lauantai 22. tammikuuta 2011

~Pullaperjantai~

 Niin. Nyt ei ole perjantai eikä täällä blogissakaan ole pullaa, jota leivottiin kyllä jokunen aika sitten toisaalla. Pullaperjantai kuitenkin kuulostaa paremmalta luin Lumiomenan viikonloppuleipomukset. Siellä samaisessa toisaalla olevassa blogissa virisi keskustelu pullageeneistä, jollaiset minulla taitavat olla mitä leipomiseen ja syömiseen tulee (sen sijaan järjestelmällisyysgeenejä minulla ei ole). 

Leivon jotain joka perjantai, viikonloppu ei tule ilman pullaa, sämpylää, suklaakakkua tai sitruuna-marenkitorttua. En osaa perustella perjantaileipomistani millään. Jos en ehdi leipoa perjantaisin, iskee minuun miltei paniikinomainen tunne. Joskus lepytänkin uunia lykkäämällä sinne vaikka pakastepiirakoita. Sitä voisi kutsua huijaamiseksi, mutta eiköhän se voi olla leipomista sekin?

Eilen leivoimme lasteni kanssa vuokaleipää ja suklaakakkua. Hyvin sujui ja sotkua syntyi. Isommalla apulaisella oli asianmukaiset varusteet: Hello Kitty-essu ja Helinä-keiju-rooliasu. Nyt viikonloppuna pidämme seuraa appivanhemmilleni ja jos ehdin, aion aloittaa elämäni ensimmäisen Joel Haahtelan kirjan.

Leiväntuoksuista lauantaita!

30 kommenttia:

  1. Meillä on sitten samat geenit! ;)
    Multa puuttuu myöskin ne järjestelmällisyysgeenit miltei kokonaan ja voih, kuinka niitä (tänäänkin) kaipaisin, kun kuulen vaatekaappien huhuilevan...
    Pullageenit vievät voiton, kun alan tekemään pian ihanaa omenapiirakkaa ja vaivaamaan pizzapohjaa. Mies toivoi voisilmäpullia, mutta ei tainnut toive tänään toteutua. Meillä on tapana tuhota kaikki leipomukset melkeinpä päivässä, joten pikkuisen pitää rajoittaa näitä pullageenien himoja.
    Herkullisilta näyttävät teidän leipomukset, leivän ohjeen ottaisin mielelläni! Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  2. Voi ihana pullaperjantai! Tuli suloinen olo tästä, ja ihana suklaakakun tuoksu kiiri nenääni! Sulla on suloiset apulaiset siellä. Minä leivon huomenna sämpylöitä ja mielessä pyöriskelevät myös laskiaispullat...

    Onnellista viikonloppua sinä kultainen!

    VastaaPoista
  3. Onpa siinä söpö Miss Kitty apulaisena. Sitruunamarenki kuullostaa ihanalta, nam nam.
    Mitä Haahtelaa luet? Pidin kovasti Elenasta, Lumipäiväkirja ei juuri viehättänyt.

    VastaaPoista
  4. Unelmaäiti! Aina pullantuoksuinen viikonloppuisin. :)

    VastaaPoista
  5. Nami nami! Pullasta en kauheasti tykkää,mutta muista leivonnaisista kyllä,ja vielä enemmän pidän itse leipomisesta,sekä leivän että kakkujen.Mutta nyt pysyn niistä poissa,kun vältän hiilareita...Ihania leipomuksia olet tehnyt! Ja mukavaa pullantuoksuista viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Sitruuna-marenkitorttua ! Se on paras leivonnainen, jonka tiedän.

    Itselläni on ( onneksi inaktivoituneet ) järjestelmällisyysgeenit, mutta pullageeni puuttuu tyystin. Osaan tehdä makkaroita ja kaikenlaista muusta, mutta leipominen, se ei onnistu. Tai no, saaristolaisleivän osaan tehdä, mutta siinä vain vatkataan aineet ja laitetaan taikina vuokaan ja uuniin. Kaikki vaivaaminen ja sen sellainen on jotenkin mutkikasta.

    Pullavaa iltaa !

    VastaaPoista
  7. Ompa herkullisen näköiset leivonnaiset!

    Meilläkin leivottiin eilen pullaa. Leivoin vain pienen annoksen 2½ dl maitoa jne. Opin sen mummoltani joskus, siitä tulee just hyvä kerta-annos, pellillinen joka tulee heti lämpimiltään syötyä.

    Sitruuna-marenkitorttu on yksi miun suosikeista kaikkien rahkapiirakoiden ja juustokakkujen kanssa.

    VastaaPoista
  8. Pullaperjantai kuulostaa oikein hyvältä.
    Meilläkin leivottu viime viikkojen aikana leipiä, sellaisia helppoja vuoassa paistettavia. Tytär totesikin ettei kaupan leipiä enää tarvitse ostaakaan, leivotaan aina ite:)

    VastaaPoista
  9. Aina on hyvä päivä leipoa!Ja ihanaa varsinkin lapsien kanssa.
    Mukavaa viikonvaihdetta Lumiomena♥

    VastaaPoista
  10. Täälläkin leivotaan joka viikko jotain. Juuri loppui ihana suklaapiirakka. Mitähän seuraavaksi leipoisi..

    VastaaPoista
  11. Minä leivon nykyään tosi harvoin, vaikka tykkään leipoa. Se on rentouttavaa, jotenkin meditatiivista, jos sitä tekee yksin. Juhlia ennen leivon hirmuisen määrän kaikkea, eihän juhla muuten tule.

    Teidän leipomukset näyttää ihanilta, nam :)

    VastaaPoista
  12. Siis pulla(leipomis)perjantai olisi niin ihana perinne!! Pidä kiinni siitä ;)

    Kunhan pääsen tässä terveellisemmässä elämässä siihen malliin, että housut ei purista tai mahtuu edes kiinni kunnolla, niin sitten voisin pikku hiljaa vakiinnuttaa tuon ihanan tradition meillekin, tosin vaikka sunnuntaille!

    Ps: Tuli ikävä <3

    VastaaPoista
  13. Mulla sama geeni. Ongelmana on vain se, että söisin samalla innolla kuin leivon. Eilen muuten huijasin ja hain Arnoldsista donitsit :) Viikonlopuksi pitää olla aina jotenkin herkullista mupellettavaa.
    Hyvää oloa viikonloppuusi.

    VastaaPoista
  14. Voi,mä kahdehdin noita geenejä ja samlla ihailen kun jaksat! Lasten kanssa leipominen on hieno tapa ja mikä parasta, se kantaa hedelmää. Odotahan kymmennen vuotta niin sulle jää enää siivoaminen, lapset hoitaa muut;-).

    Oikein hyvää viikonloppua. tv, "yksi säännöllinen uuninhuijaaja!"

    VastaaPoista
  15. Geenit voivat kuule muuttua ja kasvaa. Varmaan jotenkin ympäristö vaikuttaa, tai äidiksi tuleminen... minä nimittäin olen tällä viikolla tehnyt jopa pelkäämiäni korvapuusteja, ja niistä tuli niin kauniita että en ollut uskoa silmiäni! :D

    Kauniista puheen ollen, vuokaleipäsi näyttää aivan ammattimaiselta ja tuon alemman kuvan torttu on yhtä suloisen näköinen kuin pieni apulainenkin!

    Minäkin ihailen järjestelmällisyyttäsi tässä: että perjantai on leipomispäivä. Upea perinne, jatka sitä! Aivan ihanaa.

    Ja kiitos linkityksestä! Edelleen pullanleipomishaaste on voimassa, kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
  16. Voi ei, meidän PP ei ole suloinen pullaperjantai vaan pizzaperjantai. :-/

    Olen ihan pikkuisen vaan kateellinen pullageenistä. En ole siis leipoja, mutta unelmissani voisin kyllä olla.

    Nauti geeneistäsi! :)

    Karoliina

    VastaaPoista
  17. Oi, ihana tuoksu tulvahti tänne meille asti! Minäkin pidän leipomisesta, mutta aina ex temporee. Yleensä meillä leivotaan sämpylöitä, välillä pullaakin.

    Makoisaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  18. Ihanat kuvat kerrassaan ja kuvasarjana ihastuttava kokonaisuus :)
    Pullageeni vallitsee täälläkin :) Sitruunapiirakka, suklaakakku tai marjapiiraat ovat meillä ne suosituimmat ja useimmin tehdyt. Joka viikko jotain, onneksi pakkasessa on vielä kevääksi paljon marjoja piirakoita varten..
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!!

    VastaaPoista
  19. Tuossa viimeisessä valokuvassa on upeat värit.

    VastaaPoista
  20. Pullaa... nam! Minäkin olen jauhopeukalo. Välillä pitää vaan pitää taukoa, kun olen myös hirveän hyvä syömään leivonnaisia :) Silloin kipaisen hakemassa pullat läheisestä leipomosta (silloin niitä saa tarkasti rajatun määrän, eikä esim. 50)

    Viikolla tein pitkästä aikaa mustikkakukkoa ja ai että ol hyvvee! Nyt olen haaveillut jo pari päivää sitruunamuffinseista, mutta täytyy tuhota pakkasesta noukitut pullat ensin parempiin suihin:) Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  21. Nam, näyttääpä herkulliselta, etenkin tuo vikan kuvan suklaakakku! Nyt on kyllä pakko tämän innoittamana tehdä pitkästä aikaa mutakakku ja ostaa vaniljajätskiä sen kanssa!

    VastaaPoista
  22. Ihailen perjantaiperinnettäsi!
    Hyvää matkaa Joel Haahtelan pariin. Elena on suosikkini.

    VastaaPoista
  23. Pullaperjantai on ihana lapsillekin. Nyt kun yritän välttää kaloreita, kaipaan kovasti leipomista ja tuoretta mitätahansa. Suklaakakkua..!

    VastaaPoista
  24. Tuo on hieno periaate, leipoa jotain perjantaina..
    Olen unohtanut..
    Mulla on niitä syöjiä vaan niin vähän...mut sit jää itselle ainakin=)
    Taatelikakkua leivoin useasti ennen Joulua ja torttuja..
    Joskus kuohkea pulla on herkullista ja ihanan lihottavaa..

    Joel Haahtelan Finlandia- ehdokkaan luin..
    Nyt mulla on "tule risteykseen seitsemältä" alussa. Tykkään kirjailijan äärettömän rikkaasta kielestä, tunnelmista..

    VastaaPoista
  25. Hei kaikki te ihanat ♥

    Palaan paremmin kommentein huomenna. Viikonloppu sujui ulkoilun ja sukulaisvierailun merkeissä kuin siivillä. Haahtelaankin ehdin tarttua vasta nyt.

    Huomiseen!

    VastaaPoista
  26. On niitä huonompiakin harrastuksia kuin leipominen :)

    (Linkitin sinut tänään.)

    VastaaPoista
  27. Koetanpa nyt kesken työpäivän vastata kunnolla kaikkiin ihaniin kommentteihinne.

    Sari: Hauska kuulla! Ja voi, ne vaatekaapit tosiaan... Minun pitäisi myös perata niin omat kuin lastenvaatekaapit, mutta aika vaikeaa se on. Leipomusten syömisen rajoittaminen olisi joskus ajankohtaista täälläkin. Onneksi pakastin vetää aika hyvin.

    Satu: Laskiaispullat ovat suurta herkkua! Harmi vain, että laskiainen on tänä vuonna niin myöhässä. Onneksi ensi viikolla on Runebergin päivä! Rakastan myös runebergintorttuja.

    Allu: Hello Kitty on meillä läsnä melkein joka päivä. Viime kesänä tyttäreni ilmoitti haluavansa Hello Kitty-traktorikuskiksikin. Luen "Perhoskerääjää" ja pidän kovasti. Aion ehdottomasti jatkaa Haahtelan muilla kirjoilla kevään mittaan.

    Hanna: Unelmaäiti, joka syöttää lapsilleen pullaa, jotta saa itselleen luku- ja bloggausrauhan ;) Ainakin joskus. Sitten minut pakotetaan pelaamaan Afrikan tähteä.

    Yaelian: Minä en pystyisi vähähiilariseen ruokavalioon, vaikka monilla on siitä hyviä kokemuksia. Rakastan leipää ja kaikenlaisia leivonnaisia ihan liiaksi. Joskus korvaan lounaankin voileivillä, mikä tietenkin on huono idea. Onneksi nyt on eilistä paahtopaistia ja porkkanoita jääkaapissa odottamassa.

    Petriina: Sitruuna-marenkitorttu on ihanan raikasta. Makkaroiden tekoa olisi joskus kiva kokeilla. Yksi ystäväni on niitä tehnyt ja näyttää hauskalta puuhalta. Minulle leipominen on rentouttavaa.
    Ai niin - pullavan illan sijasta meillä oli juustoisa ilta. :)

    Tytti: Minäkin tein aikaisemmin puolikkaan annoksen pullataikinaa, mutta nyt olen tehnyt puolen litran taikinan, koska siitää riittää sopivasti pakastimeenkin. Juustokakut ovat vielä parempaa kuin sitruuna-marenkitorttu.

    Pioni: Vuokaleipää tuo meidänkin leipä oli. Tyttäresi on oikeassa siinä, että itse leivottu on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.

    Maria: Sinä oletkin mestarileipuri, blogissasi on niin usein ihanaa leiväntuoksua. Lapset ovat innokkaita apulaisia, joskus liiaksikin. :)

    Sooloilija: Suklaapiirakkaa. Mikään ei ole minulle liian suklaista! Mitä leivoit?

    Kirjailijatar: Nimenomaan meditatiivista. Tuota ilmaisua hain. Totta sekin, että kyllä juhliin täytyy varustautua leivonnaisin. Nyt tekisi mieleni mennä keittiöön, mutta ei auta, ei. Tämän kommentoinnin jälkeen on jatkettava nyt niin nihkeässä vaiheessa olevan käsikirjoituksen kanssa.

    Susa: Sunnuntaina leipominenkin on hyvä ajatus! Sinulla on tuo terveellisemmän elämän projekti niin hyvällä mallilla jo, että varmasti pian pääset tätä traditiota aloittelemaan / jatkamaan. Ja kiitos samoin, on ikävä ♥

    VastaaPoista
  28. Anu: Muistan aina, miten jossain blogihaasteessa kerroit olevasi "kova tyttö leipomaan" ja silloin ajattelin, että ihanaa tavata toinen blogisti, jolla on samat harrastukset. Viikonloppu ei tule ilman jotain herkkua, vaikka sen saisikin "huijaamalla". :)

    Aamunkukka: Meillä joulutyttö näyttää jo nyt sellaisia elkeitä, ettei minun tarvitse varmaan enää viidenkään vuoden kuluttua tehdä itse mitään keittiössä. Hän on todella innokas ja näppärä. Mutta kyllä uunihuijaaminen tekee joskus hyvää ;)

    Ilse: Geenien kulttuurinen periytyvyys? Voisiko siitä saada Suomen Akatemian niin kovasti kaipaavan monitieteisen sateenvarjohankkeen? Korvapuustit ovat ihania. Kyllä äidiksi tuleminen muuttaa ihmistä. Minä olen aina leiponut, mutta nykyisin se alkaa olla ihan uusissa sfääreissä. Vastaan kyllä jossain vaiheessa pullanleipomishaasteeseen. :)

    Karoliina: Meillä on joskus pizzaperjantaikin, onhan sekin leipomista. Pullageenien rinnalle haluaisin itselleni lenkkeilygeenit takaisin. Minulla sellaiset oli, mutta katosivat jonnekin...

    Joana: Ex temporee-leipominen onkin parasta. Meillä tuoreet sämpylät ovat poikani ykkössuosikkileivonnaisia. Viikonloppu oli makoisa, kiitos. Nyt alkuviikolla syödään tähteitä.

    T: Kiitos. Muistankin teidän marjapensaat. Ihanasti blogien kautta tutustuu toisiin. :) Meillä marjapensaat ovat vielä pieniä, mutta onneksi sekä omat että appivanhemmat ovat innokkaita marjastajia. Nyt tekee sitten mieli mustikkapiirakkaa.

    Tuure: Kiitos. Suklaa näyttää aina hyvältä!

    Amma: Voe tokkiinsa, mustikkakukko se hyvvee vasta onnii! Sitä en muuten ole koskaan tehnyt itse, mutta äitini tekee sitä joka kesä. Minä myös olen aika hyvä syömään leivonnaisia, en voi vastustaa niitä. Meillä on monta kilometriä lähimpään leipomoon, joten ei auta kuin leipoa itse. ;)

    About me: Teitkö mutakakun? Se on ihanaa. Itsetehtynä sekin on parasta, mutta kaupan pakastealtaasta saatava Frödingen mudcake on niin ikään ihanaa.

    Linnea: Elenaa en olekaan vielä lukenut, mutta Perhoskerääjä vaikuttaa niin hyvältä, että Elenaankin tartun pian.

    Katriina: Voihan sitä joskus leipoa jotain, vaikka kaloreita välttäisikin. Harvemmin ja vähemmän. :)

    Hanne: Haahtela tosiaan luo ihan ihmeellisiä tunnelmia. Minä taidan jo nyt olla hänen tekstinsä vanki. Pulla on leivonnaisista arkisimmasta päästä, mutta samalla parhaasta. Siinä jotain tuttua ja kaikuja lapsuudestakin, luulisin.

    Rita: Totta! Ja kiitos. Tulenkin sinulle kylään ihan pian.

    VastaaPoista
  29. (Paitsi että pizzaperjantai ei tarkoita leipomista, jos ostaa valmiin pohjan. Tai jopa pakastepizzan. Mutta olen minäkin kerran leiponut pohjan itse. :)

    Karoliina

    VastaaPoista
  30. Karoliina: Jos ostaa valmiin pohjan, mutta täyttää ja paistaa pizzan itse, niin se on kyllä leipomista. ;))

    VastaaPoista