keskiviikko 5. toukokuuta 2010

~Kaakaomaa (matkakuumetta)~

Pieni muokkaus alkuun: Leena Lumi, toukokuisen päivän sankaritar, paljon onnea Sinulle! Lisäsin onnittelut sekä linkin blogiisi tähän postaukseeni, koska Ruth Colen Amsterdamista tuli käsite sinun myötäsi!

Pienenä välipäivityksenä haluan esitellä teille suloisen kaakaopurkin, joka on tullut nyt kauppoihin. Olen muistaakseni joskus aikaisemmin kertonut rakastavani kaakaota, mutta nimenomaan vanhanaikaista tummaa kaakaota, joka tehdään keitettyyn (kiehutettuun!) maitoon. Vaikka kaakaossa tai suklaassa on paljon kolonialismin kaikuja, kuten monissa muissakin nautintoaineissa, on sen historia mielenkiintoinen.

Helsingin kaupunginkirjaston sivut tarjoavat hyvän tietopaketin suklaan kulttuurihistoriasta sekä suklaata käsittelevistä kirjoista. Suklaaseen jossain määrin addiktoituneena minun on helppoa nauttia tästä nautintoaineesta kertovista kirjoista. Suklaan historiaa olen joskus selannut ja Joanne Harrisin Pieni suklaapuoti on viihdekirjojen kärkikastia.

Kuuluisinta suklaata taitaa tulla Belgiasta. Maailman kuuluisin kaakao Van Houten on kotoisin pohjoisesta naapurista Hollannista, jonne suuntaan mieheni kanssa ensi viikolla. Ehkä muistatte matkakuumepohdintani maaliskuulta? Jokunen aika sitten varasimme kolmen päivän miniloman Amsterdamiin. Jos uusi tuhkapilvi ei uhkaa, niin suuntaamme tuonne kanavien kaupunkiin helatorstaina. Amsterdamin kävijöiltä otan mieluusti vastaan matkavinkkejä, samoin kaupunkiin liittyvää kaunokirjallisuutta olisi ilo lukea. Ruth Colen Amsterdam on jo tuttu kiitos John Irvingin ja kaupunkia sivutaan myös Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarinassa, josta kirjoitan oman arvioni lähipäivien aikaan.

PS. Amsterdamiin liittyen sain eilen pienen paketin rakkalta ystävältäni. Paketissa oli lehtiartikkeli hieman erilaisesta Amsterdamista sekä "Kalebassi-käärmeiden" siemeniä. Kiitos ♥ Mieheni suunnatessa työmatkalle Englantiin, taidamme lasten kanssa laittaa käärmeet itämään. Saa nähdä, millaisia kiemurtelijoita pihallamme kasvaa loppukesästä. Mieheni työmatkaan liittyen vielä pieni huolenaihe tuhkapilvestä; Juuri nyt on Irlannin ja Skotlannin kenttiä suljettu tuhkapilven vuoksi. Pitäkää peukkuja, ettei se yllä Lontoon tienoille! Hieman pelottaa, että jääkö hän nyt tällä kertaa jumiin Britteihin ja juuri äitienpäivän alla. Minulla joskus tapana maalata piruja seinille.

20 kommenttia:

  1. Nimenomaan Ruth Cole teki Amsterdamista minulle tulevan matkakhteen. Meillä on talossa huone, jonka nimi on Amsterdam!

    Minäkin kulun kaakaohulluihin. Mutta: En voi sietää kiehautettua maitoa, kuin cappuccinossa, jossa se onkin vaahtoa, joten valmistan kaakaoni kuumaan veteen vanHoutenin Chocolate Drink -kerta-annospussista. Talvella siihen on vilutuksen sattuessa mukava lorauttaa 2 cl:a Strohhia. Serkkuni kertoi ko. 'paukun' maksavan Lapin laskettukeskuksissa 8 euroa!

    Oletko kuullut, mitä olen sanonut Ruth Colesta: Voidakseen tulla kirjailijaksi, pitää elää Ruth Colen elämä.

    PS. Tuure lupasi minulle syntymäpäivälahjana ettei hän ainakaan edhi tapaamaan 'minun' John Irvingiä;-)Helpotti kummasti...

    VastaaPoista
  2. Eipä tuohon viimeiseen lauseesi ole paljon muuta lisättävää kuin että toivottavasti tuo kauhuskenaario ei toteudu! Aamun uutisissa ainakin sanottiin että "tässä vaiheessa" näyttäisi siltä ettei tuhkapilvi yllä Lontooseen asti- pidetään kiinni siitä;-).

    Noi Juniori-siemenet ovat hauskoja, itsekin kaupassa käydessäni katselin vaan ei meidän Prismassa sentään tuollaisia käärmekasveja ollut tarjolla;-) noista kyllä lapset taatusti tykkäävät!

    Mukavaa päivää ja kaakaontuoksuisia lomatunnelmia!

    VastaaPoista
  3. Kaunis kaakaopurkki! Saako näitä ihan normista S-marketista?

    Ruth Cole kuulostaa ehdottomasti tutustumisen arvoiselta.

    VastaaPoista
  4. Ihana kaakaopurkki! Minäkin rakastan kaakaota,suklaata ja tuoreen kaakaon tuoksua.Olen käynyt Venezuelassa myös kaakaofarmilla,jossa ostin tuoreista kaakaopavuista puristettua suklaamassaa ja näin,miten kaakaon hedelmät kasvavat.
    Ihanaa matkaa Amsterdamiin,ja toivottavasti ei tosiaankaan nyt uudestaan leviä tuhkapilvi niin,että haittaa matkankulua.Amsterdamissa olen asunut jonkin aikaa;keskustassa on sen verran paljon nähtävää ja käveltävää ,että siinä saa ajan hyvin kulumaan.

    VastaaPoista
  5. Oi ihanalta kuulostaa tuo Amsterdamin matka! Toivotaan ettei tuhkapilvi estä matkaanne! Eikä myöskään miehesi työmatkaa!

    VastaaPoista
  6. Nätti purkki ja parasta kaakaota, yritetään sitä ostaa kun täältä löydetään. En ole koskaan ollut Amsterdamissa keväällä.
    Käärmeet ovat rauhoitettuja hyötyeläimiä, syövät kaikkia tuholaisia. Pelkäävät ihmisiä, arkoja, meteli päälle vaan..

    VastaaPoista
  7. minäkin tykkään kaakaosta..
    En kuitenkaan ole pitkään aikaan juonut sitä..
    Ostim"Vihreäjuuri"-kaupasta aitoja kakaopipanoita, joits olen tehnyt kaakaota, hyvää ja terveellistä..
    lapsena meille tarjottiin "Ovomaltine"-kaakaota. en tiedä onks sitä enää?
    Mut se maistui ihanalta, siihen oli kait lisätty jotain terveyselemenntjä..

    ihanaa, sä pääset Amsterdamiiin.. mua kiehtois myös tuo kaupunki, taidenäyttelyineen, kanavineen, katukahviloineen...
    ihanaa matkaa..

    VastaaPoista
  8. Ensi kerralla sun pitää sitten tulla Kölniin, täällä on hieno suklaamuseo.

    VastaaPoista
  9. Miniloma heti tänne, kiitos! Nyt tulisi tarpeeseen, mutta eipä vain ole mahdollista! :/

    Van Houtenista on meillä aina keitetty kaakao. Mikään muu ei maistu aidolta :) Suklaapuuroonkin se on ehdoton ykkönen. Nam!

    VastaaPoista
  10. Nam, minäkin pidän kaakaosta. Yleensä otan sitä automatkoilla tauoilla pieneksi piristeeksi, kahvi kun tuppaa pysäyttelemään sitten niin useasti. ;) Upea tuo purkki tosiaankin, pitääpä katsella kaakaohyllyjä... Ihanaa matkaa teille Amsterdamiin!

    VastaaPoista
  11. Toivottavasti pilvet eivät estä matkoja kotiin ja minilomalle! Kuulostaa ihanalta... siellä on varmaan kesä!

    Kaunis on purkki.

    VastaaPoista
  12. Leena: Oletko esitellyt Amsterdam-huonettanne blogissasi? Olisi kiinnostavaa kurkistaa sinne :) Minä taas pidän siitä, että kaakaomaito on kiehunut kunnolla, jolloin sen pinnalla on vaahtoa. Stroh tai rommi sopii hyvin talvikaakaon lisälämmikkeeksi.

    Aamunkukka: Minua alkaa oikeasti hermostuttaa tuo tuhkapilvi. Tänään se ei ainakaan yllä Lontooseen, joten mieheni lähtee matkalle (lento lähtee klo 16), mutta toivotaan todella, että tilanne olisi sama perjantainakin, jolloin hän palaa kotiin. Olisi nyt aika kohtuullista saada viettää äitienpäivää koko perheen kesken :)

    Kultsin kämppä: Minä löysin kaakaopurkin meidän lähimmästä Citymarketista, joten uskoisin niitä olevan myynnissä laajasti. Purkki on peltiä, joten kestänee hyvin käytössä. Ruth Cole on kiinnostava henkilö.

    Yaelian: Sinä olet nähnyt paljon maailmaa! Kaakaofarmi on kuulostaa niin eksoottiselta. Amsterdam viehättää minua ajatuksen tasolla, toivottavasti myös sitten paikan päällä. Olen aikaisemmin käynyt vain joitakin kertoja Schipholin kentällä. Nyt on ihana päästä itse kaupunkiin, ja meillä on hollantilaisia tuttaviakin, joita toivon mukaan tapaamme.

    Johanna: Minulla on krooninen matkakuume. Silti tiedän, että lyhyenkin reissun aikana tulee ikävä lapsia.

    Hannele: Van Houtenin kaakaon maku on jotenkin se kaikkein "oikein". Käärmeet ovat mielestäni pelottavia. Lapsuudessani mummolassani oli paljon kyitä ja minua pelotti juosta heinikossa.

    Hanne: En ole koskaan kuullut Ovomaltinesta. Täytyy googlata se ja katsoa, mitä tietoa tuosta (menneestä) kaakaomerkistä löytyy. Kaakaojauheen tekeminen itse kuulostaa mielenkiintoiselta. Minulla on Amsterdamista juuri tuollaisia mielikuvia: Kahviloita, kanavia, taiteilijoita - ja kukkia. Koetan ottaa siellä paljon kuvia.

    Allu: Suklaamuseo ja hieno tuomiokirkko! En ole koskaan käynyt Kölnissä, mutta kerran meinasimme tulla sinne joulunalusaikaan. Päädyimme kuitenkin Wieniin. Ehkä jonain päivänä, tykkään matkustaa Saksassa :)

    Emilia: Meillä on noin kerran vuodessa mahdollisuus minilomaan. Siksi lähdemme ilomielin, vaikka lapsia tulee ikävä ♥ Tuo makujen aitous on jännä ilmiö. Van Houtenin suhteen olen samaa mieltä.

    Anastasia: Minäkin otan usein automatkoilla kaakaota kahvin sijaan. Mulle tulee jostain syystä huono olo autossa, jos juon kahvia iltapäiväaikaan. Aamukahvi sen sijaan on ok, outoa. Reissuun lähdemme viikon kuluttua. Toivottavasti löydät purkin!

    Ilse: Haaveilen, että Amsterdamissa olisi (melkein) kesä. Matkoissa melkein hauskinta on reissun odottaminen ja lähdön tunnelma. Kotiin palaan aina ilolla.

    VastaaPoista
  13. Me kaikki pidetään niin kovasti peukkuja nyt pystyssä, niin ei se tuhkapilvi nyt vaan pysty yltämään Lontooseen asti;)

    Voi ei...nyt on pakko lähteä kyllä pian etsimään tuo purkki käsiini!! Kuten tiedät minun "peltipurkkiintoiluni", niin tuo on kyllä saatava;) Oliko muuten miten hintava?

    VastaaPoista
  14. Huih, toivottavasti saat isännän takaisin kotiin pyhiksi.

    Minä muuten aina Englannissa reissatessani haalin paikallisen teekaupan Whittard of Chelsean erilaisia tee- ja kaakaosekoituksia. Tähän mennessä suosikeksi kaakaolaaduista ovat nousseet valkosuklaakaakao, sekä minttukaakao! Miksei sellaisia kauppoja ole kotomaassa, kun Englannista niitä löytyy jokaisen pikkukylänkin nurkalta!

    VastaaPoista
  15. Lumiomena, nyt minua alkoi itkettää...tämä päivä on ollut niin ihana ja sitten sinä sanot tuon tolleen ja ihan oikein 'Ruth Colen Amsterdam'. Ja annat siitä minulle pikkiriikkisen ansion. Kiitos♥

    Siinä huoneessa ei ole varsinaisesti mitään erikoista, paitsi hirmu vähän huonekaluja. Vain iso vuode, iso peiliovinen kaappi, pyöreä pöytä, yksi tuoli, Laura Ashleyn turkoosi tapetti, jossa köynnöstä ja lintuja. Sen huoneen henki on Ruthilta ja olen kirjoittanut siitä huoneesta niin kovan novellin Ruth Colen innoittamana, että en ole antanut sitä luettavaksi kuin yhdelle tutulle kustannusherralle. En julkaise sitä blogissani. Mutta jos olisin yhtä rohkea kuin Ruth, minä kirjoittaisin ja lujaa ja todesti.

    Minulla on kaksi kirjallista 'alter egoa' Aksel Sandemosen Ihmissuden Felicia Venhaug ja Leski Vuoden verran Ruth Cole.

    Sitten kun minä pääsen Amsterdamiin, tuon sieltä jotain siihen huoneeseen. Jotain Ruth Colen henkeen.

    Milloin te lähdittekään? Toukokuussa? Pian? Ihana aika mennä nyt Amsterdamiin.

    VastaaPoista
  16. Olin vuosi sitten Amsterdamissa. Tosi ihana kaupunki. Lähtekää ainakin illalla kanavaristeilylle! Vincent van Gogh -museota ei kannata jättää myöskään väliin. Ja me nautimme matkan upeimman illallisen indonesialaisessa ravintolassa, tilasimme rijstafel-pöydän eli kaikkea ihanaa pieniä annoksia. Suosittelen!

    VastaaPoista
  17. Nyt täytyy tehdä sekä tunnustus itsestä että antaa tunnustusta sinulle ( ja leena lumellekin;)!)..Nimittäin niin paljon puhutun John Irvingin suhteen. On nimittäin myönnettävä, etten jostain syystä ole lukenut aikuisiällä yhtään hänen teostaan, mutta elokuviksi muutettuina kylläkin. Sinun ja "muutaman" muunkin vahva kiinnostus ko herran teoksiin on kuitenkin tarttunut minuun, että olen päättänyt vihdoin korjata sen sivistyksessäni olevan aukon ja alkaa perehtyä hänen teoksiin näin aikuisen silmin. Nyt kaipaankin vinkin, millä kirjalla kannattaa aloittaa?

    VastaaPoista
  18. Susa: Hieman kaakaopurkista ja Irvingistä :) Kaakaokurkki maksoi kaakaoineen hieman alle 6 euroa. Se ei ole kooltaan kovin suuri, mutta se on mitoitettu juuri sopivaksi tavallisen pahvisen Van Houtenin sisällön sinne kumoamista ajatellen.
    Irving taas... Varmasti eri ihmisillä on aika vahvastikin omat suosikkinsa, kuten itselläni Kaikki isäni hotellit ja Leenalla Leski vuoden verran. Itse suosittelisin kuitenkin nimenomaan "Garpin maailman" tai "Kaikki isäni hotellit", koska niitä ihan yleisestikin pidetään Irvingin parhaimpina ja "klassisimpina" teoksina. Ne oikeastaan sisältävät kaikki ne ainekset, jotka tekevät Irvingistä suuren tarinankertojan. Myös "Oman elämänsä sankari" ja juurikin tuo "Leski vuoden verran" ovat erinomaisia. VÄLTÄ "Sirkuksen poikaa" ja "Neljättä kättä", ne ovat huonoja. Toivottavasti pidät Irvingistä, itselleni mikään kirja ei 20 vuoteen ole ohittanut Kaikki isäni hotelleja ♥

    Ahmu: Englannissa on hyvinkin aivan mahtavat teevalikoimat. Jostain syystä en siellä reissatessani ole koskaan tullut ajatelleeksi kaakaota - olen varmaan tiettyyn maahan liittyvien mielikuvien vanki tässä suhteessa. Englanti (en ole käynyt muualla Iso-Britannissa) on suosikkimaani matkailun suhteen. Voisin mennä sinne milloin vain.

    Leena: Mielestäni ilmaisu Ruth Colen Amsterdam on jotenkin niin sinua ♥ Toivottavasti pääset itsekin Amsterdamiin. Ajattelin nyt viikonloppuna lukea uudelleen Amsterdam-kuvaukset tuosta upeasta romaanista. Me olemme lähdössä reissuun helatorstaina, tasan viikon kuluttua!

    Kirjailijatar: Kiva, että tulit käymään blogissani :) Ja kiitos Amsterdam-vinkeistä. Van Gogh-museossa aion ehdottomasti käydä, ja indonesialainen ruoka taitaa kuulua Amsterdamin kävijän ruokavalioon. Olen melkoisessa matkakuumeessa, mutta olen sitä kroonisesti :)

    VastaaPoista
  19. Ihanaa matkaa teille =) Toivotaan että se pilvi ei estä lentämistä..itse odotan nyt omaa miestäni kotiin työmatkalta..

    Belgiassa olen syönyt todella ihanaa suklaata, olimme Bruggessa eräässä konferensissa ja saimme lahjaksi sellaisia kaakaolla päällystettyjä suklaa palleroita..namia=)

    VastaaPoista
  20. Mimmuli: Kiitos. Matkaan on vielä viikko aikaa. Minäkin odotan parhaillaan miestäni kotiin työmatkalta, tai itse asiassa vasta huomenna :) Belgialainen suklaa on maailman parasta!

    VastaaPoista