keskiviikko 3. marraskuuta 2010

~Hyötykäyttöä ja vesituiskua~

Tänään illalla tuiskutti vettä. Kun katsoin katulampun valoa palatessani kotiin seminaarista, näytti siltä kuin olisi satanut lunta. Kahdeksan asteen lämmössä ei kuitenkaan lumesta voinut edes haaveilla. Kotona sain ihanan puhelun, jossa minua pyydettiin suomalais-ranskalaisen vauvan kummiksi. Ilolla suostuin, totta kai.

Elämä on ollut kiireistä viime päivät. Tarkoitukseni oli tehdä kirjamessujen jälkitunnelmissa vain kirja-aiheisia päivityksiä, mutta blogiaikani on ollut kortilla. Olen onneksi ehtinyt lukea niin novelleja suomalaisen miehen sielunmaisemasta kuin saada loppuun romaanin kuivaakin kuivemmasta sodan runtelemasta maasta, mutta blogiini tuon ne vasta jonkin ajan kuluttua.

Nyt otan parin päivän blogipaussin ja tarjoan teille kurpitsoita. Suomalainen kekri miellyttää minua enemmän kuin amerikkalaishenkinen halloween, koska kekrinä ollaan vatsat ja laarit täynnä. Halloweeniä kuitenkin juhlin lasteni kanssa naamiaisten merkeissä eikä kovertamani kurpitsalyhtykään viittaa savolaisen pellon laidalle - toki olisin voinut kovertaa lyhtyni nauriista! Pyhäinpäivän lähestyessä aion myös muistella edesmenneitä läheisiäni. Onneksi perinne elää ja muuttuu, ja nämä kolme juhlaa käyvät käsi kädessä. Sen toteaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuotuisjuhlatietopankkikin.

Kurpitsan osasin käyttää hyödyksi oikein kunnolla. Lyhdyn ohella sain muutama päivä sitten aikaan kurpitsa-omenapiirakan sekä leivoin kurpitsansiemenleipää.

Mukavaa loppuviikkoa ja viimeistään viikonloppuna palaan vain kirjojen merkeissä.

25 kommenttia:

  1. Hyvää paussia! Jään odottamaan kirjoja, vaikka kaikki muukin tarjoilemasi maistuu kyllä.

    Olen kyllä niin halloween-vastainen, että. Mutta menneitä muistellaan, ja oikeastaan varmaan tunnlemat ovat seuraavissa polvissa, kun lähdetään katsomaan uutta pientä ihmistä. (Ihanaa!) Mutta sehän sopii: mennyt on läsnä uudessa.

    VastaaPoista
  2. Ilse: Kiitos. Joskus on hyvä ottaa pieni paussi, vaikka kirja-"arvostelujen" tekeminen poltteleekin mieltäni. Kekri kyllä voittaa halloweenin mennen tullen, mutta oli hauska pukeutua naamiaisiin! Ihanaa, että pääsette katsomaan pikkuista ♥

    VastaaPoista
  3. Ihana tuo kurpitsalamppu ja leipäsi on tosi houkuttelevan näköinen.
    Halloween on minulle lähinnä tuttu USAsta;siellä olivat kurpitsapellot tähän aikaan vuodesta upea näky!
    Ihmettelin joitakin vuosia sitten kun Suomessakin rupesi olemaan kaikenlaista Halloween-krääsää...
    Mukavaa ja rauhallista paussia!

    VastaaPoista
  4. Mukavaa paussia sinulle ja ihanaa varmaan päästä kummiksi.Se on aina miellyttävä tehtävä.
    En oikein osaa tuota halloweenia viettää, minusta eri mailla saisi olla omat juhlansa jotka juontavat heidän historiastaan. Kaupallisuus paistaa näistä uusista juhlista.
    Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  5. En ole ikinä tehnyt kurpitsalyhtyä, mutta himo heräsi!
    Leipäkin maistuisi :)

    Mukavaa paussia sinne!

    VastaaPoista
  6. Nam mitä herkkuja olet tehnyt!Ja onnea vielä kerran kummilapsen johdosta.Mukavaa Kekriä sinne sinulle ja perheellesi♥
    (en tykkää halloweenistä ,mutta se on mun ongelmani..poikanen on suom-amerikkalaisen pojan kaveri ,ja hän tykkää kovasti edelleen pukeutua kaverin juhliin:))

    VastaaPoista
  7. Tuiskuttaa vettà - upea sanayhdistelmànà. Onnea vaan kummitàdille. Tààllà vietettiin pyhàinmiesten pàivàà viime sununtaina (Il giorno dei tanti Santi)ja Halloween-humua myòs. Naapurikylàssà oli autoja tien posket tàynnà ja sekà lapset ja aikuiset otti kaiken ilon irti. Mukavaa paussia!

    VastaaPoista
  8. Onnea kummitädin tärkeästä tehtävästä! Hyvää hyötykäyttöä. Minä en ole muuten koskaan tainnutkaan tehdä kurpitsalyhtyä. Jotenkin kuvittelen, että se olisi vaikeaa...

    VastaaPoista
  9. Hienosti saitkin kurpitsan hyödynnettyä! Mulla on sama edessä nyt viikonloppuna. Oskarin kanssa vietetään pyhäinpäivää kahdestaan, käydään haudalla, ja kaiverretaan lyhty. Ainakin siemenet otan talteen, ja jospas uskaltaisi koettaa tehdä piirakkaakin?

    Mukavaa taukoilua, täällä sitä sitten taas ootellaan. (Ai niin. Oli pakko tilata Annan jäähyväiset jo nyt itse, vaikka ensin aattelin pyytää joulupukilta... Malttamaton mikä malttamaton! Joko olet itse käynyt siihen käsiksi?)

    VastaaPoista
  10. Meilläkin koverrettiin lyhty jo kolmatta vuotta peräkkäin ja minullakin oli tarkoitus hyötykäyttää sisältö, mutta se jäi illan tohinassa, kun olin pikkujoululeskenä ja kestitsin naapureita.

    Mies oli sitten pikkujoulusta tullessaan yönhämärässä luullut pöydälle kulhoon jäänyttä raakaa ja huoneenlämmössä seissyttä kurpistamössöä joksikin hyväksi herkuksi ja oli maistanut innoissaan... Yöök! :D

    Minä olen päättänyt tykätä kaikista kivoista juhlista alkuperästä huolimatta (saan itseni aina välillä kiinni liiallisesta Amerikka-vastaisuudesta). Tosin erittäin mielelläni elvyttäisin nimenomaan kekriperinteitä näiden uusien juttujen rinnalle. Kekri on paljon hauskempi sanakin kuin halloween. :)

    Onnea kummilapsesta - minä sain eilen puolestani kuulla ihania, perheensisäisiä raskausuutisia (ei siis kuitenkaan omia..). <3

    Karoliina

    VastaaPoista
  11. Blogissani on sinulle haaste lapsuus-meemiin, jos joskut ehdit.

    VastaaPoista
  12. Hei!
    Kurpitsasiemenleipä kuulostaa niin hyvältä.
    Kiitos linkkivinkistä, kaikkea kiinnostavaa siinä.
    Mä huomaan, että just nyt mä tykkään niin tästä pimeästä marraskuusta, koska eihän se ole pimeä ollenkaan, se on vain salapimeä, yrittää huiputtaa pimeydellään, piilottelee näitä kivoja asioita :)

    VastaaPoista
  13. Lumiomena, pidä kunnon paussi, että ei vain tapahdu mitään ennen sunnuntaita;-) Olen luvannut nyt Lumiehelle muutaman päivän, joten...Mulla on aika työ niiden arpalippujen kanssa, sillä osallistuneiden määrä yllätti. Palaan su ip takaisin. Hyvästelen blogissani huomenaamulla. Parisuhde on kompromissia. Tuo Allun kiva haastekin menee kai alkuviikolle.


    Lumiomena, sain etiäisen, että sinulle koittaa tänä vuonna kiva yllätys - jouluna!

    Kaikkea lumoavaa, suloista, romanttista, levollista, sun näköistä♥

    VastaaPoista
  14. Odotan niin jännityksellä sinun arviotasi siitä "Sudan-kirjasta" ;)

    Mutta nyt, nyt otat ystävä kallis oikeasti muutaman päivän paussin, se tekee hyvää varmasti. Minä päätin pari päivää sitten, että pääsääntöisesti alan iltaisin sulkemaan koneen 22 mennessä ja keskityn ihan muihin juttuihin ja on kyllä ollut hyvä juttu se!!

    VastaaPoista
  15. Heippa lumiomena...
    minullekkaan tuo Halloween-juhla ei ole tuttu..lapsetkin jo maailmalla, joten he eivät enää tuoneet uusia juttuja tänne...

    hieno kurpitsalyhty sinulla!!

    Pyhäinmiestenpäivänä kuten muinakin päivinä, etenkin muistelen isääni...

    lepäile, haaveile...

    VastaaPoista
  16. Ihana leipä! Melkein opiskelujen tohinassa olin unohtaa kurpitsatkin, mutta onneksi vilkaisin muidenkin blogeja... Kiitos kirjoistasi - kunpa vielä saan ne kaikki sinne autiolle saarelle luettavaksi!

    VastaaPoista
  17. Väliaikakiitos kaikille kommentoijille, olette ihania ♥ Olen nyt muutaman päivän lapsuusmaisemissani perheen kanssa, mutta palaan paremmin kommentein heti, kun olen taas kotona.

    Uusille lukijoille tervetuloa :)

    VastaaPoista
  18. Juutuin tuohon kurpitsansiemenleipään, NAM.
    Veikeä lyhty ja oivallista hyötykäyttöä!
    Onnea ja siunausta tärkeään kummintehtävään<3

    VastaaPoista
  19. Yaelian: Näin hiljattain valokuvia yhdysvaltalaiselta kurpitsafarmilta ja vaikuttavan näköistä oli! Suomeen on tullut paljon juhlaperinteitä tai -kaupallisuutta nimenomaan USAsta. Kohta varmaan porotkin alkavat lentää.

    Hanne: Kiitos. Olen vanhempieni luona pyhäinpäivää viettämässä. Halloweenin, pyhäinpäivän ja kekrin sekoitus on aika mielenkiintoinen ilmiö. Siinä on ehkä hieman samaa kuin palmusunnuntain/lankalauantain ajan itäisen virpomis- ja läntisen trulliperinteen sekoittumisessa.

    Emilia: Kurpitsalyhdyn tekeminen oli kivaa ja helppoa! Suosittelen :)

    Maria: Kiitos. Tämä pienokainen on kolmas kummilapseni. En ole vielä tavannut tätä kolmeviikkoista, mutta odotan innolla ♥
    Meillä muuten lapsilla on päiväkodissa halloweenhenkisiä naamiaisia.

    Lissu: Katulampun valossa vesisade näytti tuiskulta! Juhlien sekoittuminen voi olla aika värikästä ja hauskaa syyspimeillä.

    Anu: Kiitos. On ilo ja kunnia päästä kummiksi. Kurpitsalyhdyn tekeminen oli helppoa ja hauskaa. Siitä tuli aika metkan näköinenkin. Katselin yhtä nettisivua ja USAssa tekevät melkein taideteoksista noista lyhdyistä.

    Teija: Joko koversitte lyhdyn? Minä vierastan hieman kurpisan makua ja laitoin sen vuoksi piirakkaan puolet omenaa. Kiva, että saat Annan jäähyväiset pian. Kaikkia kirjoja ei vain voi odottaa ;-) Itse aion aloittaa omani lukemisen 15.11., koska silloin alkaa kahden viikon mittainen loma.

    Karoliina: Yök tosiaan tuota miehesi pientä yöpalaa!! On ihan hyvä periaate tykätä erilaisista juhlista niiden alkuperästä huolimatta eikä niitä "aitoja" juhlia taitaisi kovin paljon ollakaan, ainahan perinteet sekoittuvat. Minä juhlin halloweeniä ensimmäistä kertaa Joensuussa syksyllä 1998, jolloin pidimme opiskelijaporukalla naamiaiset. Siksikin nautin näistä lasten pukujuhlista.
    Ihania uutisia sait sinäkin ♥

    Allu: Kiitos. Vastaan siihen ensi viikolla!

    Himalainen: Marraskuuhun mahtuu paljon mukavaa, olen samaa mieltä. Lunta tosin haahveilen eteläiseen SUomeenkin. Tuo SKS:n linkki on hyvä, sivuilta löytyy kaikenlaisia eri vuodenajoille. Myös sananparret eri maakunnista tarjoavat paljon hauskaa.

    Leena: Ei täällä tapahdu yhtään mitään ennen sunnuntaita tai maanantaita ;) Olen nyt Savossa ja tein yhden todella kiinnostavan löydön, joka sivuaa suomalaista kirjailijahistoriaa. Perästä kuuluu!
    Mitähän etiäisesi mahtaakaan tietää? ♥
    Sinulle myös ihanaa, tunnelmallista ja elokuvallista viikonloppua!

    Susa: Sudaniin pääsen, kunhan ensin liikun suomalaisten miesten mielenmaisemissa.
    Päätöksesi sulkea kone klo 22 maissa kuulostaa hyvältä ♥ Ehkä omalla apurahakaudellani pyrin samaan.

    Hanne: Lasten myötä tulee uusia ja erilaisia juhlia, kiehtovia perinteitä, jotka elävät koko ajan. SInulle lämpimiä ajatuksia nyt pyhäinpäivän aikaan ja halaus!


    Suvi: Kiitos. Ja kiva, että löysit tänne :) Käväisin sinun blogissasi ja tulen sinne uudestaankin. Autiolla saarella olisikin aikaa lukea kirjoja, mutta onneksi omasta arjesta voi (yleensä ainakin) hieman nipistää lukemiselle.

    Tinttarus: Kiitos. Olen niin iloinen tulevasta kummilapsestani. Kurpitsansiemenleivästä tuli aika hyvää; Paahdoin siemeniä hetken pannulla, joten niihin tuli kivaa makua. Leipominen on aina niin ihanaa.

    VastaaPoista
  20. Toivottavasti paussi tekee hyvää. Tuo leipä on niin herkullisen näköinen, että on pakko mennä ottamaan iltapalaa.

    VastaaPoista
  21. Kärkyn täällä jo odottamassa uusia juttuja ja ennen kaikkea sitä Leenan blogissa mainitsemaasi pientä jännää juttua!!

    VastaaPoista
  22. Kirjailijatar: Toivottavasti oli hyvää iltapalaa eilen :) Paussi on ollut aika kiireinen, kun yhden ihmisen elämäntarina sai tavallaan lopun ja kun toiminne koiranhoitajina.

    Susa: Ihana sinä ♥ Se jännä juttu saa odottaa jonkin aikaa, koska haluan osin omistaa sen äidilleni. Mutta muuta koetan saada aikaan jo tänään.

    VastaaPoista
  23. Hannele: Oli :)

    Tuure: Kiitos. Haaveilen paremmasta kamerasta!

    VastaaPoista