tuo iltatunnelma oli niin ihana, että oli bussille kiiruhtaessa pakko napata tuo kuva.

  Outi L: Kiva kuulla! Tonyn & Susanin julkaiseminen suomeksi on varmasti pieni kulttuuriteko. Odotan kovasti sen lukemista.

  Hanne: Ilta oli tosi ihana, lämmin ja ihan mielikuvieni Avaimen näköinen. Ja kiitos, sinulle myös ihanaa alkusyksyä! Tämä on hieno vuodenaika.

  VastaaPoista
 6. Katja, minua kiinnostaa tuo Shiverin kirja, jos ehdin siihen ennen kuin sen ovat tehneet 'kaikki'.

  Lumoavaa, pirteää syyskuuta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hei Katja, hienosti välitit lämpimän ja kirjallisen tunnelman Avaimen juhlasta, johon oli ihana osallistua! Kiitos mukavasta seurasta!

  VastaaPoista
 8. Leena: Luulen, että monet lukevat Shiverin, mutta en usko, että se on se kaikkein blogatuin kirja tänä vuonna kuitenkaan. Ja vaikka moni "ehtisi" ensin, niin kyllä hyvä kirja on lukemisen arvoinen kymmenenkin blogikirjoituksen jälkeen.

  Minä en ole lukenut vielä Poikani Keviniäkään, minkä vuoksi tämäkin Shiver saa odottaa, vaikka kirja toki kiinnostaisi.

  Ja kiitos, sitä samaa sinulle. Syyskuu on ihana kuukausi.

  Sara: Kiitos itsellesi. Oli tosi kiva ilta, hyvää seuraa, mukavaa ohjelmaa ja ennen kaikkea hienoja kirjoja.

  VastaaPoista
 9. Ihanaa kun kirjabloggaajille järjestetään noin antoisia tapahtuma,oli varmaankin mukavaa ja mielenkiintoista lukea siitä. Ruokabloggaajillekin järjestetään kaikkea kivaa,asun vaaan väärässä maassa ja kirjoitan väärällä kielellä;D
  Mukavaa syyskuun alkua Katja Lumiomena!

  VastaaPoista
 10. Ihanasti kirjoitit mukavasta illasta (minulla hauskuus jatkui vielä tänään kahvitellen ja antikvariaateissa kierrellen siskon kanssa, nyt bussissa matkalla kotiin)!

  VastaaPoista
 11. Oli mukava ilta ja oli paitsi hauskaa kuunnella kirjailijoita myös nähdä kaikki kanssablogistit!

  VastaaPoista
 12. Mukava juttu ja avain (aivan, mutta jätän tuohon, kun noin sopivasti kirjoitusvirhe osui) ihanat kuvat.

  Tony & Susan odottaa minua. :)

  VastaaPoista
 13. Yaelian: Olen ollut muutamissa kirjatilaisuuksissa ja ne ovat aina yhtä mukavia. On ihana tavata muita bloggaajia sekä tietenkin saada parempaa tuntumaa kustantamojen julkaisuohjelmaan. Sinulle kaunista syyskuun alkua!

  Maria: Oi, sinä olit päässyt vielä antikvariaatteihinkin. Käyn yleensä Helsingissä niin kiireellä, että melkein kateeksi käy. :)

  Mari A.: Olen samaa mieltä - ja oli hauska tavata!

  Hanna: Kiitos. Mukavasta illasta oli kiva kirjoittaa. Avain (!) ihana tilaisuus se olikin. Hyvää lukuiltaa!

  VastaaPoista
 14. Hieno siltakuva! Kiitos jutusta, hyvästä seurasta ja kivasta illasta. <3 Avaimella tosiaan on ihan aidosti ;) hieno kirjasyksy!

  VastaaPoista
 15. Karoliina: Kiitos. Ja kiitos seurasta keskiviikkona, oli tosiaan kiva tunnelma - ihan aidosti ;-)

  VastaaPoista
 16. Mmmm... Shriver... enemmin tai myöhemmin :-)

  VastaaPoista